Liwko 18.05.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Ciekawe dlaczego tylko ci co opalają gazem i prądem uważają 21 stopni za pełen komfort. Nie wiem jak ci z gazem, ale ci co ogrzewają prądem to niemal w 100% mają ogrzewanie podłogowe, a przy nim temperatura odczuwalna jest nieco wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.05.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Temperatura to sprawa indywidualna. Ostatnio dyskutowałem z kolesiem który pali miałem w swoim domu z grzejnikami i to miedzy 11 a 18 gdzie mu temp rośnie do 25 stopni po czym nad ranem ma 19 i wcale mu to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.05.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 18.05.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Systemy grzewcze (podobnie jak większość zdobyczy cywilizacyjnych) już dawno przestały służyć zabezpieczeniu potrzeb bytowych, teraz mają zapewnić poczucie komfortu. Podobnie jest np. z samochodami, dawniej służyły do przemieszczania, teraz maja dawać satysfakcje z jazdy. Jakakolwiek niedogodność ma zostać natychmiast wyeliminowana. W tym kierunku zmierza cywilizacja. Na dobre i złe. W tej sytuacji niektórym ciężko zrozumieć, że są jeszcze ludzie, którzy palą najtańszym węglem z biedy, a wydanie kilku tysięcy na termomodernizację to dla nich kosmos. Pacholęciem będąc w czasie ferii zimowych u dziadków pamiętam jak rano, po przebudzeniu para szła z ust, bo izba wystygła. Nikomu to nie przeszkadzało, czworo wnucząt spało w jednym łożu pod pierzyną, zabawa była przednia, nikt nie chorował, ani tym bardziej nie narzekał. Dzisiaj pewnie opieka społeczna zabrała by nas rodzicom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.05.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 (edytowane) Benvenuuutooooo…. Dziadek - Zlikwidowałem kopciucha bo ceny gazu ziemnego miały spadać i znowu zostałem oszukany przez rząd i będę musiał wrócić do kopciucha ponosząc dodatkowe koszty mojej łatwowierności i tak wygląda u nas ochrona środowiska Odpowiedź na wpis Dziadka Miro - Boś głąb. Ja załoźyłem gaz, a kopciucha zostawiłem... Od któregoś roku będzie zakaz palenia węglem, a tymczasem... Rosną ceny i konsumpcja gazu w Polsce. Taka tendencja będzie się utrzymywać... http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/rosna-ceny-i-konsumpcja-gazu-w-polsce-taka-tendencja-bedzie,2569670,4199#pst155700603 Karoka ma rację.... pisał, że będziemy palić węglem dobre parę lat... Edytowane 20 Maja 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.05.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Palić węglem ale my nie palimy węglem my ten węgiel koksujemy,pirolizujemy,kisimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.05.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Dlatego też do naszego mieszkania na siłę mogą wejść także strażnicy miejscy i gminni, żeby sprawdzić np. co spalamy w piecu. Nie muszą mieć przy tym nakazu. Wystarczy, że wytłumaczą, iż zareagowali na widok czarnego dymu, który ulatnia się z komina, co jest sytuacją nagłą. http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/nienaruszalnosc-mieszkania-kiedy-powinienes-otworzyc-drzwi-a-kiedy-nie-musisz-tego-robic,n,1000171216.html W ogrodzie mam dobermana, brama zamknięta na klucz... przy wejściu tabliczka ostrzegająca z treścią : WCHODZISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.05.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Benvenuuutooooo…. Dziadek - Zlikwidowałem kopciucha bo ceny gazu ziemnego miały spadać i znowu zostałem oszukany przez rząd i będę musiał wrócić do kopciucha ponosząc dodatkowe koszty mojej łatwowierności i tak wygląda u nas ochrona środowiska Odpowiedź na wpis Dziadka Miro - Boś głąb. Ja załoźyłem gaz, a kopciucha zostawiłem... Od któregoś roku będzie zakaz palenia węglem, a tymczasem... Rosną ceny i konsumpcja gazu w Polsce. Taka tendencja będzie się utrzymywać... http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/rosna-ceny-i-konsumpcja-gazu-w-polsce-taka-tendencja-bedzie,2569670,4199#pst155700603 Karoka ma rację.... pisał, że będziemy palić węglem dobre parę lat... Akurat ceny gazu od jakiegoś czasu spadają, w zeszłym tygodniu dostałem od mojego dostawcy kopertę z informacją o obniżce. Fakt, że symbolicznie, ale kolejny raz w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 20.05.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 W ogrodzie mam dobermana, brama zamknięta na klucz... przy wejściu tabliczka ostrzegająca z treścią : WCHODZISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ.. [ATTACH=CONFIG]413417[/ATTACH] Jak będzie agresywny w czasie interwencji to do odstrzału . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.05.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Gumowiec wystarczy.Gumowiec o dużej energii kinetycznej i już ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.05.2018 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 (edytowane) Ciekawe tylko w większości gmin niema straży gminnej Przynajmniej mi się tak wydaje u mnie nie ma. Nigdy nie spotkałem sie ani ie słyszałem o takiej interwencji w swojej okolicy.Z tego co kojarzę wejść niemoga na tren ale dowalić mandat jak nie wpuścisz to już tak. Edytowane 21 Maja 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.05.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Jak w gminie najwięksi prominęci palą czym popadnie to nikt nie bedzie sobie zawracał głowy "pierdołami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 28.06.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Brytyjska fabryka przerabiająca węgiel ma powstać w Polsce Paliwa bezdymne emitują w trakcie spalania o ok. 80 proc. mniej dymu niż węgiel kamienny i o 14 proc. mniej dwutlenku węgla. Mniej dymu to mniej pyłów zawieszonych (PM 10 i PM 2,5) przyczyniających się do powstawania smogu. Brytyjska firma CPL Industries produkuje już takie paliwo w Irlandii i Wielkiej Brytanii – każda z fabryk ma zdolność produkcyjną 350 tys. ton rocznie, co nie zaspokaja zapotrzebowania tamtejszych rynków dla klientów indywidualnych, którego wielkość jest szacowana na prawie 1 mln ton. W Polsce CPL ma zacząć od 250 tys. ton rocznie, jednak nie wyklucza zwiększania produkcji. http://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/1153525,brytyjska-fabryka-przerabiajaca-wegiel-ma-powstac-w-polsce.html Edytowane 28 Czerwca 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 28.06.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Brytyjska fabryka przerabiająca węgiel ma powstać w Polsce Skoro inaczej się nie da? Powinni posmarować i przeforsować ustawę, że indywidualnie można palić tylko takim węglem. Polacy będą zadowoleni (prócz tych co smrodzą), zadowalana będzie firma, zadowoleni będą politycy, a Polska w końcu stanie się zieloną wyspą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.06.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Ja tam węgla nie chce widzieć na oczy choć zostału mi jeszcze 600 kg i zastaniawiam się co z nim zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.06.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Co innego oponki, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.06.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Jakie oponki teraz tylko drewno i drewnopochodne-zrembka,trociny,wióra,...Żadnych opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 10.07.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Strażnicy miejscy w Katowicach podczas kontroli w domach naklejają na kotły nalepki, informujące o tym do kiedy trzeba wymienić stary piec. http://static.pokazywarka.pl/8/g/6/e07c2aa83af044ea85175c4b1928ba58_orig.jpg?1531210004 Grupa Zdrowego OddychaniaCiekawe czy nakleili wcześniej naklejkę jak palić bez dymu w tym piecu. Na przykład: "To jest kocioł górnego spalania - palić tylko od góry! Inaczej powstaje smog a Wasze pieniądze zamiast na ścieżki rowerowe trafią do producentów kotłów i firm farmaceutycznych i pogrzebowych" Edytowane 10 Lipca 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 10.07.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 No wreszcie wzięli się za Śląsk. Ta zakała truje najbardziej i zawyża cyferki w statystykach. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.07.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 No wreszcie wzięli się za Śląsk. Ta zakała truje najbardziej i zawyża cyferki w statystykach. Brawo Ciekawa inicjatywa z tymi naklejkami! Ale przypominam, że nie tylko na śląsku, ale w całej Polsce obowiązują nowe zasady zakupu urządzeń grzewczych od 1 lipca 2018! 1 lipca 2018 roku prawo wyeliminowało z rynku przestarzałe kotły na węgiel i drewno! Rozporządzenie ministra rozwoju i finansów z dnia 1 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań dla kotłów na paliwo stałe wyeliminowało z rynku nieefektywne kotły na drewno i węgiel. Rozporządzenie weszło w życie 1 października 2017 roku i zakazało produkcji kotłów na paliwa stałe klasy niższej niż piąta. Kotły niższej klasy wyprodukowane przed 1 października 2017 r. można było sprzedawać do 1 lipca 2018 roku. Dzisiaj, powinno ich już nie być w sklepach i hurtowniach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts