Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może nie aż tyle....diabeł tkwi w szczegółach, ale nawet zakładając, że wybudował duży dom na najmniejszej działce na jakiej można w najtańszej dzielnicy, to i tak wartość tego domu z pewnością przekracza 500tys. Co w sumie niewiele zmienia ;)

@czp01 - nie rozumiem stwierdzenia, że dla gazu dom musi być wykonany w technologii bardziej oszczędnej. Tak może napisać tylko ktoś, kto nie pochylił się nad żadnymi obliczeniami. Pochyl się nad tym, policz jaka wychodzi cena 1kwh z węgla i gazu (przy realnie uzyskiwanych sprawnościach i aktualnie uzyskiwanych cenach paliwa), policz lub oszacuj zapotrzebowanie domu na ciepło a potem pisz (ewentualnie) takie teksty. Możesz się bardzo zdziwić, jak to wszystko policzysz...

Ktoś ostatnio porównywał/przeliczał koszt 1kwh z różnych nośników energii ??

Tak porównywałem i nie opłaca się kopciucha inaczej jak drewno i bufor..

584617cd2a3a.jpg patrzcie jak się czarny gad zaorał.. sam.. cena peletu jest największą niewiadomą .. ale się skurczybyk czarny hun zaorał sam.. tylko naprawdę masochista chciał by czyścić śmieciucha.. kiedy trzeba dusić powietrze .. oponenci gazu zapominają, że jak włączą, to dopiero jak putin odetnie.. przestanie grzać, a tak śmieciuszek.. siup od np 22 00 do 6 rano nie grzeje.. proszę karnie trzymać np 20st.. przez 24 godziny na dobę.. to wam się węgla odechce.. czarnego huna..

175 zł vs 227zł za 1000 kWh przy teoretycznej sprawności śmieciucha 60%.. co jest mało realne, kiedy 2mm lekkiej sadzy = 10% mniej sprawności.. tak dla przykładu.

tabelka jest czystą matematyką.. gdzie nie potrzeba budynku .. aby stwierdzić co się opłaca, co nie.. czyste kWh .. obrabiane na samym nośniku energii! a już sprawność instalacji, a sprawność przesyłu, a sprawność wytwarzania, a sprawność buforowowania .. to rzeczy tu nie istotne..

ps ceny pochodzą (węgla) z składu Panmar Krosno i nie zawierają jeszcze akcyzy za czornego huna

Edytowane przez מרכבה

dzięki Merkava - o coś takiego mi chodziło.

Tutaj jest wielka niewiadoma przy węglu - cena za groszek, sprawność spalania i dodatkowo wartość opałowa. A palący węglem mają tendencję do naginania tych parametrów - z kolei nie wiem czy ty z kolei w drugą stronę nie pojechałeś, ale to nie ma aż tak dużego znaczenia, bo różnice nie będą duże...

JTKirk peleciarze mi mogą zarzucić tylko, że cena jest duża, ale taką przeciętnie znalazłem.

http://www.panmar.pl/opal/ a tu jest źródło i wartości opałowe .. czarnego huna.. grochy też są..

Sprawności są podane po kolei, od 80% w dół, czysta matematyka ..jak ma sprawność 60% to koszt będzie taki

jak 70% to taki.. to już jest pomijalne, dowolny kocioł.. się tu odnajdzie.

http://heating.danfoss.com/PCMPDF/BC_Kaupp_report_VFGIA102.pdf 2mm Low Density 12% w dół..

Edytowane przez מרכבה

Popłynął, popłynął... Peletu po950 nikt nie kupuje , za 900 to pewnie znajdą się naiwniacy co jadą na Barlinku czy stelmecie jednak większość rozsądnych peleciarzy nie kupuje drożej niż 800/t , ja np palę pellet od 2011 i cena zakupu to zwykle 700/t czasem kupię 50 dych taniej , czasem drożej (ale za 750 w sezonie grzewczym staram się nie kupować) w więc podstaw też cenę 700 i 800 i zobaczymy te lipną tabelę

Żeby jeszcze jakieś konkretne dotacje były, bo nie oszukujmy się, jak teraz zmieniam na pelleciaka to co to jest te 3000zl? Powinien być jakiś bezwzględny zwrot 50% poniesionych kosztów.

Co tam się ograniczać, powinno być 147% zwrotu. Do tego jeszcze opał na 10 lat i ze dwa tiry browaru mocny fól.

cuuube orzesz Ty .. niedobry :p pisałem że pelet brałem chociażby tu.. https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/materialy-opalowe/drewno/pellet-drzewny-premium-din-plus-6-mm-15-kg.html powiedz ile uczciwie wpisać za pelet ? 800zł tona ? 750zł tona..

Owszem, pelet wygra tu zestawienie, pod warunkiem, że zrobi się to samemu... czemu jestem jak najbardziej przychylny.

kulibob orzesz Ty niedobry x2:D:P podałem źródło cen czarnego huna.. wstawię ruskiego huna :p co się martwisz...

I czy gaz to naprawdę 100%?
gaz .. podają nawet 109% .. jest zapas.. też masz 100% dla każdego paliwa.. jeszcze kaloryczność gazu.. pod 40MJ/m3 i takie tam.. Edytowane przez מרכבה

cuuube orzesz Ty .. niedobry :p pisałem że pelet brałem chociażby tu.. https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/materialy-opalowe/drewno/pellet-drzewny-premium-din-plus-6-mm-15-kg.html powiedz ile uczciwie wpisać za pelet ? 800zł tona ? 750zł tona..

Owszem, pelet wygra tu zestawienie, pod warunkiem, że zrobi się to samemu... czemu jestem jak najbardziej przychylny.

kulibob orzesz Ty niedobry x2:D:P podałem źródło cen czarnego huna.. wstawię ruskiego huna :p co się martwisz...

gaz .. podają nawet 109% .. jest zapas.. też masz 100% dla każdego paliwa.. jeszcze kaloryczność gazu.. pod 40MJ/m3 i takie tam..

Pech chciał , że akurat tu zerknąłem :cool:

Najlepiej gdyby tabelka zawierała różne ceny zakupu , oczywiście nie co 10 złotych , może być co 100 lub co 50. Kulibob też podał inna cenę , więc sam widzisz , jeszcze te sprawności i kaloryczności... Nigdy tego dokładnie nikt nie przeliczy bo i po co

Edytowane przez cuuube

Rekord 1300 % z Rybnika nie tak dawno :(

85b7e2fa709d.png dodałem Wasze wskazania

nadal drewno i pelet domowy tj robiony własną peleciarą .. też można by się było spierać.. ale niech by 50kg = 5,5 kWh prądu to daje za tonę 110 kWh prądu .. 55zł.. jeszcze cena roboty 20 godzin np .. po 10zł.. i jeszcze cena surowca.. ale niech by.. to akurat szkic.. możliwości "taniości",... jest i gaz liczony wg Charakterystyki energetycznej .. dla kondensatu przyjmuje się 94%- tak że jest też zapas do 109% też pokazuje możliwości rozwoju i obniżenia kosztów.. dodać jeszcze pieczenie kotletów na gazie, same ceny przesyłu itp ..robią dość ekskuzywne podgrzewanie.. a tak z ogrzewaniem było by taniej .. też trzeba liczyć.

Mnie się gaz średnio widzi, sam na pewno tego nie będę miał.. nie mniej na już.. pokazuje, że węgiel w przewymiarowanym kotle.. to utopia..

jak pierwszy raz zrobiłem tą tabelkę.. był bardziej okrojona, ale przecierałem oczy ze zdumienia.. naprawdę trzeba się postarać, aby wyjść na spalaniu węgla..

Osobiście, od maleńkości .. znam opalanie drewnem.. zaleta ? brak pyłu, mniej popiołu, popiół na grządki - truskawki jak z Hiszpanii później, czarnoziem .. po takiej sprawie...

Bufor + drewno .. w kopciuchu udało mi się uzyskać spalanie bez dymne, więcej PW tylko..

klapa uchylona załadunkowa (defero kadeerooo ) ma nachylone drzwierza .. załadunkowe, wystarczy rygiel oprzeć o trzpień, a nie zahaczyć.. i PW jest więcej .. z komina nie widać dymu.. niczym na gazie ( zresztą drewno to ile ? 70-80% gaz - holz gaz )..

Edytowane przez מרכבה

kulibob hmm sprawność powiadasz, ciepłomierz.. by się przydał. Ale ile podaje producent ? jedną rzecz oni tam "źle" robią.. kotły są z czystym wymiennikiem.. w mojej tabelce nie chodzi ściśle o wgryzanie się w 0,001zł. za 1kWh .. że wartości poniżej 0,17 gr kWh są do przyjęcia i można jeszcze

zyskać.. a później to zaczyna się wątpliwa przygoda.. jeśli dobrą szufelkę sadzy wymiatam z pieca.. za każdym razem.. to jaki ma to sens? 2mm "śniegowej" sadzy i 12% w dół ze sprawnością. a to tylko 2mm..