Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejny raz nabijasz offtopowe posty. Pisałem już wcześniej, nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy pisząc takie głupstwa i wciskając mi rzeczy których nie powiedziałem, więc lecisz do ignorów, dziękuję.

To wylot ze swojego kominka + elektrownia.....uuuu będziesz miał zapachy w domu.

W ilości głupot, które naplotłeś o elektrowniach w tym wątku nikt cie nie przebije.

Np. w Bełchowie - największe elektrowni w Polsce - skuteczność odpylania spalin jest na poziomie 99,6%, a odsiarczania 93%.

A ty jakie masz filtry na kominie?

Kupując 1 tonę węgla tak kiepskiej jakości, płacimy za 300 kg wody, która jednocześnie pogarsza wartość opałową węgla.

Brednie. 300 kg możliwe jest tylko w przypadku miału lub flotu, a w artykule wspinają o ekogroszku i orzechu gdzie jest to niemożłiwe.

Zamieszczam malunek z szybkości schnięcia węgla oraz koksu ale najpierw parę słów.

Suchutkie próbki wystawiłem na deszcz, akurat w nocy padało całe 12 godzin, następnie

je zważyłem. Zważone próbki umieściłem w pojemnikach z wodą na cały tydzień. :)

Oto wyniki:

węgiel suchy .................... 25.059 g.

węgiel 12 h deszcz ........... 28.862 g.

węgiel moczony 168 h ...... 28.911 g.

maksymalna zawartość wody w procentach ......... 13,32 %

A kto przy zdrowych zmysłach moczy węgiel w wodzie !

kiedy sobie ktoś uświadomi że palenie węglem - to ani ekonomiczne, ani zdrowe!

Czyli na węglu strata z kWh - 0,10 zł ? /kolumna 13/

Obliczanie śred mocy.jpg

-----------------

U mnie są inne ceny paliwa....

Obliczanie śr -alessandro.jpg

------------

Rzeczywiście, uciekać od palenia węglem... najtaniej drewno + bufor... :)

Ceny buforów nie są wygórowane... https://zbiornik-buforowy.eu/cena.php

Edytowane przez Alessandro

https://allegro.pl/uzytkownik/adamoXJR?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=seller-more&bi_c=Product&order=m no nie są..

jeszcze kurcze 750 na C.W.U plus dobre gacenie domu, ba, bardzo dobre gacenie i masz raz na tydzień palenie.

Zresztą w piętrowym domu, palenie drewnem, jeszcze masę energii w komin łapie! komin na piętrze jeszcze ciepły i płytki promieniowaniem grzeją..

~15mp drewna do tej pory .. 220m2 nie gaconego domostwa.

w tych naszych tabelkach brakuje jednej zmiennej, obsługi kosztów czasowych.. a to tylko gorzej dla wungla..

zresztą drewno to sporo gazu ? 70-80% różne podania różnie podają.

Najtaniej jest i tak dobrze wygacić dom i grzać się słońcem.. :) sporo na to czasu poświęciłem, aby się przekonać, że jest to możliwe.

Teraz robię cały system. Mój kolektor w zimie nagrzewał się do 87 st przy -18 na zewnątrz.. przez dzień.. 7 stycznia 2017.

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/protest-przeciwko-polityce-antysmogowej,104,0,2400872.html już nie mądre człowieki protestują ..

przed czym ? że przy 60% sprawności, już się węglem nie opłaca ! a jak 50% to zaczyna się przepłacać ! ale upartym jak capy ludziom nie wytłumaczy :( zafiksowani ! lekko podbić cenę dla pewność i będzie po czarnym hunie. Syfi okrutnie!

Edytowane przez מרכבה

Gacenie - to oznaczenie kodowe NATO izolacji termicznej :)

Kolektor jest bardzo prosty, grzejnik panelowy pomalowany "specjalnym kolorem" i szyba

zespolona.

Czyli to co umnie ale mój nie osiąga takich spektakularnych wyników. Pomalowany jedynką matową jedne jest ze szybą śmietnikową a drugi z poliwęglanem.

Możesz coś więcej ocieplenie itp. mój latem góra 65*C na CWU zrobi a zimą 35-40*C

glikol . Pompka energooszczędna wilo. https://www.ceneo.pl/36236570

Tylko baniak kijowy zwykła 100l z podwójnym U + grzałka 2000W. Chociaż żebym dwupłaszczyznowy miał. Drugi baniak taki sam podłączony do CO i grzałki PV 3x100W zaraz zmienię na 3x300W.

Edytowane przez kulibob

Witam!

Odnośnie zakazu spalania paliw stałych - myślę, że sobie poradzimy(my, Polacy) z zakazami widząc statystyki PORT PC- dzisiaj opublikowano nowe dane na rok 2017! Rekordowy rok i gigantyczne wzrosty w sektorze powietrznych pomp ciepła. Widzieliście?

PORT PC podaje, że w 2017 roku cały rynek pomp ciepła do centralnego ogrzewania wzrósł ponad 30%. Spektakularny wzrost odnotował sektor powietrznych pomp ciepła! Segment pomp ciepła powietrze/woda w 2017 roku wzrósł o 55%. Rośnie udział grzewczych pomp ciepła w nowobudowanych budynkach jednorodzinnych. W 2017 roku w co ósmym nowym domu zainstalowano pompę ciepła! Rynek pomp ciepła w Polsce jest jedynym rynkiem w Europie, w którym zanotowano wzrosty sprzedaży pomp ciepła 7 lat z rzędu.