d7d 29.01.2022 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Z kontekstu tak wychodziło – Aaaa ta twoja Toyota - tak w odniesieniu do oleju napędowego lub benzyny – ile skotłować może na 100 km? 1 kg wodoru i do tego oczyściło prawie 50m3 powietrza (też na 100 km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2022 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Możesz pokazać dane ? Moja szefowa mieszka w Krakowie i uważa, że od dwóch lat jakość powietrza poprawiła się znacząco. https://sozosfera.pl/ochrona-powietrza/krakow-jakosc-powietrza-poprawia-sie/ https://powietrze.malopolska.pl/program-ochrony-powietrza/efekty-realizacji/ Możesz zalinkować dane potwierdzające twoją tezę ?Służę kornie i uprzejmie. Mnie również to ciekawi i zastanawia, bo jak była na to moda, to i ja coś za tym patrzyłem i do info takich się dokopałem, że deweloperom pod zabudowę władze miasta sprzedali grunty, które służyły do przewietrzania miasta a jak te kanały do przewietrzania miasta zostały zabudowane, to raptem Krakowianom zrobiło się duszno i smrodliwie więc zaczęli od wymiany kotłów na paliwa stałe między innymi za dotacje ale to nie wiele zmieniło i skutek tego był niezadowalający. Z tych też względów wprowadzili zakaz spalania paliw stałych. Z czym później różne hece były np., że grill na węgiel drzewny spala paliwo stałe ale na to znaleźli se takie uzasadnienie, że grill to nie instalacja więc w rozumieniu ich przepisów w grillu można paliwa stałe spalać. Później strażnicy zaczęli się skarżyć, że z komina dym leci, w domu świecą się światła ale mieszkańców nie ma, bo nikt ich na teren posesji i do domu wpuścić na kontrolę nie chce i co one bidne w tej sytuacji robić mają. Do tego też w Krakowie są ludzie, który dzięki opiece społecznej wegetują – Nooo i jak tym tej przysłowiowej tony węgla odmówić, by nie pozamarzali w swych norkach. Jak by co jeszcze komu brakowało, to proszę : O tak np, wczoraj o 18tej - https://naforum.zapodaj.net/0c8b542190b1.png.html Ruch samochodowy w Krakowie a pipidówce ok 5k mieszkańców weź pod uwagę Jeśli ktoś by był łaskaw wkleić jak to dziś wygląda co wieje, że mało mi komina nie urwie – Oooo – było by jedno z drugim jak porównać i wyszło by szydło z worka czy jest różnica między rybnicką gazetą a krakowską czy nie – Nooo szefowej nie da się niestety na tą okoliczność odpytać. Do tego jeszcze służę : https://airly.org/map/en/ , więc w czym problem jak nawet w Rybniku na zielono wszystko się świeci a za Rybnikiem cały Śląsk na zielono zaświecił !!! Chwalmy Rybnik, bo to tylko i wyłącznie zasługa naszego przesympatycznego kolegi z Rybnika!!! Cud - Nooo - po prostu cud i nic więcej, bo inaczej wyjaśnić się tego nie da!!! Edytowane 30 Stycznia 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Służę kornie i uprzejmie. No więc wklej, bo najwyraźniej pisząc swój elaborat zapomniałeś to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 No więc wklej, bo najwyraźniej pisząc swój elaborat zapomniałeś to zrobić.Do szefowej nr. halo podaj – pogadamy i obaczy co nam o tym powie i o tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Ja wiem, jakie ona ma zdanie w tym temacie.Dane, jakie przytoczyłem, jej opinię potwierdzają.Jesli masz inne to je przedstaw, w innym przypadku szkoda czasu na ciągnięcie wątku Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2022 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Ponoć naiwnych nie sieją, ale na FM bywają #7287 https://airly.org/map/en/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Czyli ma masz danych pokazujących trend wartości zanieczyszczenia powietrza w Krakowie na przestrzeni ostatnich 3 lat (przed i po wprowadzeniu zakazu spalania paliw stałych) ?OK, nie meczę Cię więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Gwarancja to gwarancja i nie ma znaczenia czy to elektronika czy dachówka. Ha, ha - "gwarancja to gwarancja" - jakie to naiwne myślenie. Widzę, że wchodzisz na swój ulubiony temat, na którym już raz poległeś Otóż gwarancja to pewien rodzaj umowy w którym gwarant zobowiązuje się do udzielenia gwarancji w wybranym przez siebie zakresie (np tylko na szczelność) i często - pod warunkiem pewnych obowiązków nabywcy (konserwacja, przeglądy). To jest umowa, w której wszystkie prawa i obowiązki nabywcy są konkretnie określone. Porównywanie gwarancji na elektronikę i ceramikę dachową, to jak porównywanie jabłek do gruszek Sprawdź sobie, ile wyłączeń gwarancji jest na dachówki: https://www.ambit.gda.pl/porady-ekspertow/3,porownanie-gwarancji-na-dachowki-ceramiczne Ale dobrze - skoro istnieją (z czym się zgodzę) tematy w których nabywcy mają problemy z wyegzekwowaniem gwarancji od producenta ceramiki dachowej, to pokaż mi może analogiczne wątki, dotyczące problemów właścicieli instalacji PV z wyegzekwowaniem roszczeń gwarancyjnych względem producentów falowników. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2022 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 OK, nie meczę Cię więcejSorki – wiesz – ale o tym co w Krakowie – to jak kamień w wodę – jak bym posiedział na tym, to bym Ci tych danych dostarczył i zaczął bym od tego jak po wprowadzeniu zakazu spalania paliw stałych chcieli zabronić wjazdu pojazdom napędzanym silnikiem diesla do centrum Krakowa więc wybacz mi proszę, że nie jestem tak naiwny, by dawać wiarę we wszystko to co gadają o tym przewalonym zakazie spalania paliw stałych i tym przewalonym wyroku mocą którego zostało to wprowadzone. Tak na marginesie jak pamiętam dobrze choć mylić się mogę ale tak zapamiętałem to sobie – ten wyrok nie wiele miał wspólnego z zakazem spalania paliw stałych, bo nic takiego nie było skarżone a że sprzedawcy paliw stałych larum podnieśli, to zostali tym wyrokiem odwaleni a tym samym zakaz spalania paliw stałych wszedł w życie. Kraków sprawa bardzo ciekawa – tak samo dotyczy mnie jak i Ciebie i nas wszystkich, więc poczekajmy jeszcze trochę może ktoś się odezwie i coś napisze o tym. Rybnik jak Kraków nie leży na szczycie wyżyny i co będzie jak w Rybniku tak jak w Krakowie tunele do przewietrzania miasta zostaną zabudowane – przemyśl to sobie, bo można rozwiązania problemu szukać – tylko najpierw trzeba się zastanowić nad problemu przyczyną – innymi sposoby rozwiązania problemu też szukać można jak i Wisłę kijem zawracać też można próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Sorki – wiesz – ale o tym co w Krakowie – to jak kamień w wodę – jak bym posiedział na tym, to bym Ci tych danych dostarczył Ok, czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.01.2022 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Rybnik jak Kraków nie leży na szczycie wyżyny i co będzie jak w Rybniku tak jak w Krakowie tunele do przewietrzania miasta zostaną zabudowane – przemyśl to sobie, bo można rozwiązania problemu szukać – tylko najpierw trzeba się zastanowić nad problemu przyczyną – innymi sposoby rozwiązania problemu też szukać można jak i Wisłę kijem zawracać też można próbować. A nie jest tak czasem tak, że te tunele do przewietrzania już jakiś czas temu zostaly zabudowane i to z tego powodu jest taki problem z powietrzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2022 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Otóż gwarancja to pewien rodzaj umowy w którym gwarant zobowiązuje się do udzielenia gwarancji w wybranym przez siebie zakresie (np tylko na szczelność) i często - pod warunkiem pewnych obowiązków nabywcy (konserwacja, przeglądy). To jest umowa, w której wszystkie prawa i obowiązki nabywcy są konkretnie określone. Nooo Tooo Pooo Cooo Ci ubezpieczenie na Tooo - Nooo i Cooo sobie konkretnie ubezpieczyłeś, bo jak dalej tak Ci pójdzie, to mi wyjdzie, że ja mniej za prąd płacę niż Ty za ubezpieczenie. O umowie gwarancyjnej piszesz - pokaż kto Ci zagwarantował na piśmie, że np. po 10 latach jak Ci elektronika pizdnie np. z powody przepięcia wywołanego wyładowaniem atmosferycznym, to w 11 roku gwarancji przyjdą i Ci ją w ramach gwarancji wymienią. Jeszcze konserwacja i przeglądy - może i tak ale w jakim okresie choć jeśli chcesz mieć to zagwarantowane, to tak ale za oddzielną kasę i jak ci co byli tym zobowiązani zwiną żagle, to z innymi podpisujesz umowę i za konserwację i przeglądy im płacisz a nie że jakaś gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 A nie jest tak czasem tak, że te tunele do przewietrzania już jakiś czas temu zostaly zabudowane i to z tego powodu jest taki problem z powietrzem? Oczywiście. To + cały czas rosnąca ilość domów opalanych węglem spowodowało problem. Latem jakość powietrza jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Nooo Tooo Pooo Cooo Ci ubezpieczenie na Tooo - Nooo i Cooo sobie konkretnie ubezpieczyłeś, bo jak dalej tak Ci pójdzie, to mi wyjdzie, że ja mniej za prąd płacę niż Ty za ubezpieczenie.. Nic szczególnego. Jedynie w OWU domu (który miałem ubezpieczony ZANIM założyłem PV) mam ubezpieczone wszelakie instalacje na dachu na kwotę 5000zł (więcej nie trzeba, bo to tylko 8 modułów) A rachunki za en. elektryczną spadły z około 2800 (przed podwyżką) do 400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 30.01.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 A nie jest tak czasem tak, że te tunele do przewietrzania już jakiś czas temu zostaly zabudowane i to z tego powodu jest taki problem z powietrzem? Rybnik jak Kraków nie leży na szczycie wyżyny i co będzie jak w Rybniku tak jak w Krakowie tunele do przewietrzania miasta zostaną zabudowane Kto na takie tematy będzie patrzył jak inwestor sypnie zielonymi i każdy teren zostanie przekształcony w planie zagospodarowania przestrzennego miasta. Pamiętam lata temu jadąc z wakacji w Tomaszowie Mazowieckim trafiliśmy na oberwanie chmury. Całe miasto było zalane a w niektórych miejscach woda ulicami płynęła jak rzeka do wysokości świateł w samochodzie. Po kilku latach jakieś śledztwo dziennikarskie wykazało że w miejscu naturalnego odejścia wody z miasta wybudowano market. Właściciel zobowiązał się do wykonania odprowadzenia wody przez wykonanie specjalnego odwodnienia. Okazało sie jednak że rura odprowadzająca jest tylko wkopana 5 metrów w głąb ziemi i koniec. Człowiek jest przekupny a papier przyjmie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.01.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Nic szczególnego. Jedynie w OWU domu (który miałem ubezpieczony ZANIM założyłem PV) mam ubezpieczone wszelakie instalacje na dachu na kwotę 5000zł (więcej nie trzeba, bo to tylko 8 modułów) A rachunki za en. elektryczną spadły z około 2800 (przed podwyżką) do 400zł Jakiś czas temu lilkwidowałem szkodę przepięciową - rzecz akurat dotyczyła rekuperatora. Bez problemu i bez większych komplikacji. No, nie tak do końca - trochę czekalem najpierw na serwis, a potem jeszcze na wystawienie faktury Przepięcia to chyba dzisiaj już standard w umowach ubezieczeniowych domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.01.2022 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 @DUNIA.MD - tak - i skoro nie możemy przywrócić tych tuneli przewietrzania, to zostaje ograniczenie spalania węgla, prawda?Chyba, że masz jakiś inny pomysł...śmiało...myślę, że prezydenci miast mających problemy ze smogiem w swoich miastach będą bardzo zainteresowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 A nie jest tak czasem tak, że te tunele do przewietrzania już jakiś czas temu zostaly zabudowane i to z tego powodu jest taki problem z powietrzem?Mnie o to pytasz – o Krakowie i zabudowanych tunelach do przewietrzania miasta – czytałem i była to wielka awantura i nie było to jakiś coś tam z gazety tylko głosy wyborcze na tym zawisły i się ważyły. To jest raz a dwa tak jak to pokazują na filmach i zdjęciach w gazetach, to co nie których na rynkach powinni w dyby zakuwać, bo to ludzkie pojęcie przechodzi, że tak kopcić można po mimo tego, że nie wiele jest z tym problemu by przestać kopcić tylko się trzeba trochę do tego przyłożyć. Kiedyś widziałem taki film edukacyjny nakręcony w czasach głębokiej komuny za pomocą którego nauczano gospodynie domowe jak w kuchniach węglowych palić mają i szło to pięknie jeśli postępowały tak jak na filmie pokazane było (spalanie współprądowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Jakiś czas temu lilkwidowałem szkodę przepięciową - rzecz akurat dotyczyła rekuperatora. Bez problemu i bez większych komplikacji. No, nie tak do końca - trochę czekalem najpierw na serwis, a potem jeszcze na wystawienie faktury Przepięcia to chyba dzisiaj już standard w umowach ubezieczeniowych domu. Dokładnie tak. Ja nie rozumiem ludzi, którzy wierzą, że np Sony wymieni im telewizor po 4 latach, a taki np SolarEdge nie wymieni falownika po 10. Wrodzona nieufność to fatalna wada polskiego społeczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 30.01.2022 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Oczywiście. To + cały czas rosnąca ilość domów opalanych węglem spowodowało problem. Latem jakość powietrza jest OK Brak edukacji i utwierdzenie zagorzałych palaczy że dym musi lecieć. Nic dziwnego skoro od dziecka widział taki widok to nikt go nie przekona że dymem można palić. Pamiętam swoje początki i teksty od znajomych ze gdyby mnie nie znali to pomyśleli by że zwariowałem. A wystarczy parę audycji w telewizji i ludzie zmienili by podejście do palenia w piecu. Jestem za edukacją a nie karami, wymuszaniem i wmawianiem społeczeństwu że węgiel jest niedobry. Nowe elektrownie węglowe w naszym kraju są tak zabezpieczone przez filtry warte miliony złotych że gdyby pobrały powietrze z jakiejś dużej aglomeracji to taka elektrownia węglowa oddała by do atmosfery czystsze powietrze niż pobrała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts