Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam uzasadnione podejrzenie, że cała sprawa- z zakazem używania węgla jako paliwa zrodziła się z prozaicznego powodu.

Po prostu zabrakło na rynku kotłów tanich i czysto spalających., ludzie radośnie smrodzili w górniakach.

Nie byłoby tej całej chryi, gdyby ludzie w sprytnych kociołkach nie dymili, nawet gdyby niczego nie wiedzieli o paleniu.

Tak oto obudziliśmy się po raz kolejny z ręką w nocniku.

Ktoś tu (niejeden producent, może nawet ci promujący palenie od góry?) przedobrzył, przeliczył się w ocenie sytuacji.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oglądałem, czytałem. Podziel się jeszcze informacją ile taki kombajn zakosztuje kowalskiego i gdzie zakupić taki kocioł.

Tu kupisz

https://www.p2ar.pl/

Ty jeździsz nowym autem z salonu a na kotle chcesz oszczędzać :confused:

Parę lat temu witałeś mistrza Last Rico "ojcze witaj",dzisiaj kocioł GS to smród i syf,zakazać i karać,sam tak przecież paliłeś.:D

Przedstawiłem ci jak palić czysto i oszczędnie a ty chcesz to samo za parę tysi PLN.

Spróbuj kupić nowego merca w cenie malucha,jak dostaniesz daj cynk kupuje od razu 10 szt.;)

Mój adwokat(kol. Tom) :cool: ma rację tobie nikt nie dogodzi,robisz z siebie pośmiewisko i tak cię tu poważają.

Pozdrawiam.

Gość mtdeusz

Heso zaczynaj produkcję.Bedą miliony $$$.

Tylko koniecznie chromowana farba,świecący kocioł,ładne ulotki z paniami:D.

Bo inaczej nie kupią :bash: a i jeszcze sprawność 99% i paliwo zastępcze śmieci o to już będzie hit na całą Polskę.

Heso zaczynaj produkcję.Bedą miliony $$$.

Tylko koniecznie chromowana farba,świecący kocioł,ładne ulotki z paniami:D.

Bo inaczej nie kupią :bash: a i jeszcze sprawność 99% i paliwo zastępcze śmieci o to już będzie hit na całą Polskę.

Tobie tylko te miliony i śmieci w głowie...

Proszę bardzo- chcesz zarobić, napisz prywatnie, wspólnie zrobimy prototyp, rozliczymy się za fatygę i produkuj na zdrowie.

Ja nie mam warunków: kasy, miejsca, zresztą chęci i wieku do roboty także. Za późno.

Zresztą bez pewności, że w ogóle będzie można palić paliwami stałymi nie ma sensu się spinać.

Gość mtdeusz

EEE tam nie mają pieniędzy na inne ogrzewonie (bo twierdzą,że droższe,a np.Gaz tańszy od kopcenia węglem),więc szybciej władze wyniosą niż zakaz zrobią?:lol2::bash:

NIedługo zasypią nas śmieci.

Trzeba rozpocząć produkcje bakteri do śmietnika tak jak są bakteri do szamba.:yes:

Następne miliony $$$.

Postęp postęp...

Edytowane przez mtdeusz

Liczyłem niedawno dla siebie -- styropian 20cm grafit lambda 0031, klej, siatka, tynk, niecałe 40 zł BRUTTO/m2. Siłą rzeczy, można taniej, szczególnie jak mury są "poniemieckie" z pustką, to aż tak dużo i tak dobrego ocieplenia nie potrzeba.

Robiłem elewację w połowie 2011 roku i koszt samych materiałów wyszedł wtedy około 50 zł brutto/m2. Na tą cenę złożyły się:

a) styropian Austrotherm Fasada grubość 15 cm (130 zł/m3)- 19,50 zł/m2,

b) grunt i tynk polikrzemianowy około 18 zł/m2 (kupione po dużej znajomości z rabatem jak dla hurtowni),

c) reszta czyli siatka, klej, kołki, listwy, narożniki - około 12,50 zł/m2

Aktualnie 1 m3 styropianu grafit lambda 0031 kosztuje w granicach 200-220 zł brutto, w zależności od producenta. Przy zakładanej grubości izolacji 20 cm koszt samego styropianu wyniesie więc 40-44 zł /m2. Po dodaniu całej reszty (punkty b-c) wychodzi 70-75 zł/m2.

Pozdrawiam

Oczywiście że wiesz, tylko masz klapy na oczach i zakłamujesz rzeczywistość -- bo ci tak wygodnie dla własnych celów.

Skąd wiesz jakie są moje cele?

Jesteś w grupie której nie stać na termomodernizację tudzież zmianę źródła ciepła?

Nie. W tym roku ociepliłem dom i zamontowałem rekuperację. (Nawiasem mówiąc super sprawa. Zakładasz w nowym domu?)

Dołożyłem też do piwnicy niewielki bufor, więc spalam węgiel stosunkowo czysto i z nominalną mocą kotła, wiec ani gaz ani prąd nie są atrakcyjną alternatywą. Jak ceny pomp ciepła zejdą do realnego poziomu to będę myślał nad zmianą.

Jak widzę jak prowadzisz tutaj dyskusję, to się nie dziwię. Nie umiesz postępować z ludźmi,(...)

Żadnej dyskusji nie prowadziłem -- bo niby jak miałem to zrobić za pośrednictwem gazety?(...)

Wytykasz innym a sam masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem..

Nic dziwnego że nic nie robisz, bo widzisz tylko koniec własnego nosa

Witamy w klubie ;p

CBDU.

I vice versa

"Opłata mocowa" jest wprowadzana, wg oficjalnego komunikatu, w celu ograniczenia zużycia energii w SZCZYCIE aby nie powtórzyły się sytuacje gdy w LECIE występuje problem z brakiem energii i przeciążeniem.

Bredzisz.

(...)nowe opłaty mają pójść, między innymi, na sfinansowanie nowych inwestycji w elektrownie(...)

(...)Resort energii zwraca uwagę, że w przeciągu 20 lat może wystąpić "znaczący niedobór mocy wytwórczych" A zatem mogłoby dojść do powtórki z sierpnia 2015 roku, kiedy to dla zachowania bezpieczeństwa funkcjonowania Krajowego Systemu Elektroenergetycznego konieczne było wprowadzenie ograniczeń w dostarczaniu i poborze energii.(...)

(...)Projektodawcy zwracają bowiem uwagę na niskie ceny energii, spowodowane " konkurencją subsydiowanych odnawialnych źródeł". Jednocześnie rosnąca produkcja zielonej energii ogranicza czas pracy źródeł konwencjonalnych, przez co mają one niższe przychody.(...)

Tutaj cały artykuł

Więc nie pi***ol mi tu misiu o niemieckim prądzie albo o wysokich temperaturach.

Tymczasem my pisaliśmy w odniesieniu do grzania domów w ZIMIE, poza szczytem, kiedy te problemy NIE mają szans wystąpić, albowiem nie bez powodu elektrownie dają wtedy prąd za pół darmo mając przeciąg w sieciach.

Ale ja potrzebuję grzać w dzień a nie poza szczytem. (wiem co odpowiesz, daruj sobie.)

I ty się potem dziwisz że trzeba powtarzać w kółko to samo jak zdartą płytę. Jest jednak wspólny mianownik tych sytuacji, albowiem nie da się jak widać tego wyjaśnić -- trzeba dopieprzyć opłatę karną aby wymusić odpowiednie działanie na ludziach.

"Zakazać, wymusić, dopieprzyć, karać..." Masz zapędy totalitarne i duszę niewolnika.

Ja bym tych przeciwników palenia węglem zaprosił do kotlowni z porządnym grochem 5 klasy. To co się wydobywa z komina w żaden sposób nie można porównać do typowego węglowego smogu i pisząc takie rzeczy że ekogroszek to zwykły węgiel i syf, po prostu mijacie się z prawdą. Rozumiem że jesli ktoś buduje nowy dom za 500 tys złotych, raczej nie powinien instalować tam kotla na paliwo stałe, ale ci co mają wieloletnie domy, ratują się na inne sposoby i chwała im za to, że takie piece 5 klasy kupują i się modernizuja.

Sam kupiłem dom gdzie zapotrzebowanie na energię miałem blisko 100W/m2, teraz mam w granicach 70w/m2 i marcu montuje pelleciaka. Gaz wychodzi za drogo.

Ja bym tych przeciwników palenia węglem zaprosił do kotlowni z porządnym grochem 5 klasy. To co się wydobywa z komina w żaden sposób nie można porównać do typowego węglowego smogu i pisząc takie rzeczy że ekogroszek to zwykły węgiel i syf, po prostu mijacie się z prawdą.

Ok. Ale w porównaniu do gazu, to emisja pyłów nadal jest większa 500 razy, a rakotwórczego BaP 250 000 razy. Dlatego w Polsce w miastach i zabudowanych gminach rakotwórczy BaP jest średniorocznie po przekraczany kilka - kilkanaście razy, a wielkie zachodnie aglomeracje jak Londyn czy Paryż maja go na poziomie 0,3 - 0,6 czyli poniżej normy.

To policz dwa bufory blacha,szamot,rurki,zawory.

Koszt wykonania.

Jednak poczekam na zestawienie autora -- żeby uniknąć zgadywania.

Po dodaniu całej reszty (punkty b-c) wychodzi 70-75 zł/m2.

Moja kulpa, tam miało być 7 a nie 4 (obsuw klawiatury numerycznej). Tnx za wykazanie.

Skąd wiesz jakie są moje cele? Nie. W tym roku ociepliłem dom

Jeśli to nie tajemnica, jaka powierzchnia domu, ile osób mieszka, ile dałeś ocieplenia?

i zamontowałem rekuperację. (Nawiasem mówiąc super sprawa. Zakładasz w nowym domu?)

Naturalnie zakładam WM -- od kiedy przespałem się parę dni w domu z WM o niczym innym nie marzę, komfort absolutnie powalający w porównaniu do WG.

Dołożyłem też do piwnicy niewielki bufor, więc spalam węgiel stosunkowo czysto i z nominalną mocą kotła, wiec ani gaz ani prąd nie są atrakcyjną alternatywą.

Jakie dom ma teraz straty i zapotrzebowanie na energię?

Jak ceny pomp ciepła zejdą do realnego poziomu to będę myślał nad zmianą.

Ceny pomp nie zejdą do "realnego" poziomu (cokolwiek to znaczy), no chyba ze mówisz o cenach pomp vieśka czy innych buderusów aby się w końcu zrównały, a może nawet spadły poniżej, z Panasonicami, LG czy innymi polskimi pompami (gruntowymi). Zresztą jeśli faktycznie planujesz PC, to na forum poszukaj użytkownika _John -- ma używane pompy. Mam też kontakt do gościa w Rybniku, też ma używane (mające rok, może dwa) PC PW, dla przykładu Mitsubishi ZUBADAN (z gwarancją mocy 12kW do -20) za 15 tys. zł. Sam rozważam taką opcję.

Wytykasz innym a sam masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem..

Przeczytaj ponownie kontekst. Stwierdziłeś że mam problem z przekonaniem ludzi do czystego palenia i wywnioskowałeś to po tym jak prowadzę tutaj dyskusję. To nie ma kompletnie żadnego związku, ponieważ nie prowadziłem dyskusji próbując pokazać ludziom jak produkować mniej SMOGu, zatem moja postawa nie mogła nikogo zniechęcić. I to niejako pokazuje, że ludzie nie chcą się uczyć, nie chcą się zmieniać. I tak w kółko...

Bredzisz.

Oczywiście, pierwszy akapit z podanego przez CIEBIE artykułu:

"Jako główną przyczynę wprowadzenia nowej opłaty wskazuje się konieczność zapobieżenia niedoborom mocy wytwórczych i "przemodelowania" rynku w taki sposób, aby stworzyć silne zachęty ekonomiczne do budowy, utrzymywania i modernizacji elektrowni oraz zarządzania zużyciem energii u odbiorców".

Więc nie pi***ol mi tu misiu o niemieckim prądzie albo o wysokich temperaturach.

Ja nie muszę, inni o tym już dawno napisali.

Sytuacja-na-granicy-polski-i-niemiec-grozi-europejskim-blackoutem

koniec-z-obciazaniem-polskich-sieci-nadwyzkami-energii-z-niemiec

I znowu ponowne wyjaśnianie... Adaś, a potem i ty, napisaliście, że mamy przeciążone sieci, cyt. Ciebie: "już latem jak ludzie odpalą klimy to jest dramat i prądu brakuje. A zimą.." No więc co z tą zimą? Przecież te przeciążenia występowały, jak sam zauważyłeś, ZAWSZE w LATO, były wywołane wysokimi temperaturami i dowaleniem prądu niemieckiego, o czym masz powyżej artykuły. Potem jeszcze dodałeś "Właśnie... Więc może najpierw rozbudować infrastrukturę dla tych co prądem," -- znowu czekam na argument potwierdzający że infrastruktura jest niewystarczająca. To że w lecie się coś sypało nie ma żadnego odniesienia do ZIMY. Jak masz jakiś argument że tak było, albo ze infrastruktura dla grzania prądem jest niewystarczająca, to go wykrztuś w końcu, bo się doczekać nie mogę. Do tej pory nie umiałeś wykazać, więc sobie znalazłeś zasłonę dymną w postaci opłaty mocowej -- a ta ma między innymi dofinansować ELEKTROWNIE, aby były gotowe na większe zużycie w szczycie. Same tego teraz nie robią, bo mają zapaść zużycia poza szczytem (bo m.in. nikt nie grzeje prądem i z tego powodu aby zachęcić do zużycia poza szczytem dają niższe ceny) i im się obecnie inwestować nie opłaca. Zwiększenie zapasu mocy na szczyt zaskutkuje jeszcze większą przepaścią w stosunku do okresu pozaszczytowego i jeszcze większych niż obecnie strat. I tak w koło...

Ale ja potrzebuję grzać w dzień a nie poza szczytem. (wiem co odpowiesz, daruj sobie.)

Czemu mam sobie darować, masz już nawet bufor, pewnie możesz grzać w 2T...

"Zakazać, wymusić, dopieprzyć, karać..." Masz zapędy totalitarne i duszę niewolnika.

Gdybym miał to co mi przypisujesz, to bym nie próbował przez parę minionych lat tego zmieniać. Ale już zauważyłem, że to jałowe -- tak samo jak w przypadku innych gałęzi na których wszyscy siedzimy. Np. na drogach, skutkują tylko mandaty i kontrole, żadne kampanie PROSZĄCE o rozsądniejszą jazdę, nie skutkują i nadal brylujemy w EU pod względem ilości wypadków i ofiar śmiertelnych.

Ok. Ale w porównaniu do gazu, to emisja pyłów nadal jest większa 500 razy, a rakotwórczego BaP 250 000 razy. Dlatego w Polsce w miastach i zabudowanych gminach rakotwórczy BaP jest średniorocznie po przekraczany kilka - kilkanaście razy, a wielkie zachodnie aglomeracje jak Londyn czy Paryż maja go na poziomie 0,3 - 0,6 czyli poniżej normy.

Czynniki rakotwórcze to temat rzeka. Większość rzeczy które jesz, również mają substancje rakotwórcze, natomiast wystarczyło by, aby wszyscy mieli kotły spełniające normy 5 klasy, a było by tak:

ile-daja-normy-emisji.jpg

Problem jest prozaiczny, wynikły z przyzwyczajeń.. jak sąsiad zobaczy złotą klamkę - to będzie och i ach..

a jak zobaczy ciepły dom.. to nie będzie .. przecież wiele starań o wygląd i wykończenie domu jaki ma cel ? a ile czasu

poświęca przeciętny kowalsky na te zabiegi ? a ile na izolację ?

Myjk - zapominasz o istotnej kwestii - jak sobie "przemodelują" ten rynek i zrównoważą, to za tym pójdzie zmiana cen. Nocny prąd już nie będzie "odpadowy" i cena pójdzie do góry, czego osobiście bym sobie nie życzył ;)

Jeśli im się uda "przemodelować", to niestety tak. :( Jeśli nie, a przecież już nie będą musieli kombinować z bilansem (bo kasę dostaną na siłę od ludzi), i zwiększą maksymalne moce, zwiększą siłą rzeczy także moce minimalne -- to powinno wyjść na plus i spadek cen w 2T. Dlatego wg mnie ten podatek to głównie w celu "przemodelowania" zużycia energii jest. I te same efekty uzyskałoby się przesiadając się z grzaniem na prąd 2T, z tą różnicą, że bez dodatkowych podatków.

Nie napisałeś jednak ile to kosztowało jeśli kowalski by chciał taki system spalający zamontować. Czy to jakaś tajemnica?

Umiesz czytać?Przecież podałem stronę producenta kotła i bufora,zadzwoń to się dowiesz,a monterem jestem we własnej osobie,ogarnąć to zwykły polski " fachowiec" ma poważne problemy.:D

Może posłuchaj mądrego doktorka to w końcu coś zakumasz i przestaniesz wierzyć w propagandę przemysłu i polityków.;)

Kończę tu moje wykłady po zaczynam się powtarzać, a kolega nie chce odpuścić.

Pozdrawiam.

Gość Konto usunięte_1*
Czynniki rakotwórcze to temat rzeka. Większość rzeczy które jesz, również mają substancje rakotwórcze, natomiast wystarczyło by, aby wszyscy mieli kotły spełniające normy 5 klasy, a było by tak:

[ATTACH=CONFIG]402739[/ATTACH]

To ja nie kopcę aż tak strasznie bo mam 3 klasę :D może kiedyś się zmieni