KvM 20.02.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Widzisz. Prezentujesz sposób myślenia tych ludzi. Oni nie rozumieją ze w nowym sprawniejszym piecu oni spalą tego opału dwa razy mniej i finansowo wyjdzie na to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.02.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Tak, tylko szczególnie na wsiach w kotłach miałowych ludzie palą nie tylko tym tanim miałem, ale i drewnem, trocinami, itp. Czy w nowym, ekologicznym piecu będą mogli też palić różnymi rodzajami opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 20.02.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witam.Widzisz przemądrzały kolego KvM,znowu coś słyszałeś a resztę sobie wymyśliłeś,jak to czasem robisz.Norma zanieczyszczeń dla kotłów gazowych z roku 1998 nie istnieje i nigdy nie istniała,a dzisiejsza norma,a raczej zarządzenie,bo tak to się fachowo nazywa, to 60 mg./kwh .BImSchV można przetłumaczyć jako zarządzenie odnośnie ochrony przed emisją spalin,1 weszła w życie 22.03. 2010,druga od tego roku,przed tym była norma z roku 1988.Gdybyś znał dobrze niemiecki to doktor Google by ci pomógł,ale pewnie nie znasz na tyle tylko się wymądrzasz.Widzisz szkopy wzięli się na sposób,robią co kilka lat nowe ostrzejsze normy,co z czasem dyskwalifikuje stare urządzenia,w przypadku kotłów gazowych 30 lat i koniec i nie ważne czy spala w miarę czysto,jeśli nie spełni normy i tak na złom,podobnie jest z samochodami,ale kotły i auta są dla nich co najmniej 4 razy tańsze niż dla nas,dlatego pod nosem poburczą i kupią nowe bo ich stać,a państwo się też bogaci.Tu sobie poczytajcie na temat emisji i norm zanieczyszczeń spalinami z kotłów pieców,kominków http://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/publikation/long/3776.pdf Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 20.02.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witajbędzie zakaz, zobacz najnowsze dofinansowania na modernizację kotłowni w NFOŚ i WFOŚ - piszą wyraźnie - modernizacja kotła na biomasowy - NIE EKO GROSZKOWY ! Chcesz mogę udostępnić link o tym. Węgiel jest passe - cała Europa to wie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 20.02.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Widze kolego miedziannik, że na ambicje Ci wsiadłem skoro mnie tak atakujesz . Możesz nawet przyjąć że nie wiem jak się mówi po niemiecku dziękuje. Ale przynajmniej podlinkowałeś fajny dokument. Z niego jasno widać że w wypadku paliw stałych dopuszczalne w normach są emisje których w przypadku gazu w zasadzie w ogóle nie ma. Chodzi o pyły i tlenek węgla. Niestety to nie są jedyne szkodliwe substancje które emitują paliwa stale. Podejrzewam że normy ich nie obejmują, bo nie sposób pomierzyć łatwo ich poziomów lub ich poziom jest powiązany z emisjami ujętymi w normach lub też jest zależny od składu paliwa (rodzaj drewna, węgla etc) Ciekawe czy wniosek iż mikro piece do 4kW nie są objęte normami jest słuszny. Może się kolego w tym temacie wypowiedz? Edytowane 20 Lutego 2015 przez KvM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 przeszła przez sejm ustawa o OZE. miliony Polaków, w tym takich, których nie stać na własny dom (żeby powiesić na nim panele PV) będą dopłacać do 200 tys. instalacji PV (gwarantowane ceny energii przekraczające trzykrotnie obecne ceny hurtowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.02.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 przeszła przez sejm ustawa o OZE. miliony Polaków, w tym takich, których nie stać na własny dom (żeby powiesić na nim panele PV) będą dopłacać do 200 tys. instalacji PV (gwarantowane ceny energii przekraczające trzykrotnie obecne ceny hurtowe). lepiej dotować fotowoltaikę niż dopłacać do górnikow, robić w mundurowce emerytów w wieku 45 lat itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 20.02.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) lepiej dotować fotowoltaikę niż dopłacać do górnikow, robić w mundurowce emerytów w wieku 45 lat itd. Zgadza się. To też jest jakiś sposób na czystsze powietrze. Dla WSZYSTKICH. Jest całkiem sprawiedliwe że wszyscy będą za to płacić. Niestety nie rozwiązuje sedna problemu, bo to nie elektrownie, nawet te węglowe są największym źródłem zanieczyszczenia powietrza. Jednak to zawsze jakiś kroczek w dobrym kierunku. Fotovolatika nie jest ideałem ale to najlepszy poza atomem sposób produkcji prądu. Zero emisji do atmosfery (nie licząc rzecz jasna niewielkiej emisji związanej z produkcja ) Edytowane 20 Lutego 2015 przez KvM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 lepiej dotować fotowoltaikę niż dopłacać do górnikow, robić w mundurowce emerytów w wieku 45 lat itd. ja tam jestem daleki od twierdzenia, że dopłacamy do górników. do emerytów górniczych na pewno tak. ale kopalnie naprawdę sporo podatków odprowadzają do kasy państwa, padną kopalnie to padnie cały Śląsk (już nie jest tu wesoło). zagraniczny kapitał jest zwolniony z podatków (patrz na markety, strefy ekonomiczne), duże zagraniczne koncerny (np. Orange) wliczają w koszt korzystanie z logo spółki matki, przez co też nie płacą w Polsce podatku. rząd buduje gazoport i chce za jego pomocą importować gaz droższy niż z Rosji, itd. kopalnie są mocno obciążone podatkami, podobnie jak małe polskie przedsiębiorstwa. coś tu śmierdzi. do tego kopalnie są bardzo kiepsko zarządzane, skorumpowane i zbyt mocno uzwiązkowione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 20.02.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 ja tam jestem daleki od twierdzenia, że dopłacamy do górników. do emerytów górniczych na pewno tak. ale kopalnie naprawdę sporo podatków odprowadzają do kasy państwa, padną kopalnie to padnie cały Śląsk (już nie jest tu wesoło). zagraniczny kapitał jest zwolniony z podatków (patrz na markety, strefy ekonomiczne), duże zagraniczne koncerny (np. Orange) wliczają w koszt korzystanie z logo spółki matki, przez co też nie płacą w Polsce podatku. rząd buduje gazoport i chce za jego pomocą importować gaz droższy niż z Rosji, itd. kopalnie są mocno obciążone podatkami, podobnie jak małe polskie przedsiębiorstwa. coś tu śmierdzi. do tego kopalnie są bardzo kiepsko zarządzane, skorumpowane i zbyt mocno uzwiązkowione. Śmierdzi to, że powielasz mity Pokaz mi jaki hipermarket jest zwolniony z podatków. Podaj choć jeden przykład. Strefy ekonomiczne są dla wszystkich a nie tylko zagranicznego kapitału. Sztuczki podatkowe typu oplaty za logo stosują tak samo firmy polskie jak i zagraniczne. Kopalnie są bardzo mało obciążone podatkami. Podatki są wręcz śmieszne w porównaniu że szkodami jakie kopalnie robią i w związku z tym, że wydobywają zasoby należące do całego społeczeństwa. Kopalnie dostały miliardy złotych w postaci anulowania ich długów i kolejne miliardy jako przywileje dla górników. Co do zarządzania masz przykład z JSW. Realnie rządzą związki które nie ponoszą za to odpowiedzialności. Odwołały prezesa, do czego nie miały formalnie prawa. Na etaty związkowe ida gigantyczne pieniądze, dlatego każdy chce być zwiazkowcem. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 20.02.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dokładnie tak jak pisze KvM. Podajcie przykład choć JEDNEGO hipermarketu, który obecnie nie odprowadza podatków. Takie populistyczne pieprzenie.Jeśli chodzi o kopalnie, to fajny artykuł dziś czytałem na gazeta.pl o kopalni Silesia. Kogo interesuje, może się zapoznać. Okazuje się, że wydobycie węgla może być opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dokładnie tak jak pisze KvM. Podajcie przykład choć JEDNEGO hipermarketu, który obecnie nie odprowadza podatków. Takie populistyczne pieprzenie. Jeśli chodzi o kopalnie, to fajny artykuł dziś czytałem na gazeta.pl o kopalni Silesia. Kogo interesuje, może się zapoznać. Okazuje się, że wydobycie węgla może być opłacalne. masz rację, sprawdziłem jak to wygląda z tymi marketami. ale generalnie już nawet nie o kopalnie chodzi, ale cały przemysł, sposób zarządzania i pewną niezależność energetyczną. jak widać przy gazoporcie - czasem ona kosztuje. na Ukrainie w ramach konfliktu padło sporo kopalń i nagle dzisiaj kupują węgiel którego im brakuje (od ruskich!!) po ponad 100 USD/t, podczas gdy cena rynkowa to około 70 USD. co do związkowców i zarządzania to się zgadzam. wystarczy popatrzeć na fakt, że w prywatnej Silesia w administracji pracuje 35 osób. zarządzana przez Polaków była kompletnie nierentowna. takich kopalń jest i było wiele. dobre zarządzanie i trafne inwestycje mogłyby to zmienić. w państwowych kopalniach jest przerost zatrudnienia. inne przykłady - nierentowna kopalnia Brzeszcze odwala remont łaźni i budynku administracji - tak wygląda zarządzanie w polskich firmach państwowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 20.02.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Szanowny kolego KvM,nikogo nie atakuję tylko stwierdzam fakty,które ty masz gdzieś i robisz za najmądrzejszego eksperta,a wypowiadasz się o rzeczach o których nie masz bladego pojęcia.Znowu pleciesz bzdury co do pomiaru spalin w kotle gazowym,oczywiście że mierzony jest tlenek węgla,wiadomo że pyłów brak,bo brak popiołu,do tego dochodzi pomiar tlenków azotu, dwutlenku węgla i siarki.Tu masz link to poczytaj,skoro twierdzisz że znasz dobrze niemiecki http://www.kometec.de/shop/pdf/fibelrauchgas.pdf Trudno żeby mierzyć w każdym małym piecyku spaliny poniżej 4 kw. do niedawna było to 15 kw. dlatego do nie dawna budowano kotły o mocy max. 14,9 kw.,były nie tylko zwolnione z pomiaru ale i nie było obowiązku podłączenia bufora.Dzisiaj tego nie ma i słusznie,gdyby u nas coś takiego było mielibyśmy o wiele czystsze powietrze,niestety w tym kraju ludzi przekonać do bufora graniczy z cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 a dzisiaj muszą w Niemczech mieć bufor przy spalaniu paliw stałych w kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 20.02.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Kolego imrahil,chyba się jasno wyraziłem,ale na wszelki wypadek zdecydowanie TAK.Brak bufora w połączeniu z kotłem na paliwa stałe zawsze będzie skutkować smrodzeniem to nie kocioł gazowy czy olejowy=brak odbioru ciepła=wyłącz.W kotle na paliwa stałe kocioł=klapka miarkownika zamyka,dmuchawa stop=niespalone gazy w komin= dym=przepał,smród i brud.Oczywiście czym więcej techniki tym gorzej= termostaty,dobre ocieplenie,i.t.p..Dyskutujecie tu o zakazie palenia węglem,długo to jeszcze potrwa,i przemysł+ państwo dawno już zakumali,nakładając coraz ostrzejsze normy budujących domy,co doprowadza dzisiaj do paradoksalnej sytuacji gdzie grzanie kotłem na węgiel staje się nie opłacalne,wręcz niemożliwe jest bez bufora palenie bezdymne.Niestety ludzi ciężko do bufora przekonać co dopiero do gazu,prądu,a jak już to Polak kombinator potrafi,żeby trochę zaoszczędzić= kominek,który w migu super ocieploną chatę nagrzewa,a póżniej PP przymknąć do minimum i zadyma na całą okolicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.02.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 ja tam jestem daleki od twierdzenia, że dopłacamy do górników. do emerytów górniczych na pewno tak. ale kopalnie naprawdę sporo podatków odprowadzają do kasy państwa, padną kopalnie to padnie cały Śląsk (już nie jest tu wesoło). zagraniczny kapitał jest zwolniony z podatków (patrz na markety, strefy ekonomiczne), duże zagraniczne koncerny (np. Orange) wliczają w koszt korzystanie z logo spółki matki, przez co też nie płacą w Polsce podatku. rząd buduje gazoport i chce za jego pomocą importować gaz droższy niż z Rosji, itd. kopalnie są mocno obciążone podatkami, podobnie jak małe polskie przedsiębiorstwa. coś tu śmierdzi. do tego kopalnie są bardzo kiepsko zarządzane, skorumpowane i zbyt mocno uzwiązkowione. kopalnie płacą dodatkowe podatki a wg mnie słusznie bo skoro to co pod ziemią jest państwowe to wszystkich polaków i dzieki podatkom wszyscy korzystamy a bez tych podaków korzystałby tylko śląsk a przecież na górnicze emerytury zrzucamy się wszyscy. co do gazoportu to jest odwrotnie, negocjacje z rosja beda sie opierać o to, że taniej jest kupić skroplony. jesli chodzi o podatki t juz dla mnie chore sa progi podatkowe, zrównywanie ludzi którzy byliby w stanie zgromadzić kapitał i zainwestowac...socjalizm blee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 no i pięknie. gdyby ktoś pomyślał 15 lat temu i nakazał prawidłowe wykonanie instalacji ogrzewania w nowych i modernizowanych kotłowniach (czyli odpowiednio dobrany kocioł, a nie "paaaanie, weź pan 25 kW, zawsze tak robimy i działa" + bufor), to dzisiaj mielibyśmy pewnie odczuwalnie lepszą jakość powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 jesli chodzi o podatki t juz dla mnie chore sa progi podatkowe, zrównywanie ludzi którzy byliby w stanie zgromadzić kapitał i zainwestowac...socjalizm blee tu zgoda. jesteśmy młodą gospodarką i bogactwo możemy budować właśnie przez oszczędności inwestycje, a nie podatki. co do cen gazu katarskiego, to przeczytaj co zakontraktowano: http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=4B876392 PGNiG SA w wyniku nałożenia na tę spółkę obowiązków zabezpieczenia dostaw do odbiorców w kraju oraz obowiązków dywersyfikacyjnych kontraktuje surowiec po cenie wyższej niż taryfy dla odbiorców końcowych zatwierdzane przez prezesa URE czyli kupować chcą gaz po cenie wyższej niż sprzedają rosyjski . i jeszcze cena objęta klauzulą niejawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 20.02.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 masz rację, sprawdziłem jak to wygląda z tymi marketami. ale generalnie już nawet nie o kopalnie chodzi, ale cały przemysł, sposób zarządzania i pewną niezależność energetyczną. jak widać przy gazoporcie - czasem ona kosztuje. na Ukrainie w ramach konfliktu padło sporo kopalń i nagle dzisiaj kupują węgiel którego im brakuje (od ruskich!!) po ponad 100 USD/t, podczas gdy cena rynkowa to około 70 USD. co do związkowców i zarządzania to się zgadzam. wystarczy popatrzeć na fakt, że w prywatnej Silesia w administracji pracuje 35 osób. zarządzana przez Polaków była kompletnie nierentowna. takich kopalń jest i było wiele. dobre zarządzanie i trafne inwestycje mogłyby to zmienić. w państwowych kopalniach jest przerost zatrudnienia. inne przykłady - nierentowna kopalnia Brzeszcze odwala remont łaźni i budynku administracji - tak wygląda zarządzanie w polskich firmach państwowych Zgadza się. Niezależność energetyczna kosztuje. Tu znowu zalety ma atom. Można stosunkowo tanio zgromadzić paliwo na kilka lat. Dodatkowo mamy trochę własnego surowca. Podobnie kosztuje niezależność gazowa - nie tylko gazoport, ale zbiorniki podziemne. Ma to też przełożenie na budowę domu. Budując dom o niskim zapotrzebowaniu na energie zyskujemy nie tylko finansowo, ale jednocześnie zyskujemy niezależność. Jestem w stanie przeżyć dwie-trzy zimy w ostateczności tylko spalając to co rośnie u mnie w ogródku. Bez trudu organizacyjnego i wysiłku finansowego mogę zgromadzić opał na kilka lat palenia w kozie która może nie zapewni mi komfortu cieplnego w całym domu (brak rozprowadzenia ciepła), ale pozwoli względnie normalnie funkcjonować. Co więcej przy obniżonym komforcie mogę przeżyć kilka- kilkanaście dni całkowicie bez ogrzewania. Przy dobrym słońcu nawet sporo dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.02.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 "Terminal daje Litwie wiarygodną alternatywę i dźwignię do renegocjacji cen z Rosją. Litwa zapewniła sobie już 20 procent zniżki od Gazpromu. Cena spadnie od obowiązującej teraz 500 dolarów za tysiąc metrów sześciennych (mcm), do 370 dolarów za mcm. Dla porównania, cena przywozu LNG od Statoil będzie mieściła się w przedziale od 328 dolarów do 366 dolarów za mcm." chyba teraz mamy drożej niż 366 dolców a to co podałeś to pewnie cena wynika z zapewnienia bezpieczenstwa a nie z samej ceny gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts