Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak podajesz jakiś wykres wypadało by podać źródło.

Wpisz se w google.

Podaj jeszcze wykres pokazujący śmierteność noworodków.

Wtedy będziemy mogli określić kto pisze bzdury.

Sugerujesz, że w Polsce obecnie żyje się dłużej niż kilkadziesiąt lat temu?

Żeby dokładnie skorelować śmiertelność noworodków z oczekiwaną dł. życia trzeba umieć to zrobić, a ty tego na pewno nie umiesz, bo posługujesz się chłopskim rozumem.

Przykład:

Np. w Hiszpanii śmiertelność noworodków jest DWA razy wyższa niż w Polsce, a w Niemczech jest o ok. 20% wyższa niż w Polsce. Z tych trzech państw to Hiszpania(!) ma najwyższą długość oczekiwaną życia, potem Niemcy i dużo gorzej wypada Polska.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na twardych liczbach bazujmy. A te mówią, że kopcenie = drożej niż gaz! a miało być tak "tanio".

ludziom się nie chce! doskonale to rozumie, samemu mi się czasem nie chce! ponieważ dochodzi jakaś beznadzieja ..

tego otaczającego świata. Czemu się ludziom nie chce ? chociażby ruszyć rzopę i poczytać co można zrobić z ich ogrzewaniem.

Oni wolą nurzać w swoim "wiem" czemu wiesz ? bo wiem. Zero konkretnych licz, zero konkretnych granic i co by było - jak by to i to było spełnione.

Ci co kopcą, dla nich nie jest alternatywą - bufor + lepsza regulacja, tylko gaz z lepszą instalacją.. jak stać ich na marnotrawienie masy opału i trucie .. to stać ich na gaz.

Co mam wpisać w google? Ten wykres? Powiedz jak mam to zrobić.

Wpisujesz: "średnia długość życia w Polsce" i klikasz na pokaż obrazki - LOL.

Jak porównujesz to porównuj jabła z jabłkami a gruszki z gruszkami.

OK. Powiedzmy, że w przeciągu ostatnich 25 lat śmiertelność noworodków spadła o 10 punktów promilowych z ok. 15 promili do 5. Jak połączysz to ze średnią długością życia?

Pewnie tego nie zrobisz. Potrzebujesz tylko wiedzieć, że jest spadek po to żeby krzyczeć, że na pewno dłużej żyjemy, bo ilość zgonów noworodków spadła. Czyli tzw. chłopski rozum. Ale rozum tego już nie obejmuje, że w Hiszpanii jest DWA razy więcej zgonów noworodków, a średnia dł. życia i tak większa jest o 5 lat.

@מרכבה - ja wiem, że rachowaniem próbujesz mi udowodnić że w tym http://cieplowlasciwie.pl/wynik/32ne domu gaz wyjdzie mi taniej niż węgiel? Już ci mówię, że kocioł na drewno (grab, buk) i ekogroch wychodzi dużo taniej, sprawdzone, bo kocioł na gaz był zamontowany tam jako pierwszy i wiem jakie rachunki zaczęły przychodzić. Co do węgla, tutaj nie będę polemizował, nigdy tym nie paliłem bo nie lubię syfu. Ja kupiłem takie coś jak mam w sygnaturze, na razie palę grabem, ale od marca idzie pelleciak.

@muchenz - tam jeszcze są inne kreski na googlach, mniej pnące się do góry. W Kamerunie żyją najkrócej, chociaż nie palą w kopciuchach ;)

w Hiszpanii jest DWA razy więcej zgonów noworodków, a średnia dł. życia i tak większa jest o 5 lat.

Czyżbyś chciał powiedzieć że na starcie odpadają słabe elementy ogniwa? A swoją drogą ponieważ jestem wierzący więc chodzę do kościoła. W naszej parafii jest zwyczaj iż raz w roku - tuż przed Wszystkimi Świętymi- wystawiane są klepsydry wszystkich którzy odeszli w ciągu ostatniego roku a jest ich około 200. I jak patrzę na ich wiek to ogarnia mnie zdumienie bowiem 80 - 85% to ludzie w wieku 60 -70 lat. Więc skąd kuźwa ta średnia.

..

Sam bredzisz. Hiszpanie, Gracy, Francuzi itd. wszyscy żyją zdecydowanie dłużej niż Polacy. Służba zdrowia? OK. Ale w Hiszpanii umiera DWA razy więcej noworodków więc coś jest z nią jednak nie tak.

Co łączy wszystkie kraje Europy w których długość życia jest zdecydowanie większa niż u nas? DUŻO NIŻSZE ZANIECZYSZCZENIE POWIETRZA.

Liczba zgonów noworodków spadła, liczba śmiertelnych wypadków spadła, liczba nowotworów wzrosła, a zanieczyszczenie powietrza przekracza wszelkie normy np. rakotwórczego benzopirenu często o kilkadziesiąt razy. W Paryżu, Londynie średnio jest 0,3-0,6 ug, a u nas (norma to 1ug):

y4mGjkk2X8duaya18sxaFaAAOFYZxQl1Hx45byCfJgSVB6B5LDHl35O5p7uuqcyvKbwdYLvIw0AzAiOAAStDVwGztUsZaajbW1iaB6uyNAa6eZHJviiHcB933ZEm5l8zNZGm9LueSjRvzCgi8lMTtFFpCzoNPAbQfcZnIPZ3wwv-Do2T56EEA2w0FZqXUddREt_hz7ugbKC8hO4jbec1skSGg?width=955&height=264&cropmode=none

To jest odpowiedź dlaczego krócej żyjemy niż Niemcy czy Hiszpanie - zatrute powietrze niską emisja przez ponad połowę roku.

Edytowane przez muchenz

@muchenz - nie mów że w Polsce krócej się żyje bo sąsiad pali w kopciuchu, człowieku. Dieta, zdrowe odżywianie, sport, lepsze warunki pracy, mniej używek - to są powody dlaczego nadal jesteśmy kilka lat do tyłu. Ale powoli to się zmienia, również świadomość ludzi palących węglem. A to, że żyjemy dłużej o 8 lat licząc lata 90-te to głównie przez niepalenie.... papierosów. Pamiętacie lata 90te? Wszędzie fajki, kluby, miejsca publiczne, pamiętacie np. obrady okrągłego stołu przy dymie papierosowym? :) Jak by wszyscy palili gazem a byś o siebie nie dbał to i tak byś się zmarnował, ale póki co, zawsze jest na kogo zwalić winę.

eliks ciepło właściwe to strona do pobieżnego wyliczania, a nie dokładne obliczenia zgodne z metodologią.

Konkretnie trzeba policzyć przenikalność cieplną przegród, w raz z mostkami termicznymi, oraz policzyć strumień wentylacyjny.

I wiele innych rzeczy, tu wklejałem już końcówkę z obliczeń- mając Qhnd- mogę dobrać dowolny system ogrzewania i zbadać jego sprawność.

Wczytaj się dobrze co napisałem, rozrzut jest bardzo duży, źle palone drewno =33mp, dobrze palone 13,5 mp drewna.. kolosalna różnica.

Na buforze, na sterowaniu, na przesyle, na jakości wytwarzania ciepła .. rachunek jest prosty 0,6 np razy 0,8 itd..

13,5 mp drewna to jakieś 2tyś zł.. gazu wychodzi na 3,3 kzł i teraz ok jest gra o konkretną sumę, ale.. złe palenie i mamy różnicę na korzyść gazu..

1,6kzł..

@muchenz Dieta, zdrowe odżywianie, sport, lepsze warunki pracy, mniej używek - to są powody dlaczego nadal jesteśmy kilka lat do tyłu. .

Nie no błagam - jedziesz po bandzie.Jaka dieta?. Gdzie masz tą zdrową żywność? Zdrowa żywność to była 40-50 lat temu. Gratuluję sportu w zasmrodzonym mieście. Mniej używek? Jakich? Papierosy? - Znam wiele osób które paliły i dożyły 90, jak i znam wiele osób które nigdy nie miały papierosa w ręku i alkoholu w ustach a do do 50 nie dociągnęły.

PS. A ze ludzie statystycznie żyją dziś dłużej to duża zasługa statystyk. Wcześniej podałem dlaczego. Natomiast drugim powodem jest to iż medycyna zrobiła znaczne postępy. Wejdź do jakiegokolwiek szpitala i sobie popatrz. Pięćdziesiąt lat temu połowa z tych ludzi nie miała by szans żeby nawet tam trafić, nie mówiąc już o leczeniu czy jakiej kolwiek profilaktyce.

Edytowane przez plusfoto

Zapewne jesteś wielbicielem filmu "niewygodna prawda" tego oszusta Gora a na drugą część tego gniota to pewnie czekałeś z wypiekami na twarzy. :)

Globalne ocieplenie mało mnie interesuje, ale oczywiście jestem za wdrażaniem technologii, które są w stanie ograniczyć emisję gazów cieplarnianych np. budowę elektrowni atomowej w Polsce.

Ale co mnie interesuje, to to że węglarze trują powietrze i zmuszają innych do wdychania tego syfu. W cenie węgla powinien być podatek zdrowotny w wysokości 50% ceny, albo ci co mają kotły powinni podpisać umowy ze wszystkimi w promieniu 1 kilometra i płacić im za zanieczyszczenie wspólnego dobra jakim jest powietrze.

Komuna się skończyła i czas zacząć płacić za trucie, albo państwu, albo bezpośrednio tym których trujesz.

Witam.

Muchenz,najdłużej żyjącym wielomilionowym narodem na Ziemi to Japończycy.:D

Jak wytłumaczysz to

http://aqicn.org/map/europe/pl/#@g/49.0454/25.9937/5z

Benzopirenu też masa, jak nie więcej,o skażeniu radioaktywnym nie wspomnę.:o

Tak statystycznie żyjemy dłużej,ale jak,prawie każdy kończy na raka,alzheimera,albo inne paskudne choróbsko,mało kto spokojnie "zaśnie na wieki",to skutek jedzenia śmieciowej wysoko przetworzonej żywności,wody,lekarstw,szczepień,stresu,i.t.d.dopiero dalej jest to co chcą nam tak bardzo wmówić, zanieczyszczenie powietrza,patrz Japonia,to oni najlepiej dbają o zdrowie.;)

Pozdrawiam.

1,5 kg pokarmu stałego, 3-4 Litry płynów i 18-22 kg powietrza, tyle statystyczny kowalsky przetwarza na dobę.

To co dostaje najbardziej po "tyłku" płuca..

Czemu ja mam cierpieć za czyjąś głupotę ? możne nawet nie głupotę, a ignorancję!

ok, gościu wie że należy zmienić pewne rzeczy, chce coś poprawić ..

ale są rezystory, gdzie będzie w swej chłopskiej pyszcze twierdził- że piątka styropianu wystarczy.. bo mur nie będzie "przymarzał" pomijając, że zjawisko przymarzania nie występuje!

to energia cieplna, nie zdąży oddziaływać z murem, czy inną przegrodą. Tylko tak szybko ucieka na zewnątrz, że temperatura przegrody obniża się! to tak jak by była dziura w dętce,

jak się od czasu do czasu dopompuje .. to ciśnienie chwilę będzie, tak samo i tu..

to puki się grzeje "pali" to jest "ciepło" przestaje się na noc.. palić i nad ranem trzeba zębami strzelać..

Edytowane przez מרכבה

Gość Konto usunięte_1*
No tak podajesz wykres na podstawie którego ZUS oblicza emerytury. Gratuluję naiwności.

Od 1995 do 2015 roku śmiertelność noworodków spadła czterokrotnie. (z 2.9 do 0.7 na 1000 żywych urodzeń)

W tym samym czasie średni wiek życia w Polsce wzrósł z 71.89 do 78.20.

