Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Każdy kocioł powinni badać w rzeczywistych warunkach domowych wtedy by wyszło czarno na białym, że większość kotłów nie spełnia 5 klasy.

W warunkach domowych to potencjalny nabywca takiego kotła powinien przejść badania psychotechniczne. Większość ludzi nie umie trzymać siekiery, pali mokrym drewnem, ruskim węglem i tak jak ty oponami i śmieciami. Preferujesz piwo a popijasz wódką.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DUNIA.MD a może Ty go obliczysz i podasz do publicznej wiadomości ile on węgla na dobę spalić musi skoro sam ujawnić tego nie chce : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=8026417&viewfull=1#post8026417 Skończy się może w końcu dzięki temu wariata pisanie i robienie syfu wszędzie gdzie tylko się pojawi. Tu masz link do jego ciepłowłaściwe : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369225-Ku-przestrodze&p=8021127&viewfull=1#post8021127

Ja się pytam po co ta cała 5 klasa i Ekodesig skoro większość złomów jej nie spełnia?????
Noo faktycznie – gdybyś w te -20*C i późniejsze ok. -10*C mrozy węglem nie kotłował to byś zamarzł – no chyba, że te +25*C o których pisałeś to masz i miałeś ale w kotłowni, więc nie dziwne to, że : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34804-kocio%C5%82-ds-mpm/?do=findComment&comment=565970 i dalsze po tym ... Po za tym jak niektórzy w Polsce będzie bronił węgla jak niepodległości za wszelką ceną pomimo tego, że wszystkie rzeczowe argumenty, mówią, że węgiel się nie opłaca. ...

Tylko dlaczego piszesz o sobie w innej osobie???

Noo faktycznie – gdybyś w te -20*C i późniejsze ok. -10*C mrozy węglem nie kotłował to byś zamarzł – no chyba, że te +25*C o których pisałeś to masz i miałeś ale w kotłowni, więc nie dziwne to, że : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34804-kocio%C5%82-ds-mpm/?do=findComment&comment=565970 i dalsze po tym ... Po za tym jak niektórzy w Polsce będzie bronił węgla jak niepodległości za wszelką ceną pomimo tego, że wszystkie rzeczowe argumenty, mówią, że węgiel się nie opłaca. ...

Tylko dlaczego piszesz o sobie w innej osobie???

A On używa węgla do palenia?

A On używa węgla do palenia?
Anoo se zobacz : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34804-kocio%C5%82-ds-mpm/?do=findComment&comment=566013 – liczyć umie a nie chce podać #6725 – może ty go obliczysz zgodnie z powyższym a w tedy zobaczysz, że to co o tym pisał, to bez opon na zrębce jest to nie możliwe.

Ja mam takie ilości zrębki , że se mogę grzać i do 30 stopni...
Cudze liczyć umiesz - policz swoje i podaj.

Taak/taakk – ty see pisać możesz – Ooo taak - ale : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34804-kocio%C5%82-ds-mpm/?do=findComment&comment=566024 i do tego o tym wiadrze nie zapominaj o który ci już wcześniej pisałem acz może wy tam przy tym turbkopciuchu na zmiany – coś w rodzaju warty honorowej – ale nie – bo przecież ciągle coś – a to podkładać trzeba – a to się zawiesi – a to się dziura wypali – bez wiadra ani rusz.

Jak dobrze pamiętam to ze 3-trzy lata temu już pisałeś o tym, że twój turbokopciuch się rozciekł i będziesz go wymieniał, do tego co zobaczysz – wszystko kupuje – do mpm-a też przymierzałeś się przecież.

Ja mam takie ilości zrębki , że se mogę grzać i do 30 stopni

Przy niedawnych mrozach na zrębce to możesz co najwyżej zabezpieczyć układ przed zamarznięciem.

wywalam z kotłowni najgorszy typ kotła jaki występuje w przyrodzie czyli kocioł DS.

Kocioł dolnego spalania to najtańsze ogrzewanie jakie istnieje.

Gość mtdeusz

Wychodzi 62kg zrębki na dobę przy średniej dobowej -20,które u mnie nie było bo -20 to było tylko w nocy a w dzień -10 i to tylko przez kilka nocy.

Dokładanie z grubszym drewnem co 2H.

Nie bo najtańsza ogrzewanie to jest pompa ciepła.

To po pierwsze a po drugie to czasy dziadów już mineły, teraz każdy chce bezobsługowe, przyjemne w obsłudze ogrzewanie a nie pier@#$%6 się z jakimiś złomami, kopciuchami dolnego spalania, które powinny zostać zakazane, co zresztą prędzej czy później nastąpi a ich udział w rynku będzie spadał, w sumie już spada.

Edytowane przez mtdeusz

To po pierwsze a po drugie to czasy dziadów już mineły, teraz każdy chce bezobsługowe, przyjemne w obsłudze ogrzewanie a nie pier@#$%6 się z jakimiś złomami,

Przemawia przez ciebie niewielka cząstka neutronu, która jest rozsiewania przez Antychrysta pseudo ekologa i pacyfistę.

Dokładanie z grubszym drewnem co 2H.

Faktycznie można znienawidzić palenie w piecu.

Nie bo najtańsza ogrzewanie to jest pompa ciepła.

Masz takie pojęcie o pompie ciepła jak ja o teologi.

Porządna pompa ciepła kosztuje ponad 50000 zł. a dobry kocioł zgazowujący 5000 zł. Dochodzą koszty utrzymania gdzie przy takiej samej powierzchni pompa potrzebuje ponad 3000 zł na prąd a kocioł zgazowujący 1500 zł. I gdzie tu ekologia i ekonomia.

....

Porządna pompa ciepła kosztuje ponad 50000 zł. a dobry kocioł zgazowujący 5000 zł. Dochodzą koszty utrzymania gdzie przy takiej samej powierzchni pompa potrzebuje ponad 3000 zł na prąd a kocioł zgazowujący 1500 zł. I gdzie tu ekologia i ekonomia.

Racja z tą znajomoscią teologii, dlatego po co wypowiadac sie o pompach ciepła jak sie nie ma o tym pojecia.

Miałem kilenta który uparł sie na kocioł zgazowujący, do tego doszedł bufor 1500l , hydraulika, zawory mieszajace bo podłogówka i grzejniki, automatyka, przetwornica i aukumalator, bo czeste zaniki zasilania. Wyszło drozej niz bardzo dobra pompa. Gdzie tu ekologia i ekonomia? Pomijam fakt bycia domowym palaczem, a raczej palaczką bo inwestor pracuje za granicą i przerzucił palenie na zone, to wszystko w nowym domu. Lobby kotłowe miesza inwestorom w głowach tak ze podejmują zupelnie nieracjonalne decyzje

Edytowane przez asolt

Przemawia przez ciebie niewielka cząstka neutronu, która jest rozsiewania przez Antychrysta pseudo ekologa i pacyfistę.

Faktycznie można znienawidzić palenie w piecu.

Porządna pompa ciepła kosztuje ponad 50000 zł. a dobry kocioł zgazowujący 5000 zł. Dochodzą koszty utrzymania gdzie przy takiej samej powierzchni pompa potrzebuje ponad 3000 zł na prąd a kocioł zgazowujący 1500 zł.

rozumiem, że piszesz po to, żeby forumowicze mieli ubaw?

bo na poważnie tego brać nie można..

Wystarczy zajrzeć do odpowiednik wątków i widać, ze to tylko twoje projekcje, nie mające pokrycia w rzeczywistości...

rozumiem, że piszesz po to, żeby forumowicze mieli ubaw?

bo na poważnie tego brać nie można..

Wystarczy zajrzeć do odpowiednik wątków i widać, ze to tylko twoje projekcje, nie mające pokrycia w rzeczywistości...

to wojujący palacz. kiedyś ich tu było więcej, ale kupili sobie pompy ciepła :)

Węgiel jest fajny bo nasz :yes::yes:
Ty najpierw zobacz se co to węgiel jest – później naucz się spalać go – a dopiero po tym pisz, że węgiel fajny jest.

To czy on wasz czy czyj – tu też cholera wie – ja z importu węgiel musiałem kupić i skąd wiedzieć mi to czy on z Columbi czy od sowietów a jeśli w kwestii węgla kamiennego coś powiedzieć chcesz, bo że niby coś wiesz, to w komentarzach napisz to temu tutaj : Mpm ds 17-19 test węgla bielszowice – maronka61

lub może lepiej tu : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34804-kocio%C5%82-ds-mpm/?do=findComment&comment=565792, bo ja za cholerę nie wiem o czym on gada i po co.

To, że no może kopcić se jeszcze przez lat 7-dem czy 8-siem, to jego rzecz ale niech innych przestanie wprowadzać w błąd, bo nie będzie taki twardy już gdy współuczestnictwem swym zwali sobie na łeb to coś czego dowodem Kraków jest.

Racja z tą znajomoscią teologii, dlatego po co wypowiadac sie o pompach ciepła jak sie nie ma o tym pojecia.
Tytułem wstępu, bo rozpiździaj się tu teraz taki zrobił, że nie wiadomo za co się wziąć w pierwszej kolejności.

O PC piszesz - no i dobrze a zanim zaczniemy luknij na to : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=8022496&viewfull=1#post8022496 a w tym to zdanie : „ PC jest cienka poniżej zera za prąd każą pół pensji oddać więc został MPM i- węgiel.”

Sorki wiesz ale za jasną cholerę nie dociera do mnie to, że PC powietrzne przy ok. -20*C z sieci energetycznej pobiera 1kW/h a 3kW/h na budynek oddaje.

Jakiś skurwiel zaś posta mi usunął w którym dowód był na to. Post był czysty jak łza ale po tym widać, że nie był politycznie poprawny.

Tak więc fajnie jest z tym, że za cholerę dalej nie wiadomo co czarne a co białe jest, wiec może Ty skoro jest tak jak to wyżej napisałeś - wyjaśnisz jak z tym faktycznie jest – bo wiesz – jeśli już ktoś stąd zdecyduje się na PC, to by nie było, że FM za ciula go zrobił.