adkwapniewski 01.01.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 To znaczy ze na podhalu pala wszystkim oprocz niekopcacym weglem. Moze tak byc... A wiora bardziej smierdza anizeli to samo w kawalku? Bo z weglem jest na odwrot... Im mniejsze kawalki tym bardziej eko. Ciężko czytać ze zrozumieniem 1.01.2014 ? Chyba że nie chcesz bo masz w tym jakiś interes ... jak arturo w "tłustych" latach. "A jak tak to spooko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 01.01.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 V. chodziło o płytę wiórową - obojętnie w jakim kawałku się ją pali:)umysł mam trzeźwy aczkolwiek na minimalnych obrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 01.01.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 a czy to rozmiar ważny? wydaje mi się, że jakość dobra jakość groszka, węgla - to co innego niż wióry ( muszę w to wierzyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 01.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 tak samo jak wielu wierzy, że rachunki za prąd będą mniejsze:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 01.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 a cóż to za wypowiedź nie zmierzająca do dobijającego stwierdzenia, że poza PC wszystko jest beee? rozumiem, że nowy rok i nowe postanowienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.01.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Nigdy tak nie napisalem. Smrodzace kominy byly i sa beeeeeee. A jest ich sporo Zgadzam się , ale "cÓda" motoryzacji 10 letnie też , szczególnie że jest ich duużo więcej jak 20 lat temu ... Nie jestem betonem węglowym , ale drażni mnie zrzucanie wszystkiego złego na wungiel , to tak jak z efektem cieplarnianym ... winne CO2 ale aktywność słońca jest dziwnie pomijana - bo się na niej zarobić nie da ... Zamiast zakazu - 8MWh po 0,2PLN/kWh na cały sezon 4All - założę się że 50% od razu przejdzie na prund (w tym i ja) - tylko nie w pollandii ... tutaj zakaz + preferencyjny kredyt z dopłatą coby banki dofinansować i insztalatorów podratować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.01.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 A.... To co innego... To jest troche extra energii.... To ekorozmiar dotyczy tylko wegla.... tak? Nie wióry są problemem w płycie wiórowej, tylko okleina, kleje i nie wiem jeszcze jaka chemia w niej zawarta. Mowa jest tu cały czas o tym, że nie palenie węglem jest problemem, tylko kopcące kominy. I raczej wszyscy się z tym zgadzają. Zamiast wprowadzać zakazy, które i tak nie będą egzekwowane, bo większość ludzi to oleje po prostu (są na to przykłady, że durne przepisy są ignorowane przez społeczeństwo, i nie jest to ścigane, bo sami 'ścigający' są świadomi tej durnoty), proponowałbym wprowadzić zakaz 'kopcenia'. Najpierw szeroka kampania informacyjno-edukująca, że palenie śmieci jest 'be' i że węgiel można spalić czysto i bez dymu w prawie każdym piecu, nawet najgorszym śmieciuchu. Potem straż miejska (niech się na coś przyda) pójdzie od domu do domu i pobierze próbki z kominów/palenisk i jak wykryją palenie śmieci to jeb! 500zł kary. Za recydywę 5000. Dalej, jak u kogoś z komina leci takie coś to wizyta smutnych panów z upomnieniem, że można inaczej, wręczenie ulotek z http://http://czysteogrzewanie.pl/ lub coś w tym stylu. Nie pomaga to następnym razem jeb! 500zł kary. Naród by się nauczył ładnie i czysto palić w piecu bez durnych i nieegzekwowalnych zakazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 02.01.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Nie wióry są problemem w płycie wiórowej, tylko okleina, kleje i nie wiem jeszcze jaka chemia w niej zawarta. ,,,, Podam dwa odmienne przykłady. Przykład 1. Nie daleko mego miejsca zamieszkania istnieje jeden z większych producentów w kraju boazerii panelowej oraz listew profilowych. Produkcja oparta jest na płytach MDF lub płycie wiórowej. Odpady z produkcji (spore) spalane są w lokalnej kotłowni, która dostarcza ciepło technologiczne a także dostarcza ciepło do szklarni o powierzchni 7000 m2. Szklarnia wybudowana specjalnie, by wykorzystać dodatkowe ciepło z spalania odpadów poprodukcyjnych. Przykład 2. Bywam czasami na usterkach u innego producenta (małego 40 osób). Wykorzystuje on płytę wiórowa w produkowanych przez siebie produktach metalowych. Płyta wiórowa cięta jest na wysokoobrotowej pile. Odpady to skrawki płyty wiórowej i pył. Przez cały rok pracownicy ustalają listy co kiedy i co komu przysługuje, oczywiście mówię tu o tych odpadach i pyle. Właściciel nie musi martwić się o utylizację odpadów. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 02.01.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 wszystko zależy na którym kominie jest odpowiedni filtr - jak to spalanie na masową skalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.01.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No, szczególnie u tych pracowników masz filtr na kominie.Tak jak wspomniałem, to kwestia edukacji. Tylko że w tym kraju nikomu nie zależy na tym żeby ludzi uświadomić, że można inaczej. I to wiedzą, która była dostępna w Polsce już ponad 100 lat temu ;[. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 ...Tylko że w tym kraju nikomu nie zależy na tym żeby ludzi uświadomić, że można inaczej. ... Dokładnie, nie zależy ani jednym, ani drugim - to niby jak chcesz ich uświadomić??? może tak samo jak uświadamianie pijaków za kierownicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 02.01.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Nigdy tak nie napisalem. Smrodzace kominy byly i sa beeeeeee. A jest ich sporo Kominy nie muszą być Bee. W wielu krajach spala się nawet śmieci w taki sposób by nie truć ludzi. Instalacje przemysłowe można tak skonstruować by truły w minimalnym stopniu. Komin kominowi nierówny. W Polsce obecnie największym źródłem zanieczyszczeń powietrza jest niska emisja czyli kominy z domów prywatnych. Takie są fakty. Wbijcie sobie do głowy ze z innymi źródłami zanieczyszczeń już sobie poradzono na tyle stosując filtry i poprawiając technologię spalania, że to Wasze kominy i Wasz węgiel zostały największym problemem. Ja nie mam nic przeciw spalaniu węgla. O ile odbywa się to z poszanowaniem zdrowia innych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.01.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Dokładnie, nie zależy ani jednym, ani drugim - to niby jak chcesz ich uświadomić??? Przecież napisałem tutaj, czego nie zrozumiałeś? A powinno zależeć tym, którzy podejmują decyzje w tym kraju i mają możliwość przeprowadzenia takiej akcji zamiast innych debilnych kampanii, które tylko nabijają kasę twórcom durnych spotów i stacjom za ich emisję. może tak samo jak uświadamianie pijaków za kierownicą? OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jest takie słowo KULTURA !! powinno obowiązywać również w spalaniu opału , ludzie mają kotły czy piece....segregują śmieci ,na to co można spalić w dzień i to co w nocy.... u mnie w miejscowości jest gość co ma skład opon.... jak myślisz co on robi zimą w nocy ze starymi oponami?.......no właśnie:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.01.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ja podzielam Twoje oburzenie, dlatego już napisałem, i powtórzę, że straż miejska (niech się na coś przyda) powinna pójść od domu do domu i pobrać próbki z kominów/palenisk i jak wykryją palenie śmieci to jeb! 500zł kary. Za recydywę 5000. I już by Twój sąsiad oponiarz zmienił nawyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 TU juz nie chodzi o jednego gościa ( on akurat nie jest moim sąsiadem -mieszka w drugiej cześci miasta ) podałem bardzo jaskrawy przykład ! ale o setki kotłów/pieców w których spalane jest wszystko...........poza drewnem czy węglem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.01.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No przecież napisałem, że powinien być skontrolowany każdy dom, w którym się pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No przecież napisałem, że powinien być skontrolowany każdy dom, w którym się pali. Może jak zabiorą SM uprawnienia do karania mandatami kierowców ,to nagle włodarze miast przypomną sobie po co jest straż miejska....to mandat i to mandat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 03.01.2014 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 wow ale się temat rozrósł. Nie nadążam z czytaniem bo dużo pracy. Oczywistym jest, że palenie śmieciami i różnymi odpadami powinno być zabronione. Sprawa jasna jak słońce. Za to wysokie kary i kropka. Ale co z takim przykładowym fantem ? Mianowicie: moja babcia mieszka w starym poniemieckim budynku. Dwa pokoje, kuchnia nic specjalnego, ot typowe stare mieszkanie. Stoi tam sobie piec kaflowy w którym babcia spala 700 kg węgla rocznie. Dużo? Mało? Raczej niewiele. Czy wyobrażacie sobie, że ta moja poczciwa babcia zafunduje sobie teraz centralne ogrzewanie z kotłem gazowym? Nawet jeżeli całym sercem ubolewa nad zdrowiem innych ludzi to i tak nic to nie zmieni. A zmuszanie takich osób do rezygnacji z węgla to chyba świństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.01.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 ...Czy wyobrażacie sobie, że ta moja poczciwa babcia zafunduje sobie teraz centralne ogrzewanie z kotłem gazowym? Nawet jeżeli całym sercem ubolewa nad zdrowiem innych ludzi to i tak nic to nie zmieni. A zmuszanie takich osób do rezygnacji z węgla to chyba świństwo. jako dobry wnusio, mógłbyś babci zafundować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts