Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To znaczy ze na podhalu pala wszystkim oprocz niekopcacym weglem.

Moze tak byc...

A wiora bardziej smierdza anizeli to samo w kawalku? :o

Bo z weglem jest na odwrot... Im mniejsze kawalki tym bardziej eko.

:)

:bash:

Ciężko czytać ze zrozumieniem 1.01.2014 ? Chyba że nie chcesz bo masz w tym jakiś interes ... jak arturo w "tłustych" latach. "A jak tak to spooko" :lol2:

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nigdy tak nie napisalem.

Smrodzace kominy byly i sa beeeeeee.

A jest ich sporo

Zgadzam się , ale "cÓda" motoryzacji 10 letnie też , szczególnie że jest ich duużo więcej jak 20 lat temu ...

Nie jestem betonem węglowym , ale drażni mnie zrzucanie wszystkiego złego na wungiel , to tak jak z efektem cieplarnianym ... winne CO2 ale aktywność słońca jest dziwnie pomijana - bo się na niej zarobić nie da ...

Zamiast zakazu - 8MWh po 0,2PLN/kWh na cały sezon 4All - założę się że 50% od razu przejdzie na prund (w tym i ja) - tylko nie w pollandii ... tutaj zakaz + preferencyjny kredyt z dopłatą coby banki dofinansować i insztalatorów podratować ...

A.... To co innego... To jest troche extra energii....

To ekorozmiar dotyczy tylko wegla....

tak?

:D

Nie wióry są problemem w płycie wiórowej, tylko okleina, kleje i nie wiem jeszcze jaka chemia w niej zawarta.

Mowa jest tu cały czas o tym, że nie palenie węglem jest problemem, tylko kopcące kominy. I raczej wszyscy się z tym zgadzają. Zamiast wprowadzać zakazy, które i tak nie będą egzekwowane, bo większość ludzi to oleje po prostu (są na to przykłady, że durne przepisy są ignorowane przez społeczeństwo, i nie jest to ścigane, bo sami 'ścigający' są świadomi tej durnoty), proponowałbym wprowadzić zakaz 'kopcenia'. Najpierw szeroka kampania informacyjno-edukująca, że palenie śmieci jest 'be' i że węgiel można spalić czysto i bez dymu w prawie każdym piecu, nawet najgorszym śmieciuchu. Potem straż miejska (niech się na coś przyda) pójdzie od domu do domu i pobierze próbki z kominów/palenisk i jak wykryją palenie śmieci to jeb! 500zł kary. Za recydywę 5000. Dalej, jak u kogoś z komina leci takie coś dym_z_komina.jpg to wizyta smutnych panów z upomnieniem, że można inaczej, wręczenie ulotek z http://http://czysteogrzewanie.pl/ lub coś w tym stylu.

Nie pomaga to następnym razem jeb! 500zł kary. Naród by się nauczył ładnie i czysto palić w piecu bez durnych i nieegzekwowalnych zakazów.

Nie wióry są problemem w płycie wiórowej, tylko okleina, kleje i nie wiem jeszcze jaka chemia w niej zawarta. ,,,,

Podam dwa odmienne przykłady.

Przykład 1.

Nie daleko mego miejsca zamieszkania istnieje jeden z większych producentów w kraju boazerii panelowej oraz listew profilowych. Produkcja oparta jest na płytach MDF lub płycie wiórowej. Odpady z produkcji (spore) spalane są w lokalnej kotłowni, która dostarcza ciepło technologiczne a także dostarcza ciepło do szklarni o powierzchni 7000 m2. Szklarnia wybudowana specjalnie, by wykorzystać dodatkowe ciepło z spalania odpadów poprodukcyjnych.

Przykład 2.

Bywam czasami na usterkach u innego producenta (małego 40 osób). Wykorzystuje on płytę wiórowa w produkowanych przez siebie produktach metalowych. Płyta wiórowa cięta jest na wysokoobrotowej pile. Odpady to skrawki płyty wiórowej i pył.

Przez cały rok pracownicy ustalają listy co kiedy i co komu przysługuje, oczywiście mówię tu o tych odpadach i pyle. Właściciel nie musi martwić się o utylizację odpadów.

Edytowane przez Andrzej_M_

Nigdy tak nie napisalem.

Smrodzace kominy byly i sa beeeeeee.

A jest ich sporo

Kominy nie muszą być Bee. W wielu krajach spala się nawet śmieci w taki sposób by nie truć ludzi. Instalacje przemysłowe można tak skonstruować by truły w minimalnym stopniu. Komin kominowi nierówny. W Polsce obecnie największym źródłem zanieczyszczeń powietrza jest niska emisja czyli kominy z domów prywatnych.

Takie są fakty. Wbijcie sobie do głowy ze z innymi źródłami zanieczyszczeń już sobie poradzono na tyle stosując filtry i poprawiając technologię spalania, że to Wasze kominy i Wasz węgiel zostały największym problemem.

Ja nie mam nic przeciw spalaniu węgla. O ile odbywa się to z poszanowaniem zdrowia innych ludzi.

Dokładnie, nie zależy ani jednym, ani drugim - to niby jak chcesz ich uświadomić???

Przecież napisałem tutaj, czego nie zrozumiałeś? A powinno zależeć tym, którzy podejmują decyzje w tym kraju i mają możliwość przeprowadzenia takiej akcji zamiast innych debilnych kampanii, które tylko nabijają kasę twórcom durnych spotów i stacjom za ich emisję.

może tak samo jak uświadamianie pijaków za kierownicą? ;)

OT :p

Jest takie słowo KULTURA !! powinno obowiązywać również w spalaniu opału , ludzie mają kotły czy piece....segregują śmieci ,na to co można spalić w dzień i to co w nocy....:mad: u mnie w miejscowości jest gość co ma skład opon.... jak myślisz co on robi zimą w nocy ze starymi oponami?.......no właśnie:mad:

Ja podzielam Twoje oburzenie, dlatego już napisałem, i powtórzę, że straż miejska (niech się na coś przyda) powinna pójść od domu do domu i pobrać próbki z kominów/palenisk i jak wykryją palenie śmieci to jeb! 500zł kary. Za recydywę 5000. I już by Twój sąsiad oponiarz zmienił nawyki.

wow ale się temat rozrósł. Nie nadążam z czytaniem bo dużo pracy. Oczywistym jest, że palenie śmieciami i różnymi odpadami powinno być zabronione. Sprawa jasna jak słońce. Za to wysokie kary i kropka. Ale co z takim przykładowym fantem ? Mianowicie: moja babcia mieszka w starym poniemieckim budynku. Dwa pokoje, kuchnia nic specjalnego, ot typowe stare mieszkanie. Stoi tam sobie piec kaflowy w którym babcia spala 700 kg węgla rocznie. Dużo? Mało? Raczej niewiele. Czy wyobrażacie sobie, że ta moja poczciwa babcia zafunduje sobie teraz centralne ogrzewanie z kotłem gazowym? Nawet jeżeli całym sercem ubolewa nad zdrowiem innych ludzi to i tak nic to nie zmieni. A zmuszanie takich osób do rezygnacji z węgla to chyba świństwo.

...Czy wyobrażacie sobie, że ta moja poczciwa babcia zafunduje sobie teraz centralne ogrzewanie z kotłem gazowym? Nawet jeżeli całym sercem ubolewa nad zdrowiem innych ludzi to i tak nic to nie zmieni. A zmuszanie takich osób do rezygnacji z węgla to chyba świństwo.

jako dobry wnusio, mógłbyś babci zafundować :)