Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Jakby każdego było stać na dom ogrzewany prądem , mieszkania nie byłyby potrzebne.

.

Myślisz,że "przeciętnego Kowalskiego ze wsi" trujacego wszystkich wokół węglem będzie stać na utrzymanie mieszkania w mieście za 7500zl rocznie ?

Bo taniej wychodzi mnie utrzymanie domu i to gdybym grzal prądem A nie pompa ciepla

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze trochę pasożyty zrównają się dochodami z normalnie pracującymi ludźmi.

Chłopie to się nie zrównają bo już mają lepiej. MOPSy, GOPSy, DARy dotują, dofinansowują, kupują od kleju do płytek, przez paliwo na węglu kończąc. Potem w takiej rodzinie kobieta, ani chłop nie pracują bo im się nie opłaca, a stary jak by poszedł do pracy, to by stracili połowę z tego co im się teraz należy. Znam rodzinę u mnie w mieście, gdzie przy wyliczeniu dochodu na 2+5 wychodziło im 9000zł miesięcznie.

@Liwko na prawdę w ten sposób nabiłeś tą swoją ilość postów? Nie będę z Tobą dyskutował na tematy offtopowe, wujek Google ci pomoże.

Edytowane przez eliks

Gość Arturo72
@Arturo - rozumiem że przeciętnego Kowalskiego stać na budowę domu z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok. Brałeś coś czy ci kominek który masz "ale nie grzeje" przyczadził?

j.

A nie stać ?

Wyobraź sobie,że w/w mieszkanie warte jest 200tys.

Budowa domu wyniosła 320tys.zl gdzie zabezpieczenia na szkody górnicze to koszt ok.30tys.zl za które kopalnia mi zwróciła czyli de facto koszt budowy domu z pompa ciepła wyniósł o 90tys.zl więcej niż wartość mieszkania a że mieszkanie mam dalej to...

@Liwko na prawdę w ten sposób nabiłeś tą swoją ilość postów? Nie będę z Tobą dyskutował na tematy offtopowe, wujek Google ci pomoże.

Wymigujesz się?

Najpierw nie wiesz co to polski budżet i skąd się bierze, a następnie twierdzisz, że budżet unijny nie bierze się z naszych podatków. No to z czego się pytam? Kto płaci za dotacje unijne?

Alessandro Twoja ładnie się prezentuje, moja celowo czarno biała, aby nie zjadała tuszu :)

Gaz kondensat do OZC = 94% tyle się przyjmuje oficjalnie, ale jest zapas do 109% - ale to zależy, jak się ma podłogówkę na dwadzieścia parę st ..

to jak najbardziej gaz będzie się sprawdzał. Zresztą celem tabelki było "odcięcie" od instalacji, samo źródło ciepła, a raczej nośnik energii.

Aby wyznaczyć kierunki, obalić pewną obłudę węgla ! przy 90% kopciuchach jest droższy jak gaz! przewymiarowane buchaje stoją po kotłowniach, powietrza ino ino, czorne kocury z sadzy na wymienniku to jak to będzie grzać ? a jak grzeje, to za ciepło .. bez buforu/a nawet nie ma co się zabierać za opalanie...

Do tej pory poszło około 4,5 tony drewna.. 7,5m3 / 12mp przy buforze, chałupa nie gacona.. ~220m2

Drugi na wunglu .. 3,2 tony wungla i trochę mp drewna.. czyli więcej, a dom gacony, plastyk w łotworach windowsowych :p bez buforu..

i 180m2

Edytowane przez מרכבה

A nie stać ?

No nie stać. Na prawdę jakim trzeba być ograniczonym żeby mówić że statystycznego Kowalskiego stać na budowę swojego nowego domu. Ile zapłaciłeś za projekt, media, hydraulikę i działkę?

Wymigujesz się?

Kolejny raz nabijasz offtopowe posty. Pisałem już wcześniej, nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy pisząc takie głupstwa i wciskając mi rzeczy których nie powiedziałem, więc lecisz do ignorów, dziękuję.

Wystarczy takiemu kretynowi skierowanie wyziewu z komina do wnętrza domu.

Popierasz taka apelację do sejmu ?

Będzie nas coraz więcej przeciwko idiotom trującym nas.

To wylot ze swojego kominka + elektrownia.....uuuu będziesz miał zapachy w domu.

Liwko jak tam twój ,,ekologiczny,, kominek górny kopciuch,wylot spalin (raczej dymu bo to górny kopciuch) masz wpuszczony do domu?.:lol2::lol2::lol2:

W domu palenie w kominku jest nudne, od jesieni może ze dwa razy w nim paliłem. Za to nie mogę się już doczekać kiedy zacznę palić w kominku w altanie. I te dłuuugie wieczory z rodziną i przyjaciółmi... :)

Ja jestem z pokolenia ognisk i gitary :)