Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W takim razie przejdź się po sąsiadach tych którzy są w trakcie budowy. Podpowiedz, że można grzać czymś innym jak węgiel, zaproś do domu. A jak będą zdecydowani w 101% na węgiel to daj namiar do forumowych sprzedawców, którzy doradzą. Zawsze to jeden kopcący komin mniej.

a czy ja jestem jakimś nauczycielem czy sprzedawcą? pracuję, płacę spore podatki, nie mam czasu ani obowiązku chodzić po sąsiadach i ich nawracać. w zamian za podatki chciałbym, żeby Państwo chociaż zadbało o zdrowie moje i moich bliskich oraz sąsiadów. tanio i zgodnie z prawem. leczenie nas wszystkich sporo będzie kosztowało

EDIT: ostatnio byłem świadkiem rozmowy na lokalnym forum. o zanieczyszczeniu powietrza, czystych systemach ogrzewania. adminem był kandydat na radnego. uważał, że pompa ciepła powietrzna w Polsce nie działa, a gruntowa to 50 tys. zł. jak zabrakło mu argumentów, to wykasował całą dyskusję. taka mentalność. inaczej niż zakazem tego się nie zmieni. nowe domy nie powinny dymić, da się inaczej. jak ktoś już w to wdepnął, to jego prawo i problem.

Edytowane przez imrahil

Gość Arturo72
W takim razie przejdź się po sąsiadach tych którzy są w trakcie budowy. Podpowiedz, że można grzać czymś innym jak węgiel, zaproś do domu. A jak będą zdecydowani w 101% na węgiel to daj namiar do forumowych sprzedawców, którzy doradzą. Zawsze to jeden kopcący komin mniej.

Nie uwierzą nawet jak zobaczą licznik zużycia.

Wczoraj rozmawiałem z sąsiadem o kosztach na ogrzewanie,dom 105m2 ma u siebie kocioł 16kW,miesięcznie idzie mu 500zl i nie chciał uwierzyć,że ja tyle wydałem od początku sezonu.

Ale to jest ten sam sąsiad co mu mówiłem w trakcie izolacji,że 10cm styropianu na ścianie 0,04 i to jeszcze na placki to tragedia i żeby dał więcej,to powiedzial,że fachman od elewacji twierdzi,że tyle starczy.

Drugi sąsiad był bardziej kumaty,za moją namową dał sobie 20cm na ściany i zrobił WM z reku,chcieli mu do 280m2 dać 40kW kocioł,dzięki mnie ma 19kW który i tak ma sporo przewymiarowany.

Jeden i drugi syfi okolice.

Nie uwierzą nawet jak zobaczą licznik zużycia.

Wczoraj rozmawiałem z sąsiadem o kosztach na ogrzewanie,dom 105m2 ma u siebie kocioł 16kW,miesięcznie idzie mu 500zl i nie chciał uwierzyć,że ja tyle wydałem od początku sezonu.

Ale to jest ten sam sąsiad co mu mówiłem w trakcie izolacji,że 10cm styropianu na ścianie 0,04 i to jeszcze na placki to tragedia i żeby dał więcej,to powiedzial,że fachman od elewacji twierdzi,że tyle starczy.

Drugi sąsiad był bardziej kumaty,za moją namową dał sobie 20cm na ściany i zrobił WM z reku,chcieli mu do 280m2 dać 40kW kocioł,dzięki mnie ma 19kW który i tak ma sporo przewymiarowany.

Jeden i drugi syfi okolice.

Jakbym czytał sam siebie :)

U mnie niestety takie samo podejście ogółu. Nie wierzą. Albo tak mówią by ratować własne ego.

wrzuć linka - moze być na priv

trzeba pilnować, zeby tacy idioci nigdy nie byli radnymi

grupa Rybnik na pewnym popularnym portalu społecznościowym, na szczęście ten pan nie jest radnym. to jednak obrazuje kolejny problem - rządzą i decydują ludzie bez wiedzy (w sumie to żadna nowość). nie przypuszczam, żeby wybrani radni mieli większą wiedzę niż ten administrator.

w Suchej Beskidzkiej odłączyli zasilanie od stacji pomiarowej, bo wyniki pomiarów były niewygodne (ale ponoć w marcu wprowadzili zakaz stosowania mułów i flotów - tylko co to da i kto to będzie kontrolował?)

• 1 month później...

Pamiętajcie że wasze pompy ciepła pracują na prąd, który w naszym kraju produkowany jest z węgla.

Może nie w waszej dzielnicy, ale dym też leci (zalać betonem te kominy?)

Wiele wysoko rozwiniętych krajów do ogrzewania domów wykorzystuje energię odnawialną, np. drewno (zrębka czy pelety) - też zalać te kominy betonem?

Pamiętajcie że wasze pompy ciepła pracują na prąd, który w naszym kraju produkowany jest z węgla.

Może nie w waszej dzielnicy, ale dym też leci (zalać betonem te kominy?)

Wiele wysoko rozwiniętych krajów do ogrzewania domów wykorzystuje energię odnawialną, np. drewno (zrębka czy pelety) - też zalać te kominy betonem?

W Szwecji powstają osiedla ogrzewane tylko i wyłącznie spalarniami na butelki PET, ale spalanie to odbywa się w sposób wręcz sterylnie czysty, a kominy tych mini ciepłowni są wykonane z tworzywa sztucznego:eek:

Ja jestem za spalaniem węgla w jaki największej ilości, bo to nasze dobro narodowe, ale fajnie by było żeby to spalanie przeprowadzały podmioty, które wiedzą jak to zrobić czysto i efektywnie (bo na pewno się da). Fajnie byłoby też gdyby w tych podmiotach spalano węgiel pochodzący z polskich kopalni, bo mamy go ponoć dużo.

Tymczasem, w zwykłej domowej kotłowni priorytetem jest taniość. Zwykły Kowalski ma w nosie poziomy emisji, toksyny, smród i całą resztę. Ma być tanio! Jeszcze kiedyś jednym z tłumaczeń było tu patriotyczne podejście, ale wystarczy spojrzeć na tendencje forum, oraz przejść się na pierwszy lepszy skład żeby zobaczyć, że teraz to już Oni nawet ten patriotyzm porzucili;) i została tylko taniość, najczęściej od Putina, czy Pepiczków:D

Ja jestem za spalaniem węgla w jaki największej ilości, bo to nasze dobro narodowe, ale fajnie by było żeby to spalanie przeprowadzały podmioty, które wiedzą jak to zrobić czysto i efektywnie (bo na pewno się da). Fajnie byłoby też gdyby w tych podmiotach spalano węgiel pochodzący z polskich kopalni, bo mamy go ponoć dużo.

Nie przesadzajmy z tym "dobrem narodowym". Węgiel mamy dobry, ale ciężki w wydobyciu i drogi. Do ceny "kruszcu" dokładają sięteż sami wydobywający i ssaki którzy ich reprezentują (ZZ). Niemniej jednak zgadzam się, że nie ma co rezygnować z węgla, jedyne co to pozwolić go palić tylko wykwalifikowanym zakładom. Może rozwiązaniem będą jakieś małe lokalne elektro(ciepło)wnie (z należytym zapleczem filtrów, analizatorów spalin, etc.). No... coś takiego: https://youtu.be/tBNGRwgMuvo?t=23m35s :D

Znam firmę,która dla Niemców wykonywała 2 spalarnie śmieci,własnie w celu ogrzewania budynków.

w Polsce kilka takich spalarni jest w budowie. o ile mi wiadomo, to większość z turbinami elektrycznymi + ciepłownictwo. w UK w ciągu kilku ostatnich lat powstało chyba kilkanaście takich spalarni (albo są właśnie w trakcie budowy lub rozruchu), ale tam tylko prąd z tego produkują. śmieci trafiają do tego komunalne, nie wygląda to na jakąkolwiek selekcję, zdarzyła się np. butla gazowa (z zawartością) - uszkodziła ruszt i był krótki postój :)

Edytowane przez imrahil

Nie przesadzajmy z tym "dobrem narodowym". Węgiel mamy dobry, ale ciężki w wydobyciu i drogi. Do ceny "kruszcu" dokładają sięteż sami wydobywający i ssaki którzy ich reprezentują (ZZ).

No i jak konkurować z odkrywką?

Pamiętam kilka lat temu, kiedy zawaliła się hala targów w Chorzowie czy Katowicach, sprawdzałem wtedy ceny węgla w USA, szok, węgiel po około 12$ za tonę. Nie jestem do konica pewny ceny, teraz nie mam czasu by to ponownie sprawdzic.

Edytowane przez klaudiusz_x