Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest kolejny czyścioszek, który preferuje gaz a w kotłowni ma śmieciucha. Wystarczy się przejechać w nocy i popatrzeć jak kopcą starymi butami i ubraniami.

ja nawet komina nie mam, a ojciec kopciucha zezłomował, kotłownię wyremontował i używa do przyjemniejszych rzeczy niż syfienie węglem. wyglądasz mi na handlarza kotłami. byli tu już tacy, ale się chyba przekwalifikowali.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.

Oooo taak/taak – teraz to żeś wyjechał jak na OPONIARZA przystało – na marginesie mieniącego się między innymi tym : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369225-Ku-przestrodze&p=8021127&viewfull=1#post8021127 „ To też na tak i za tym jesteś przecież : „ w uzupełnieniu czego i dalej tu bełkotem swym przepełnionym sprzecznościami OPONIARZUJE przy niektórych udziale sobie – ale po kolei – może przy okazji tego choć jedną rzecz uda się na FM-ie wyjaśnić do końca.

A znasz kogoś ? Podaj parę nicków....

Ja w przeciwieństwie do ciebie handlarzu pompami ciepła lubię zapach i trzask palącego drewna. Tobie też z czasem znudzi się wychodzenie z pieskiem i zatęsknisz za prawdziwą kotłownią.

widzę, że prawda boli :) . trochę żal ludzi, którzy nie wyobrażają sobie innych przyjemności w życiu niż kotłownia, ale to nie moja sprawa. najważniejsze żeby nie smrodzili, a do tego powoli zdążamy :)

Gość mtdeusz
wyglądasz mi na handlarza kotłami. byli tu już tacy, ale się chyba przekwalifikowali.

Dopiero zauważyłeś?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367686-kocio%C5%82-na-pellet-z-sekom-pleszew&p=7997428&viewfull=1#post7997428

Dokładnie prawda boli.

Pamiętam kiła lat temu jaka był zadyma jak zakazywali górnych kopciuchów, też piały w niebo głosy , koniec końców górne kopiuchy zakazali i widać poprawę.

To samo będzie z dolnymi kopciuchami.

Teraz krzyczą , pieją a i tak ich w końcu zakażą.

Taki jest postęp.

Edytowane przez mtdeusz

widzę, że prawda boli

Chyba ciebie handlarzu tanich pomp ciepła. Ja niczym nie handluje tylko promuję czyste ekologiczne odnawialne źródło ciepła - DREWNO. A że mam chęci, czas i siłę to lubię obcować z przyrodą, czerpiąc z tego siłę i spokój.

trochę żal ludzi, którzy nie wyobrażają sobie innych przyjemności w życiu niż kotłownia, ale to nie moja sprawa.

Na pewno mam więcej przyjemności od ciebie.

Dopiero zauważyłeś?

Szykujesz na siebie bat za promowanie swojej firmy.

najważniejsze żeby nie smrodzili, a do tego powoli zdążamy

Zdążamy do samozagłady człowieku małej wiary. Trują cię codziennie a ty piszesz że wiesz gdzie zdążasz. Napisz lepiej kiedy jadłeś ostatnio obiad ugotowany w domu. Założę się że jesz na mieście jakiś syf a boisz się że umrzesz od dymu.

PS.

Dobra Panowie dosyć tej nagonki - idę na rąbanko i wam też to radzę.

Edytowane przez DUNIA.MD

Czyste ekologiczne drewno

Czy ci się podoba czy nie od 2021 roku w nowych domach:

drewno i słońce zamiast węgla i gazu.

PS.

Szkoda tylko takiej nagonki i krótkowzroczności co do węgla skoro ponad 80% prądu w Polsce wytwarzane jest z węgla. Nawet jeśli masz fotowoltaikę na dachu, to w zimie dostarcza ona bardzo mało prądu (bo malutko jest słońca) zatem pompa ciepła ogrzewa dom głównie prądem sieciowym, mocno węglowym. Okazuje się że w takim układzie pompa ciepła zużywa podobną ilość węgla jak zwykły kocioł węglowy w piwnicy. Jedyna zaleta w tym że węgiel ten jest spalany przemysłowo a spaliny wydalane wysokim kominem z dala od domu. Choć w zestawieniu z domowym kotłem na węgiel, np. takim jak mój ta różnica w emisyjności nie jest wielka.

...

PS.

Szkoda tylko takiej nagonki i krótkowzroczności co do węgla skoro ponad 80% prądu w Polsce wytwarzane jest z węgla..

Podaj zródło tej informacji, ja z kolei czytałem ze w ubiegłym roku w Polsce produkcja energii to 70% z wegla (głownie brunatnego) z tendencją malejacą.

Niby tylko 10% róznicy ale wazna jest tendencja, a ona pokazuje spadek udziału wegla w tej produkcji.

Napiszę coś z własnego doświadczenia.

Palić w kotle od góry, czyli dobrze, to sztuka.

Przy węglu, to loteria.

Co kopalnia, czy ściana, to miód, lub syf.

Nawet przy najlepszej wiedzy.

Podobnie ze śmierdzielami 5 klasy z podajnikiem.

Na papierze super.

Tak, bo przy ateście wyselekcjonowany węgiel czy pellet w zależności od kotła.

W realu kiszka i zgnity kocioł po 3 latach np.

Można sobie skombinować pc pw za cenę najtańszego śmierdziela 5 klasy z marketu, który spokojnie radzi sobie przy -20.

Jeśli jednak ktoś lubi przepłacać 10x, to potem ma kryzys :p

To nie do forumonowicza z tym nickiem. Zbieg okoliczności :)

Edytowane przez klaudiusz_x

Jeśli się mylę to mnie popraw.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?131795-KOT%C5%81Y-ZGAZOWUJ%C4%84CE-DREWNO!!!-Wasze-Do%C5%9Bwiadczenia&p=7800563&viewfull=1#post7800563

Wychodzi 62kg zrębki na dobę przy średniej dobowej -20,które u mnie nie było bo -20 to było tylko w nocy a w dzień -10 i to tylko przez kilka nocy. Dokładanie z grubszym drewnem co 2H.

Nie bo najtańsza ogrzewanie to jest pompa ciepła.

To po pierwsze a po drugie to czasy dziadów już mineły, teraz każdy chce bezobsługowe, przyjemne w obsłudze ogrzewanie a nie pier@#$%6 się z jakimiś złomami, kopciuchami dolnego spalania, które powinny zostać zakazane, co zresztą prędzej czy później nastąpi a ich udział w rynku będzie spadał, w sumie już spada.

Wartość opałowa zrębek drzewnych wynosi ok. 13 MJ/kg (zależy od wilgotności), a dla porównania wartość opałowa węgla kamiennego wynosi od 17 do 30 MJ/kg (w zależności od zanieczyszczenia).

Z tego co pokazywałeś zrembka u ciebie to raczej śmieci ( zrąbane patyki i gałęzie sosnowe z korą ) - do tego to drewno sosnowe - wilgotność tego trudno określić po tym kondensacie który pokazywałeś ale niech będzie 20% - tak mniej więcej niech ci będzie i przyjmuję, że twoje paliwo ma 13 MJ/kg – tj. 3,6 kW/h.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=8026478&viewfull=1#post8026478 Podałeś, że 7,9kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza w "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej -20°C.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34076-sprawno%C5%9B%C4%87-kot%C5%82a-zasypowego-wydzielone-z-mpm-ds-modyfikacje-do-palenia-drewnem/ Sprawność – sprawność jaką tym możesz mieć – mpm-a na drewnie wyliczyłeś 60 % - to ty ze 30 % możesz mieć.

Dla zrembki twojej :

3,6 kW/h X 64 kg = 230,4 kW/h na dobę / 24 h = 9,6 kW na godzinę X 30 % = 2,88 kW na godzinę twój kocioł oddawanej do twojej instalacji grzewczej.

Dla węgla 30 MJ/kg – 8,33 kW/h.

8,33 kW/h X 64 kg = 533,12 kW/h na dobę /24 h = 22,21 kW/h X 30 % = 6,66 kW/h

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/32687-jak-sprawdzi%C4%87-czy-w-popielniku-jest-p%C5%82aszcz-wodny/page/3/?tab=comments#comment-524600 Komorę paleniskową bez szamotu w środku o wymiarach masz : 27 cm / 36 cm / 40 cm = 38880 cm3

mpl - metr przestrzenny rozdrobnionego drewna (zrębki, pellety, trociny, wióry) luźno usypanych zajmujących objętość 1 m3

1 mpl zrębków waży 250 – 300 kg

Dalej policz se sam – no ile ci kg zrembko-drewna wchodzi na jeden załad.

Kaloryczność zrembki wziolem z internetu gdzie było 16mj/kg. A sprawności 50% bo tyle wisi na ciepło właściwe.
OPONIARZU jeden, to se podstaw swoje wartości tu na stronie – niech wszyscy zobaczą co tobie wyjdzie w odniesieniu do tego co w ciepło właściwe ci wyskoczyło i koniecznie podaj : ile kg zrembko-drewna wchodzi ci na jeden załad do tego ulepa turbokopciucha twojego, bo to też policzyć można zgodnie z tym co dla ułatwienia ci podałem oraz podaj jaką ten twój ulep turbokopciuch ma powierzchnię wymiennika – porównamy z mpm-em : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=7994512&viewfull=1#post7994512

Gość mtdeusz
: ile kg zrembko-drewna wchodzi ci na jeden załad do tego ulepa turbokopciucha twojego, bo to też policzyć można zgodnie z tym co dla ułatwienia ci podałem oraz podaj jaką ten twój ulep turbokopciuch ma powierzchnię wymiennika – porównamy z mpm-em :

Nwm ile wchodzi bo nie mierzyłem i nie ważyłem. mnie to nie obchodzi, wchodzi tyle ile się zmieści czyli mało bo komora zasypowa jest mikroskopijna 4 grube drewna i 2x 10 litrów wiadro zrębki , jak się dowiesz jaki jest producent tego złomu to będziesz wiedział jaką ma powierzchnię wymiany ciepła, ja nwm bo niby skąd, tabliczki ten cud techniki kotlarzy nie posiada :lol2:

Wystarczyło by kilka lekcji w TV jak poprawnie palić w piecu węglem, drewnem i byłoby po temacie..

Po pierwsze, nic to nie da bo ludzie i tak będą kopcić bo im się nie chce, mają na to wywalone itp.. , po za tym w kopciuchach jak byś nie palił i tak się będzie kopcić. :yes::yes::yes::yes:

PS,

Ktoś wie czy kopciucha muszę dostarczyć na złom w całości żeby mi dali papier czy mogę w kawałkach :lol2:

Edytowane przez mtdeusz

Wystarczyło by kilka lekcji w TV jak poprawnie palić w piecu węglem, drewnem i byłoby po temacie. Ale gdzież tam przecież wtedy nikt nie zarobi.

Już widzę tabuny chętnych do nauki zawodu palacza i doglądania płomienia 5 razy dziennie. Ludzie chcą mieć czysto i bez obsługi, zresztą kwestia tego czystego górnego palenia jest dawno wyjaśniona.w idealnych warunkach to jest realne ale węgiel najczęściej jest kiepskiej jakości i nici z tej zabawy.