Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miałem na myśli tutejszych użytkowników a nie kogoś tam , dla mnie mieszkający w naszym kraju ma większe znaczenie niż ktoś poza niego , jak ktoś próbuje się przypodobać obcemu to dla mnie jest to co najmniej dziwne ale mamy przykładów sporo ot parlament EU tam też siedzą tacy co szparki będą lizać wszystkim obcym i brzydzić się swoimi .

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Daj spokój, wszyscy nas nie lubią?

Rosjanie, Niemcy, Brytyjczycy, Arabowie, Chińczycy, Amerykanie?

Nikt nie chce tu zrobić biznesu, nikt nie chce wejść w spółkę z PL, aby wykupić koncesję położyć rękę na złożach "większych niż w Arabii Saudyjskiej"

Dziwne, nie ?

Pomijając czy coś jest w gruncie czy nie ma....

Stabilność przepisów,rządów, zasad itd itp...chyba nie uważasz, że w naszym kraju w tym temacie jest przewidywalnie? ;)

Społeczeństwa również ewoluują i mają świadomość, że dopuszczanie kogoś do swoich zasobów niekoniecznie jest dobre. Dawniej - Norwegia dopuściła amerykanów do swoich złóż, bo nie miała wiedzy i technologii jak je spod wody wyrwać. Kiedy jednak wiedzy nabrali, seria dziwnych wypadków pozwoliła im przejąc kontrolę. Był o tym film, ale tytułu nie pamiętam.

Nie tak dawno - W prasie Niemieckiej odtrąbiono sukces : Niemcy położyły rękę na złożach litu w Boliwii w zamian za poprawę życia mieszkańców, edukację i infrastrukturę. Dali miejscowym pracownikom 600 euro miesięcznie i byli ustawieni w temacie elektryków.

Ale jak zaczęli eksploatację, nie spełniając obietnic, to ich pogoniono.

Chętnych zapewne na ten lit nie brakuje, ale mając świadomość, że przyjdzie armia i cię wykopie, zaryzykujesz? :D

No proszę, nie porównuj Polski do Boliwii.

Poza tym jesli nie spełnili warunków kontraktu, co co w tym dziwnego, że ich pogonili ?

Sprawdź sobie, jak mocarstwa walczą o dostep do surowców w krajach dużo mniejj stabilnych od Polski. Chiny i Rosja w tym przodują.

Edytowane przez fotohobby

Spokojnie, poprzez ciągle zmniejszający się procent domów ogrzewanych węglem powietrze i u mnie poprawia się.
Nooo widzisz – wystarczyło byś kominkiem kopciuchem kopcić przestał i już jest poprawa – teraz jak piszesz - inni poszli w ślady twe i jest już lepiej.

Nooo i tak trzymać – skoro ciemnocie do czystego spalania przyłożyć się nie chce, to niech jej tak będzie!!!

To, że u was węgiel nie kosztuje wiele, to nie znaczy, że kopcić nim można na potęgę!!!

Jak widać po tym - dron nie bez potrzeby lata – skoro nauka i uświadamianie skutków nie przyniosły – jak nie kijem, to pałką ale jednak co niektórych rozumu nauczyć można!!!

Nie doczytałeś...

Nie wiesz, więc się wypowiesz a wszyscy mają na twarz padac!

Znasz jakąś kopalnię, która eksploatuje udokumentowane, znane, pokłady grubości 15-20cm?

Gdzie jest taka?

Metodą zgazowania podziemnego takie pokłady się eksploatuje.

U nas też to już robiono i bardzo dobrze wyszło.

https://www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/86760-proba-podziemnego-zgazowania-wegla-w-kopalni-wieczorek

Głowa Cię nie boli?

Adam M.

To ty masz masz jobla na punkcie eksploatacji węgla, więc po co się mnie pytasz o przykłady? To ty chcesz stosować technologię znaną od 100 lat, która nigdy nie okazała się efektywna produkcyjnie i ekonomicznie. Co niby mają udowodnić próby zgazowywania? Że się da? No jasne, że się da, było to wielokrotnie udowodnione, stosowane, a nawet dzisiaj są aktywne instalacje. Co tu udowadniać? Że ma wpływ na środowisko? Oczywiście, co też wielokrotnie udowodniono. Może analizę opłacalności chcą zrobić? Już ją zrobili między innymi Szkoci, Kanadyjczycy, Amerykanie. Ci ostatni, wbrew wynikom analizy, wybudowali nawet kompletne isntalacje, które w praktyce pokazały jak poroniony jest ten pomysł. Ale tobie się uroiło, że technologia, której każdorazowe zastosowanie udowadniało, że koszt pozyskanej energii jest minimum 2 razy droższy od innych dostępnych źródeł, nagle stanie się niesamowicie wydajna, bo adam_mk nad nią się pochylił. Mesjasz energetyki jak nic. To jest całkiem prawdopodobne, bo racjonalnego wytłumaczenia nie ma.

Głowa mnie nie boli, za to brzuch ze śmiechu tak. Czytanie takich bzdur śmieszy.

Wieszczycie koniec węgla w Polsce i pewnie tak się stanie ale tylko z węglem energetycznym który wydobywa chyba tylko z 5 kopalni natomiast dalej będzie wydobycie węgla koksującego dla przemysłu i to trwać będzie dłuuugo jeszcze po tym jak pozamykają te kopalnie z węglem energetycznym , zresztą w PL tak czy siak kończy się węgiel energetyczny ale mamy jeszcze typ 34 oraz typ 35 a te nie kosztują 250-300 zł jak energetyczne-opałowe tylko ok 900-1200 zł/tona mówimy o cenach nie dla indywidualnego bo energetyczny za który my płacimy 1000=1400 sprzedawany jest do energetyki średnio po 280 zł/tona więc chyba każdy zdrowo myślący wie dlaczego kopalnie są w deficycie .

Przedstawiciele PIG byli z tym 'papierkiem' na spotkaniach - http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPZ3-0042-0003

Potencjał wydobywczy złóż gubińskich... 35

Uwzględniając roczne zapotrzebowanie jednego bloku na poziomie 6,5 mln

Mg węgla brunatnego określono czas eksploatacji w zależności od wielkości

elektrowni. Wielkości te zostały przedstawione w tab. 4.

Tab. 4. Potencjał wydobywczy złóż gubińskich

Tab. 4. The extraction potential of lignite deposits in Gubin region

Wydobycie

węgla

[mln Mg/rok]

Moc elektrowni

[MW]

Czas eksploatacji

[lata] Uwagi

6,5 1 x 1100 ok. 180 lat kopalnia jednoodkrywkowa

13,0 2 x 1100 ok. 90 lat kopalnia jednoodkrywkowa

19,5 3 x 1100 ok. 60 lat kopalnia jednoodkrywkowa

26,0 4 x 1100 ok. 45 lat kopalnia wieloodkrywkowa

Jeśli masz dane temu przeczące, chętnie poczytam.

Widzę, że różnica między złożami, a ekonomicznie uzasadnioną eksploatacją, jest dla ciebie pomijalna. Jak cały ten węglowy burdel, opierasz się na ideologii, a nie racjonalności. Dlatego do wydobycia węgla od lat dopłacamy, a za prąd będziemy płacić coraz więcej, bo jego produkcja z węgla będzie z roku na rok droższa. Bo ważnie nie są warunki ekonomiczne, czy strategiczne, tylko polityczne i ideologiczne. Polityka idzie w parze ze związkami górniczymi i energetycznymi. Ideologia bogactwa węglowego została wpojona za komuny i trzyma się mocno.

Wieszczycie koniec węgla w Polsce i pewnie tak się stanie ale tylko z węglem energetycznym który wydobywa chyba tylko z 5 kopalni natomiast dalej będzie wydobycie węgla koksującego dla przemysłu i to trwać będzie dłuuugo jeszcze po tym jak pozamykają te kopalnie z węglem energetycznym , zresztą w PL tak czy siak kończy się węgiel energetyczny ale mamy jeszcze typ 34 oraz typ 35 a te nie kosztują 250-300 zł jak energetyczne-opałowe tylko ok 900-1200 zł/tona mówimy o cenach nie dla indywidualnego bo energetyczny za który my płacimy 1000=1400 sprzedawany jest do energetyki średnio po 280 zł/tona więc chyba każdy zdrowo myślący wie dlaczego kopalnie są w deficycie .

A niech sobie go wydobywają i handlują, ale jako komercyjne firmy na zasadach konkurencji rynkowej, a nie uczepione cyca publicznego molochy

Nooo widzisz – wystarczyło byś kominkiem kopciuchem kopcić przestał i już jest poprawa – teraz jak piszesz - inni poszli w ślady twe i jest już lepiej.

Nooo i tak trzymać – skoro ciemnocie do czystego spalania przyłożyć się nie chce, to niech jej tak będzie!!!

Wczoraj sobie zapaliłem w kominku (spełniającym BImSchV 2) - w końcu coś z tym drewnem robić muszę.

Kominkarze jeszcze odpalają, niektórzy nawet po kilka dni w tygodniu, więc jest obszar do poprawy.

Poprawa powietrza jest efektem docieplania domów i przechodzenia na gaz (pompy ciepła)

adam_mk nad nią się pochylił. Mesjasz energetyki jak nic. To jest całkiem prawdopodobne, bo racjonalnego wytłumaczenia nie ma.

Głowa mnie nie boli, za to brzuch ze śmiechu tak. Czytanie takich bzdur śmieszy.

W pawlaczu ma już generator energii wykorzystujący ruchy Browna, a zimną fuzję już dopina.

Przedstawiciele PIG byli z tym 'papierkiem' na spotkaniach - http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPZ3-0042-0003

Potencjał wydobywczy złóż gubińskich... 35

Uwzględniając roczne zapotrzebowanie jednego bloku na poziomie 6,5 mln

Mg węgla brunatnego określono czas eksploatacji w zależności od wielkości

elektrowni. Wielkości te zostały przedstawione w tab. 4.

Tab. 4. Potencjał wydobywczy złóż gubińskich

Tab. 4. The extraction potential of lignite deposits in Gubin region

Wydobycie

węgla

[mln Mg/rok]

Moc elektrowni

[MW]

Czas eksploatacji

[lata] Uwagi

6,5 1 x 1100 ok. 180 lat kopalnia jednoodkrywkowa

13,0 2 x 1100 ok. 90 lat kopalnia jednoodkrywkowa

19,5 3 x 1100 ok. 60 lat kopalnia jednoodkrywkowa

26,0 4 x 1100 ok. 45 lat kopalnia wieloodkrywkowa

Jeśli masz dane temu przeczące, chętnie poczytam.

Jest też inny punkt widzenia

Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim wydał decyzję umarzającą postępowanie w sprawie wydania decyzji środowiskowej dla kopalni odkrywkowej węgla brunatnego na ich terenie [1]. To de facto oznacza, że odkrywka w Gubinie nie powstanie.

W lutym 2016 roku w wyniku konsultacji transgranicznych w sprawie kopalni planowanej w gminach Gubin i Brody (woj. lubuskie) wykazano, że prognozy inwestora, spółki PGE, na temat negatywnych skutków oddziaływania na środowisko, np. strat w rolnictwie spowodowanych osuszaniem terenu, są zaniżone.

W sierpniu 2016 roku RDOŚ w Gorzowie Wielkopolskim stwierdził także znaczące braki w dokumentach dotyczących planowanej odkrywki.

PGE został wezwany do ich uzupełnienia, jednak nie zrobił tego w wymaganym terminie.

Postępowanie dotyczące decyzji środowiskowej dla odkrywki zostało wówczas zawieszone, a inwestor miał maksymalnie 3 lata na złożenie wniosku o jego ponowne podjęcie. W związku z upłynięciem tego terminu gorzowski RDOŚ umorzył postępowanie.

– Powstanie kopalni Gubin oznaczałoby wysiedlenie nawet 3 tys. osób, likwidację 15 miejscowości, wyburzenie kilkunastu cennych zabytków, całkowite zniszczenie lasów i pól uprawnych oraz zaburzenie stosunków wodnych w rejonie odkrywki. Wstrzymanie planów budowy kopalni odkrywkowej to doskonała wiadomość. Fakt, że inwestor przez 3 lata nie był w stanie uzupełnić dokumentacji jasno pokazuje, że te plany to była ślepa uliczka.

Firma nie potrafiła udowodnić, że budowa odkrywki węgla brunatnego przyniesie zyski mieszkańcom i nie zdegraduje środowiska.

Rażące błędy we wniosku PGE o wydanie decyzji środowiskowej nigdy nie zostały poprawione – mówi dr hab. Leszek Pazderski, ekspert ds. polityki ekologicznej Greenpeace.

http://eko.org.pl/odkrywki.php?dzial=2&kat=13&art=438

Jest też inny punkt widzenia

Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim wydał decyzję umarzającą postępowanie w sprawie wydania decyzji środowiskowej dla kopalni odkrywkowej węgla brunatnego na ich terenie [1]. To de facto oznacza, że odkrywka w Gubinie nie powstanie.

W lutym 2016 roku w wyniku konsultacji transgranicznych w sprawie kopalni planowanej w gminach Gubin i Brody (woj. lubuskie) wykazano, że prognozy inwestora, spółki PGE, na temat negatywnych skutków oddziaływania na środowisko, np. strat w rolnictwie spowodowanych osuszaniem terenu, są zaniżone.

W sierpniu 2016 roku RDOŚ w Gorzowie Wielkopolskim stwierdził także znaczące braki w dokumentach dotyczących planowanej odkrywki.

PGE został wezwany do ich uzupełnienia, jednak nie zrobił tego w wymaganym terminie.

Postępowanie dotyczące decyzji środowiskowej dla odkrywki zostało wówczas zawieszone, a inwestor miał maksymalnie 3 lata na złożenie wniosku o jego ponowne podjęcie. W związku z upłynięciem tego terminu gorzowski RDOŚ umorzył postępowanie.

– Powstanie kopalni Gubin oznaczałoby wysiedlenie nawet 3 tys. osób, likwidację 15 miejscowości, wyburzenie kilkunastu cennych zabytków, całkowite zniszczenie lasów i pól uprawnych oraz zaburzenie stosunków wodnych w rejonie odkrywki. Wstrzymanie planów budowy kopalni odkrywkowej to doskonała wiadomość. Fakt, że inwestor przez 3 lata nie był w stanie uzupełnić dokumentacji jasno pokazuje, że te plany to była ślepa uliczka.

Firma nie potrafiła udowodnić, że budowa odkrywki węgla brunatnego przyniesie zyski mieszkańcom i nie zdegraduje środowiska.

Rażące błędy we wniosku PGE o wydanie decyzji środowiskowej nigdy nie zostały poprawione – mówi dr hab. Leszek Pazderski, ekspert ds. polityki ekologicznej Greenpeace.

http://eko.org.pl/odkrywki.php?dzial=2&kat=13&art=438

To znam, ale ani Ty ani Emtebe nie odnieśliście się do meritum - jakie są zasoby pod Gubinem. Jeszcze ogłoście mnie zwolennikiem powstania kopalni, to już będzie całkowity śmiech na sali. :rolleyes:

Powinniście pojechać kilka kilometrów ode mnie, za granicę i tam protestować, tak jak Niemcy protestowali u nas. Tymczasem jesteście jak oni - ich kopalnie nie przeszkadzają im i wam ,a mnie tak! Jak słyszę jacy to oni są ekologiczni, to mi się na wymioty zbiera od tej propagandy. Już tu z rok temu pisałem - ruszyć dupy i zobaczyć choćby w Forst jak kopcą ich domy opalane brykietem węgla brunatnego, których dym do nas leci.

No ale.. z Warszawki czy Poznania nie widać i nie czuć.

Powinniście pojechać kilka kilometrów ode mnie, za granicę i tam protestować, tak jak Niemcy protestowali u nas. Tymczasem jesteście jak oni - ich kopalnie nie przeszkadzają im i wam ,a mnie tak! Jak słyszę jacy to oni są ekologiczni, to mi się na wymioty zbiera od tej propagandy. Już tu z rok temu pisałem - ruszyć dupy i zobaczyć choćby w Forst jak kopcą ich domy opalane brykietem węgla brunatnego, których dym do nas leci.
Aaaa Ty myślisz, że oni o tym nie wiedzą #7001. Warszawka wiesz co to jest i skąd to się wzięło, bo akurat do nich to określenie pasuje wspaniale. Edytowane przez samsu

To znam, ale ani Ty ani Emtebe nie odnieśliście się do meritum - jakie są zasoby pod Gubinem. Jeszcze ogłoście mnie zwolennikiem powstania kopalni, to już będzie całkowity śmiech na sali. :rolleyes:

No ale.. z Warszawki czy Poznania nie widać i nie czuć.

Co za różnica jakie są zasoby, jeśli nie ma sensu ich eksploatować, bo jest to nieopłacalne? Co mnie interesuje czy w Niemczech wydobywała węgiel, czy nie, to oni za to płacą. Ja płacę w Polsce i mi zależy na tym aby prąd był tani i aby nie dopłacać miliardów do węglowego badziewia, bo się grupki interesów potworzyły, a jednemu z drugim uroiło się, że węgiel to jakiś pierwiastek wielkiej polskiej niezależności.