Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój szwagier w pierwszym mniejszym domu, który ogrzewał gazem to za komfortową i najbardziej zdrową ( ale tylko dla niego) temperaturę uważał dokładnie 18 st C. W drugim domu miało być lepiej no ale nie wyszło.

Nasz znajomy z forum "verb" też wcześniej palił gazem i przeszedł na ekogroszek z przyczyn czysto ekonomicznych pomimo, że mieszka na śląsku a tu węgiel tańszy - stąd też uważam, że pod gaz dom powinien być lepiej ocieplony itd. itp. No wiem wyliczenia - ale w praktyce jakoś tak nie wychodzi, :(

przy obecnych cenach węgla rodzice zapłacili za ogrzanie gazem domku w górach tyle samo co węglem. wyszło około 10 m3 na dobę, czyli 600 zł na miesiąc. temperatury zewnętrzne średnio około 0, wewnątrz 22-23. do tego gotowanie i CWU (wanna). dom 120 m2 z lat 80, izolowany tylko strop (10-20 cm izolacji), bardzo sprawna wentylacja grawitacyjne (kiepsko zamontowane okna 2-szybowe)

Na Śląsku cena 1 kWh ekogroszku 14 gr, pelletu 28 gr.

U mnie w zagłębiu meblowym cena 1 kWh: ekogroszku 20 gr, peletu 22 gr ... węgiel orzech II 22 gr, drewno - brzoza 6 gr... gazu..? nie wiem !

Dlatego ogrzewam pelletem... w ostatecznym rachunku wartość spalonego pelletu wyjdzie to samo, jak z węglem.

Edytowane przez Alessandro

Na Śląsku cena 1 kWh ekogroszku 14 gr, pelletu 28 gr.

U mnie w zagłębiu meblowym cena 1 kWh ekogroszku 20 gr, peletu 22 gr ...

Gazu.. to nie wiem

nie uwierzę ci na słowo..poproszę o wyliczenia, szczególnie nie wierzę te 0,14 dla eko...

gaz akurat najprościej wyliczyć, bo na fakturze jest współczynnik konwersji

natomiast chyba na palcach jednej ręki można policzyć ludzi co mają ciepłomierze i ekogroszek...

bo deklarowane przez producentów sprawności dla kotłów węglowych są niestety niewiele warte...

Palę perłą 24mj czyli 6,66kWh (0,70gr-0,73gr zależy z którego roku worek:)) do wyliczeń przyjmuje to co podaje sterownik 65% czyli kwh 17-18gr. Podejrzewam na moje nieszczęście że kocioł ma wyższą sprawność.Brak dymu, jak zacznie grzać to długa jazda później długi postój, spaliny 100-120*C.

Podejrzewam że w okolicy kopalni można dostać bardziej kaloryczny węgiel i taniej.

nie uwierzę ci na słowo..poproszę o wyliczenia, szczególnie nie wierzę te 0,14 dla eko...

gaz akurat najprościej wyliczyć, bo na fakturze jest współczynnik konwersji

natomiast chyba na palcach jednej ręki można policzyć ludzi co mają ciepłomierze i ekogroszek...

bo deklarowane przez producentów sprawności dla kotłów węglowych są niestety niewiele warte...

obl. energ.jpg

Palę perłą 24mj czyli 6,66kWh (0,70gr-0,73gr zależy z którego roku worek:)) do wyliczeń przyjmuje to co podaje sterownik 65% czyli kwh 17-18gr. Podejrzewam na moje nieszczęście że kocioł ma wyższą sprawność.Brak dymu, jak zacznie grzać to długa jazda później długi postój, spaliny 100-120*C.

Podejrzewam że w okolicy kopalni można dostać bardziej kaloryczny węgiel i taniej.

Podaj cenę zakupu ekogroszku.. wrzucimy do tabelki /Excel/ zobaczymy, co wyjdzie...

---

Fajnie by było, gdybyśmy wspólnie opracowali mały programik /Excel/ na wszystkie rodzaje paliwa..

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

No u mnie ludzie kupują w tej cenie prawie tonę węgla (660zl) a nie wyobrażam sobie żeby jakiś domek w górach łykal przy 0 stopniach tonę węgla. Więc to nie to samo.

nie wyobrażasz sobie? tzn. ma wg Ciebie łykać więcej czy mniej? co za różnica gdzie stoi domek kiedy podałem temperaturę 0°C? tona węgla (orzech, nie ekogroszek) tam kosztuje około 800 zł. ewentualnie na Śląsku na kopalni 660 zł (w cennika obecnie) + transport.

nie wyobrażasz sobie? tzn. ma wg Ciebie łykać więcej czy mniej? co za różnica gdzie stoi domek kiedy podałem temperaturę 0°C? tona węgla (orzech, nie ekogroszek) tam kosztuje około 800 zł. ewentualnie na Śląsku na kopalni 660 zł (w cennika obecnie) + transport.

U mnie tona orzecha II 870 zł

----

Ekogroszek luz - 900 zł

Ekogroszek work. - 1000 zł

Pellet - 695 zł

Drewno - kubik 115 zł

Edytowane przez Alessandro

[ATTACH=CONFIG]408688[/ATTACH]

Podaj cenę zakupu ekogroszku.. wrzucimy do tabelki /Excel/ zobaczymy, co wyjdzie...

---

Fajnie by było, gdybyśmy wspólnie opracowali mały programik /Excel/ na wszystkie rodzaje paliwa..

700 tona starszy, nowszy 730 tona sprawność zakładałem 65%, 24MJ

Teraz.

http://allegro.pl/ekogroszek-czarna-perla-bezposrednio-od-ktk-polska-i7129882053.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZDQ3YzExMDEtMTE4ZC00ODM3LWI5ZDctMmEwM2UwZjRmZmRjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ff76db0d-381c-4aba-a14d-3ceb03fcc044

Ale kto zimą kupuje węgiel :)

wiecie co, pamiętam jakiś czas temu był super edytowalny kalkulator, bodajże firmy V, ale edytowalny, każdy mógł wstawić to co uważa za słuszne i adekwatne do swojej sytuacji - poszukam i wkleję linka....on był uniwersalny...

Natomiast dalej mi nie pasuje ta cena ekogroszku

co prawda wg cennika

http://gornictwo.wnp.pl/notowania/ceny_wegla_pgg/

jest w miarę ok - ale trzeba chyba patrzeć na uziarnienie 5-25 dobrze pamiętam? i zwracać też uwagę na spiekalność - i może się okazać, że dobry groszek kosztuje dużo więcej

Kojarzę też taką sytuację z jesieni - to do tych co piszą że nie kupuje się zimą - że wtedy ceny były wyższe niż teraz - był duży popyt, podaż mniejsza niż zwykle, kojarzę, że eko wraz z transportem kosztował 750-800zł

Dobrze wyliczyłeś.... :)

No właśnie z tym sprawnością.. jak to sprawdzić?

kulibob.jpg