samsu 22.11.2020 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Ooo Tadź Mahal – Ooo Matuchno : Prawidłowo pracujący MPM przy temp. powyżej 60'C powinien pracować wyłącznie na powietrzu wtórnym. Znaczy się którędy podawanym – chyba nie piszesz o tym PW które do palnika wirowego jest podawane a jak o tym na Info się czyta – to cholera wie – jedni PW przez drzwiczki paleniskowe podają – inni przez drzwiczki zasypowe a jeszcze inny z pod rusztu. Poniżej tej temp. na przeciągu który robicie przez kocioł każdy dolniak może lekko nie-dopalać. A z tym o co ci idzie, że co, bo jak wyżej napisałem – dokładnie ta sama historia. Do tego o jakiej po niżej temperaturze piszesz – co w DTR-ce jest o tym napisane i no przecież tak jak w mpm-ie na Info o tym, to bez tego przeciągu w tych kotłach jarać im się nie chce. Dawno temu robiłem testy na granulacie z opon jak Marian robił testy na płytach meblowych. No i co – jakie wyniki tego były – co było widać nad kominem – a zapach jaki był z tego – spaliny oddawałeś do analizy by ich skład chemiczny określić – czy tylko tak ja Wery na tych odpadach meblowych pokazał. Jeśli faktycznie czegoś się chcesz dowiedzieć o spalaniu toksycznego dziadostwa – gadaj z rangerem albo z mtedeuszem – na YT ranger z współwiernymi ukrzyżował z forum kolegę tylko za to, że z kotła Camino rakieciaka zbudował i w ramach eksperymentu naukowego kilka śmieci w nim bez dymu spalił. Od tamtej pory słuch wszelki o nim zaginął – kto wie może jeszcze do tej pory nie wypłynął albo już do Szwecji dopłynął i tam o nim wszelki słuch zaginął. Może się jednak zdecydujesz i o mpm-ie temat założysz i poprowadzisz – z mtedeuszem i rangerem błyskawicznie ze trzy tysiące stron na pukacie – szkoda by tak cenne informacje dla mpm-owców były rozpiepszone w tematach do który mpm-owcy nie zaglądają a nawet jak który zajrzy i miałby jakieś ewentualne pytania, to jak zapytać może - skoro tu w kółko na okrągło, że mpm - to syf - tak jak by on był jedynym w śród obecnych kotłów zasypowych w 5 klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 22.11.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Nawet nie wiesz jakie PW.Ale nie ma się co dziwić twoja wiedza o procesie spalania wynosi -0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 22.11.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) koro tu w kółko na okrągło, że mpm - to syf Z Twoich wypowiedzi jasno wynika że jesteś z bandy Info-Ogrzewanie. Ludzie nie umieją palić bez dmuchawy a ich palenie można porównać do kogoś kto jechał samochodem z nawigacją i wjechał do bajora. Nawet hydraulicy potrafią nieraz dzwonić i pytać": Panie jak to będzie działać bez dmuchawy ______________________________________________ wyprodukowanym u ciebie w garażu ?. Ciężko Cię rozkminic. Raz piszesz z sensem a za chwilę jak z Ukrainy nierozumiejący sensu zdań. Edytowane 22 Listopada 2020 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 22.11.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Samsu to producent kopicuchów wiec może mój 23 letni kopciuch jest od niego kto to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 22.11.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Z Twoich wypowiedzi jasno wynika że jesteś z bandy Info-Ogrzewanie. No dobra - na Info też cię czytałem i wybacz ale twych wypowiedzi wklejać tu nie będę. Tym nie mnie - dzięki, że jednak tematu tu o mpm-ie zakładać nie będziesz - dopiero by były jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 22.11.2020 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 No dobra - na Info też cię czytałem i wybacz ale twych wypowiedzi wklejać tu nie będę. Człowieku to się da leczyć. Już ci się myli pod jakim nickiem jesteś na danym forum. Do roboty byś się wziął nierobie. dzięki, że jednak tematu tu o mpm-ie zakładać nie będziesz - dopiero by były jaja Jaja i ubaw to mają ludzie którzy czytają twoje nawiedzone wywody pisane językiem Braille'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.11.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 A ja już w tym nowym starym domu podłączyłem rury co do mpm-8-10 kw pozostało zamurować otwór w kominie oraz napełnić instalację , całość ma pracować 100 procent na grawitacji w odsieczy tuż obok mpma stoi baniak po hydroforze 370 litrów i jak już najdzie chęć to się go dopnie , pod koniec tygodnia zobaczymy jak kociołek będzie szalał w 99 % na węglu :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 22.11.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Jak nie nasłuchałeś się bzdur pewnej bandy .... z info.... oraz kupiłeś węgiel 31.2 oraz masz odbiór ciepła to jak to mówią będzie szło. Może przetestujesz jak się gumofilce będą spalały PS w MPM też będzie taki płomień? https://youtu.be/kA30cOSxHXw Albo taki Edytowane 22 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 22.11.2020 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Jak nie nasłuchałeś się bzdur pewnej bandy .... z info.... oraz kupiłeś węgiel 31.2 oraz masz odbiór ciepła to jak to mówią będzie szło. Bzdury - do MPM-a wystarczy najtańszy węgiel nisko koksujący, np. ZIEMOWIT lub węgiel brunatny. Zbyt mocny węgiel będzie się spiekał z tendencją zawieszania się w komorze. Węgiel wysokoko-ksujący stosujemy w metodzie palenia od góry jako podwójna korzyść (węgiel+koks). PS w MPM też będzie taki płomień? Filmik nie mający nic wspólnego z ekonomią spalania (jak zwykle ciemno, brudno i cieknie woda). Kupę prądu oraz ogromna strata przez wychłodzenie komory spalania azotem zawartym w powietrzu. Największe temp. robimy powoli bez dostępu tlenu do komory zgazowującej. Tlen w odpowiedniej ilości i temp. jest dostarczany do palnika jako ostatnie brakujące ogniwo (piroliza). Można to porównać do zasady działania najdroższego kotła na drewno. Edytowane 22 Listopada 2020 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 22.11.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Gdzie tu widzisz brak ekonomi spalanie, ciemno i brudno??? Albo tu Żadnej sadzy nie ma gdzie w MPM sądzę trzeba wywozić taczkami a norma emisji CO w laboratorium jest po za skalą miernika Edytowane 22 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 22.11.2020 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 https://www.youtube.com/watch?v=C1nU...nVEdWV_pF_3ZWQ Przestań - ja ci pokazuje świetny kocioł a ty mi jakąś beczkę. Żadnej sadzy nie ma gdzie w MPM sądzę trzeba wywozić taczkami a norma emisji CO w laboratorium jest po za skalą miernika Jak się pali opony czy gumiaki w niskich temp. to co się dziwisz. Jedno mi nie daje spokoju - z jednej strony jesteś taki czyścioch w spalaniu (analiza, laboratorium) a z drugiej taki brudas (opony, gumiaki, itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 22.11.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Przestań - ja ci pokazuje świetny kocioł a ty mi jakąś beczkę. Ta beczka spala czyściej od tego kotła za 85k, nawet zwykła koza z Mongoli na żółty płomień spala czyściej węgiel niż ten kocioł za 85k zrębki Jak się pali opony czy gumiaki w niskich temp. to co się dziwisz. W labolatorium na certyfikacji palicie gumiakiami:lol2: W certyfikacie jak wół pisze drewno liściaste a emisja CO ledwo mieści się w normie 5 klasy. Na drewnie iglastym emijsa CO była po za skalą 5 klasy. A emisji CO towarzyszy emisja sadzy oraz WWA. A niby dlaczego opony i gumiaki to brudne paliwo a np. wegiel nie? Każde paliwo da się spalić całkowicie do CO2 I H2O ale działa też to w drugą stronę nakopcić można nawet z benzyny czy gazu. Edytowane 23 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.11.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 A ja już w tym nowym starym domu podłączyłem rury co do mpm-8-10 kw pozostało zamurować otwór w kominie oraz napełnić instalację , całość ma pracować 100 procent na grawitacji w odsieczy tuż obok mpma stoi baniak po hydroforze 370 litrów i jak już najdzie chęć to się go dopnie , pod koniec tygodnia zobaczymy jak kociołek będzie szalał w 99 % na węglu :yes: W końcu pozytyw jakiś – tylko o tym PW pamiętaj o którym DUNIA.MD wspominał #6581, bo jeśli zapomnisz, to tak to będzie wyglądać : Powietrze wtórne i jego efekt bezdymne palenie•17 lis 2019-Marcin Jeruzal – no i z przepustnicą spalin nie przesadzaj – widziałeś to : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/33603-mpm-ds-maszyna-do-grzania-w%C4%99glem/?do=findComment&comment=536560 . Próbuj : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/33687-p%C5%82omie%C5%84-niebieski-z-mia%C5%82u-w%C4%99glowego-i-w%C4%99gla/ - u mnie na węglu było tyle tego, że na utrzymanie temperatury na kotle starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 23.11.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 To dopiero przedemną ale z tego co zasłyszałem o mpm że na węglu jedna strona powietrza wtórnego ma być otwarta na max a druga zamknięta i powietrze pierwotne podawane poprzez miarkownik do komory popielnika bo tam mam klapkę ,jest też mała klapeczka wielkości 5 zł w górnych drzwiczkach zasypowych ale na węglu na bank musi być zamknięta , sam ciekaw jestem tego kotła i nie ukrywam że trochę mi tęskno za codzienną obsługą i kombinowaniem bo w u mnie mam podajnik i nuuudy ,zasypać raz w tygodniu te 60kg i tyle widzę ten kociołek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 23.11.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) Spokojnie i tak będzie kopcić i dawać przeboje. Spalanie przeciwprądowe a takie jest w MPM= dym, smród, smoła.Już lepiej było kupić drugiego podajnikowca. Edytowane 23 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 23.11.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) Okaże się , ja tego nie wiem ty też nie wiesz wiec poczekajmy .jeszcze czego ? dom mu kupić najlepiej jeszcze marmury i pompę ciepła a ja mam dalej do zasobnika walić ? niech młody trochę powahluje a jak zarobi to sam sobie kupi co tam chce , Edytowane 23 Listopada 2020 przez kryzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 23.11.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 A już rozumiem jesteś zazdrosny, że ty musiałeś męczyć się w górniaku to i niech młody się pomęczy Mówię tylko, że w MPM jest spalanie przeciwprądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Ekologiczny MPM 5 klasa z buforem ciepła, stan fabryczny bez przerzóbek. Gdzie ta czystość spalanie i 5 klasa jak widać sadzę można taczkami wywozić. I takie ekologiczne te kotły 5 klasy :lol2: PS Widzę, że temat spawarki piecucha znowu jest na topie :lol2: Edytowane 24 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 24.11.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Trochę nalotu a ty tam widzisz jakieś taczki , dajże spokój . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Oczywiście, że taczki. Osiadło tylko część reszta taczek CO, SADZY i WIELOPIERŚCIENIOWYCH WĘGLOWODORÓW AROMATYCZNYCH wyleciała kominem. Jakość kopcenia podobna jak w górnym kopciuchu palonym od góry. Istny przekręt z tą 5 klasą powinni tego zakazać, albo wprowadzić 7 klasę może by coś ruszyli do przodu z tymi kopiuchami. 21 Wiek a nawet nie umią zrobić kotła ze spalaniem współprądowym tylko klepią jakieś przeciwprądowe kopciuchy, produkujące olbrzymie ilości sadzy. Edytowane 24 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts