Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz

Ale wunglowym palaczom albo nagianaczom tego nie przetłumaczysz. Oni nie dopuszczają do myśli tego, że inne ogrzewanie może być tańsze od ich wungla.

Gdyby to zrozumieli to ich świat by się zawalił.

Po to powstały programy dotacyjne. Niektórych nie da się przekonać niskimi kosztami eksploatacji czy większym komfortem, jeśli widzą stosunkowo wysokie koszty inwestycyjne. A jak się pokaże ile można otrzymać np z Czystego Powietrza i jeszcze z ulgi termomodernizacyjnej, to zadanie staje się trochę łatwiejsze.

Tytułem wstępu, bo rozpiździaj się tu teraz taki zrobił, że nie wiadomo za co się wziąć w pierwszej kolejności.

O PC piszesz - no i dobrze a zanim zaczniemy luknij na to : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=8022496&viewfull=1#post8022496 a w tym to zdanie : „ PC jest cienka poniżej zera za prąd każą pół pensji oddać więc został MPM i- węgiel.”

Sorki wiesz ale za jasną cholerę nie dociera do mnie to, że PC powietrzne przy ok. -20*C z sieci energetycznej pobiera 1kW/h a 3kW/h na budynek oddaje.

Jakiś skurwiel zaś posta mi usunął w którym dowód był na to. Post był czysty jak łza ale po tym widać, że nie był politycznie poprawny.

Tak więc fajnie jest z tym, że za cholerę dalej nie wiadomo co czarne a co białe jest, wiec może Ty skoro jest tak jak to wyżej napisałeś - wyjaśnisz jak z tym faktycznie jest – bo wiesz – jeśli już ktoś stąd zdecyduje się na PC, to by nie było, że FM za ciula go zrobił.

Tak jak fotohobby napisał wczesniej przy -20 nie uzyskamy COP=3 w okolicach 2 i owszem. Nie musi on taki byc, wystarczy ze SCOP czyli całoroczna sprawnosc PC bedzie 3 i wieksza, z tego sezonu nie mam danych ale z ubiegłoego sezonu mam klika SCOP dla Daikina które montowałem razem z podlicznkami. Przecietnie to było od 3,5 do 3,7. Czy to jest mało? Kolejna rzecz, napisałes ze kociol zgazowujacy kosztuje 5000 zł, moze i tyle kosztuje a moze ciut wiecej. Ale zamontowanie z calym osprzetem i buforem kosztuje duzo duzo wiecej. Wiem o tym dokladnie bo kilka takich zestawów zamontówałem, nawet ostatni 2 m-ce temu. Niestety inwestor za nic w swiecie nie dał sie przekonac do rezygnacji z tego bzdurnego pomysłu. Nasz klient, nasz pan, chocby miał najgłupsze pomysły. Mylic sie mozna bo nikt nie jest nieomylny, ale trwac w niewiedzy i głupocie jest dla mnie niezrozumiałe. Calkowity koszt był równy kosztowi PC. O wygodzie, czystosci i rezygnacji z watpliwych przyjemnosci bycia palaczem nie wspomne. Dom jest nowy, dobrze ocieplony ale bez WM. Tu akurat nie winie za bardzo inwestora, ale architekta adatujacego, to moze na inny temat.

Przy -20C żadna powietrzna pompa nie da 3kWh za pobrania jedna, ale już około 2kWh jak najbardziej.
To jak faktycznie w końcu z tym PC jest ???

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369355-Kocio%C5%82-na-ekogroszek-25-kW&p=8021868&viewfull=1#post8021868

Znaczy się jak – masz PC powietrzne – i jak jest np.: - 20*C na zewnątrz – przykładowo ci on podbija temperaturę w domu do + 20*C – czyli – przykładowo sprężarka 1 kW/h z sieci energetycznej bierze a 3 kW/h oddaje ? - czy może ja coś źle patrzę ale raczej chyba nie, bo tak jak to napisałeś to byśmy mieli do czynienia z : https://pl.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile.

Dokładnie tak jest :)

Dom potrzebuje przy -20st.C powiedzmy 100kWh energii,tyle zostanie dostarczone a pobrane z sieci będzie, zależnie od COP,ale przy tej temp.i w przypadku mojej pompy będzie to 26kWh.

Się zdecydujcie w końcu i zacznijcie o PC jednym językiem zgodnie pisać – zaznaczając z góry, że PC ma rację bytu dopiero w tedy gdy budynek dobrze ocieplony jest i gdy pod PC instalacja grzewcza zrobiona jest – podając przy tym koszty jakie ponieść trzeba by to mieć oraz ile późniejsza eksploatacja tego kosztuje.

Przecież mnóstwo ludzi na FM ogrzewa tak domy, jakoś nie słyszałem, by ktoś z torbami poszedł...
Oooo taak/taak – teraz to żeś wyjechał jak na OPONIARZA przystało – na marginesie mieniącego się między innymi tym : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369225-Ku-przestrodze&p=8021127&viewfull=1#post8021127 „ To też na tak i za tym jesteś przecież : „ w uzupełnieniu czego i dalej tu bełkotem swym przepełnionym sprzecznościami OPONIARZUJE przy niektórych udziale sobie – ale po kolei – może przy okazji tego choć jedną rzecz uda się na FM-ie wyjaśnić do końca.

Ale wunglowym palaczom albo nagianaczom tego nie przetłumaczysz. Oni nie dopuszczają do myśli tego, że inne ogrzewanie może być tańsze od ich wungla.

Problem jest złozony, wiele a moze zdecydowana wiekszsc domów to my nieocieplone lub słabo ocieplnone. Pomimo tego ze jes docieplimy to i ta parametrów nowego domu nie uzyskają, dlaczego nie to temat na inny watek. W takich przypadkach przejscie na inne zródło grzewcze w akceptowalnych inwestycyjnie kosztach to tylko przejscie na gaz/ ale nie wszedzie gaz sieciowy jest. Co wtedy? wydawało by sie ze PC, i znowy ale, starsze domy to instalacja grzejnikowa czyli wysokotemperaturowa, czyli koszt takich pomp jest wiekszy bo ich tez musi byc wieksza. Czyste powietrze od ub . roku zmniejszyło dofinansowaniedla tych najubozszych. Jak to sie dalej potoczy nie wiadomo, ale jak mówił klasyk "nikt nam nie wmówi ze białe jest białe"

To jak faktycznie w końcu z tym PC jest ???

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369355-Kocio%C5%82-na-ekogroszek-25-kW&p=8021868&viewfull=1#post8021868

Się zdecydujcie w końcu i zacznijcie o PC jednym językiem zgodnie pisać – zaznaczając z góry, że PC ma rację bytu dopiero w tedy gdy budynek dobrze ocieplony jest i gdy pod PC instalacja grzewcza zrobiona jest – podając przy tym koszty jakie ponieść trzeba by to mieć oraz ile późniejsza eksploatacja tego kosztuje.

.

Ales autorytet znalazł, nie znam zadnego modelu PC PW która ma przy -20 COP=3,84. Nie ma jej równiez Arturo. Powoływanie sie na jego słowa to zaden argument w dyskusji/

Ales autorytet znalazł, nie znam zadnego modelu PC PW która ma przy -20 COP=3,84. Nie ma jej równiez Arturo. Powoływanie sie na jego słowa to zaden argument w dyskusji/

Nie przypominam sobie, żebym pisał o COP3,84 przy -20st.C bo nie jest to nawet możliwe ;)

Myślę, że przy tej temp.to bliżej 2.

A już wiem skąd to się wzięło.

Ktoś bezrozumnie czyta ;)

Dokładnie tak jest :)

Dom potrzebuje przy -20st.C powiedzmy 100kWh energii,tyle zostanie dostarczone a pobrane z sieci będzie, zależnie od COP,ale przy tej temp.i w przypadku mojej pompy będzie to 26kWh.

Czyli 100kWh/COP2,6=26kWh ...

Edytowane przez Arturo1972

dlatego po co wypowiadac sie o pompach ciepła jak sie nie ma o tym pojecia

Jak ja miałem pompę ciepła to ty jeszcze paliłeś w kozie.

Lobby kotłowe miesza inwestorom w głowach tak ze podejmują zupelnie nieracjonalne decyzje

To tacy jak ty mieszacie ludziom w głowach. Inwestycja w pompę ciepła jest dla ludzi którzy mają intratne stanowiska lub dostali pieniądze od Państwa (dotacje) na ich zakup. Znam takie układy w powiatach gdzie synek którego ojciec rozdaje karty w powiecie założył firmę montującą pompy ciepła i fotowoltaikę za pieniądze które daje tatuś. To wy jesteście jak krokodyle w rzece czający się na swoją ofiarę.

Miałem kilenta który uparł sie na kocioł zgazowujący

Co ty bredzisz. Porównujesz inwestycję w pompę ciepła do kotła zgazowującego. Pompa to wydatek około 50-70 tyś. a kocioł zgazowujący o takiej samej mocy to koszt 10000 zł.

Edytowane przez DUNIA.MD

Nie przypominam sobie, żebym pisał o COP3,84 przy -20st.C bo nie jest to nawet możliwe ;)

Myślę, że przy tej temp.to bliżej 2.

A już wiem skąd to się wzięło.

Ktoś bezrozumnie czyta ;)

Czyli 100kWh/COP2,6=26kWh ...

Co do bezrozumnego czytania

Dom potrzebował 100 kWh, pobrał z sieci 26 kWh. Pytanie jaki był COP? Co dzielimy przez co?? Sam sobie odpowiedz

Jak ja miałem pompę ciepła to ty jeszcze paliłeś w kozie.

To tacy jak ty mieszacie ludziom w głowach. Inwestycja w pompę ciepła jest dla ludzi którzy mają intratne stanowiska lub dostali pieniądze od Państwa (dotacje) na ich zakup. Znam takie układy w powiatach gdzie synek którego ojciec rozdaje karty w powiecie założył firmę montującą pompy ciepła i fotowoltaikę za pieniądze które daje tatuś. To wy jesteście jak krokodyle w rzece czający się na swoją ofiarę.

Co ty bredzisz. Porównujesz inwestycję w pompę ciepła do kotła zgazowującego. Pompa to wydatek około 50-70 tyś. a kocioł zgazowujący o takiej samej mocy to koszt 10000 zł.

Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek palił w kozie za wyjatkie moich pracowników którzy dogrzewali sie na budowie.

Co do dotacji to w czystym powietrzu poziom dotacji 60% (max na PC PW A++ 18000z zł) jest dla tych którzy mają dochód ponizej 1400 zł na osobe.

Jezeli chodzi o bredzenie to nie wiem kto bredzi ale skoro mowa o krokodylach i spiskowej teorii swiata na poziomie powiatowym to raczej juz wiadomo, a jak sie dołozy ceny z sufitu to tym bardziej wiadomo.

(...)
No widzisz – takie coś aż chce się czytać, bo w tym mniej więcej wiadomo o co w tym chodzi a dla potencjalnego inwestora to podstawą jest.

Po mojemu - problem jest w tym, że starego z nowym nie da się połączyć a z kolei gro wpisów jest o tym, że to żaden problem – co prowokuje kontrargumenty i dochodzi do tego, że nie wiadomo kogo słuchać i na czym polegać.

Jeśli chodzi o to co piszesz o tym niby : do zgazowania – to fakt – tylko jak do tego faktu przekonać potencjalnego inwestora skoro on ciągle ma do czynienia z informacjami, które sprzeczne są ze sobą.

Stare z nowym – sam powiedz jak można kogoś przekonywać do PC gdy on 100m2 totalnie nie ocieplonej chałupy ma – do tego uważa, że za darmo ma paliwo które utylizować może w turbokopciuchu – no jak.

Mi się wydaje, że innym też na tym zależy, by jakość powietrza u nas była coraz lepsza a dezinformacja prowadzi do tego, że szanse na to marne, bo te propozycje związane z tym niby tzw. „czyste powietrze” ciągną za sobą skutki odwrotne.

Z między innymi tych też względów, uważam, że lepiej o poruszanych sprawach pisać jak jest a nie przeginać, bo potencjalnego zainteresowanego zrazić można i jak pisałeś – mógł by mieć ale, że z dezinformacją ma do czynienia, to woli kolano przestrzelić se, bo przynajmniej co do tego przekonany jest, i że tego wróbla co w garści trzyma, to na tym nie przewiezie się a do tego, że bo jeszcze : dziad i ojciec, więc dlaczego nie ja.

To po moim poście o cienkiej PC poniżej zera takie daleko idace wnioski tdeusza i samsu. Otóż panowie to MOJA PC jest cienka poniżej zera bo idąc śladem bałwochwalców z innego miejsca i w innym czasie ją zakupiłem -nazywa sie CAR 12 i ma tabelki wydajności że klękajcie narody. Tyle tylko że o kant dupy je rozbić.

Prawda jest taka że COP 2 na glikolu bo tak mam robi ona od 6 C powyżej zera. I dlatego mając bufor, kocioł MPM (pozdrawiam tdeo) oraz elektryczny, mogę śmiało powiedzieć co jest najtańsze w MOIM wypadku. Ja już zainwestowałem w czyste niebo powietrze i .... portfel. Nikt mi nie powie że sie nie starałem.

Byłbym zapewne tym ciepłem z kotła elektrycznego i PC spokojnie się ogrzewał ale zeszłoroczna i tegoroczna podwyżka cen pradu wywaliła mi całą prawie strategię w kosmos. Palę więc w MPM ie w tygodniu w wekendy jade na G13 elektrykiem i czekam na lepsze czasy. Lada chwila na bieda emke i skończy sie rumakowanie więc kartony z biedry i MPM moim będą ratunkiem o czym już złośliwie pisałem. Wunglowym palaczem nie zostałem na ochotnika - ostatni kocioł przeze mnie zakupiony to MPM. Łudziłem się do końca że prawdą jest że da się grzać prądem w cenie węgla jak piszą goście w temacie o COP1 - otóż nie da się.

Mpm zżeral mi w mrozy 50 kg wungla za 50 zł na 3 dni a elektryk 300kwh w 3 dni za ok 100zł . Ten sam bufor ten sam dom te same temperatury.

Tak więc kolego tedeum Twoje teorie o bezmyślnych spalaczach wungla raczej se w buty wsadź bo zima może jeszcze wrócić a opon akurat nie znajdziesz.

Edytowane przez Chris Zielonka

ale skoro mowa o krokodylach i spiskowej teorii swiata na poziomie powiatowym to raczej juz wiadomo

Jak to mówił śp. Andrzej Lepper "Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi".

Cwaniaki poczuły państwową i unijną kasę i doją nie patrząc że gospodarka i biedni energetycznie ludzie nie będą mieli czym palić.

a jak sie dołozy ceny z sufitu to tym bardziej wiadomo

Jakie z sufitu. Za porządną pompę ciepła musisz zapłacić ponad 50 tyś.

Mpm zżeral mi w mrozy 50 kg wungla za 50 zł na 3 dni a elektryk 300kwh w 3 dni za ok 100zł .

Tu nie chodzi o ekonomię tylko o wygodę. Ludziom się poprzewracało w głowach od dobrobytu i robić się nie chce. Kocioł na drewno i węgiel traktują jak relikt z epoki kamienia łupanego. Jedni chodzą na fitness i muszą za to płacić a ja mam fitness podczas przygotowywania drewna za darmo.

Edytowane przez DUNIA.MD

.

Jakie z sufitu???, Podaj typ moc i producenta PC za 50 tys.

Tak samo podaj koszt calkowity montazu kotła zgazowujacego, bufora, hydrauliki , automatyki. Porównam bo jak pisałem wczesniej wiem ile dokladnie to kosztuje, zarówno pompa jak i kocioł. Kocioł zagazowujacy z cala otoczką to wyjatkowo droga zabawka która zapewnia nam dodatkowo gimnastyke w postaci codiennej warty przy kotle gdy palimy drewnem. A jak sie doda swoj las to mamy zapewnione 100% wykorzystanie wolnego czasu w całym roku. Na początku jest entuzjazm, który bardzo szybko gasnie. Gdy sie przeliczy calkowity koszt przygotowania opału, swój czas (tego nie wiem jak obliczyc) to wychodzi ze taniej grzac gazem nie mowiac o PC w II lub III strefie (jak kto ma). Kotłowanie czyli bycie palaczem w swim domu zaczyna byc coraz mniej popularne za wyjatkiem tych dla których hardcore to czesc zycia. Mozna i tak. O ile w starych domach czasami jest taka koniecznosc to w nowych a takich nie brakuje inwestorzy muszą czuc brak adrenaliny i sobie fundują taką zabawkę.

J....

Tu nie chodzi o ekonomię tylko o wygodę. Ludziom się poprzewracało w głowach od dobrobytu i robić się nie chce. Kocioł na drewno i węgiel traktują jak relikt z epoki kamienia łupanego. Jedni chodzą na fitness i muszą za to płacić a ja mam fitness podczas przygotowywania drewna za darmo.

Mam przyklad, inwestor pracuje za granicą, przyjezdza raz na tydzien, zonie z trojgiem małych dzieci (ostatnie dopiero sie urodziło) zafundował palenie w kotle czyli fitness jak niektórzy to zwią jakby przy dzieciach brakowało pracy. Sa tacy którzy mają grubo po 70, im tez jest konieczny fitness. Swoje drewno nie jest i nidgy nie bedzie za darmo, trzeba je sciac, przewiezc, pociąc, poukladac. Za wyciete drzewa trzeba powtórnie teren zalesic. To wszystko nazywa sie fitness a raczej jego specyficzna odmiana, odmiana po polsku.

Edytowane przez asolt

Jak to mówił śp. Andrzej Lepper "Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi".

Cwaniaki poczuły państwową i unijną kasę i doją nie patrząc że gospodarka i biedni energetycznie ludzie nie będą mieli czym palić.

Chyba przespałeś ostatnie 30 lat pc kosztują w granicach 15 tys ale dzieeeeń dooobry!