Bredziś kolego.

Ja wcale nie uważam że dłużej żyjemy, wręcz przeciwnie.

Kilka lat temu czytałem opracowanie które sugerowalo że dziecko urodzone w 2000 roku nie przeżyje swoich rodziców.

Do średniej życia zalicza się również czas życia noworodka, a więc im mniej zgonów noworodków tym, statystycznie, dlużej żyjemy.

Wyobraź sobie sytuację że mamy 100 obywateli zmarłych w wieku 100 lat i 100 noworodków zmarłych zaraz po urodzeniu.

Statystyczna długość życia wynosi więc 50 lat.

Wystarczy że te noworodki dożyją do 40 lat a już średnia życia nam podskoczy do 70 lat.

Właśnie dlatego kilkaset lat temu średnia życia była koło 40 lat.

Dzieci umierały wtedy albo zaraz po porodzie albo w młodym wieku.

Również młode matki umierały często przy porodzie. (wojny też nie pomagaly)

Jak już taki człowiek dożył 30-40 lat zdażalo się że dożywal 90 i więcej lat.

Powtórzę jeszcze raz, przestań porównywać Polskę do Hiszpanii bo to nie ma najmniejszego sensu.

Średnią krajową długości życia zaniżają nasi górnicy bo kiedyś czytałem że średnia długość życia górnika to 57 lat dlatego chyba maja te niby przywileje bo statystycznie nikt by do normalnego wieku z nich nie dożył

Gość Konto usunięte_1*
Nie no błagam - jedziesz po bandzie.Jaka dieta?. Gdzie masz tą zdrową żywność? Zdrowa żywność to była 40-50 lat temu. Gratuluję sportu w zasmrodzonym mieście. Mniej używek? Jakich? Papierosy? - Znam wiele osób które paliły i dożyły 90, jak i znam wiele osób które nigdy nie miały papierosa w ręku i alkoholu w ustach a do do 50 nie dociągnęły.

PS. A ze ludzie statystycznie żyją dziś dłużej to duża zasługa statystyk. Wcześniej podałem dlaczego. Natomiast drugim powodem jest to iż medycyna zrobiła znaczne postępy. Wejdź do jakiegokolwiek szpitala i sobie popatrz. Pięćdziesiąt lat temu połowa z tych ludzi nie miała by szans żeby nawet tam trafić, nie mówiąc już o leczeniu czy jakiej kolwiek profilaktyce.

Moja teściowa ma ponad 80 lat i pali papierochy jak lokomotywa , więcej ode mnie

Cała ta histeria ze smogiem jest jak moda.
nie zgadzam się ! przez niektóre miejscowości nie idzie przejechać ! dusi!

tak dokładnie tak, robi się sztuczna mgła.. bo każdy smrodzi kopciuchem! bo mu wygodnie nawalić węgla na żar i zostawić, lub włączyć dmuchawę.. niech się

pół okolicy truje. Tu nie chodzi o "walkę" z smogiem, a głupią mentalnością ludzi! bo on tak robi.. i wystarczy jako argument.

Kotły przewymiarowane, aby można było lepiej kisić węgiel+ drewno, a co!

argument z autami, jest nie do końca trafiony.. bo to nie ten poziom obrazowania.. jak by każdy jeździł starem 266, czy innym wehikułem, ok można powiedzieć..

też trują.. o! o kamazie zapomniałem.. + lejące wtryski.. jakoś nikogo nie boli cena paliwa po blisko 5zł.. tylko jakieś "tradycje" robią swoje.. bo się paliło wunglem.. to czemu się na nim nie palić nadal ?

jeździło się dwusuwem ? w Syrenie 105.. jeździło, czemu teraz dwusuwy nie występują ? inne niż w piłach i kosach spalinowych.

Ktoś na tym zamierza zrobić kasę tak jak ktoś już dzisiaj robi na redukcji CO2.
a jaką kasę? to źle że będzie miał wygodne źródło ciepła i większy komfort ? wystarczy chcieć. Czemu za czyjeś błędy.. to pół biedy, cała bieda to upór trwania w tych błędach..czemu za te trwanie w błędach ..

mają płacić moje płuca ? i płuca moich bliskich ? bo się jednemu, czy drugiemu - chciało ziła wybudować..a stać go było na dużego kwiata 125p

no ale "srej sie nie dejsie" "zastaw się, a postaw się" .. i hacjendy wielgachne.. po 200m2 i więcej metrów

a później płacz .. bo nie idzie "ogrzać"

Edytowane przez מרכבה

"To jest odpowiedź dlaczego krócej żyjemy niż Niemcy czy Hiszpanie - zatrute powietrze niską emisja przez ponad połowę roku. "

Bzdury...

Bardzo jednostronny sposób patrzenia.

Kiepskie żarcie...

Fatalna słuzba zdrowia...

Ciągły stres biorcy kredytów w pogoni za kasą na ich obsługę...

Szczepionki z aluminium, rtęcią, formaldehydem zakazane na większości świata - u nas NIE!

Plastikowe opakowania wszędzie (z bisfenolem).

Produkty GMO w całym żarciu, antybiotyki w w mięsie, glifosat...

Kaczyński u steru do kompletu stresów... :lol:

A Wy widzicie JEDYNIE zanieczyszczenie powietrza.

Widzicie, czy może ktoś CELOWO POKAZUJE WAM JEDYNIE zanieczyszczenie powietrza aby wypchać na NASZ rynek to, co gdzieś indziej nie schodzi?

Owce...

Pasie się je, strzyże i zabija... Po to są.

Kto nas pasie? Kto strzyże? Zabijać nas nie trzeba. sami sobie poradzimy z tym...

Adam M.

"To jest odpowiedź dlaczego krócej żyjemy niż Niemcy czy Hiszpanie - zatrute powietrze niską emisja przez ponad połowę roku. "

Bzdury...

Bardzo jednostronny sposób patrzenia.

Kiepskie żarcie...

Fatalna słuzba zdrowia...

Ciągły stres biorcy kredytów w pogoni za kasą na ich obsługę...

Szczepionki z aluminium, rtęcią, formaldehydem zakazane na większości świata - u nas NIE!

Plastikowe opakowania wszędzie (z bisfenolem).

Produkty GMO w całym żarciu, antybiotyki w w mięsie, glifosat...

Kaczyński u steru do kompletu stresów... :lol:

A Wy widzicie JEDYNIE zanieczyszczenie powietrza.

Widzicie, czy może ktoś CELOWO POKAZUJE WAM JEDYNIE zanieczyszczenie powietrza aby wypchać na NASZ rynek to, co gdzieś indziej nie schodzi?

Owce...

Pasie się je, strzyże i zabija... Po to są.

Kto nas pasie? Kto strzyże? Zabijać nas nie trzeba. sami sobie poradzimy z tym...

Adam M.

"A wy widzicie jedynie zanieczyszczenie powietrza" - chyba o tym jest temat. Załóż następny o szczepionkach czy formaldehydach na temat polityki już jest:lol2:

Gość mtdeusz

Adam za dużo chyba zanieczyszczonego powietrza się na wdychał.

Owszem mogli by wprowadzić podatek od zadymy węglowej i drzewnej.

Ja tam palę węglem i nic nie śmierdzi w okolicy komina,dzisiaj rodzina z miasta przyjechała do sąsiada i się pyta czy sąsiad gazem grzej bo dymu nie ma,szczęka im opadła jak sąsiad powiedział,że węglem palę.

A Adam jeszcze puszki aluminiowe,silnika aluminiowe,meble z formaldehydem i...

Dwusów kopci dwusów smrodzi dwuswa unie ci zakaże.

Chociąż są dwusuwy w Euro 4.

Dwusu dużo pali,dwusuwem trzeba gazować.

Edytowane przez mtdeusz