DUNIA.MD 24.11.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Oczywiście, że taczki. Osiadło tylko część reszta taczek wyleciała kominem Głupoty piszesz. Na zdjęciach które pokazujesz ewidentnie widać palenie niedosuszonym drewnem na nierozgrzanym palniku. Świadczy to o braku ochrony powrotu i niewłaściwym ustawieniu startu pomp. Zawsze tak jest że każdy widzi problem tylko nie w swoim postępowaniu (niedouczeniu). Nalot taki jest efektem nieprawidłowego rozpalania kotła gdzie w początkowej fazie powinna być przewaga ognia nad dymem. Można to uzyskać przez stopniowe rozpalanie niewielką ilością bardzo drobnego paliwa dokładaną dolnymi drzwiczkami do czasu rozgrzania kotła. Większość użytkowników z lenistwa woli jednak podpalić i nawalić cały kocioł nieprzedziabanymi łupkami niedosuszonego drewna. Jak zwrócisz komuś uwagę że żle pali to jest obraza na lata i bluzgi " co ja nie umiem palić, wypierd....". Za taki stan jest odpowiedzialny ten który wymyślił dmuchawę do kotła. Edytowane 24 Listopada 2020 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Ty głupoty piszesz.Gościu palił węglem a nie drewnem.Dobrze mówisz z ochroną powrotu cały syf wyleciał by kominem a nie osiadł na wymienniku kopciucha. Edytowane 24 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 24.11.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Żeby było ciekawiej.Właściciel tego kotła palił węglem, ma ochronę powrotu i bufor. Odpowiedź dlaczego tak wygląda wymiennik jest na info... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 24.11.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Ty głupoty piszesz. Ale zabłysnąłeś. Gościu palił węglem a nie drewnem. Jeśli kocioł jest nierozgrzany do właściwej temp. a paliwo jest kiszone w temp. poniżej 50'C to taki jest efekt. Dobrze mówisz z ochroną powrotu cały syf wyleciał by kominem a nie osiadł na wymienniku kopciucha. Gdyby kocioł był rozpalany właściwie a na kotle byłaby utrzymywana prawidłowa min. temp. 65'C wymiennik z czasem pokrywała by powłoka pyłu na pewno nie sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 24.11.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Żeby było ciekawiej. Właściciel tego kotła palił węglem, ma ochronę powrotu i bufor. Odpowiedź dlaczego tak wygląda wymiennik jest na info... . I co z tego jak nie umie palić. Taki wymiennik w nieprawidłowo używanym kotle można zastać po 1 paleniu. Dawno temu widziałem na własne oczy jak po dołożeniu węgla za 600 zł. z kotła zaczęła wypływać smoła. Edukacja i jeszcze raz edukacja tylko nie na ino-ogrzewanie gdzie na naiwnego klienta nad brzegiem bajorka czaka banda cwaniaków oczerniających kotły którym właściciele nie zapłacili haraczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Gdyby kocioł był rozpalany właściwie a na kotle byłaby utrzymywana prawidłowa min. temp. 65'C wymiennik z czasem pokrywała by powłoka pyłu na pewno nie sadzy. Oczywiście, że sadzy. Żółty płomień w zamkniętej przestrzeni przy spalaniu powietrzem a nie czystym tlenem = niecałkowite spalania i sadza i WWA wylatująca kominem. Myślisz dlaczego w dieslach montują DPF a tam jest możliwość dowolnej regulacji dawki powietrza i paliwa, duża liczba czujników, paliwo wtryskiwane pod ogromnym ciśnieniem, temperatura spalania również wysoka a sadza jednak powstaje, mimo tego, że nie widać czarnego dymu za samochodem. Przykład Diesel Euro 4 czy nawet Euro 3 spaliny są przezroczyste, czarnego dymu nie widać a mimo to rura wydechowa jest czarna od sadzy, nawet przy najbardziej sprzyjających warunkach pracy, dopiero w Dieslach Euro 5 gdzie jest montowany DPF rura wydechowa nie jest już czarna w sadzy. A takie niedoskonałe urządzenie jak kocioł zasypowy dolnego spalania SPALAJĄCY ŻÓŁTYM PŁOMIENIEM SADZĘ BĘDZIE PRODUKOWAĆ choćbyś na uszach, nosie, głowie czole stawał, nic z tym nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 24.11.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) To dopiero przedemną ale z tego co zasłyszałem o mpm że na węglu jedna strona powietrza wtórnego ma być otwarta na max a druga zamknięta i powietrze pierwotne podawane poprzez miarkownik do komory popielnika bo tam mam klapkę ,jest też mała klapeczka wielkości 5 zł w górnych drzwiczkach zasypowych ale na węglu na bank musi być zamknięta , sam ciekaw jestem tego kotła i nie ukrywam że trochę mi tęskno za codzienną obsługą i kombinowaniem bo w u mnie mam podajnik i nuuudy ,zasypać raz w tygodniu te 60kg i tyle widzę ten kociołek . Kryzys – to o czym ci carinus napisał : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34170-mpm-ds-kt%C3%B3ry-wybra%C4%87/?do=findComment&comment=543705 – może i dobre ale czy to nie buło by lepsze. Na marginesie – prośba mała - odpowiesz mi na takie pytanie malutkie już tu zadane – w prawdzie odpowiedź na nie już tu otrzymałem alę chcę poznać jakie ty masz o tym zdanie – jak się nazywa szczenie hieny i szakala. Edytowane 24 Listopada 2020 przez samsu Co by mnie ranger nie okradł i z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 24.11.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Ryni Może byś tu wkleił - DUNI - DTR-kę jaką, bo za cholerę nie mogę dojść tego : #6581 a w tym zwłaszcza : Poniżej tej temp. na przeciągu który robicie przez kocioł każdy dolniak może lekko nie-dopalać. – o jaki przeciąg mu może chodzić – czyż by w DTR-ce co o tym było, że jak się w mpm-ie pali to okna i drzwi od kotłowni muszą być szczelnie zamknięte a co z Z-tką jeśli jest w kotłowni. Jeszcze – DUNI – byś wkleił – ustawę antysmogową – w niej jest napisane czym można teraz jarać a czym nie – ot co. Na marginesie – jak już o tym napisałem – moja wiara mnie nie zawiodła – muter jednak się pojawiła czyli ranger kiler tylko co się z tym stało, że był i zginęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 24.11.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) dopiero w Dieslach Euro 5 gdzie jest montowany DPF rura wydechowa nie jest już czarna w sadzy I co z tego że nie jest czarna skoro i tak DPF wyrządza środowisku więcej szkody niż niespalona sadza. A takie niedoskonałe urządzenie jak kocioł zasypowy dolnego spalania SPALAJĄCY ŻÓŁTYM PŁOMIENIEM SADZĘ BĘDZIE PRODUKOWAĆ choćbyś na uszach, nosie, głowie czole stawał, nic z tym nie zrobisz. Bez przesady i tak jest o wiele czyściej niż w zwykłym kotle z dmuchawą. Prawidłowo użytkowany DS potrafi większą część cyklu pracy na danym załadunku pracować wyłącznie na powietrzu wtórnym bez dostępu tlenu do komory załadunkowej. ___ tylko co się z tym stało, że był i zginęło. Algorytm detekcji tekstu został włączony. o jaki przeciąg mu może chodzić Przez kocioł z wyjętymi zawirowywaczami i otwartymi dolnymi drzwiczkami. ustawę antysmogową Wszystkim co jest na naklejce na kotle. Edytowane 24 Listopada 2020 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 alę chcę poznać jakie ty masz o tym zdanie – jak się nazywa szczenie hieny i szakala. Samiec znowu...- g u z a... (szuka.!) - to - RACHUNEK... (jego - "sztuka".!) Pomijając ... - o r t o g r a f y.., "chore" dictum... (same gafy.!) - Czas najwyższy - jest spuentować... (samca &... (alfa.!) - podsumować.! Siedem Grzechów... (Głównych.!) 1. Biel na stronkach - zaciemnianie 2. Mnogość stronek - tasiemcowanie 3. Bzdurność - hipotezowanie 4. Niewłaściwość - linkowanie 5. Nieadekwatność - cytowanie 6. Nieudolność - złe spalanie 7. Nieporadność - doradzanie ........................................... + kilka... (cięższych + pośledniejszych.!) A.) - Trolling`owanie B.) - Hateing`owanie C.) - Buta - chorowanie D.) - Zaparcie - trwanie ``````````````````````````````````````` e.) - Nauka - ignorowanie f.) - Kultura - profanowanie g.) - Sztuka - brylowanie h.) - Ortografia - kalanie i.) - Gramatyka - ośmieszanie j.) - Współczynnik IQ - odstawanie ======================= S U M A = S A M C O W A N I E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) I co z tego że nie jest czarna skoro i tak DPF wyrządza środowisku więcej szkody niż niespalona sadza. Bez przesady i tak jest o wiele czyściej niż w zwykłym kotle z dmuchawą. Prawidłowo użytkowany DS potrafi większą część cyklu pracy na danym załadunku pracować wyłącznie na powietrzu wtórnym bez dostępu tlenu do komory załadunkowej. Gdzie niby wyrządza więcej szkody środowisku ? Jego budowa? Jakieś dowody naukowe masz na to? Oczywiście, że jest czyściej niż w kotle z dmuchawą ale nie jest to spalanie całkowite tylko niecałkowite czyli wywalanie paliwa przez komin. Edytowane 24 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 24.11.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Samiec znowu...- g u z a... (szuka.!) - to - RACHUNEK... (jego - "sztuka".!) Pomijając ... - o r t o g r a f y.., "chore" dictum... (same gafy.!) - Czas najwyższy - jest spuentować... (samca &... (alfa.!) - podsumować.! Siedem Grzechów... (Głównych.!) 1. Biel na stronkach - zaciemnianie 2. Mnogość stronek - tasiemcowanie 3. Bzdurność - hipotezowanie 4. Niewłaściwość - linkowanie 5. Nieadekwatność - cytowanie 6. Nieudolność - złe spalanie 7. Nieporadność - doradzanie ........................................... + kilka... (cięższych + pośledniejszych.!) A.) - Trolling`owanie B.) - Hateing`owanie C.) - Buta - chorowanie D.) - Zaparcie - trwanie ``````````````````````````````````````` e.) - Nauka - ignorowanie f.) - Kultura - profanowanie g.) - Sztuka - brylowanie h.) - Ortografia - kalanie i.) - Gramatyka - ośmieszanie j.) - Współczynnik IQ - odstawanie ======================= S U M A = S A M C O W A N I E Te – kiler - cieniasie – swoje wierszowanie zacznij od tego : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7995712&viewfull=1#post7995712 . Teraz i ty już wiesz do kogo w sensie stricte pisałem. Rodzinka w komplecie. Inauguracyjne odsłonięcie kotła waszego - przyznaję było - przednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 24.11.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 10kW, 18kW i 25kW file:///C:/Users/Bob/AppData/Local/Temp/Instrukcja%20obslugi%20DS%2010.pdf14kWfile:///C:/Users/Bob/AppData/Local/Temp/Instrukcja%20obs%C5%82ugi%20DS%2014%20kW.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2020 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Nie otwiera się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 24.11.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) tylko niecałkowite czyli wywalanie paliwa przez komin. Wywalane to jest w każdym kotle z dmuchawą bez względu na budowę czy jakieś zwężenia. To tak jakby preferować piwo a popijać wódką. Gdzie niby wyrządza więcej szkody środowisku ? Jego budowa? Jakieś dowody naukowe masz na to? Dowodów jest bardzo wiele a najważniejszy z nich to przedostawanie się do atmosfery szkodliwych związków przez większe zużycie paliwa oraz oleju. Nie wspomnę już o recyklingu zużytych filtrów które najczęściej lądują na śmieciowisku. Edytowane 24 Listopada 2020 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2020 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Wywalane to jest w każdym kotle z dmuchawą bez względu na budowę czy jakieś zwężenia. To tak jakby preferować piwo a popijać wódką. Nie - Kolego! Całkowite, zupełne spalanie Naszych paliw (do popiołu!) - z uniknięciem Procesu Redukcji (generowania sadzy + CO!) - można także uzyskać z - d m u c h a w ą ! Ja - wskazuję tę, firmową komorę zgazowującą (wentylator ssący!) - Ranger wskazuje amatorską (też z wentylatorem ssącym!) A - Wasz kocioł - MPM DS - który jako "Eko-Palnik" - wskazujesz: (ta, komora - niby zgazowująca!) - daje taki sam płomień.? Obiecywałeś udokumentowanie filmem.! Edytowane 24 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 24.11.2020 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Poprawione10kW, 18kW i 25kWhttp://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-ds.html?file=files/mpm/files/Certyfikaty/DTR/Instrukcja%20obslugi%20DS%2010.pdf14kWhttp://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-ds14.html?file=files/mpm/files/Certyfikaty/DTR/Instrukcja%20obs%C5%82ugi%20DS%2014%20kW.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 25.11.2020 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 A - Wasz kocioł - MPM DS - który jako "Eko-Palnik" - wskazujesz: (ta, komora - niby zgazowująca!) - daje taki sam płomień.? Obiecywałeś udokumentowanie filmem.! Widzę że ten profil to sztab znawców pod jednym nickiem. Jak jeden wymięka to wchodzi drugi i tak po kolei. Jaki film? - coś ci się pomyliło lub wysiada elektryka. A tak nawiasem mówiąc z kim rozmawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 25.11.2020 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Kryzys – to o czym ci carinus napisał : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34170-mpm-ds-kt%C3%B3ry-wybra%C4%87/?do=findComment&comment=543705 – może i dobre ale czy to nie buło by lepsze. Na marginesie – prośba mała - odpowiesz mi na takie pytanie malutkie już tu zadane – w prawdzie odpowiedź na nie już tu otrzymałem alę chcę poznać jakie ty masz o tym zdanie – jak się nazywa szczenie hieny i szakala. Basztard .tak nazywa się hybryda po Śląsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.11.2020 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Widzę że ten profil to sztab znawców pod jednym nickiem. Jak jeden wymięka to wchodzi drugi i tak po kolei. Jaki film? - coś ci się pomyliło lub wysiada elektryka. A tak nawiasem mówiąc z kim rozmawiam. DUNIA.MD - vel @Eko-Palnik Czyżbyś tu - teraz, wypierał się dot. - tego : Twojego komentarza - odpowiedzi z - poniższego.? ... : Czyste Spalanie TV 2 miesiące temu @Eko-Palnik Już kilka lat temu - zaintrygowany takim spalaniem.../.../... Skoro... tak łatwym do uzyskania jest ten... - w y c z y n... (jak te, pokazane w obu filmach.!) - jako potencjalni Klienci produktów Waszej Firmy - chcielibyśmy zobaczyć jeden, Wasz film, który udowadnia, że... bez problemu potraficie... "c ó ś"... takiego uzyskiwać... Natychmiast umieszczę taki, nowy film... w mojej... : "Bibliografia - Filmy"... czystespalanie.info PS. Zastrzeżenie... : po rozpaleniu - przez ok. 4/5 czasu palenia całego, jednorazowego wsadu paliwa... (a nie przez 1/5 czasu spalania końcówki odgazowanego już... - węgla drzewnego.!)... Eko-Palnik 2 miesiące temu (edytowany) @Czyste Spalanie TV Postaramy się coś takiego nagrać. Ilość paliwa (wsadu) nie ma tu znaczenia... Filmu jak nie było tak nie ma i pewnie nie będzie bo w dolnym kopciuchu takiego płomienia nie uzyskasz. DUNIA.MD & kryzys Mam pytanie czyżby znowu mój, ten konkretny, wskazywany, merytoryczny i rzeczowy Dowód (dot. Procesu Spalania.!) - miałżeby być tą - "s t r z a ł ą - w piętę...".??? Tyle tylko tej, Waszej - "merytoryki".??? Oto moje TO - pytanie (na zadane tu - pytanie.!) Edytowane 25 Listopada 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts