Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz

Kolego o nicku z dziwniny znakami.

Jak będzie zakaz palenia węglem ti będą palić śmieciami i oponami,a śmieci i opony łatwiej czysto spalać od węgla ,więc problem smogu rozwiązany.

Miedziennik a co się stanie jak nawalisz węgla z drewnem do swojego kotła?

chłop chce działać tak .. byle by zrobić. i żeby się od niego od walili. A co.

Nie będzie się zastanawiał, tylko żeby zrobić, nie ważne jak, nie ważne czy dobrze, ważne - zrobić.

Bezrefleksyjna robota - nie ważne czy będzie działać.. jest zrobione ? na szczęście świat się ruszył i

obnażył chłopską bezmyślność. No kurcze eksperty budownictwa każdy, w każdej wsi.. a jak by tak przycisnąć argumentami..

to miękną i po czasie jedzą z ręki. Dobrze poznaje ludzką przewrotność, nikt nie jest wolny od tego, ważne aby w porę rodzące się chwasty wyplewić.

Ty spalisz czysto plastiki, ale są osoby które są zwykłymi ignorantami, dla nich jest ważniejsze co goście powiedzą, lub mogą powiedzieć na nowy dywan..

czy nowe panele na podłodze! a co tam jakieś piec .. i palenie prawidłowe w nim.. co tam! to są sprawy pomijalne..dobrze ten przypadek znam...

co tam części mechaniczne w aucie, ważne aby auto glanc miało, oraz żeby sąsiad nie powiedział, o brudne auto..

tyle że chyba opatrzność Boża czuwała.. bo strzeliły przewody hamulcowe.. a auto picowane co tydzień.. ot chłopska mentalność w pigule!

Nie ważne, czy będzie czysto spalane, czy ekonomicznie! ważne że jak pyszny chłop.. mam spokój z paleniem.. bo mi się wydaje..

i tak jedziemy na tym ośle, wyobrażeń..

Sorry, ale gdzieś ten korzeń siedzi w mentalności! z technicznego i ekonomicznego - śmieciuch vs gaz = wygrywa gaz.

jakoś chłop nie jest pogadany, jak staje na stacji benzynowej i musi zapłacić ! tylko przy wuglu różki pokazuje!

dziwniny znakami. Merkava → jeden z najlepiej przemyślanych pojazdów pancernych, czołg i wóz piechoty w jednym. Stąd takie "docenienie"

Tak lubię doceniać tych którzy myślą nie szablonowo, nie poddają się ogólnemu marazmowi i głupocie tłumu! mam po kark haseł : bo sąsiad tak robi, bo ludzie mają, bo inni patrzą itp..

Edytowane przez מרכבה

KOCHANI FORUMOWICZE,

już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska.

Zapraszamy do licytowania.
Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. M
ieć pod choinkę prace dziecka - t
o podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto...

Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace.

http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz
http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy

Pozdrawiam
a014.gif

U mnie ozonowana.

Toksyczni są wyłącznie ci panowie co ich podlinkowałeś - od oglądania tego można dostać raka mózgu :).

Święta prawda,widać kilka semestrów na kierunku medycznym zaliczyłeś.;)

Myślisz że taki sam w miarę uzdatniony "związek chemiczny" w stacji uzdatniania wypływa z twojego kranu?:confused:

Zainwestuj 2 stówki w podstawowe badanie biologiczne twojej super czystej wody i napisz co tam w wodzie żyje.

Wiem,wiem,to teoria spiskowa a ja i doktorki to oszołomy,badań nie zrobisz i już ,bo tak jest pięknie i zdrowo tyle lat pijesz i jest dobrze.:D

Przegotuj przynajmniej i przemróź twoją super wodę.:cool:

Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę.

Myślisz że taki sam w miarę uzdatniony "związek chemiczny" w stacji uzdatniania wypływa z twojego kranu?:confused:

Zainwestuj 2 stówki w podstawowe badanie biologiczne twojej super czystej wody i napisz co tam w wodzie żyje.

Dla mnie możne sobie żyć, póki mieści się w wyznaczonych normach, a woda wodociągowa w miastach jest regularnie badana. Przeszkadza mi zatrucie powietrza, bo przekracza przyjęte normy i nie mam wyboru czym oddycham dlatego jestem przeciwnikiem kotłów na paliwa stałe.

Sprzedawanie wody za 250 zł za 5 litrów i wmawianie, że każda inna jest szkodliwa(!), a ta jest zdrowotna to zwykłe draństwo i żerowanie na osobach schorowanych, które ostatnie pieniądze wydadzą na jego poprawę. Dlatego ta cała 'medycyna alternatywna' to banda oszustów wietrzących rzekome spiski 'big farma' tylko po to żeby wyłudzić pieniądze od łatwowiernych osób.

"Przeszkadza mi zatrucie powietrza, ... dlatego jestem przeciwnikiem kotłów na paliwa stałe."

Na rower się przesiądź...

Sąsiadów też na to namów...

Trawnik posadź i kilka drzewek zamiast kostki betonowej przed domem...

Adam M.

"Przeszkadza mi zatrucie powietrza, ... dlatego jestem przeciwnikiem kotłów na paliwa stałe."

Na rower się przesiądź...

Sąsiadów też na to namów...

Adam M.

Ale po co skoro winna jest niska emisja, a nie spaliny samochodowe oczyszczone na katalizatorze.

Norma dla rakotwórczego BaP przekroczona w lutym prawie 40 razy :).

y4mGjkk2X8duaya18sxaFaAAOFYZxQl1Hx45byCfJgSVB6B5LDHl35O5p7uuqcyvKbwdYLvIw0AzAiOAAStDVwGztUsZaajbW1iaB6uyNAa6eZHJviiHcB933ZEm5l8zNZGm9LueSjRvzCgi8lMTtFFpCzoNPAbQfcZnIPZ3wwv-Do2T56EEA2w0FZqXUddREt_hz7ugbKC8hO4jbec1skSGg?width=955&height=264&cropmode=none

Jeśli to nie tajemnica, jaka powierzchnia domu, ile osób mieszka, ile dałeś ocieplenia?

Takie tajne to te informacje nie są ;], tak to wygląda: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2aw6

Poddasze na razie nieużytkowe ale mimochodem się grzeje ciepłem domu.

Naturalnie zakładam WM -- od kiedy przespałem się parę dni w domu z WM o niczym innym nie marzę, komfort absolutnie powalający w porównaniu do WG.

Otóż to, ja miałem dramat z wilgocią (bardzo stary budynek i brak wentylacji) a teraz im gorzej na dworze tym lepiej w domu ;D

Jakie dom ma teraz straty i zapotrzebowanie na energię?

Przeprowadzałem testy przy +1 na zewnątrz i grzałka 2kW w buforze dała radę utrzymać 22 stopnie w domu przez cały weekend, więc bardzo się pokrywa z obliczeniami z http://cieplowlasciwie.pl/, szacun dla autorów.

Ceny pomp nie zejdą do "realnego" poziomu (cokolwiek to znaczy), no chyba ze mówisz o cenach pomp vieśka czy innych buderusów aby się w końcu zrównały, a może nawet spadły poniżej, z Panasonicami, LG czy innymi polskimi pompami (gruntowymi). Zresztą jeśli faktycznie planujesz PC, to na forum poszukaj użytkownika _John -- ma używane pompy. Mam też kontakt do gościa w Rybniku, też ma używane (mające rok, może dwa) PC PW, dla przykładu Mitsubishi ZUBADAN (z gwarancją mocy 12kW do -20) za 15 tys. zł. Sam rozważam taką opcję.

Niestety, głównie dofinansowania psują ten rynek. Póki piec mi działa to palę bo jeszcze się opłaca,(6-8 kg węgla na dobę zapewnia mi ciepło i CWU dla 3 osób), ale jak padnie albo nie będzie wyjścia to na pewno będzie to jedyny kierunek, w którym pójdę.

Takie tajne to te informacje nie są ;], tak to wygląda: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2aw6

Poddasze na razie nieużytkowe ale mimochodem się grzeje ciepłem domu.

Pytam kontrolnie, bo niektórzy tutaj boją się podawać takie rzeczy, w tym boją się podać cenę swoich kombajnów i każą sobie szukać. ;) Wygląda to u Ciebie bardzo fajnie. Aczkolwiek, jeśli już robiłeś ocieplenie elewacji, czemu nie pocisnąłeś na większą warstwę, choćby o te 5cm? Wyliczyłem na łoko, że masz koło 150m2 elewacji, czyli pewnie niecałe 1500 zł za materiał -- jak uruchomisz poddasze to by się przydało do bilansu...

Otóż to, ja miałem dramat z wilgocią (bardzo stary budynek i brak wentylacji) a teraz im gorzej na dworze tym lepiej w domu ;D

Niestety spora część ludzi nadal nie wierzy w skuteczność WM. :(

Przeprowadzałem testy przy +1 na zewnątrz i grzałka 2kW w buforze dała radę utrzymać 22 stopnie w domu przez cały weekend, więc bardzo się pokrywa z obliczeniami z http://cieplowlasciwie.pl/, szacun dla autorów.

Ale już zużycie się nie pokrywa. Jeśli przyjąć wykazane 171 dni sezonu grzewczego i Twoje zużycie paliwa (6-8kg/doba) przyjmując kaloryczność 25Mj/kg ze sprawnością 85% to daje 35-47 kWh/doba w tym także CWU. Ze strony wynika 53 kWh/doba na samo CO.

Niestety, głównie dofinansowania psują ten rynek. Póki piec mi działa to palę bo jeszcze się opłaca,(6-8 kg węgla na dobę zapewnia mi ciepło i CWU dla 3 osób), ale jak padnie albo nie będzie wyjścia to na pewno będzie to jedyny kierunek, w którym pójdę.

Ja przy takim zapotrzebowaniu bym się w ogóle nie zastanawiał. Kupić jakąś prostą 6-9kW (dla A2W35) PC (tylko pewnie do kotła masz zbiornik CWU z płaszczem, a do PC potrzebny z wężownicą, trzeba by też wymienić -- aczkolwiek może bufor by sprawę załatwił?), kocioł ew. zostawić na te parę dni na >-10 i się nie chrzanić codziennie z węglem. Niestety ja straty i zapotrzebowanie mam większe pomimo podobnie ocieplonego budynku. :( Jak wybuduję dom i się przeprowadzę, to będzie w obecnym domu remont generalny, bo podejrzewam że mam w ociepleniu strychu dziury powygryzane przez gryzonie, o ogólnej jakości (jeśli w ogóle można to tak nazwać) wykonania ocieplenia nie wspomnę... Nie mniej jednak zmiana na PC z całą pewnością będzie nim zmuszą mnie do tego przepisy.

U Ciebie zakładając prąd 2T z cenami 0.76/0.35 zł brutto (tak mam obecnie u siebie czytając całkowitą wartość z FVAT), średni sezonowy COP 2.5 (niski, bo zakładam kalafiory) oraz pracę ciągłą PC przez większość doby (co literalnie oznacza 50/50 rozłożenia w taryfach) wychodzi mi 1850 zł/sezon (8-10zł dziennie -- niektórzy na papierosy więcej wydają). :) Do tego pewnie znaczne korzyści na CWU w lato w stosunku do grzałki -- bo siłą rzeczy skoczy COP. I najważniejsze, brak obsługi...

Pytam kontrolnie, bo niektórzy tutaj boją się podawać takie rzeczy, w tym boją się podać cenę swoich kombajnów i każą sobie szukać. ;) Wygląda to u Ciebie bardzo fajnie. Aczkolwiek, jeśli już robiłeś ocieplenie elewacji, czemu nie pocisnąłeś na większą warstwę, choćby o te 5cm? Wyliczyłem na łoko, że masz koło 150m2 elewacji, czyli pewnie niecałe 1500 zł za materiał -- jak uruchomisz poddasze to by się przydało do bilansu...

Liczyłem to i wyszło mi, że bardziej się opłaci zainwestować te 1500 zł w na poddaszu niż na ścianach.(Jakiegoś alufoksa dołożę czy coś w tym stylu)

Ale już zużycie się nie pokrywa. Jeśli przyjąć wykazane 171 dni sezonu grzewczego i Twoje zużycie paliwa (6-8kg/doba) przyjmując kaloryczność 25Mj/kg ze sprawnością 85% to daje 35-47 kWh/doba w tym także CWU. Ze strony wynika 53 kWh/doba na samo CO.

Nie bój nic, pokrywa się. Z testu mi wyszło, że 2kW wystarcza. Przy +1. Przyjmijmy to za bazę. (Ci z ciepła właściwego nie uwzględnili paroizolacji na ścianach zewnętrznych stęd te 0,2 różnicy)

Węgiel mam orzech 29MJ/kg z sośnicy bo nie lubię tych dziadowskich węgli typu 31.

Na CWU potrzebuję 5kWh (100 l wody o temp 50 st nam wystarczy)

Na chałupę 48kWh, co daje razem 53kWh.

Z 8kg węgla mam 64,(4) kWh więc sprawność wychodzi mi 82%.

Przynajmniej wg kalkulatora.

No i teraz jak jest cieplej to 5 kg mi wystarczy, a jak przypiździ to pewnie pójdzie 10. Ale średnia się zgadza.

Jak będzie czas miedzy świętami to przeprowadzę test sprawności. Zapalę w piecu odważoną ilością węgla i będę grzał tylko bufor. Zobaczę o ile stopni się dogrzał i będzie wszystko jasne.

Ja przy takim zapotrzebowaniu bym się w ogóle nie zastanawiał. Kupić jakąś prostą 6-9kW (dla A2W35) PC (tylko pewnie do kotła masz zbiornik CWU z płaszczem, a do PC potrzebny z wężownicą, trzeba by też wymienić -- aczkolwiek może bufor by sprawę załatwił?), kocioł ew. zostawić na te parę dni na >-10 i się nie chrzanić codziennie z węglem. Niestety ja straty i zapotrzebowanie mam większe pomimo podobnie ocieplonego budynku. :( Jak wybuduję dom i się przeprowadzę, to będzie w obecnym domu remont generalny, bo podejrzewam że mam w ociepleniu strychu dziury powygryzane przez gryzonie, o ogólnej jakości (jeśli w ogóle można to tak nazwać) wykonania ocieplenia nie wspomnę... Nie mniej jednak zmiana na PC z całą pewnością będzie nim zmuszą mnie do tego przepisy.

U Ciebie zakładając prąd 2T z cenami 0.76/0.35 zł brutto (tak mam obecnie u siebie czytając całkowitą wartość z FVAT), średni sezonowy COP 2.5 (niski, bo zakładam kalafiory) oraz pracę ciągłą PC przez większość doby (co literalnie oznacza 50/50 rozłożenia w taryfach) wychodzi mi 1850 zł/sezon (8-10zł dziennie -- niektórzy na papierosy więcej wydają). :) Do tego pewnie znaczne korzyści na CWU w lato w stosunku do grzałki -- bo siłą rzeczy skoczy COP. I najważniejsze, brak obsługi...

Wszystko w swoim czasie, ale taki plan jest.

Gość mtdeusz

Węgiel mam orzech 29MJ/kg z sośnicy bo nie lubię tych dziadowskich węgli typu 31.

.

Dziadowski to jest węgiel typu 33 lub 34 i ten kaloryczny bo aby go czysto spalić trzeba pokombinować i napewno w górniaku będzie kopcić.

Gość mtdeusz
,,. Łatwo sobie wyobrazić co by było gdyby zabroniono palić węglem-w ruch poszłyby opony, plastiki i każde inne badziewie które można spalić a więc efekt byłby odwrotny od zamierzonego,,.

Dziadowski to jest węgiel typu 33 lub 34 i ten kaloryczny

No jasne, to po co mi niekaloryczny węgiel? W 33 lub 34 przynajmniej po odgazowaniu żar długo trzyma a to co się nie dopali to całkiem dobry koks do dorzucenia w następnym paleniu. "Papierowy" węgiel typu Piast albo Ziemowit szybko się wypala i jest g.. nie żar i koks z niego.

bo aby go czysto spalić trzeba pokombinować i napewno w górniaku będzie kopcić.

No to jeszcze wiele się musisz nauczyć zanim zaczniesz pouczać innych. Wierz mi lub nie, ale tutaj się pali orzech Knurów Szczygłowice typ 34.2 od góry.

https://www.youtube.com/watch?v=ekqMUf5IDPs

Teraz mam przebudowany piec na dolne spalanie więc jest mi łatwiej, bo w razie "W" mogę dorzucić, ale tą Sośnicę spokojnie od góry można ujarzmić.

Gość mtdeusz

Ciekawe ile taczke sadzy tygodniowo produkowała ta Sośnica przy paleniu od góry?

Jak urat te płomienny jest lepszy bo szybciej grzeje.

Ten koks z koksującego się za długo spala,ma za małą reaktywność,chociaż z drewnem może być.

Chcesz sesję zdjęciową ze ,,spalania,, drogiego węgla Śląskiego w ,,dobrych,, kotłach GS?

Ciekawe czy coś tam zobaczysz oprócz zadymy?

Po za tym mogę ci nagrać czyste spalanie koksującego węgla i jego ładny jasno zółty płomień.

Tylko czy przy paleniu od góry żar świeci na biało i grzeje komorę spalania do 1200 stopni?

Edytowane przez mtdeusz