Gość mtdeusz 06.12.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 A co nie umiesz?Piec rakietowy ma długi na 1m lub więcje zaizolowaby dopacz ceramiczny,oddzielne PW,jazda be dławienie powietrza,na pewno niczym się nie róźni skład spalin od kotła??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.12.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Nie no piec rakietowy to jest jedna z nie wielu opcji- gdzie można mieć moc od nie wiem apreset watów.. po grube kW.. Potencjał jest ogromny w tym typie piecyków - u mnie bez powietrza wtórnego i trzeciego - efekty były bardzo, bardzo dobre.. ten charakterystyczny szum udało się uzyskać, a jakość spalania .. badana nosem przy dobrym spalaniu, było czuć tylko ciepło.. żadnych swędzących gazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Bo mało kuma... Mniemanolog mało oczytany... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 06.12.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 O A kogo my tu mamy?Starzy formuowicze wrócili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.12.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Temat nam się nieco rozjechał i zszedł na tory motoryzacji.W związku z tym postanowiłem przenieść część postów Tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.12.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Mtedusz,zrobiłem wyjątek by was trochę uświadomić że niestety nie jest na tym świecie wszystko cacy,życie jest nic warte jeśli chodzi o ciężkie miliardy,a teorii spiskowych brak to z reguły najprawdziwsza prawda.Piec rakietowy a raczej kocioł rakietowy mój własny masz tu komora dopalająca metra nie ma jednak 90 cm. ma,kocioł prowadzę pełną mocą 10 kw.,całą dobę= 2 razy podłożyć i dzień przerwy.2 bufory 1000 l. załadowane do ok.60-70 st.,zapewniają ciepło+ cwu z wężownicy na następną dobę przy obecnych temp. Instalacje wrzucę wkrótce u adama ,zrobiłem po swojemu wbrew schematom fachowców,działa i to jak;) A co do pdf to wymyślono coś do robienia kasy,sadza to nic innego jak czysty węgiel,ten sam który sprzedają w aptece za drogie pieniądze i każdy pdf się zapycha popiołem tego nikt nie przeskoczy,jak diesel to tylko z dużym przebiegiem,min. 25000 km/rok,auto od dziadka co do kościoła i na zakupy jeździł z małym przebiegiem według mnie to morderstwo nowoczesnego diesla. Bawcie się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.12.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Nie no piec rakietowy to jest jedna z nie wielu opcji- gdzie można mieć moc od nie wiem apreset watów.. po grube kW.. Potencjał jest ogromny w tym typie piecyków - u mnie bez powietrza wtórnego i trzeciego - efekty były bardzo, bardzo dobre.. ten charakterystyczny szum udało się uzyskać, a jakość spalania .. badana nosem przy dobrym spalaniu, było czuć tylko ciepło.. żadnych swędzących gazów :lol2 Problem z RS jest taki, że to bardzo obsługowa zabawka, dla pasjonatów, a nie dla kowalskiego chcącego dom ogrzewać. Testowałeś RS na wodnej instalacji domowej CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 07.12.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Moje filmiki oglądałeś? Testuję 4 sezon. Według ciebie to zabawka,coś dla pasjonatów? Może włóż mocniejsze szkiełka,ten kocioł ma 95 l. komorę załadowczą,po rozgrzaniu pracuje na ciągu naturalnym,dokładasz 2 razy na 2 doby,bo jedną tylko grzejesz,znasz kocioł mocy 10 kw. z taką komorą zał.? Ja nie znam a widziałem wszystkie " zagraniczne mercedesy",o polskim badziewiu nie wspomnę,jak znasz to pokaż gdzie takie coś widziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.12.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Moje filmiki oglądałeś? Testuję 4 sezon. Według ciebie to zabawka,coś dla pasjonatów? Może włóż mocniejsze szkiełka,ten kocioł ma 95 l. komorę załadowczą,po rozgrzaniu pracuje na ciągu naturalnym,dokładasz 2 razy na 2 doby,bo jedną tylko grzejesz,znasz kocioł mocy 10 kw. z taką komorą zał.? Ja nie znam a widziałem wszystkie " zagraniczne mercedesy",o polskim badziewiu nie wspomnę,jak znasz to pokaż gdzie takie coś widziałeś. Oglądałem, czytałem. Podziel się jeszcze informacją ile taki kombajn zakosztuje kowalskiego i gdzie zakupić taki kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 07.12.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 A w czym to przypomina kombajn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 07.12.