Myjk 02.01.2022 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 A niektórzy ulegają jeszcze bezsensownej modzie na no przeszklenia narożne... Albo z płaszczem wodnym montują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 02.01.2022 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Jakiego znowu austriackiego kominka ?Aaaa skąd Ty uważasz, że parametry sobie jego wziąłem – tak było napisane o nim i do tego jeszcze ten szamot w komorze paleniskowej – no kurna mać odkrycie wręcz przełomowe w kominku gdzieś z 2014 r. Dlaczego w ogóle nazywasz go kopciuchem, skoro spełnia aktualne normy ?Sam sobie odpowiedziałeś na zadane mi pytanie czego dowodem jest podbicie temperatury po rozpalaniu kominka o 1,5-2*C przy tym wszystkim co posiadasz i że może dalej będziesz utrzymywał, że jak kominek nie będzie szedł z mocą do jakiej został stworzony, to mimo to będzie miał takie parametry jak je pokazałeś, tylko dlatego że on u Ciebie pracuje. Natomiast w jednym przyznam rację - i od wielu lat to powtarzam - w małym, średnim ale dobrze ocieplonym domu z WM kominek to nieporozumienie. Moc 5 kW, jaką uzyskujemy przy typowym paleniu to o wiele za dużo na nasz klimat...Szkoda, że od samego początku taki mądry nie byłeś i ciekawe co prawic będziesz jak dojdzie do długoterminowych braków prądu oraz braku dostaw gazu a mróz dowali – pomijając tu już fakt, że jest/był Ci w ostatnim czasie potrzebny do utylizacji resztek drewna z przyciętej brzozy!!! Ty w ogóle ni ogarniasz tematu...Od samego początku naszej dysputy o tym nic innego Ci nie pokazuję i nie udowadniam, że jak raz to do Ciebie pasuje i chyba sensu nie ma, by kolejny raz Ci pisać o tym co już przeczytałeś, do czego się przyznałeś i w czym zmieniłeś zdanie – więc się zastanów nad tym czy aby masz w tym rację na zasadzie, że mojsze jest właściwe ale tylko i wyłącznie w takiej sytuacji gdy odnosi się do mojego interesu i mojego widzi mi się!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2022 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Piszesz o jakimś "austryjackim kominku", choć nie posiadam takiego Piszesz o paleniu mokrą brzozą, choć taką nie palę Wymyślasz jakieś swoje teorie, skaczesz z tematu na temat i w sumie nie wiem, co chcesz osiągnąć Mam wkład, zakupiony w 2014roku, który spełnia wszystkie aktualne normy. Palę nim na zasadzie, że układam cały wkład, zapalam od góry, otwieram dopływ powietrza, po 2h przymykam na 50% Nie dokładam Szamoty, czyste, komin czysty. Szyba czysta. I palę tak 10x na sezon. Bardzo bym sie cieszyl, gdyby moi sąsiedzi tez palili nie częściej we wkładach tej klasy. I uwazam, że to urządzenie, które postawiłem niepotrzebnie. Widzę postęp, jaki dokonał się w temacie jakości powietrza w okolicy, po tym, jak kilkanaści palenisk węglowych zostało zlikwidowanych. Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 02.01.2022 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 https://rybnik.naszemiasto.pl/kopciuchy-zakazane-po-1-stycznia-czy-beda-karac-tych-co/ar/c15-8205193 Ale jaja – acz ale Sodoma i Gomora – Nooo i dlaczego niby nie maja płacić za to ci co z warunków zawartej umowy się nie wywiązali oraz ci którzy mając na oczach to dopuścili do takiego stanu (przypadek czy zaś jakieś drugie dno). @fotohobby nie myślałeś by do tej „akcji społecznej” się przyłączyć np. z wnioskiem by tych wszystkich nieszczęśników przykładem https://pl.wikipedia.org/wiki/Traktat_ryski_(1921) i jak to miejsce miało na kresach z wysiedleniem naszych, to tych np. na Madagaskar wysłać – Nooo za co i jak ich karać!!! Teraz dalej co będzie gdy tak się zdarzy zanim ciepła wiosna nadejdzie : Trzeba uzależnić od gazu i prądu (ogrzewania elektrycznego) pod pretekstem smogu jak najwięcej ludzi , a później sterować cenami do woli.Gaz również. Moje 2 ostatnie rachunki to jakaś porażka. Dostawca gazu wypowiedział mi umowę na dostarczanie, czujecie? Dostawca zrezygnował z dostarczania! Na moje pytanie dlaczego, stwierdził że nie jest w stanie zagwarantować jakiejś sensownej ceny. Pewnie zaraz ogrzewający energią elektryczną doświadczą podobnieCzy może ogrzewanie prądem tańsze będzie od tego gazu z godnie z wyżej naznaczonym??? acz w tej sytuacji czemu nie - Nooo bo przecież za nim gaz podłączony zostanie - to wszak za te 5000 zł. ileż tego prądu można kupić. Biznes jest Biznes a jak wiadomo gdy o Biznes chodzi, to tu nie mają zastosowania jakieś osobiste względy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2022 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Ja uważam, że dla tych, co nie z własnej winy nie przeszli na gaz, kar nie powinno być - i raczej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 02.01.2022 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Poczytaj jaki warunki powinien spełnić kominek wg uchwały antysmogowej obowiązującej w moim mieście. Doczytasz, wrócisz i możemy rozmawiać.Uchwała sejmiku nr V/36/1/2017 UCHWAŁA NR V/36/1/2017 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO z dnia 7 kwietnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa śląskiego ograniczeń w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw Na podstawie art. 18 pkt 1 i art. 89 ust. 1 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie województwa (tekst jednolity Dz. U. z 2016 roku, poz. 486 z późn. zm.) oraz art. 96 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 roku Prawo ochrony środowiska (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 519 z późn. zm.) Sejmik Województwa Śląskiego uchwala: § 1. W celu zapobieżenia negatywnemu oddziaływaniu na zdrowie ludzi i na środowisko, w granicach administracyjnych województwa śląskiego wprowadza się ograniczenia i zakazy obejmujące cały rok kalendarzowy określone niniejszą uchwałą. Ilekroć w niniejszej uchwale jest mowa o rozpoczęciu eksploatacji instalacji należy przez to rozumieć pierwsze uruchomienie w miejscu obecnego użytkowania. § 2. Rodzaje instalacji, dla których wprowadza się ograniczenia i zakazy w zakresie ich eksploatacji to instalacje, w których następuje spalanie paliw stałych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 roku Prawo energetyczne (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 220 z późn. zm.), w szczególności kocioł, kominek i piec, jeżeli: dostarczają ciepło do systemu centralnego ogrzewania lub wydzielają ciepło lub wydzielają ciepło i przenoszą je do innego nośnika. § 3. Podmiotami, dla których wprowadza się ograniczenia i zakazy są podmioty eksploatujące instalacje wskazane w § 2. § 4. W przypadku instalacji, o których mowa w § 2 pkt 1, dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimum standard emisyjny zgodny z 5 klasą pod względem granicznych wartości emisji zanieczyszczeń normy PN-EN 303-5:2012, co potwierdza się zaświadczeniem wydanym przez jednostkę posiadającą w tym zakresie akredytację Polskiego Centrum Akredytacji lub innej jednostki akredytującej w Europie, będącej sygnatariuszem wielostronnego porozumienia o wzajemnym uznawaniu akredytacji EA (European co-operation for Accreditation). § 5. W przypadku instalacji, o których mowa w § 2 pkt 2 i pkt 3, dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimalne poziomy sezonowej efektywności energetycznej i normy emisji zanieczyszczeń dla sezonowego ogrzewania pomieszczeń określone w punkcie 1 i 2 załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe. Podmiot eksploatujący instalację jest zobowiązany do wykazania spełniania wymagań określonych w niniejszym zapisie poprzez przedstawienie instrukcji dla instalatorów i użytkowników, o której mowa w punkcie 3 lit. a załącznika II w/w rozporządzenia. § 6. W instalacjach wskazanych w § 2 zakazuje się stosowania: węgla brunatnego oraz paliw stałych produkowanych z wykorzystaniem tego węgla, mułów i flotokoncentratów węglowych oraz mieszanek produkowanych z ich wykorzystaniem, paliw, w których udział masowy węgla kamiennego o uziarnieniu poniżej 3 mm wynosi więcej niż 15 %, biomasy stałej, której wilgotność w stanie roboczym przekracza 20 %. § 7.Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Województwa Śląskiego. § 8. Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego. Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 września 2017 roku z następującymi wyjątkami: wymagania wskazane w § 4 dla instalacji, których eksploatacja rozpoczęła się przed 1 września 2017 roku będą obowiązywać: od 1 stycznia 2022 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie powyżej 10 lat od daty ich produkcji lub nieposiadających tabliczki znamionowej, od 1 stycznia 2024 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie od 5 do 10 lat od daty ich produkcji, od 1 stycznia 2026 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie poniżej 5 lat od daty ich produkcji, od 1 stycznia 2028 roku w przypadku instalacji spełniających wymagania w zakresie emisji zanieczyszczeń określonych dla klasy 3 lub klasy 4 według normy PN-EN 303-5:2012, wymagania wskazane w § 5 dla instalacji, których eksploatacja rozpoczęła się przed 1 września 2017 roku, będą obowiązywać od 1 stycznia 2023 roku, chyba że instalacje te będą: osiągać sprawność cieplną na poziomie co najmniej 80 % lub zostaną wyposażone w urządzenie zapewniające redukcję emisji pyłu do wartości określonych w punkcie 2 lit. a załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe. Przewodniczący Sejmiku Województwa Śląskiego Stanisław Gmitruk Czymś się ta różni od tego : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373881-to-ju%C5%BC-schy%C5%82ek-w%C4%99gla&p=8102653&viewfull=1#post8102653 lub może inaczej - wkleisz to na mocy czego Twój kominek spełnia wymogi Twojej czy dalej kit będziesz żenić, że Twój kominek i niech Ci będzie, że idący na mocy 5 kW przy tym jak pisałem o tym - tylko temperaturę Ci podbija o te ciut ciut mając tu na uwadze temperatury zewnętrzne z jakimi mieliśmy i mamy do czynienia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2022 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) O matko, a ten nadal to ciąąąąąggnie Sprawdź sobie jakie wymagania stawia uchwała tym urządzeniom: Rodzaje instalacji, dla których wprowadza się ograniczenia i zakazy w zakresie ich eksploatacji to instalacje, w których następuje spalanie paliw stałych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 roku Prawo energetyczne (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 220 z późn. zm.), w szczególności kocioł, kominek i piec i jak się to ma do wyników, jakie w trakcie certyfikacji uzyskał mój wkład. Wyniki wklejałem Pomogę ci. Skup się na tym: osiągać sprawność cieplną na poziomie co najmniej 80 % lub zostaną wyposażone w urządzenie zapewniające redukcję emisji pyłu do wartości określonych w punkcie 2 lit. a załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe. Edytowane 2 Stycznia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 02.01.2022 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Mam wkład, zakupiony w 2014roku, który spełnia wszystkie aktualne normy. Palę nim na zasadzie, że układam cały wkład, zapalam od góry, otwieram dopływ powietrza, po 2h przymykam na 50% Nie dokładam Szamoty, czyste, komin czysty. Szyba czysta.Nooo nie peniaj – zrób foty – załaduj tu w tym temacie – obaczym – porównamy – i szydło samo z worka wyjdzie czy o prawdzie prawisz czy tylko kit żenisz !!! https://forum.muratordom.pl/showthread.php?374171-Atmos-DC20GS&p=8092142&viewfull=1#post8092142 Trochę sadzy Ci daruję ale jak smoły się dopatrzę, to będę musiał z tzw. trybu w którym kreujesz się - przejść do trybu bezpośredniego a nazbierało się już tego wiele, więc myślę, że oszczędzisz mi tego - wszak Twój kominek jest ponad wszystkimi - więc w czym problem miał by być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2022 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Smoła ?? Prosze cię... https://naforum.zapodaj.net/4bf97cea216c.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/15c63be1f49a.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 02.01.2022 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Tak sobie myślę panowie że dyskusja o zakazie palenia węglem za chwilę będzie bezprzedmiotowa. Zakazu nie będzie -Wystarczy ta cena https://allegro.pl/oferta/wegiel-kwk-marcel-wyprobuj-30mj-kg-25-kg-11068204586 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.01.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Tak sobie myślę panowie że dyskusja o zakazie palenia węglem za chwilę będzie bezprzedmiotowa. Zakazu nie będzie - Wystarczy ta cena https://allegro.pl/oferta/wegiel-kwk-marcel-wyprobuj-30mj-kg-25-kg-11068204586 Tego durnia całkiem już pogięło , spokojnie jak nasi rządzący wypowiedzą tern idiotyczny pakiet handlu emisjami to będziemy grzać farelkami bez termostatów a temp regulować otwieraniem okien :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 03.01.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Tak sobie myślę panowie że dyskusja o zakazie palenia węglem za chwilę będzie bezprzedmiotowa. Zakazu nie będzie - Wystarczy ta cena https://allegro.pl/oferta/wegiel-kwk-marcel-wyprobuj-30mj-kg-25-kg-11068204586 Ale tone masz już w niższej cenie: https://allegro.pl/oferta/najlepszy-wegiel-orzech-marcel-30-mj-kg-workowany-11126951020?fromVariant=11107820562 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2022 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Czyli aby zachować dotychczasowy komfort musiał bym kupić eco-coś tam za 2800 zł, natargać się tego, upaprać i.t.p zamiast włączyć pod koniec września, zapłacić za cały rok 1500 zł i zapomnieć że trzeba coś robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Tego durnia całkiem już pogięło , spokojnie jak nasi rządzący wypowiedzą tern idiotyczny pakiet handlu emisjami to będziemy grzać farelkami bez termostatów a temp regulować otwieraniem okien :D:D Tak, tak, a w sierpniu miała być wojna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.01.2022 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Tak, tak, a w sierpniu miała być wojna... Poczekaj co się odwlecze to nie uciecze , woja jest murowana tylko że nie u nas ale my na tym najbardziej ucierpimy ,dowiemy się o tym po czasie zobaczysz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 03.01.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Czyli aby zachować dotychczasowy komfort musiał bym kupić eco-coś tam za 2800 zł, natargać się tego, upaprać i.t.p zamiast włączyć pod koniec września, zapłacić za cały rok 1500 zł i zapomnieć że trzeba coś robić? Co nazywasz komfortem ? 20 stopnii w dzień 18 w nocy ? Zejdź na ziemię. Dostaniesz fakturę za gaz to pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Co nazywasz komfortem ? 20 stopnii w dzień 18 w nocy ? Zejdź na ziemię. Dostaniesz fakturę za gaz to pogadamy. Mogę Ci ewentualnie pokazać zużycie prądu. A za komfort rozumiem nie mniej jak 23 stopnie w domu 6-cio osobowym A i żeby nie było to jest CO + CWU. Nawet licząc już po stawkach na bieżący rok 2022 (bo cenniki już są) wyjdzie 1810 zł Edytowane 3 Stycznia 2022 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 03.01.2022 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Jak możesz to wklejaj takie tabelki tam gdzie ludzie wykorzystują energie elektryczną do ogrzewania. Tu większość nie ma szans na takie wyniki. Minus jest taki że trzeba przestawić na tryb nocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.01.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Smoła ?? Prosze cię... https://naforum.zapodaj.net/4bf97cea216c.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/15c63be1f49a.jpg.html Myślałem że jak na - REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Zarejestrowany Aug 2011 – Rybnik – Posty 17.143 – jesteś bardziej domyślny – ale nie – Tobie jak małemu dziecku tłumaczyć trzeba – tylko, że co – infantylny jesteś do tego wszystkiego. Zacząłeś się rozpisywać jakim że to raptem się stał cudem Twój kominek i co pokazujesz – dlaczego nie pokazałeś co jest nad tą ceramiczna płytą, bo to akurat świadczy o tym czego nie masz a utrzymujesz, że masz – i co po tych parametrach wklejonych. Czepiać się już nie będę tego zasadniczo jednego płonącego polanka – oczywiście że od góry zapalonego i tych czarnych pól w komorze spalania – ale mi chodzi o te pola w narożach przy płycie ceramicznej na górze. Na sadzę to jest mało ale na sadzę ze smołą w sam raz – i co jak nic powiesz, że w tych polach na górze przy płycie, to też i że tak do samego komina i w kominie oczywiście też – co – bo jest tam tego tak grubo, że ta sadza smołą musi być do obudowy przyklejona a gdyby tak nie było, to przy tej ilości by się oderwała i na dół spadła. Może jednak wyjmiesz tą ceramiczną płytę z góry nad komorą spalania i pokażesz jak to faktycznie wygląda albo choć oświetlisz dobrze ten obszar i zrobisz wyraźne foty – co !!! DUNIA.MD i mój wymiennik widziałeś, to dla porównania jak to co jest w okolicy i nad płyta wyglądać powinno – może być jeszcze brązowe – ale nie takie na grubo czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Ale człowieku, już i tak zbyt dużo dla Ciebie zrobiłem Mój kominek nie stał się jakimś "cudem" - po prostu spełnia obowiązujące normy. Mój szwagier tez ma kominek (Lechma z płaszczem, ponoć spełnia normy) z komorą bez szamotu, oblepioną kreozotem. Pięknym, błyszczącym kreozotem o zapachu wędzonki. Ten sam zapach jest odczuwalny po zawietrznej jego domu, jak odpali. No, ale szyber na minimum, żeby się nie wypaliło za szybko Jeśli na zdjęciach widzisz smołę z sadzą - no cóż, na starość wzrok może niedomagać. I powiem ci jedno - mój wkład ma tylko 7kW i stosunkowo małe przeszklenie. Widziałem u znajomych, jak palą we wkładzie kratki (z Ecoprojektem) mając moc 12kw i narożne przeszklenie. Szyba pod koniec palenia w dwóch miejscach nieprzeźroczysta, szamoty niewypalone. I tak się właśnie pali w kominkach w nowych domach... Aktualna uchwała to tylko półśrodek, liczę, że za 3-4 lata wymagania będą bardziej rygorystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts