imrahil 10.01.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zakaz?czemu od razu zakaz? Jeśli ludzie byli by świadomi to nie było by dymu.Edukować,uświadamiać jak ekonomicznie/bez dymowo palić i problem sam się rozwiąże. bo edukacja nie działa. pokazałem rodzicom jak palić od góry i tak palą, ale nikt naokoło w to nie wierzy. jak pisałem - jakość powietrza się pogarsza z roku na rok, co jest spowodowane budową kolejnych domów z przewymiarowaną kotłownią. te nowe domy mają kotły górnego spalania takiej mocy jak nieizolowane 50,60-letnie kostki wokół i kopcą najwięcej. w Rybniku dochodzi jeszcze problem deputatów węglowych - żaden pracownik Kompanii Węglowej nie zastanawia się nad innym źródłem ogrzewania, bo ma 8 ton węgla w naturze. z tego powodu też nawet nie biorą pod uwagę kotłów na ekogroszek (bo ten deuputat to 8 ton orzecha). i to wszystko nie z powodów finansowych, jak niektórzy próbowali tu tłumaczyć. to taka mentalność, bo domy całkiem spore i porządnie wykończone, ale np. izolacji betonowej ściany fundamentowej wystającej metr ponad poziom gruntu brak - bo jest węgiel za darmo. i z powodu tych właśnie deputatów władza nic z tym nie zrobi, przynajmniej w Rybniku, bo byłoby to potraktowane jako zamach na ludzi i na górnictwo. oczywiście taki zakaz nie powinien dotyczyć domów, które już stoją, to jasna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.01.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 No z naszą elektrownią nawet protesty były i to niejednokrotnie . Mam kolegę mieszkającego na Grabowni czyli całkiem blisko elektrowni to wiele razy widziałem na jego posesji jasno szary pył, który elektrownia produkuje czasami zazwyczaj nad ranem - podobno nie jest aż tak szkodliwy ale jednak jest Faktycznie elektrownia parę latek ma i była w planie budowa kolejnego nowoczesnego bloku jednak Francuzi zrezygnowali z tej opcji (około 2 mlrd Euro) i tylko podremontują stare bloki. W sumie do Francji daleko to pewnie im ten pył ze śląska nie przeszkadza Po za tym wiater nie wtewte strone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.01.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Dlaczego jasna sprawa, uważam że zakaz powinien objąć stopniowo wszystkie domy, oczywiście przy odpowiedniej zachęcie finansowej. Mamy jeszcze w Polsce 50 lat tym syfem oddychać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.01.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 bo edukacja nie działa. pokazałem rodzicom jak palić od góry i tak palą, ale nikt naokoło w to nie wierzy. jak pisałem - jakość powietrza się pogarsza z roku na rok, co jest spowodowane budową kolejnych domów z przewymiarowaną kotłownią. te nowe domy mają kotły górnego spalania takiej mocy jak nieizolowane 50,60-letnie kostki wokół i kopcą najwięcej. w Rybniku dochodzi jeszcze problem deputatów węglowych - żaden pracownik Kompanii Węglowej nie zastanawia się nad innym źródłem ogrzewania, bo ma 8 ton węgla w naturze. z tego powodu też nawet nie biorą pod uwagę kotłów na ekogroszek (bo ten deuputat to 8 ton orzecha). i to wszystko nie z powodów finansowych, jak niektórzy próbowali tu tłumaczyć. to taka mentalność, bo domy całkiem spore i porządnie wykończone, ale np. izolacji betonowej ściany fundamentowej wystającej metr ponad poziom gruntu brak - bo jest węgiel za darmo. i z powodu tych właśnie deputatów władza nic z tym nie zrobi, przynajmniej w Rybniku, bo byłoby to potraktowane jako zamach na ludzi i na górnictwo. oczywiście taki zakaz nie powinien dotyczyć domów, które już stoją, to jasna sprawa. Górnicy mogą odbierać swój deputat na różne sposoby. Mogą wziąć ekwiwalent pieniężny. Mogą odebrać w naturze z innej kopalni i w innym sortymencie - stosuje się odpowiednie przeliczniki. Nie są uwiązani do orzecha z kopalni na której fedrują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Brat taty pracował 25 lat w kopali, choć ma deputat, to i tak pali drewnem. Oczywiście że zakaz powinien być, zakaz głupoty.. jeśli szamanizm budowlany był by w mniejszości, a nie na każdym kroku słuchać tych głupot;typu 10cm izolacji starczy .. czy ściany nie oddychają pod izolacją, wiara w jakąś tradycję, co jest tradycją ? może ziemianki z epoki kamienia ?jeśli "tradycja" ma być wyznacznikiem 'jakości" to widać to tu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 10.01.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 bo edukacja nie działa. pokazałem rodzicom jak palić od góry i tak palą, ale nikt naokoło w to nie wierzy. jak pisałem - jakość powietrza się pogarsza z roku na rok, co jest spowodowane budową kolejnych domów z przewymiarowaną kotłownią. te nowe domy mają kotły górnego spalania takiej mocy jak nieizolowane 50,60-letnie kostki wokół i kopcą najwięcej. w Rybniku dochodzi jeszcze problem deputatów węglowych - żaden pracownik Kompanii Węglowej nie zastanawia się nad innym źródłem ogrzewania, bo ma 8 ton węgla w naturze. z tego powodu też nawet nie biorą pod uwagę kotłów na ekogroszek (bo ten deuputat to 8 ton orzecha). i to wszystko nie z powodów finansowych, jak niektórzy próbowali tu tłumaczyć. to taka mentalność, bo domy całkiem spore i porządnie wykończone, ale np. izolacji betonowej ściany fundamentowej wystającej metr ponad poziom gruntu brak - bo jest węgiel za darmo. i z powodu tych właśnie deputatów władza nic z tym nie zrobi, przynajmniej w Rybniku, bo byłoby to potraktowane jako zamach na ludzi i na górnictwo. oczywiście taki zakaz nie powinien dotyczyć domów, które już stoją, to jasna sprawa. Pokazałeś,są świadomi i palą prawidłowo. Dla tego potrzeba edukować na szeroką skale!!! Tak,uważam że jak się uświadomi "kowalskiemu" że zaoszczędzi rocznie 1tyś zł na prawidłowym paleniu to przyniesie efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.01.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Górnicy mogą odbierać swój deputat na różne sposoby. Mogą wziąć ekwiwalent pieniężny. Mogą odebrać w naturze z innej kopalni i w innym sortymencie - stosuje się odpowiednie przeliczniki. Nie są uwiązani do orzecha z kopalni na której fedrują. nie wiem, ale znam osobiście sporo górników (sam pochodzę z bardzo górniczej okolicy, oprócz górników w rodzinie, praktycznie każdy sąsiad górnik, w tym sporo ludzi w moim wieku) i wszyscy biorą orzech (niekoniecznie z kopalni w której pracują, to fakt) i pakują go do kotłów górnego spalania. jeden sąsiad ma w budowanym domu wypasiony kocioł z podajnikiem i rusztem awaryjnym, na którym chyba rozpala codziennie rano (wpada na chwilę, intensywnie kopci z komina przez kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt minut). naprawdę bym się ucieszył gdyby chociaż połowa z nich paliła groszkiem, albo chociaż w odpowiednim śmieciuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) a co się będą przejmować, jak byś poszedł i na "srał" do studni to by zaraz zagrali larum .. tylko że człowiek zjada koło 1,5 kg, wypija koło 2,5 litra płynów i około 22 kg powietrza .. to widać od razu co dostaje po rzopie. Palenie w różnego typu wynalazkach polega własnie na uporczywym tkwieniu w głupocie. Kuzyn ma dom z jednego pustaka żużlowego, 2 lata temu izolował strop .. normalnie zachowanie godne skrajnego kretynizmu 5cm:bash: pytam się czemu tyle .. to zaraz szamańskie wywody że więcej się nie opłaca .. i nadal pali w sowim śmieciuchu. A dom powiedział bym ma idealny pod przeróbkę do standardu śmiało pasywnego.. idealnie na południe, park od północy i wschodu .. zero wiatrów itp osłona książkowe warunki, balkony do wykorzystania .. Zresztą widział u moich rodziców początki izolacji .. miał wzór.. ale co tam szamanizm nie tak łatwo wytępić. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 10.01.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 E tam, że niby węgiel. Ja wyrzucam ze 3 wory z plastikami co miesiąc, a jadąc przez moje zadupie widzę, że niektórzy nawet jednego się nie dorobili, może tu trzeba zacząć edukację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Po węglu jeszcze tylko zakaz produkcji i palenia tytoniu i w końcu będzie czym oddychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Z komina wylatuje i ten z tytoniu wylatuje drzwiami, oknami i wentylacją i jest wszędzie wszechobecny. Trzeba mieć przynajmniej nadzieję, że jak już od 2030 r. mamy zacząć zasiedlać Marsa to nie będziemy tam wydobywać węgla i nie wyślemy tam palaczy i grzejących się węglem. http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/ciekawostki,49/10-tysiecy-chetnych-do-zamieszkania-na-marsie,84566,1,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 A komu przeszkadza jak ktos pali tyton w swoim domu ? I co z tym niewidocznym dymem ? Co wylatuje z komina gdzie palone jest weglem? Mi przeszkadza, a ściślej mówiąc wqrwia mnie to, że z moich pieniędzy leczy się ludzi, którzy sami siebie niszczą tym cholernym nałogiem. Chcą się truć, niech sami póżniej płacą za efekty swoich decyzji. Nie wiem dlaczego tytoń i gorzała są w pełni legalne. Statystyki odnośnie zdrowotnych skutków zażywania obu używek bez problemu znajdziesz w necie. A z drugiej strony człowiek zgodnie z prawem nie może sobie upiec hash cookies, które są lekarstwem na wiele schorzeń. Taki kraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 E tam, że niby węgiel. Ja wyrzucam ze 3 wory z plastikami co miesiąc, a jadąc przez moje zadupie widzę, że niektórzy nawet jednego się nie dorobili, może tu trzeba zacząć edukację.. to trzeba zacząć im zacząć szczać do studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.01.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 A ja chce aby wszyscy zaprzestali jazdy nad Polskie morze bo brudzą na plaży pety i inne kapsle od Browca, a jeśli mam już głos to do Chorwacji mogą jeździć byle bez Leszka i Tyskiego, i wypowiadać się bez tego "Kur*a" które słychać na każdym kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Powoli się samo unormuje, coraz więcej osób ma kamerki i wybryki co niektórych lądują gdzie trzeba.tylko że prawie bez samochodu się żyć nie da .. a dom bez ogrzewania wunglem się da..zwłaszcza że nie tylko wungiel idzie do palenia.Dobry skuteczny "zakaz" to bezwzględny zakaz czyszczenia kominów! i pieców, to pod karą wysokiej kontrybucji powinno być ścigane.A kominiarze w wyciorami do kominów niczym złodzieje z łomami, zakaz sprzedaży wyciorów i akcesoriów do czyszczenia kominów ..Oraz osiatkowany wylot do komina i brak rewizji .. żeby nie można było niczego wkładać ..Taki kozaczek sobie pali śmieciami w najlepsze, a później idzie raz na tydzień czyści komin i znowu pali jeszcze jakieś "nakazy" czyszczenia kominów .. to mógł i wymyślił idiota .. bo sadza się zapali .. jeśli syf w kominie to kara być musi .. jakoś 25 blisko lat palenia drewnem sadzy w kominie nie mam ..to na ho potrzeba czyścić ? jeśli cegła tylko przyczerniona .. http://solidnyremont.files.wordpress.com/2014/03/img_2068.jpg?w=640&h=480 to jest syfski komin http://www.naprawa.kominow.slask.levelit.pl/wp-content/uploads/2013/09/naprawiamy-frezujemy-kominy-na-slasku.jpg takiego koloru jest cegła .. lekko przypruszona ..na czarno .. po 25 latach palenia .. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.01.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) I żeby psy przestały po trawnikach srać.... Eeee, no, całkiem ładny;) Swoją drogą swojego nie czyściłem od pobudowania... Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.01.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 a jeśli mam już głos to do Chorwacji mogą jeździć byle bez Leszka i Tyskiego, i wypowiadać się bez tego "Kur*a" które słychać na każdym kroku. I czasem człek się zastanawia czy w ogóle gdzieś wyjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 nie ma co porównywać syfu z kominów, do psiego nawozu przy okazji zrobię zdjęcie tego swojego super komina ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.01.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Nie porównuję... chociaż... I na psią kupę i na syf z kominów są dwie metody. Nakazowa- nie do wyegzekwowania. Edukacyjna- i tu trzeba czasu, bo niektórzy ze względu na niereformowalność muszą odejść w sposób naturalny. A i tak do wszystkich nie trafi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.01.2015 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Edukacyjna- i tu trzeba czasu, bo niektórzy ze względu na niereformowalność muszą odejść w sposób naturalny. A i tak do wszystkich nie trafi... Tu nie trzeba edukacji,wystarczy pomyśleć,siąść nad kalkulatorem i policzyć. Cały czas zachodzę w głowę czemu inwestorzy budujący nowe domy są tak bezmyślni i tak mało inteligentni. Z czego się to bierze ? Z braku poprawnego kształcenia w szkole podstawowej albo ze zbyt zaściankowego wychowania ? Na podstawie: Jakie ogrzewanie polecilibyście do domu o tych parametrach, kotłownie przerobiłem na pokój Nie chciałem się bawić z piecami i składowaniem opału i zależało mi na wygospodarowaniu dodatkowego pokoju. Można przyjąć,że są jednak inteligentni inwestorzy potrafiący operować kalkulatorem. Przecież system grzewczy na ekogroszek to ok.30tys.zł z kotłownią zatem,który mądry inwestor pójdzie na takie coś ? Czyżby inwestorzy z ekogroszkiem w nowych domach nie byli by zbyt "rozgarnięci" ? Może trzeba by zacząć uczyć ich matematyki od podstaw od podstawówki bo ewidentnie mają z nią problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts