Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pokaż kogoś z FM kto zapłacił wg faktury poniżej 40gr/kWh. Daruj sobie "darmowy" prąd z DUONU.

ja mam średnią cenę 1 kWh = 22 grosze na fakturach od 24.11.2014 do 23.01.2015, uwzględniając wszystkie składniki stałe i zmienne. dystrybucja Tauron, energia Duon. do Duon podstawiam liczbę kWh z faktury Taurona (bo do końca lutego Duon przysyła mi faktury wg prognozy) + opłata handlowa. żadnej promocji, cena gwarantowana na trzy lata. i co?

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak chcecie zakazać węgla w nowych domach jak tu 90% projektow ma kominy i kaloryfery na ścianach a jako źródło ogrzewania jest kocioł na paliwo stałe lub po modernizacji kocioł gazowy???

nie trzeba daleko szukac- murator jest pełny nowiutkich projektow malych domów z ogrzewaniem węglowym

Kowalski uzna że się z niego idiotę robi każąc z węgla rezygnowac jesli największy portal o tematyce budowlanej oferuje projekty z takim sposobem ogrzewania

http://projekty.muratordom.pl/projekt_wrzosowe-wzgorza,3006,0%2C0.htm?c=53&kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&wo_0=&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=&p_1=150&a=&c=53&g=1&g=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=1&sd=#materialy

http://projekty.muratordom.pl/projekt_bajeczny-widok,3009,0%2C0.htm?c=53&kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&wo_0=&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=&p_1=150&a=&c=53&g=1&g=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=1&sd=#materialy

http://projekty.muratordom.pl/projekt_wystarczajacy-wariant-i,3002,0%2C0.htm?c=53&kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&wo_0=&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=&p_1=150&a=&c=53&g=1&g=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=1&sd=#materialy

http://projekty.muratordom.pl/projekt_wystarczajacy,2962,0%2C0.htm?c=53&kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&wo_0=&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=&p_1=150&a=&c=53&g=1&g=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=1&sd=#materialy

http://projekty.muratordom.pl/projekt_porywajacy,2963,0%2C0.htm?c=53&kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&wo_0=&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=&p_1=150&a=&c=53&g=1&g=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=1&sd=#materialy

http://projekty.muratordom.pl/projekt_rumiankowy-wariant-ii,2974,0%2C0.htm?c=53&kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&wsk_0=&web_1=&wo_0=&br=1&knd_1=&knd_0=&p_0=&p_1=150&a=&c=53&g=1&g=2&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=1&sd=#materialy

jeśli na rynku jest oferta domów o zapotrzebowaniu na poziomie 3-4KW i pcha się do nich z punktu kominy kaloryfery i kotły węglowe to watpię aby komus się chciało budowac inaczej wychodząc z założenia że skoro tak jest to jest dobrze.

nie każdy się na budowlance zna i nie kazdy musi koniecznie sprawdzać czy mozna inaczej. to na etapie projektu powinno się zakazać pewnych rozwiązań zwłaszcza dla domów o najniższych potrzebach. zacznijmy od zmiany mentalności projektantów a wtedy Kowalski dostając projekt z podłogówką, WM i pompą zamiast kominów kalafiorów i śmieciucha uzna ze tak ma byc bo tak jest dobrze

Na obecną chwilę najlepszym i zupełnie bez-kosztowym (dla Państwa) rozwiązaniem jest zakaz montażu kotłów na paliwa stałe w nowych domach. Już na etapie pozwolenia na budowę. Tylko tyle i aż tyle zmusi Kowalskiego do myślenia, a problem dymu z kominów za 50 lat będzie zjawiskiem marginalnym. Nikogo się nie skrzywdzi, nikomu nie pomoże (bo i z jakiej racji) a problem zostanie rozwiązany. Bez tego najprostszego kroku nigdy nic się w tej materii nie zmieni:(

I tak i nie ...

Użytkownik MUSI mieć możliwość wyboru.

Obecnie ma do wyboru węgiel albo prąd , często dodatkowo jest gaz.

Tam gdzie jest gaz mało kto decyduje się na węgiel ...

a jak chcecie zakazać węgla w nowych domach jak tu 90% projektow ma kominy i kaloryfery na ścianach a jako źródło ogrzewania jest kocioł na paliwo stałe lub po modernizacji kocioł gazowy???

nie trzeba daleko szukac- murator jest pełny nowiutkich projektow malych domów z ogrzewaniem węglowym

Kowalski uzna że się z niego idiotę robi każąc z węgla rezygnowac jesli największy portal o tematyce budowlanej oferuje projekty z takim sposobem ogrzewania

Może MURATOR ma układ z górnikami;)

A tak na poważnie to chyba zostało natworzone tych bubli projektowych i teraz trzeba to jakoś opchnąć.

Kaszpir ja Ciebie kocham.

masz mój głos w wyborach.

Ale ja tak realnie o rozwiązenie problemu pisałem :)

Bo politycznie to tego nawet Prezydent Duda z całym sejmie PiS nie da rady zrobić.

Choć pięknie by było tak od razu zrobić skok technologiczny o 2 klasy :)

Wiem że bylo by to piękne , ale w naszym Państwie nie ma szansy nawet na część propozycji ...

Ale da się zrobić:

1. CAŁKOWITY zakaz sprzedaży i produkcji kotłów (tzw śmieciuchów) jak i kotłów na ekogroszek które nie posiadają certyfikatu energetycznego klasy A. Mało który kocioł ma taką klasę , ale są takie ...

2. Dopłaty do wymiany śmieciuchów na nowoczesne kotły na paliwo stale lub dopłata do przejścia na gaz (jak jest taka możliwość).

3. Ogólnopolska akcja na temat poprawnego palenia w kotle. Dodatkowo część urzędników wydziału środowiska miało by się zająć nauka poprawnego palenia w kotłach.

4. Dokładny monitoring kominów. W przypadku stwierdzenia że ktoś "smrodzi" kontrola. Jak smrodzenie wynika z palenia śmieci - kara 5000zł. Jak wynika z braku umiejętności , to wysłać na jakiś kurs finansowany z UE na temat poprawnego palenia . W razie nie ukończenia kursu - 1000zł kary :)

5. Odpowiedzialność finansowa za źle dobrane źródło energii. Nie po to każdy nowy dom ma certyfikat energetyczny aby potem jakiś Pan Zdzichu hydraulik do domu gdzie ma wyliczone 5KW zapotrzebowania dawał 35KW , bo z tego kotla ma najwiekszą prowizję ...

Wystarczyłoi by aby pan hydraulik wypełniał zaświadczenie że kocioł został dobrany odpowiedni do wyliczenia energetycznego.

Obecnie przez CHCIWOŚĆ instalatorów i sprzedawców w wiekszosci są sprzedawane nieodpowiednio dobrano mocą kotły.

Widziałem już montowane tłoki 25KW do domów poniżej 100m2 , do nowych domów ...

I tak i nie ...

Tam gdzie jest gaz mało kto decyduje się na węgiel ...

I tak i nie.

Na przykładzie naszej wsi.

Kilka lat temu powstaje komitet gazowniczy. Gmina zobowiązuje się częściowo dofinansować inwestycję /nie powiedzieli ile/.

Deklaracje na piśmie + wpłata 300 zł. Deklaruje ok. 80% mieszkańców.

Jak dochodzi co do czego nie zostaje nawet co 10 chałupa. PGNiG rezygnuje z inwestycji. Jest nieopłacalna.

Deklarujący przyznali, że nie liczyli się z lawiną kosztów - przyłącze, kocioł, modernizacja ogrzewania /w wiekszości grawitacyjne/. Do wyższych kosztów ogrzewania gaz vs. śmieciuch nawet nie doszliśmy.

Dalej przy dezwietrznej pogodzie spacer zimą jest niemożliwy.

Późnym wieczorem dochodzi jeszcze smród z nagminnie opróżnianych szamb.

ja mam średnią cenę 1 kWh = 22 grosze na fakturach od 24.11.2014 do 23.01.2015, uwzględniając wszystkie składniki stałe i zmienne. dystrybucja Tauron, energia Duon. do Duon podstawiam liczbę kWh z faktury Taurona (bo do końca lutego Duon przysyła mi faktury wg prognozy) + opłata handlowa. żadnej promocji, cena gwarantowana na trzy lata. i co?

O koszcie prądu z Duonu będziesz mógł powiedzieć po rozliczeniu podpisanej umowy (niektórzy podpisują na 4 lata), czy będzie dla Ciebie korzystna ta miana - zobaczymy. Wg moich rozliczeń koszt energii w tar G12 to koszt całkowity podzielony przez całkowite zużycie (tania+droga).

Kaszpir - nowa norma zmieniła terminologię. Obecnie nie ma już klasy A,B,C. Dawne A to aktualnie 3 klasa. Co raz więcej kotłów zaczyna spełniać kryteria dla 4 klasy. 5 klasa i kotły z technologią BAT to melodia przyszłości. Jestem również za karami w przypadku długotrwałego kopcenia z komina. Myślałem o wprowadzeniu konieczności przeprowadzenia OZC przed zakupem pieca. Ale znając polskie realia zaraz pojawiliby się magicy, którzy wykonują takie tematy za 100PLN-a z wynikami z czapy. Dodatkowo wprowadzanie standardów emisji oraz odpowiednich parametrów dla węgli dopuszczonych do sprzedaży dla odbiorcy indywidualnego.

PS. Pamiętam kiedyś pisano, że są kraje gdzie kominiarz podczas rutynowego przeglądu przewodów kominowych może dokonać nawet zamknięcia kotłowni jeśli stwierdzi, że palenie nie spełnia pewnych standardów.

Edytowane przez sebsa

O koszcie prądu z Duonu będziesz mógł powiedzieć po rozliczeniu podpisanej umowy (niektórzy podpisują na 4 lata), czy będzie dla Ciebie korzystna ta miana - zobaczymy. Wg moich rozliczeń koszt energii w tar G12 to koszt całkowity podzielony przez całkowite zużycie (tania+droga).

no tak właśnie podzieliłem. od marca mam mieć rozliczenia rzeczywiste. co jeszcze chcesz?

3. Ogólnopolska akcja na temat poprawnego palenia w kotle. Dodatkowo część urzędników wydziału środowiska miało by się zająć nauka poprawnego palenia w kotłach.

Do tego to jest potrzebna dobra wola mediów a takowej brak. Wystarczyło by aby wszystkie stacje przez tydzień czasu poświęciły dobrowolnie i nieodpłatnie 10-15 minut dziennie i emitowały w każdym bloku reklamowym krótki 15-20 sekundowy spot na ten temat. Ale przecież zaraz by się podniosło larum że jak to tyle kasy by n.p. pan Solorz i inni stracili że by wszyscy zbankrutowali.

I tak i nie.

Na przykładzie naszej wsi.

Kilka lat temu powstaje komitet gazowniczy. Gmina zobowiązuje się częściowo dofinansować inwestycję /nie powiedzieli ile/.

Deklaracje na piśmie + wpłata 300 zł. Deklaruje ok. 80% mieszkańców.

Jak dochodzi co do czego nie zostaje nawet co 10 chałupa. PGNiG rezygnuje z inwestycji. Jest nieopłacalna.

Deklarujący przyznali, że nie liczyli się z lawiną kosztów - przyłącze, kocioł, modernizacja ogrzewania /w wiekszości grawitacyjne/. Do wyższych kosztów ogrzewania gaz vs. śmieciuch nawet nie doszliśmy.

ale to jest standard,

3 różne wsie i inwestycje PGNiG u Nas i dochodzi do skutku 1,

i tak się z tej 1 cieszymy bo cała zasługa tej 1 to szkoła i kilka dużych lokali komercyjnych opalanych na olej które szybko przejdą na gaz ziemny. Bez tych kilku podmiotów nie byłoby gazu.

oczywiście przez to część nowych domów ma już ekogroszek od kilku lat i też -mimo nowych domów- nie zamierzają ponownie nic w kotłownie inwestować. Choć i gdyby był gaz to zapewniam, ze w mojej okolicy nadal 60-70% nowo budowanych domów będzie na ekogroszek

także system musi być bardzo pomieszany i dawać kilka opcji. Jest u Nas ok 3,5 miliona gospodarstw domowych z takimi piecami. Możemy iść drogą Czechów na początek i zakazać sprzedaży kopciuchów oraz zostawić na rynku tylko kotły z podajnikiem klasy III a od 2018 klasy IV a od 2024 klasy V. Plus program termomodernizacji bo to prawie zawsze się opłaca i w zasadzie za 20 lat nie ma problemu. Kotły się psują i się same wymienia jak rynek będzie ograniczony do danych modeli i klas. Ewentualnie drobny program dopłaty do pieca lepszej klasy dla tych najbiedniejszych.

W XIX wieku - epoka pozytywizmu - modne było takie określenie "Pracy Organicznej/Pracy u podstaw". Najlepiej zacząć od swojego podwórka. Sam powoli dojrzewam, aby przejść się na sesję Rady Gminy i podjąć temat małej emisji. Ostatnio widziałem taki filmik na YT, gdzie osoba prezentowała metodę spalania od góry jako prosty i tani sposób zmniejszenia problemu jakości powietrza wokół nas. Gmina w której mieszkam ma 2 swoje gazety, więc mogłaby na ich łamach poruszyć temat dymiących kominów. Sam chyba również poświęcę 50PLN na 2-3 ryzy papieru + tusz do drukarki aby wydrukować ulotkę "czystego ogrzewania" celem podrzucenia tego wokół.

..... Możemy iść drogą Czechów na początek i zakazać sprzedaży kopciuchów oraz zostawić na rynku tylko kotły z podajnikiem klasy III a od 2018 klasy IV a od 2024 klasy V. Plus program termomodernizacji bo to prawie zawsze się opłaca i w zasadzie za 20 lat nie ma problemu. Kotły się psują i się same wymienia jak rynek będzie ograniczony do danych modeli i klas. Ewentualnie drobny program dopłaty do pieca lepszej klasy dla tych najbiedniejszych.

A wiesz ile jest wokół samoróbek, które pełnią funkcję CO. Sam mam chyba 2 sąsiadów obok, którzy mają tego typu cuda.

W XIX wieku - epoka pozytywizmu - modne było takie określenie "Pracy Organicznej/Pracy u podstaw". Najlepiej zacząć od swojego podwórka. Sam powoli dojrzewam, aby przejść się na sesję Rady Gminy i podjąć temat małej emisji. Ostatnio widziałem taki filmik na YT, gdzie osoba prezentowała metodę spalania od góry jako prosty i tani sposób zmniejszenia problemu jakości powietrza wokół nas. Gmina w której mieszkam ma 2 swoje gazety, więc mogłaby na ich łamach poruszyć temat dymiących kominów. Sam chyba również poświęcę 50PLN na 2-3 ryzy papieru + tusz do drukarki aby wydrukować ulotkę "czystego ogrzewania" celem podrzucenia tego wokół.

Brawo. Zwróci Ci sie to być moze wielokrotnie jesli da efekt.

Kobra64

zdaje się jesteś dobry w tematy handlu węglem

napisz ile tego ekogroszku jest w Polsce?

jak także jak sądzisz jaka była by cena ekogroszku przy takim założeniu, że każdy z miału przechodzi na ekogroszek

bo się zaraz krzywe popytu i podaży tak rozjadą, że sprawność kotła nic nie da bo nowa cena zrobi swoje - lub import

Kolego, ekogroszku może być praktycznie tyle ile jest węgla płomiennego w Polsce. Jak znacząco spadła mi sprzedaż klasycznych węgli opałowych i w dodatku ekogroszki brane wprost z kopalni ( te drogie, o wysokich wartościach opałowych, niskich siarkach i popiołach - Pieklorze i inne takie ) zaczęły być problematyczne w spalaniu ( ze względu na rosnące RI ) zrobiłem sobie kruszarkę. Przedsiębiorca to takie zwierzę jest, które zawsze znajdzie metodę zaspokojenia popytu.

Może to i racja - trzeba wprowadzić całkowity zakaz palenia węglem dla celów indywidualnych i przemysłowych a co się z tym również wiąże zakazać używania wszelkiej maści kotłów i kominków dla spalania paliw stałych.

Jest to do zrobienia a wszyscy co mają kotły i kominki przejdą na gaz albo jakieś pompki czy prąd.

Prąd też mamy z węgla :)

Dokładnie o tym samym myślę. Jeśli znajdziesz gdzieś taką dobrze zredagowaną ulotkę daj cynk. Warunek. Prosty język i proste czytelne rysunki!