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Dajcie spokój, tego moderowano nie przekonacie. On jeździ autem z salonu, nie tak jak wy (dwa razy to podkreślił*) a my wszyscy jesteśmy ignorantami. Nie widzi dalej niż czubek własnego nosa i nie rozumie tego, że są ludzie których po prostu nie stać na termomodernizację i kocioł piątej klasy lub pompę ciepła. (Żeby nie było niedomówień, sam potępiam tych, których stać a mimo to kopcą) Natomiast on na wszystkim się zna najlepiej ;p. No i żółć go zalewa, bo chociaż bardzo by chciał, to w głębi wie, że taki zakaz (całkowity) za jego życia nie będzie wprowadzony. Powiem więcej. Ja spalam czysto (bez kopcenia) i wg mnie z niezłą sprawnością, więc jak mi się mój kociołek rozcieknie a w sklepie będą tylko kotły piątej klasy za 10k, to (spawarkę mam) kupię sobie blachy i pospawam kociołek jaki mi się będzie podobał ;p * Żebyś nie myślał, że mam z tym problem. Pracujesz i masz, ok. Ale jako argument w dyskusji żeby stłamsić oponenta to wygląda słabo.. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Inwektywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 07.12.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Jak nie orzekonamy,wszysko się da.Czegoś biedny boś głupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 07.12.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Dajcie spokój, tego moderowano nie przekonacie... Może gdyby zajął się czymś produktywnym ($) zamiast "mądrzyć" się na fm to na dachu miałby więcej niż pape... ale tak to juz jest "krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje"... Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 07.12.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Napisałem to żeby podkreślić użytkowanie auta z DPF od nowości (posiadam je 8 lat i przejechałem nim 180 tkm) dzięki czemu mogę o tym systemie powiedzieć więcej niż ignorant co nigdy z dieslem wyposażonym w DPF do czynienia nie miał (Adaś), w najlepszym wypadku kupił zajechanego trupa (albo zajmuje się remontowaniem takich trupów, przy czym umie korzystać tylko z młotka) i zaraz musiał lecieć wyciąć DPF, bo oczywiście wyczytał z podobnych linków jak Adasia "mądrości" podobnych laików co przejechali testowo się pare razy takim autem w redakcji, poczytali w internetach i wysmarowali artykuł, że to zwykłe "ekogówno" i jedyne do czego się nadaje, to do wycięcia. Także myślę że jedyny problem jaki posiadasz, to z umiejętnością czytania ze zrozumieniem -- jak i reszta tutejszych "dyskutantów" -- -- także się nie przejmuj, nie jesteś sam. Nie martw się, zrozumiałem. A ty po raz kolejny piszesz to samo i jako tłumaczenie dalej wygląda to słabo. Sięgnijmy zatem, znowu, do liczb i zobaczmy kto gdzie patrzy. Ubogich w kraju jest podobno 5%, weźmy dla równego rachunku 20% których nie stać nie tylko na zmianę sposobu palenia, ale także na termomodernizację albo zmianę sposobu ogrzewania, co stanowi zaokrąglając 8 mln ludzi, czyli jakieś 3mln kotłów trujących pozostałe 30 mln ludzi w kraju. Nie wiem jak ci wychodzi rachunek, że 8>30 tj. że 8mln ludzi jest ważniejsze i ma większe prawa do trucia od pozostałych 30mln mających prawo do czystego powietrza.Ale liczę, że wymyślisz coś "mądrego" aby to wyjaśnić... Nie wiem, to nie są łatwe sprawy, ale zakazy nie załatwiają wszystkiego. Tak jak tamci mają prawo do czystego powietrza, tak i ci mają prawo do ciepła w domu i to akurat jest naturalne, że są w tym samolubni. Ponadto miałeś się pochwalić ile osób udało ci się nauczyć palić bezdymnie -- bo mój wynik, pomimo zaciągnięcia gazety lokalnej o nakładzie 4000 egz., wynosi ZERO. Jak widzę jak prowadzisz tutaj dyskusję, to się nie dziwię. Nie umiesz postępować z ludźmi, masz słabą siłę przebicia. Ja nie chodzę od domu do domu z misją nauki palenia, ale w rodzinie 2 piece są palone od góry z mojej inicjatywy i jeden sąsiad też się przekonał. Jak sobie przejrzysz ten wątek, to niewielu tutaj wierzyło w jakiekolwiek zmiany w temacie, niewielu wierzyło że gdziekolwiek w Polsce będzie choć jeden zakaz. Tymczasem już jest uchwała wprowadzająca taki stan a ja nawet palca do tego nie przyłożyłem. Ale oczywiście można założyć różowe okularki i dalej udawać że problemu nie ma, a wprowadzane zmiany to tylko bujna wyobraźnia. Ok, ale i tak wątpię w ogólnokrajowy zakaz. Ps. Doczytałeś już, ignorancie, na wespół z Adasiem, że w Polsce nie ma problemu z sieciami energetycznymi ew. przyswoiłeś co było przyczyną letnich problemów i że odnoszenie tego do ZIMY i grzania domów prądem ma się do siebie jak pięść do oka? No widzisz, i dziwisz się że nie przekonałeś NIKOGO. Takiego bufona nikt nie chce słuchać. Ale takich też jest wielu także się nie przejmuj, nie jesteś sam. Ja bym chciał żeby nie było problemu z sieciami, ale tutaj to ty masz różowe okularki. Wystarczy poczytać uzasadnienie wprowadzenia opłaty mocowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 07.12.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 180 tysięcy przez 8 lat to taniej taxi wynająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.12.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Nie martw się, zrozumiałem. A ty po raz kolejny piszesz to samo i jako tłumaczenie dalej wygląda to słabo. Jakbyś zrozumiał, to byś nie przekręcał przekazu. Piszę to samo z nadzieją, że w końcu zrozumiesz, względnie przestaniesz manipulować. Nie wiem, to nie są łatwe sprawy, ale zakazy nie załatwiają wszystkiego. Tak jak tamci mają prawo do czystego powietrza, tak i ci mają prawo do ciepła w domu i to akurat jest naturalne, że są w tym samolubni. Oczywiście że wiesz, tylko masz klapy na oczach i zakłamujesz rzeczywistość -- bo ci tak wygodnie dla własnych celów. Jesteś w grupie której nie stać na termomodernizację tudzież zmianę źródła ciepła? Jak widzę jak prowadzisz tutaj dyskusję, to się nie dziwię. Nie umiesz postępować z ludźmi, masz słabą siłę przebicia. Żadnej dyskusji nie prowadziłem -- bo niby jak miałem to zrobić za pośrednictwem gazety? W gazecie zostały zamieszczone odnośniki do czysteogrzewanie wraz z opisem palenia od góry i to wszystko. Nie miałem z kim prowadzić dyskusji, bo NIKT się nie odezwał -- nie zanotowałem także żadnej zmiany w powietrzu czy wyglądu kominów. Ja nie chodzę od domu do domu z misją nauki palenia, ale w rodzinie 2 piece są palone od góry z mojej inicjatywy i jeden sąsiad też się przekonał. Nic dziwnego że nic nie robisz, bo widzisz tylko koniec własnego nosa, CBDU. Moi sąsiedzi zostali poinformowani za pomocą ulotek. Kominy kopcą dalej jak parowozy, głównie opalane są drewnem (kominki). Ok, ale i tak wątpię w ogólnokrajowy zakaz. Czy będzie zakaz ogólnokrajowy, czy przez uchwały lokalne obejmie cały kraj to bez większego znaczenia -- liczy się skutek. Jak w regionach gdzie obecnie jest brudniejsze powietrze zrobi się czyściej, to ludzie zaczną się domagać zakazów także tam gdzie kiedyś było czyściej, a teraz jest już brudniej. Także to tylko i wyłącznie kwestia czasu aż obejmie cały kraj. Chyba że nas z EU wypieprzą, albo sami się wypieprzymy -- co jest całkiem możliwe -- i znowu zacznie się samowolka. No widzisz, i dziwisz się że nie przekonałeś NIKOGO. Takiego bufona nikt nie chce słuchać. Ale takich też jest wielu także się nie przejmuj, nie jesteś sam. Ja bym chciał żeby nie było problemu z sieciami, ale tutaj to ty masz różowe okularki. Wystarczy poczytać uzasadnienie wprowadzenia opłaty mocowej. "Opłata mocowa" jest wprowadzana, wg oficjalnego komunikatu, w celu ograniczenia zużycia energii w SZCZYCIE aby nie powtórzyły się sytuacje gdy w LECIE występuje problem z brakiem energii i przeciążeniem. Tymczasem my pisaliśmy w odniesieniu do grzania domów w ZIMIE, poza szczytem, kiedy te problemy NIE mają szans wystąpić, albowiem nie bez powodu elektrownie dają wtedy prąd za pół darmo mając przeciąg w sieciach. I ty się potem dziwisz że trzeba powtarzać w kółko to samo jak zdartą płytę. Jest jednak wspólny mianownik tych sytuacji, albowiem nie da się jak widać tego wyjaśnić -- trzeba dopieprzyć opłatę karną aby wymusić odpowiednie działanie na ludziach. 180 tysięcy przez 8 lat to taniej taxi wynająć. Aż strach teraz coś napisać, bo zaraz będzie że się tłumaczę albo znowu powtarzam. Pierwsze 5 lat jeździłem ponad 30tkm/rok. Ostatnie lata tyle co kot napłakał -- ale ponieważ auto nie sprawia problemów i nie warto zamieniać siekierki na kijek, a tym bardziej kupować nowego (co preferuję, obecnie czekam na pełne elektryki), to jeżdżę tym. Niemniej jednak zgadzam się, że w znakomitej większości przypadków bardziej się opłaca brać taksówkę niż mieć własny samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.12.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (...) Żadnej dyskusji nie prowadziłem -- bo niby jak miałem to zrobić za pośrednictwem gazety? W gazecie zostały zamieszczone odnośniki do czysteogrzewanie wraz z opisem palenia od góry i to wszystko. Nie miałem z kim prowadzić dyskusji, bo NIKT się nie odezwał -- nie zanotowałem także żadnej zmiany w powietrzu czy wyglądu kominów. (....) To ta gazetka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.12.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 To ta gazetka? Jeśli ma mniej niż 3 lata, to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.12.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Jeśli ma mniej niż 3 lata, to nie. Dzięki. Tamta jest dość świeża, z tego roku. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.12.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Myjk.Zakazem nic nie zdziałasz. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts