tkaczor123 07.03.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 A Łopony po ile mosz?? Jak opłaci kuriera to za darmo dostanie stertę opon ode mnie. Dodatkowo dołożę chińską tarczę do przecinania. Ja się pozbędę kłopotu a kolega będzie miał czym palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2018 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) Żeby jeszcze jakieś konkretne dotacje były, bo nie oszukujmy się, jak teraz zmieniam na pelleciaka to co to jest te 3000zl? Powinien być jakiś bezwzględny zwrot 50% poniesionych kosztów. A bozia nie dała rozumu,żeby budować dom z głową czy jak nieroby i patologia wyciagasz łapy po 500+ a w tym wypadku dofinansowanie+ ? A tak poza tym na forum jest spore grono osób,które w starszych domach z grzejnikami przeszły z węgla na pompę p-w a nie na syf+... Edytowane 8 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2018 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) A co do prądu z węgla:https://www.nowiny.pl/rybnik/119483-elektrownia-rybnik-konczy-sie-program-modernizacyjny-jakie-beda-efekty-wideo-i-foto.htmlhttp://www.alstom.com/pl/press-centre/2014/3/alstom-wybuduje-instalacj-odsiarczania-spalin-w-elektrowni-rybnik-dla-edf-polska-sa-/ Rozumiem,że w domach z węglem również są montowane takie filtry ? Edytowane 8 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.03.2018 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 A bozia nie dała rozumu,żeby budować dom z głową czy jak nieroby i patologia wyciagasz łapy po 500+ a w tym wypadku dofinansowanie+ ? A tak poza tym na forum jest spore grono osób,które w starszych domach z grzejnikami przeszły z węgla na pompę p-w a nie na syf+... Bozia nie dała pieniążków żeby się pobudowac, ale wystarczyło przy dwójce dzieci na kupno domu już gotowego. Idea dofinansowania jest taka, że ma zachęcić Kowalskiego do bycia eko, ale 3000zł to nie jest kwota, która nagle spowoduje że wywali śmieciucha z kotłowni. Jeżeli dla Ciebie pelleciak w ecodesign to syf, to prostu nie ma sensu dyskusja z Tobą. Linki które podałeś i tak są z dupy, bo nie zmienia to faktu, że polskie eletrocieplownie to najwieksi truciciele w UE. Zdajesz sobie sprawę że 5 kotłów w elektrociepłowni spala dobowo powyżej 2000 ton węgla, który puszczany jest kominem? Żaden filtr nie zrobi z tego czystego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.03.2018 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) @Merkawa podaje 89% 2 mm sadzy to mam po 1-2 zasobnikach a czyszczę co zasyp 125kg . Jakoś nie widzę różnicy w temperaturze spalin czy przed czyszczeniem czy po. Cały czas 100-120*C oczywiście w momencie grzania. Edytowane 8 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.03.2018 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Zdajesz sobie sprawę że 5 kotłów w elektrociepłowni spala dobowo powyżej 2000 ton węgla, który puszczany jest kominem? Żaden filtr nie zrobi z tego czystego powietrza. Zadam ci jedno pytanie. Ty wiesz co znaczy niska emisja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.03.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 . Zdajesz sobie sprawę że 5 kotłów w elektrociepłowni spala dobowo powyżej 2000 ton węgla, który puszczany jest kominem? Żaden filtr nie zrobi z tego czystego powietrza. Ale to już jest kilka metrów wyżej. Ten dym nie ma znaczenia . Liczy się tylko ten z domku jednorodzinnego. Nie ma znaczenia sprawność takiej elektrociepłowni, liczy się to że ma filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Nie ma znaczenia sprawność takiej elektrociepłowni, liczy się to że ma filtr. Dokładnie tak a że cena prądu jest niska to z tą sprawnością jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 08.03.