Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Jeśli masz dane temu przeczące, chętnie poczytam.

Nie negowałem tych informacji o prawdopodobnych złożach.

Może takie są bo były robione dokładne badania

Jest też inny punkt widzenia

Odniosłem się do innego punktu widzenia a Ty piszesz jakieś dziwne stwierdzenia

Mamy negować wykonane opracowanie o wielkości złoża? Nie mam podstaw by negować.

Nie prowadziłem swoich badań. Nie wiem czy były alternatywne badania zasobności złóż.

Przedstawiłem inny punkt widzenia dotyczący ewentualnej szkodliwości tej kopalni i stosunku lokalnej społeczności.

Po 45 latach złoże zostanie wyczerpane.

Co proponujesz dalej?

To znam, ale ani Ty ani Emtebe nie odnieśliście się do meritum - jakie są zasoby pod Gubinem. Jeszcze ogłoście mnie zwolennikiem powstania kopalni, to już będzie całkowity śmiech na sali. :rolleyes:

...

No ale.. z Warszawki czy Poznania nie widać i nie czuć.

Ci z Warszawy, z Poznania czy z Lasów Lubuskich mogą mieć inny, bardziej prawdziwy pogląd na sprawy energetyki.

Złoża węgla się wyczerpią a Polska jak zwykle przegapi 45 lat.

Co za różnica jakie są zasoby, jeśli nie ma sensu ich eksploatować, bo jest to nieopłacalne? Co mnie interesuje czy w Niemczech wydobywała węgiel, czy nie, to oni za to płacą. Ja płacę w Polsce i mi zależy na tym aby prąd był tani i aby nie dopłacać miliardów do węglowego badziewia, bo się grupki interesów potworzyły, a jednemu z drugim uroiło się, że węgiel to jakiś pierwiastek wielkiej polskiej niezależności.

Uzasadnisz dlaczego Polsce może się nie opłacać wydobycie węgla brunatnego a kilka/naście kilometrów dalej Niemcom się opłaca? Co ciekawe, jedną z propozycji Niemiec, po ewentualnym uruchomieniu złoża Gubińskiego było to, by Polska nie budowała elektrociepłowni, tylko wysyłała węgiel do Schwarze Pumpe i Janschwalde.

To co proponujesz – jak byś chciał by nasza niezależność energetyczna wyglądał i na czym była oparta, bo jak do tej pory, to biadolisz na to co jest – więc co – chcesz mieć coś czego u nas nie ma i nie będzie.

Chcesz by prąd był tani – z czego chcesz go mieć – są już bloki gazowoparowe – gazu nie mamy – gaz kupować musimy i teraz zostaliśmy doświadczeni tym – mało tego, że drogi, to jeszcze może być tak, że go nie będzie i jak chcesz by elektrownie na nim szły.

O elektrowniach jądrowych wspominasz – Oooo - tak tak – jak do Św. Mikołaja napiszesz, to pod choinkę dostaniesz.

Słucham kolejnych propozycji twych – masz jeszcze jakieś - bo jest jeszcze kilka opcji ale u nas nie realnych, więc cóż po nich.

Jaka kurna niezależność? Niezależność jest oparta na importowanym z Rosji węglu? Coś ci ta niezależność mało niezależna się robi. Chociaż w wypadku węgla niezależność od rozumu występuje bardzo mocno.

Woda, wiatr, słońce, biogaz, atom. Żadne z tych źródeł nie jest uzależnione od dostaw zewnętrznych. SMR buduje KGHM, więc się da i nic nie wiem, aby brał w tym udział święty Mikołaj.

Nie negowałem tych informacji o prawdopodobnych złożach.

Może takie są bo były robione dokładne badania

Odniosłem się do innego punktu widzenia a Ty piszesz jakieś dziwne stwierdzenia

Mamy negować wykonane opracowanie o wielkości złoża? Nie mam podstaw by negować.

Nie prowadziłem swoich badań. Nie wiem czy były alternatywne badania zasobności złóż.

Przedstawiłem inny punkt widzenia dotyczący ewentualnej szkodliwości tej kopalni i stosunku lokalnej społeczności.

Co proponujesz dalej?

Ci z Warszawy, z Poznania czy z Lasów Lubuskich mogą mieć inny, bardziej prawdziwy pogląd na sprawy energetyki.

Złoża węgla się wyczerpią a Polska jak zwykle przegapi 45 lat.

Ale kto ma inny punkt widzenia i na co? Ja Ci mogę powiedzieć o sąsiadach - jak Polacy zrobią kopalnię to wody w Nysie nie będzie, elektrociepłownia zanieczyści powietrze a po kopalni zostanie tylko dziura w ziemi. Jak my (sąsiedzi) kopiemy, to nie niszczymy środowiska, nasze elektrociepłownie nie trują, a po kopalniach rekultywujemy teren, robiąc zasobniki z wodą.

Tak mi mówili Niemcy, kiedy ich pytałem, dlaczego do nas przyjeżdżają tworzyć ;żywe łańcuchy; przeciwko kopalni a u siebie nie protestują.

Podzielasz ten punkt widzenia?

Uzasadnisz dlaczego Polsce może się nie opłacać wydobycie węgla brunatnego a kilka/naście kilometrów dalej Niemcom się opłaca? Co ciekawe, jedną z propozycji Niemiec, po ewentualnym uruchomieniu złoża Gubińskiego było to, by Polska nie budowała elektrociepłowni, tylko wysyłała węgiel do Schwarze Pumpe i Janschwalde.

To się może zwróć do PIG, albo do firm analitycznych. Niech ci tłumaczą dlaczego się nie opłaca i dlaczego nie będzie. Możesz pisać do niedoszłego inwestora z pytaniem, dlaczego nie był wstanie uzasadnić inwestycji. Ja znam efekt, ty żyjesz nadzieja, że to co Niemcy przed wojna pisali ma w dzisiejszych czasach rację bytu.

Jeśli cena energii uzyskiwanej z OZE jest obecnie na poziomie tej z węgla brunatnego i w perspektywie czasu będzie tanieć, to jaki jest sens inwestycji w odkrywkę i nową elektrownię? Jeżeli dostępne są źródła tańsze i łatwiejsze, to jaki jest sens wikłać się w te nieopłacalne?

Ale kto ma inny punkt widzenia i na co? Ja Ci mogę powiedzieć o sąsiadach - jak Polacy zrobią kopalnię to wody w Nysie nie będzie, elektrociepłownia zanieczyści powietrze a po kopalni zostanie tylko dziura w ziemi. Jak my (sąsiedzi) kopiemy, to nie niszczymy środowiska, nasze elektrociepłownie nie trują, a po kopalniach rekultywujemy teren, robiąc zasobniki z wodą.

Tak mi mówili Niemcy, kiedy ich pytałem, dlaczego do nas przyjeżdżają tworzyć ;żywe łańcuchy; przeciwko kopalni a u siebie nie protestują.

Podzielasz ten punkt widzenia?

Powtórzę wpis który celowo pomijasz i nie odpowiadasz

Co proponujesz dalej?

Może w Niemczech jest lub będzie degradacja środowiska.

Zagwarantujesz że w Polsce nie jest i nie będzie degradacji środowiska?

Masz jakiś plan w zakresie ochrony środowiska?

Powtórzę wpis który celowo pomijasz i nie odpowiadasz

Co proponujesz dalej?

Może w Niemczech jest lub będzie degradacja środowiska.

Zagwarantujesz że w Polsce nie jest i nie będzie degradacji środowiska?

Masz jakiś plan w zakresie ochrony środowiska?

Dlaczego mam się zastanawiać i wypowiadać o czyś, czego nie chcę? Nie chcę kopalni ani w Polsce ani w Niemczech! Tymczasem mam za sąsiadów ludzi, którzy twierdzą, że ich kopanie nie niszczą środowiska i palą w piecach węgiel brunatny a jak się im skończy, to tak zrobią, by w Polsce złoże stało się opłacalne a węgiel był spalany w ich elektrociepłowniach.

Jak powiesz Niemcowi z moich okolic że Boxberg i Janschwalde są w piątce największych trucicieli Europy to powie, że to bzdura, że u nich wszystkie są jak Schwarze Pumpe, która nie zanieczyszcza. Owszem, ponoć 95% wychwytuje, ale to mała i droga inwestycja o mocy 3MW. Za to ma ogromną moc propagandową. Obecnie ze świecą szukać w Niemieckiej prasie info o skali wydobycia, emisji i wpływu na środowisko, zupełnie inaczej niż u nas, gdzie wszędzie słyszymy i czytamy, jacy to jesteśmy źli a wszystko jest fu be bo mamy węgiel ,a Niemcy są wzorem do naśladowania. :cool:

Dlaczego mam się zastanawiać i wypowiadać o czyś, czego nie chcę? Nie chcę kopalni ani w Polsce ani w Niemczech! Tymczasem mam za sąsiadów ludzi, którzy twierdzą, że ich kopanie nie niszczą środowiska i palą w piecach węgiel brunatny a jak się im skończy, to tak zrobią, by w Polsce złoże stało się opłacalne a węgiel był spalany w ich elektrociepłowniach.

Jak powiesz Niemcowi z moich okolic że Boxberg i Janschwalde są w piątce największych trucicieli Europy to powie, że to bzdura, że u nich wszystkie są jak Schwarze Pumpe, która nie zanieczyszcza. Owszem, ponoć 95% wychwytuje, ale to mała i droga inwestycja o mocy 3MW. Za to ma ogromną moc propagandową. Obecnie ze świecą szukać w Niemieckiej prasie info o skali wydobycia, emisji i wpływu na środowisko, zupełnie inaczej niż u nas, gdzie wszędzie słyszymy i czytamy, jacy to jesteśmy źli a wszystko jest fu be bo mamy węgiel ,a Niemcy są wzorem do naśladowania. :cool:

Tym niemniej rzut oka na airly pokazuje, że u nich problem jest znacznie mniejszy...

Poza tym - Niemcy ustalili datę odejścia od węgla na lata trzydzieste, u nas nawet daty nie ma...

Tym niemniej rzut oka na airly pokazuje, że u nich problem jest znacznie mniejszy...

Poza tym - Niemcy ustalili datę odejścia od węgla na lata trzydzieste, u nas nawet daty nie ma...

U sowietów też nie pokazuje - Nooo oni tam to dopiero maja powietrze czyste, więc nad czym się zastanawiasz pakuj się z rodziną - gułagi stoją puste, więc mile widzianymi gośćmi tam będziecie!!!

W na początku 1939 r. też gadali, że wojny nie będzie i że na nikogo bez wypowiedzenia wojny napadać nie będą!!!

Aaaa w Rybniku – Nooo kiedy ten dron wyniszczy kotły węglowe tak jak łobuzy wyniszczyły u nas kuropatwy i zające!!!

W kominku na dzień paliłeś czy na noc, bo jeśli na dzień to kłamiesz, bo dron by to wypatrzył i przestał byś wypisywać te bzdury o normie kominka swego z roku 2014.

Rozpaliłem jeszcze za dnia, a co, nie mogę ?

Co ma dron do mojego kominka ?

czy ty nie masz lepszego zajęcia w to niedzielne popołudnie, tylko taki bzdety pisać ?

Kominek spełnia normę BImSchV 2 - porównaj z Ekoprojektem :)

U sowietów też nie pokazuje

Ile czujników airly raportuje stamtąd ?

Edytowane przez fotohobby

Co ma dron do mojego kominka ?
Jak dron kopciucha widzi, to w stronę kopciucha leci - później przychodzą ładnie uprani i zaczyna się przeszukanie z przesłuchaniem.

czy ty nie masz lepszego zajęcia w to niedzielne popołudnie, tylko taki bzdety pisać ?
Nie tylko my, tylko inni uznali, że w wydobywaniu go i spalaniu korzyści nie przeważają nad stratami...

Warszawka z Rybnika i Gliwic daje!!!

Skoro pojęcia o spalaniu węgla nie macie, to się od spalania węgla odwalcie – są mądrzejsi od was i im spalanie węgla zostawcie – z jakiej racji Warszawa ma wam płacić za to : żeście głąby, lenie paskudne i wam się nie chce przyłożyć do czystego węgla spalania – nie wspominając przy tym o spalaniu drewna w kominkach.

Kominek spełnia normę BImSchV 2 - porównaj z Ekoprojektem :)
Pokaż - już razy kila pokazywałem, że bzdury wypisujesz o tym i co jeszcze kolejny raz ma pokazywać to samo – się opamiętaj z tym swoim bzdetów wypisywaniem!!!

Ile czujników airly raportuje stamtąd ?
To istna bezczelność jakaś – Aaaa ile czujników raportuje z Angli, Stanów Zjednoczonych, Chin, Czech, Ukrainy, Białorusi, Litwy, Łotwy i Estonii – Co.

Ciemny jesteś czy tylko zgrywasz takiego – Nooo jak byś faktycznie nie wiedział o co w tym chodzi – Nooo i jak to się dzieje, że Niemcy brunatem kopcą na potęgę i u nich tam nic na bordowo się nie świeci a jak by się przyjrzeć temu dobrze, to w pobliżu tej elektrowni wszystkie czujniki na zielono świecą a u nas przy granicy jak wiatr z ich strony wieje, to na bordowo świecą, że bo niby to my kopciuchy jesteśmy a nie one.

Jak dron kopciucha widzi, to w stronę kopciucha leci - później przychodzą ładnie uprani i zaczyna się przeszukanie z przesłuchaniem.

Warszawka z Rybnika i Gliwic daje!!!

Skoro pojęcia o spalaniu węgla nie macie, to się od spalania węgla odwalcie – są mądrzejsi od was i im spalanie węgla zostawcie – z jakiej racji Warszawa ma wam płacić za to : żeście głąby, lenie paskudne i wam się nie chce przyłożyć do czystego węgla spalania – nie wspominając przy tym o spalaniu drewna w kominkach.

Pokaż - już razy kila pokazywałem, że bzdury wypisujesz o tym i co jeszcze kolejny raz ma pokazywać to samo – się opamiętaj z tym swoim bzdetów wypisywaniem!!!

To istna bezczelność jakaś – Aaaa ile czujników raportuje z Angli, Stanów Zjednoczonych, Chin, Czech, Ukrainy, Białorusi, Litwy, Łotwy i Estonii – Co.

Ciemny jesteś czy tylko zgrywasz takiego – Nooo jak byś faktycznie nie wiedział o co w tym chodzi – Nooo i jak to się dzieje, że Niemcy brunatem kopcą na potęgę i u nich tam nic na bordowo się nie świeci a jak by się przyjrzeć temu dobrze, to w pobliżu tej elektrowni wszystkie czujniki na zielono świecą a u nas przy granicy jak wiatr z ich strony wieje, to na bordowo świecą, że bo niby to my kopciuchy jesteśmy a nie one.

Twoja "wiedza" o spalaniu węgla powoduje że ten węgiel, dzięki twojej "wiedzy" spala się bezemisyjnie?

Może węgiel jest taki inteligentny i dzięki tobie będzie się tak spalał.

No, jak jesteście "głąby, lenie paskudne" to możecie tak myśleć. :)

Ale kto zabronił palic w kominkach w moim mieście ?

Twój brak wiedzy jest porażający...

Indolencja sięgająca kosmosu

Znowu piszesz niezrozumiale.

Ale zapraszam - przyjedź, pójdziesz do mojego sąsiada, lat 73, nauczysz go w tym kotle klasy 3, czy 4 palić czysto tak, żeby każde rozpalanie nie wyglądało, jak nieudany dzień konklawe.

Później przejdziesz się do jeszcze jednego i jeszcze jednego - zbierając za każdym razem pod zwoim adresem niewybradne komentarze, tych, co już "pól wieku palą i wiedzą lepiej"

No wejdź i sobie sprawdź.

Internet ci odcięło, a może jesteś z tych:

głąby, lenie paskudne

Ciemny jesteś czy tylko zgrywasz takiego

Pohamuj się, chyba, że chcesz się wybrać po banany.

Edytowane przez fotohobby

Heh, oczywiście, mają lepsze powietrze,szczególnie w tygodniu ok 16tej to czuć zima, kiedy u nas ludzie odpalają swoje piece na wszystko, ale...kolejna teoria spiskowa :D - spójrz na gęstość czujników w moim rejonie w PL i w DE, szczególnie w miejscach, gdzie są przemysłowe urządzenia syfiące. W PL w samych Żarach (Kronopol) są trzy, obok w Żaganiu dwa. W DE - tyko w Szprenbergu, gdzie jest ta mała elektrociepłownia, a tam , gdzie te syfiące nic, ani w okolicach Janschwalde ani Boxbergu. A wiatry zimą głownie z zachodu......

Heh, oczywiście, mają lepsze powietrze,szczególnie w tygodniu ok 16tej to czuć zima, kiedy u nas ludzie odpalają swoje piece na wszystko, ale...kolejna teoria spiskowa :D - spójrz na gęstość czujników w moim rejonie w PL i w DE, szczególnie w miejscach, gdzie są przemysłowe urządzenia syfiące. W PL w samych Żarach (Kronopol) są trzy, obok w Żaganiu dwa. W DE - tyko w Szprenbergu, gdzie jest ta mała elektrociepłownia, a tam , gdzie te syfiące nic, ani w okolicach Janschwalde ani Boxbergu. A wiatry zimą głownie z zachodu......

A to te elektrociepłownie nie mają eletrofiltrów, ani instalacji mokrego odsiarczania ?

Oczywiście, one zanieczyszczają środowisko, ale na kiepską jakość powietrza (stężenie PM) w moim mieście wpływ mają tysiące węglowych kominów w promieniu kilku km kwadratowych, czy dwa kominy Elektrowni Rybnik pięć km dalej ?