Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiego znowu austriackiego kominka ?
Aaaa skąd Ty uważasz, że parametry sobie jego wziąłem – tak było napisane o nim i do tego jeszcze ten szamot w komorze paleniskowej – no kurna mać odkrycie wręcz przełomowe w kominku gdzieś z 2014 r.

Dlaczego w ogóle nazywasz go kopciuchem, skoro spełnia aktualne normy ?
Sam sobie odpowiedziałeś na zadane mi pytanie czego dowodem jest podbicie temperatury po rozpalaniu kominka o 1,5-2*C przy tym wszystkim co posiadasz i że może dalej będziesz utrzymywał, że jak kominek nie będzie szedł z mocą do jakiej został stworzony, to mimo to będzie miał takie parametry jak je pokazałeś, tylko dlatego że on u Ciebie pracuje.

Natomiast w jednym przyznam rację - i od wielu lat to powtarzam - w małym, średnim ale dobrze ocieplonym domu z WM kominek to nieporozumienie. Moc 5 kW, jaką uzyskujemy przy typowym paleniu to o wiele za dużo na nasz klimat...
Szkoda, że od samego początku taki mądry nie byłeś i ciekawe co prawic będziesz jak dojdzie do długoterminowych braków prądu oraz braku dostaw gazu a mróz dowali – pomijając tu już fakt, że jest/był Ci w ostatnim czasie potrzebny do utylizacji resztek drewna z przyciętej brzozy!!!

Ty w ogóle ni ogarniasz tematu...
Od samego początku naszej dysputy o tym nic innego Ci nie pokazuję i nie udowadniam, że jak raz to do Ciebie pasuje i chyba sensu nie ma, by kolejny raz Ci pisać o tym co już przeczytałeś, do czego się przyznałeś i w czym zmieniłeś zdanie – więc się zastanów nad tym czy aby masz w tym rację na zasadzie, że mojsze jest właściwe ale tylko i wyłącznie w takiej sytuacji gdy odnosi się do mojego interesu i mojego widzi mi się!!!

Piszesz o jakimś "austryjackim kominku", choć nie posiadam takiego

Piszesz o paleniu mokrą brzozą, choć taką nie palę

Wymyślasz jakieś swoje teorie, skaczesz z tematu na temat i w sumie nie wiem, co chcesz osiągnąć :)

Mam wkład, zakupiony w 2014roku, który spełnia wszystkie aktualne normy.

Palę nim na zasadzie, że układam cały wkład, zapalam od góry, otwieram dopływ powietrza, po 2h przymykam na 50%

Nie dokładam

Szamoty, czyste, komin czysty.

Szyba czysta.

I palę tak 10x na sezon. Bardzo bym sie cieszyl, gdyby moi sąsiedzi tez palili nie częściej we wkładach tej klasy.

I uwazam, że to urządzenie, które postawiłem niepotrzebnie.

Widzę postęp, jaki dokonał się w temacie jakości powietrza w okolicy, po tym, jak kilkanaści palenisk węglowych zostało zlikwidowanych.

Oby tak dalej

https://rybnik.naszemiasto.pl/kopciuchy-zakazane-po-1-stycznia-czy-beda-karac-tych-co/ar/c15-8205193

Ale jaja – acz ale Sodoma i Gomora – Nooo i dlaczego niby nie maja płacić za to ci co z warunków zawartej umowy się nie wywiązali oraz ci którzy mając na oczach to dopuścili do takiego stanu (przypadek czy zaś jakieś drugie dno).

@fotohobby nie myślałeś by do tej „akcji społecznej” się przyłączyć np. z wnioskiem by tych wszystkich nieszczęśników przykładem https://pl.wikipedia.org/wiki/Traktat_ryski_(1921) i jak to miejsce miało na kresach z wysiedleniem naszych, to tych np. na Madagaskar wysłać – Nooo za co i jak ich karać!!!

Teraz dalej co będzie gdy tak się zdarzy zanim ciepła wiosna nadejdzie :

Trzeba uzależnić od gazu i prądu (ogrzewania elektrycznego) pod pretekstem smogu jak najwięcej ludzi , a później sterować cenami do woli.
Gaz również.

Moje 2 ostatnie rachunki to jakaś porażka.

Dostawca gazu wypowiedział mi umowę na dostarczanie, czujecie?

Dostawca zrezygnował z dostarczania!

Na moje pytanie dlaczego, stwierdził że nie jest w stanie zagwarantować jakiejś sensownej ceny.

Pewnie zaraz ogrzewający energią elektryczną doświadczą podobnie

Czy może ogrzewanie prądem tańsze będzie od tego gazu z godnie z wyżej naznaczonym??? acz w tej sytuacji czemu nie - Nooo bo przecież za nim gaz podłączony zostanie - to wszak za te 5000 zł. ileż tego prądu można kupić.

Biznes jest Biznes a jak wiadomo gdy o Biznes chodzi, to tu nie mają zastosowania jakieś osobiste względy.

Poczytaj jaki warunki powinien spełnić kominek wg uchwały antysmogowej obowiązującej w moim mieście.

Doczytasz, wrócisz i możemy rozmawiać.

Uchwała sejmiku nr V/36/1/2017

UCHWAŁA NR V/36/1/2017

SEJMIKU WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO z dnia 7 kwietnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa śląskiego ograniczeń w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw

Na podstawie art. 18 pkt 1 i art. 89 ust. 1 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie województwa (tekst jednolity Dz. U. z 2016 roku, poz. 486 z późn. zm.) oraz art. 96 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 roku Prawo ochrony środowiska (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 519 z późn. zm.)

Sejmik Województwa Śląskiego uchwala:

§ 1. W celu zapobieżenia negatywnemu oddziaływaniu na zdrowie ludzi i na środowisko, w granicach administracyjnych województwa śląskiego wprowadza się ograniczenia i zakazy obejmujące cały rok kalendarzowy określone niniejszą uchwałą.

Ilekroć w niniejszej uchwale jest mowa o rozpoczęciu eksploatacji instalacji należy przez to rozumieć pierwsze uruchomienie w miejscu obecnego użytkowania.

§ 2. Rodzaje instalacji, dla których wprowadza się ograniczenia i zakazy w zakresie ich eksploatacji to instalacje, w których następuje spalanie paliw stałych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 roku Prawo energetyczne (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 220 z późn. zm.), w szczególności kocioł, kominek i piec, jeżeli:

dostarczają ciepło do systemu centralnego ogrzewania lub

wydzielają ciepło lub

wydzielają ciepło i przenoszą je do innego nośnika.

§ 3. Podmiotami, dla których wprowadza się ograniczenia i zakazy są podmioty eksploatujące instalacje wskazane w § 2.

§ 4. W przypadku instalacji, o których mowa w § 2 pkt 1, dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimum standard emisyjny zgodny z 5 klasą pod względem granicznych wartości emisji zanieczyszczeń normy PN-EN 303-5:2012, co potwierdza się zaświadczeniem wydanym przez jednostkę posiadającą w tym zakresie akredytację Polskiego Centrum Akredytacji lub innej jednostki akredytującej w Europie, będącej sygnatariuszem wielostronnego porozumienia o wzajemnym uznawaniu akredytacji EA (European co-operation for Accreditation).

§ 5. W przypadku instalacji, o których mowa w § 2 pkt 2 i pkt 3, dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimalne poziomy sezonowej efektywności energetycznej i normy emisji zanieczyszczeń dla sezonowego ogrzewania pomieszczeń określone w punkcie 1 i 2 załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe. Podmiot eksploatujący instalację jest zobowiązany do wykazania spełniania wymagań określonych w niniejszym zapisie poprzez przedstawienie instrukcji dla instalatorów i użytkowników, o której mowa w punkcie 3 lit. a załącznika II w/w rozporządzenia.

§ 6. W instalacjach wskazanych w § 2 zakazuje się stosowania:

węgla brunatnego oraz paliw stałych produkowanych z wykorzystaniem tego węgla,

mułów i flotokoncentratów węglowych oraz mieszanek produkowanych z ich wykorzystaniem,

paliw, w których udział masowy węgla kamiennego o uziarnieniu poniżej 3 mm wynosi więcej niż 15 %,

biomasy stałej, której wilgotność w stanie roboczym przekracza 20 %.

§ 7.Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Województwa Śląskiego.

§ 8. Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego.

Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 września 2017 roku z następującymi wyjątkami:

wymagania wskazane w § 4 dla instalacji, których eksploatacja rozpoczęła się przed 1 września 2017 roku będą obowiązywać:

od 1 stycznia 2022 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie powyżej 10 lat od daty ich produkcji lub nieposiadających tabliczki znamionowej,

od 1 stycznia 2024 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie od 5 do 10 lat od daty ich produkcji,

od 1 stycznia 2026 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie poniżej 5 lat od daty ich produkcji,

od 1 stycznia 2028 roku w przypadku instalacji spełniających wymagania w zakresie emisji zanieczyszczeń określonych dla klasy 3 lub klasy 4 według normy PN-EN 303-5:2012,

wymagania wskazane w § 5 dla instalacji, których eksploatacja rozpoczęła się przed 1 września 2017 roku, będą obowiązywać od 1 stycznia 2023 roku, chyba że instalacje te będą:

osiągać sprawność cieplną na poziomie co najmniej 80 % lub

zostaną wyposażone w urządzenie zapewniające redukcję emisji pyłu do wartości określonych w punkcie 2 lit. a załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe.

Przewodniczący Sejmiku

Województwa Śląskiego

Stanisław Gmitruk

Czymś się ta różni od tego : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373881-to-ju%C5%BC-schy%C5%82ek-w%C4%99gla&p=8102653&viewfull=1#post8102653 lub może inaczej - wkleisz to na mocy czego Twój kominek spełnia wymogi Twojej czy dalej kit będziesz żenić, że Twój kominek i niech Ci będzie, że idący na mocy 5 kW przy tym jak pisałem o tym - tylko temperaturę Ci podbija o te ciut ciut mając tu na uwadze temperatury zewnętrzne z jakimi mieliśmy i mamy do czynienia !!!

O matko, a ten nadal to ciąąąąąggnie :)

Sprawdź sobie jakie wymagania stawia uchwała tym urządzeniom:

Rodzaje instalacji, dla których wprowadza się ograniczenia i zakazy w zakresie ich eksploatacji to instalacje, w których następuje spalanie paliw stałych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 roku Prawo energetyczne (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 220 z późn. zm.), w szczególności kocioł, kominek i piec

i jak się to ma do wyników, jakie w trakcie certyfikacji uzyskał mój wkład.

Wyniki wklejałem

Pomogę ci. Skup się na tym:

osiągać sprawność cieplną na poziomie co najmniej 80 % lub

zostaną wyposażone w urządzenie zapewniające redukcję emisji pyłu do wartości określonych w punkcie 2 lit. a załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe.

Edytowane przez fotohobby

Mam wkład, zakupiony w 2014roku, który spełnia wszystkie aktualne normy.

Palę nim na zasadzie, że układam cały wkład, zapalam od góry, otwieram dopływ powietrza, po 2h przymykam na 50%

Nie dokładam

Szamoty, czyste, komin czysty.

Szyba czysta.

Nooo nie peniaj – zrób foty – załaduj tu w tym temacie – obaczym – porównamy – i szydło samo z worka wyjdzie czy o prawdzie prawisz czy tylko kit żenisz !!!

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?374171-Atmos-DC20GS&p=8092142&viewfull=1#post8092142

Trochę sadzy Ci daruję ale jak smoły się dopatrzę, to będę musiał z tzw. trybu w którym kreujesz się - przejść do trybu bezpośredniego a nazbierało się już tego wiele, więc myślę, że oszczędzisz mi tego - wszak Twój kominek jest ponad wszystkimi - więc w czym problem miał by być.

Tak sobie myślę panowie że dyskusja o zakazie palenia węglem za chwilę będzie bezprzedmiotowa. Zakazu nie będzie -

Wystarczy ta cena

https://allegro.pl/oferta/wegiel-kwk-marcel-wyprobuj-30mj-kg-25-kg-11068204586

Tego durnia całkiem już pogięło , spokojnie jak nasi rządzący wypowiedzą tern idiotyczny pakiet handlu emisjami to będziemy grzać farelkami bez termostatów a temp regulować otwieraniem okien :D:D:D

Tak sobie myślę panowie że dyskusja o zakazie palenia węglem za chwilę będzie bezprzedmiotowa. Zakazu nie będzie -

Wystarczy ta cena

https://allegro.pl/oferta/wegiel-kwk-marcel-wyprobuj-30mj-kg-25-kg-11068204586

Ale tone masz już w niższej cenie: https://allegro.pl/oferta/najlepszy-wegiel-orzech-marcel-30-mj-kg-workowany-11126951020?fromVariant=11107820562

Czyli aby zachować dotychczasowy komfort musiał bym kupić eco-coś tam za 2800 zł, natargać się tego, upaprać i.t.p zamiast włączyć pod koniec września, zapłacić za cały rok 1500 zł i zapomnieć że trzeba coś robić?

Co nazywasz komfortem ? 20 stopnii w dzień 18 w nocy ?

Zejdź na ziemię. Dostaniesz fakturę za gaz to pogadamy.

Co nazywasz komfortem ? 20 stopnii w dzień 18 w nocy ?

Zejdź na ziemię. Dostaniesz fakturę za gaz to pogadamy.

Mogę Ci ewentualnie pokazać zużycie prądu.

A za komfort rozumiem nie mniej jak 23 stopnie w domu 6-cio osobowym

K.jpg

A i żeby nie było to jest CO + CWU.

Nawet licząc już po stawkach na bieżący rok 2022 (bo cenniki już są) wyjdzie 1810 zł

Edytowane przez plusfoto

Myślałem że jak na - REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Zarejestrowany Aug 2011 – Rybnik – Posty 17.143 – jesteś bardziej domyślny – ale nie – Tobie jak małemu dziecku tłumaczyć trzeba – tylko, że co – infantylny jesteś do tego wszystkiego.

Zacząłeś się rozpisywać jakim że to raptem się stał cudem Twój kominek i co pokazujesz – dlaczego nie pokazałeś co jest nad tą ceramiczna płytą, bo to akurat świadczy o tym czego nie masz a utrzymujesz, że masz – i co po tych parametrach wklejonych.

Czepiać się już nie będę tego zasadniczo jednego płonącego polanka – oczywiście że od góry zapalonego i tych czarnych pól w komorze spalania – ale mi chodzi o te pola w narożach przy płycie ceramicznej na górze.

Na sadzę to jest mało ale na sadzę ze smołą w sam raz – i co jak nic powiesz, że w tych polach na górze przy płycie, to też i że tak do samego komina i w kominie oczywiście też – co – bo jest tam tego tak grubo, że ta sadza smołą musi być do obudowy przyklejona a gdyby tak nie było, to przy tej ilości by się oderwała i na dół spadła.

Może jednak wyjmiesz tą ceramiczną płytę z góry nad komorą spalania i pokażesz jak to faktycznie wygląda albo choć oświetlisz dobrze ten obszar i zrobisz wyraźne foty – co !!!

DUNIA.MD i mój wymiennik widziałeś, to dla porównania jak to co jest w okolicy i nad płyta wyglądać powinno – może być jeszcze brązowe – ale nie takie na grubo czarne.

Ale człowieku, już i tak zbyt dużo dla Ciebie zrobiłem :)

Mój kominek nie stał się jakimś "cudem" - po prostu spełnia obowiązujące normy.

Mój szwagier tez ma kominek (Lechma z płaszczem, ponoć spełnia normy) z komorą bez szamotu, oblepioną kreozotem.

Pięknym, błyszczącym kreozotem o zapachu wędzonki. Ten sam zapach jest odczuwalny po zawietrznej jego domu, jak odpali.

No, ale szyber na minimum, żeby się nie wypaliło za szybko

Jeśli na zdjęciach widzisz smołę z sadzą - no cóż, na starość wzrok może niedomagać.

I powiem ci jedno - mój wkład ma tylko 7kW i stosunkowo małe przeszklenie. Widziałem u znajomych, jak palą we wkładzie kratki (z Ecoprojektem) mając moc 12kw i narożne przeszklenie.

Szyba pod koniec palenia w dwóch miejscach nieprzeźroczysta, szamoty niewypalone.

I tak się właśnie pali w kominkach w nowych domach...

Aktualna uchwała to tylko półśrodek, liczę, że za 3-4 lata wymagania będą bardziej rygorystyczne.