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Linki które podałeś i tak są z dupy, bo nie zmienia to faktu, że polskie eletrocieplownie to najwieksi truciciele w UE. Zdajesz sobie sprawę że 5 kotłów w elektrociepłowni spala dobowo powyżej 2000 ton węgla, który puszczany jest kominem? Żaden filtr nie zrobi z tego czystego powietrza. Nie wygaduj bzdur, Polska emituję do atmosfery 2,5 raza mniej CO niż Niemcy i zajmujemy w Europie dopiero 5 miejsce. Polecam artykuł http://niewygodne.info.pl/artykul6/02999-Eurostat-potwierdza--Niemcy-najwiekszym-trucicielem-w-UE.htm Po za tym Niemcy opierają się w większości na węglu brunatnym, który emituję wiecej syfu do atmosfery http://biznesalert.pl/niemieckie-elektrownie-weglowe-sa-najbrudniejsze-w-europie/ Ale powietrze mają dużo czystsze, ponieważ nikt tam się nie bawi w ogrzewanie domu węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.03.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Bozia nie dała pieniążków żeby się pobudowac, ale wystarczyło przy dwójce dzieci na kupno domu już gotowego. Idea dofinansowania jest taka, że ma zachęcić Kowalskiego do bycia eko, ale 3000zł to nie jest kwota, która nagle spowoduje że wywali śmieciucha z kotłowni. Jeżeli dla Ciebie pelleciak w ecodesign to syf, to prostu nie ma sensu dyskusja z Tobą. Linki które podałeś i tak są z dupy, bo nie zmienia to faktu, że polskie eletrocieplownie to najwieksi truciciele w UE. Zdajesz sobie sprawę że 5 kotłów w elektrociepłowni spala dobowo powyżej 2000 ton węgla, który puszczany jest kominem? Żaden filtr nie zrobi z tego czystego powietrza. Typowe powielanie bzdur przez janusza niewiedzy. Po pierwsze to nasze elektrociepłownie nie trują najbardziej w UE, pomimo że są przestarzałe. Po drugie jest różnica pomiędzy niską niefiltrowaną emisją a wysoką filtrowaną, nawet jeśli ta wysoka i filtrowana spala więcej bo ma mniejszą sprawność. Ale też tylko w porywach o połowę, a czasami mniej. Po trzecie peleciak nie jest lepszy od analogicznego ekogrocha w emisji, co pokazał ostatni raport ICHPW istniejących kotłowni (a nie laboratoryjnych testów gdzie z komina pachnie zawsze fiołkami). Na koniec, jaki metraż tego domu jest? :> Może wystarczyło kupić 10m2 mniejszy (o kotłownie przeznaczoną obecnie pod spalinosyfa), nagle by się te 12-20 tys. znalazło w kieszeni i nie trzeba by było jęczeć że dotacje rzekomo za małe (wg mnie nie powinno być wcale na zakup trutek peletowych czy innych podajnikowych na węgiel, a tylko i wyłącznie na termomodernizację). Tymczasem siostra cioteczna zainstalowała LPG, butlę kupiła 2700L, z projektem i podłączeniem do domu zapłaciła 10 tys. brutto. Gaz tankuje w lecie po niecałej złotówce za litr, i kWh jej wychodzi za 20 groszy (2500 zł za rok CO/CWU), czyli taniej niż gaz sieciowy po uśrednieniu kWh z całego roku. Ma zdrowiej, czyściej, mniej problemowo, paliwo zajmuje miejsce na działce a nie w domu. W kotłowni z piecem gazowym ma pralnię, jak to większość bez smroda spalinowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.03.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 I tak kolega DPF zraża do siebie ludzi ekosyf, trutka peletowa, smroda spalinowego.I pierdzieli głupoty o gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.03.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Po za tym Niemcy opierają się w większości na węglu brunatnym, który emituję wiecej syfu do atmosfery http://biznesalert.pl/niemieckie-elektrownie-weglowe-sa-najbrudniejsze-w-europie/ Spalają też najwięcej w UE biomasy, ale znowu, to wszystko się dzieje w elektrociepłowniach z filtrowaniem. Nikt o zdrowych zmysłach tam (eko)węglem czy peletem pod strzechami nie pali, szczególnie w domach po 2008r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 08.03.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) Typowe powielanie bzdur przez janusza niewiedzy. Po pierwsze to nasze elektrociepłownie nie trują najbardziej w UE, pomimo że są przestarzałe. Po drugie jest różnica pomiędzy niską niefiltrowaną emisją a wysoką filtrowaną, nawet jeśli ta wysoka i filtrowana spala więcej bo ma mniejszą sprawność. Ale też tylko w porywach o połowę, a czasami mniej. Po trzecie peleciak nie jest lepszy od analogicznego ekogrocha w emisji, co pokazał ostatni raport ICHPW istniejących kotłowni (a nie laboratoryjnych testów gdzie z komina pachnie zawsze fiołkami). Na koniec, jaki metraż tego domu jest? :> Może wystarczyło kupić 10m2 mniejszy (o kotłownie przeznaczoną obecnie pod spalinosyfa), nagle by się te 12-20 tys. znalazło w kieszeni i nie trzeba by było jęczeć że dotacje rzekomo za małe (wg mnie nie powinno być wcale na zakup trutek peletowych czy innych podajnikowych na węgiel, a tylko i wyłącznie na termomodernizację). Tymczasem siostra cioteczna zainstalowała LPG, butlę kupiła 2700L, z projektem i podłączeniem do domu zapłaciła 10 tys. brutto. Gaz tankuje w lecie po niecałej złotówce za litr, i kWh jej wychodzi za 20 groszy (2500 zł za rok CO/CWU), czyli taniej niż gaz sieciowy po uśrednieniu kWh z całego roku. Ma zdrowiej, czyściej, mniej problemowo, paliwo zajmuje miejsce na działce a nie w domu. W kotłowni z piecem gazowym ma pralnię, jak to większość bez smroda spalinowego. Zgadzam się, że gaz z butli wychodzi taniej niż z sieci, ale cena poniżej 1 zł latem to nieprawda. W 2017 latem propan chodził po 1,2-1,3 w roku 2016 około 1,05-1,15 Edytowane 8 Marca 2018 przez darianus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.03.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Jeśli ja jestem Januszem niewiedzy to ty jesteś zwykłym ekoterrorysta i ekooszołomem. Dałem wyżej linki które mówią wyraźnie że nasze elektrociepłownie trują najbardziej a ty dajesz za przykład jakiś link z fejk strony? Może Twoim wyznacznikiem wiedzy jest Wikipedia, to życzę powodzenia. Rozumiem że kominów naszych elektrowni spalających 20 000 ton dziennie lecą fiołki, ok, żyj w tym przekonaniu. Ja również wcześniej pisałem że próbowałem palić gazem ale nie będąc z tych dla których 21 stopni to komfort, stwierdziłem że to nie na moją kieszeń. A i dziękuję za pomysł kupienia mniejszego domu, jesteś geniuszem, miałem taki duży wybór a wybrałem akurat ten. Rozumiem że wg Ciebie rodzina 2+2 najlepiej jak by mieszkała w lepiance jak te z guana w Afryce, bo metraż mały i ogrzać łatwo. No ja jestem innego zdania, bo gdybym chciał żeby dzieci miały wspólny pokój a z sypialni pokój dzienny to kupił bym mieszkanie. Co do dotacji, mówisz żadnych żeby nie było, rozumiem że jest w tym jakiś ukryty sens i plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Jeśli ja jestem Januszem niewiedzy to ty jesteś zwykłym ekoterrorysta i ekooszołomem. Dałem wyżej linki które mówią wyraźnie że nasze elektrociepłownie trują najbardziej a ty dajesz za przykład jakiś link z fejk strony? Może Twoim wyznacznikiem wiedzy jest Wikipedia, to życzę powodzenia. Rozumiem że kominów naszych elektrowni spalających 20 000 ton dziennie lecą fiołki, ok, żyj w tym przekonaniu. Ja również wcześniej pisałem że próbowałem palić gazem ale nie będąc z tych dla których 21 stopni to komfort, stwierdziłem że to nie na moją kieszeń. A i dziękuję za pomysł kupienia mniejszego domu, jesteś geniuszem, miałem taki duży wybór a wybrałem akurat ten. Rozumiem że wg Ciebie rodzina 2+2 najlepiej jak by mieszkała w lepiance jak te z guana w Afryce, bo metraż mały i ogrzać łatwo. No ja jestem innego zdania, bo gdybym chciał żeby dzieci miały wspólny pokój a z sypialni pokój dzienny to kupił bym mieszkanie. Co do dotacji, mówisz żadnych żeby nie było, rozumiem że jest w tym jakiś ukryty sens i plan? To wywiew z komina prosto do domu skieruj proponuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.03.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Dokładnie tak a że cena prądu jest niska to z tą sprawnością jest w porządku. Jest tak w porządku, że nawet niektórzy geniusze twierdzą że mają prąd za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Jest tak w porządku, że nawet niektórzy geniusze twierdzą że mają prąd za darmo. Drogo ? Jaki koszt 1kWh ? Ile Wasze domy tych kWh potrzebują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.03.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Raporty ICHPW i NIKu to fejk strony a "niewygodneinfo" to szczyt jakości? Dobrze się czujesz, czy kocioł na pelet za mocno przyczadził? Wystarczyło zrezygnować z komfortowego pokoju dla kotła i paliwa a nie pokoju dla dzieci. Pytam ponownie, jak metraż domu kupiłeś ze nie stać cię na jego ogrzewanie gazem? Owszem, żeby tacy jak ty zaczęli myśleć i pracować, zamiast tylko żerować na innych. Pokaż mi raport NIKu mówiący że z kominów polskich elektrowni lecą fiołki. U mnie kocioł będzie miał swój pokój w piwnicy więc nie muszę z niczego rezygnować a jaki mam dom masz w sygnaturze. Sugerujesz że nie pracuję? Że żeruje na innych? Nie przeginaj chłopie. Zacznij myśleć, potem pisać, nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.03.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) Pokaż mi raport NIKu mówiący że z kominów polskich elektrowni lecą fiołki. Przecież jest wykazane w przedstawionym raporcie kto zanieczyszcza najbardziej. NISKA EMISJA, do której się elektrociepłownie NIE ZALICZAJĄ. U mnie kocioł będzie miał swój pokój w piwnicy więc nie muszę z niczego rezygnować a jaki mam dom masz w sygnaturze. Ile kosztowało wybudowanie 40m2 piwnicy? Wystarczyło o tę powierzchnię mniejszy dom kupić i byś sobie zafundował nie tylko gaz, ale i pompę ciepła -- i jeszcze pewnie trochę ogrzewania za darmo. Ale wiadomo, u nas "inteligencję" stać na zakupienie domu czy samochodu, utrzymaniem kto by się tam przejmował. Sugerujesz że nie pracuję? Że żeruje na innych? Nie przeginaj chłopie. Zacznij myśleć, potem pisać, nie odwrotnie. Nic nie muszę sugerować, bo sam wszystko napisałeś. Żądasz większych dopłat -- a myślisz te dopłaty to skąd się biorą, z nieba spadają? Inni się składają na ignorantów takich jak ty. Kupiłeś dom, super, to miej jaja go utrzymać na sensownym poziomie nie trując ludzi w koło siebie. Jak cię nie stać, to kup dom bez piwnicy, starczy na czyste źródło ciepła. To proste jest jak drut zbrojeniowy przed wiązaniem. Jako pocieszenie dodam, że nie jesteś jeszcze taki najgorszy. Właśnie na innym forum dyskutuję z gościem, który do domu wybudowanego w 2017 wpieprzył kocioł zasypowy -- szczęście w nieszczęściu pali w nim od góry z buforem 1000L. Właśnie się pochwalił, że spala 12kg/dobę, to mu policzyłem że taką ilością, nawet przy sprawności 100% węglotrutki, bufora nie zapełni, a przy takim zapotrzebowaniu to nawet prądem mógłby grzać w 2T za całkiem niewielkie pieniądze. Edytowane 8 Marca 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 08.03.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Ile kosztowało wybudowanie 40m2 piwnicy? . Z tą piwnicą to przesadzacie. Nawet jakbym grzał samym prądem, to robiłbym piwnicę drugi raz. Mam tam siłownie, pralnie, spiżarnie i warsztacik z narzędziownią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts