panfotograf 07.10.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) Chciałbyś Nie wiem czy zauważyłeś, ale żyjemy w Unii Europejskiej. Chyba nic więcej nie muszę tłumaczyć A co może zrobić UNIA na palenie śmieci w kotle mojego sąsiada? Może mu nagwizdać, może mu skoczyć, może go cmoknąć w du.. (niepotrzebne skreślić) Ile kosztuje wymiana starego kotła z wymianą osprzętu kotłowni + pociągnięcie rury z gazem? Delikatnie licząc - 15-20 tysięcy. Pompa ciepła? 30-50 tys? Już widzę jak UNIA funduje wszystkim bezrobotnym żulom taki prezent. Edytowane 7 Października 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) A co może zrobić UNIA na palenie śmieci w kotle mojego sąsiada? Może mu nagwizdać, może mu skoczyć, może go cmoknąć w du.. (niepotrzebne skreślić) Ile kosztuje wymiana starego kotła z wymianą osprzętu kotłowni + pociągnięcie rury z gazem? Delikatnie licząc - 15-20 tysięcy. Pompa ciepła? 30-50 tys? Już widzę jak UNIA funduje wszystkim bezrobotnym żulom taki prezent. Nie mazaj się, jesteś przecież dorosły. Najpierw zacznie się od wprowadzania zakazów budowy nowych domów ogrzewanych węglem. Następnie dojdą zakazy palenia węglem z programami dotacji do modernizacji kotłowni i termomodernizacji budynków. Na razie nie musisz srać w gacie Ale najważniejsze, że nikt już nikogo nie będzie na siłę edukować, tak jak to chcieli nasi forumowi branżyści, bo to była zwyczajna walka z wiatrakami Edytowane 7 Października 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.10.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Jednego nie rozumiem w "zakazie palenia węglem" w Krakowie. Czy nowoczesne kotły na "eko"groszek też będą traktowane jako węglowe? ani to nowoczesne ani eko a poza tym groszek to frakcja węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Pierwszą sprawą to całkowity zakaz montowania śmieciuchów i kotłów z czystością spalin poniżej klasy 5.Zakaz produkcji i montażu kotłów jak powyżej.Tyle wystarczy na początek.Odgórnie powinni to załatwić.Ci co palą, niech palą. Nie będzie nowych trucicieli, a starych będzie ubywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.10.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bardzo ładnie fantazjujecie - aż miło poczytać. Ale dzisiaj to wszystko FIKCJA i kiełbasa wyborcza. ani to nowoczesne ani eko a poza tym groszek to frakcja węgla To wiedzą wszyscy. Pytanie brzmi: jak definiuje kocioł na węgiel Rada Miasta Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Pytanie brzmi: jak definiuje kocioł na węgiel Rada Miasta Krakowa? Węgiel to węgiel, i jeżeli na wsi jest dziesięć nowych kotłów z podajnikiem, które nawet kopcą tak jak jeden śmieciuch, to jeżeli weźmiemy 100 takich kotłów to będzie jak 10 śmieciuchów. Jak tysiąc to 100. I tak dalej. "Nowoczesne"kotły też smrodzą, czy wam się to podoba czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Pytanie brzmi: jak definiuje kocioł na węgiel Rada Miasta Krakowa? Oni o kotłach węglowych wiedzą dokładnie tyle co o wpływie zorzy polarnej na miesiączkowanie pingwinów. Fakt jest faktem mają smog jednak czy aby tylko od węgla czy może dlatego że Kraków leży w depresji? Następnie zakażą jeździć samochodami innymi niż elektrycznymi, zaraz dojdziemy do kuriozum że papierosów nie będzie można palić w Krakowie bo smog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Jak miło poczytać wasze żale A będzie dla was tylko gorzej Ale w sumie to wszyscy zyskamy, nawet wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Mnie tam to lotto teraz instaluje na dachu 3,3kW paneli fotowoltaicznych jak kocioł dochowa żywota biorę pompę ciepła i dokładam kolejne 3kW paneli na dach. Tym samym opłaty z prąd przestaną mnie interesować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 07.10.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Następnym razem zamiast obrazki oglądać, przeczytaj źródło. Przemysł i producenci są od lat obłożeni obowiązkami (m.in. koniecznością instalowania filtrów na kominy), a ich piece spalają paliwo z najwyższą sprawnością, a co za tym przy okazji idzie, czystością. Nie wiem zatem po cholerę ten cudzysłów na słowie "czystego" prądu, skoro on jest po prostu CZYSTY. Że elektro(ciepło)wnie nie stoją w centrach osiedli i nie mają kominów na wysokości pierwszego piętra, przez grzeczność nie wspomnę. W porównaniu do domowych kotłowni opalanych węglem i drewnem, elektro(ciepło)wnie są czyste jak łza. Ergo, gdyby prąd miał zdrożeć, już dawno by się to stało, ignorancie. I jak zawsze, dupę trzeba ratować ludziom żeby ich nie trzeba było później leczyć za grubą kasę (naszą!), a ci się zapierają jak osły, bo są krótkowzrocznymi ignorantami. Jak za PADą nie przepadam, tak przyklasnę -- o ile go jeszcze nie wysterują "z dołu". Inna sprawa, że ta ustawa to jeszcze nie wszystko. To nie będzie odgórne, tylko o ograniczeniach będą decydować samorządy. Wybierane przez... pewną część ignorantów, którzy bardziej dbają o doczesną kieszeń, nie myśląc o zdrowiu swoim i swoich dzieci po paru latach wdychania toksyn i substancji rakotwórczych wylatujących z ichniejszego komina. I się kółeczko zamyka. powiedziałem to już liwkowi, powiem Tobie-zejdź na ziemie. Temu co podpisał tą ustawe, Twoje problemy są obce. Zadam Ci jedno pytanie-jakim samochodem jeździsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 07.10.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Jak miło poczytać wasze żale A będzie dla was tylko gorzej Ale w sumie to wszyscy zyskamy, nawet wy. kiedy i dlaczego dla nas (dla kogo?) będzie gorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 kiedy i dlaczego dla nas (dla kogo?) będzie gorzej? Fakt, dla ciebie gorzej już być nie może Ale dla branżystów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.10.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Oni o kotłach węglowych wiedzą dokładnie tyle co o wpływie zorzy polarnej na miesiączkowanie pingwinów. Fakt jest faktem mają smog jednak czy aby tylko od węgla czy może dlatego że Kraków leży w depresji? Następnie zakażą jeździć samochodami innymi niż elektrycznymi, zaraz dojdziemy do kuriozum że papierosów nie będzie można palić w Krakowie bo smog. jednak najwiekszy wplyw na zasyfienie maja kotły a nie samochody a motoryzacja i tak sie kiedys zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 07.10.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Inna sprawa, że ta ustawa to jeszcze nie wszystko. To nie będzie odgórne, tylko o ograniczeniach będą decydować samorządy. Wybierane przez... pewną część ignorantów, którzy bardziej dbają o doczesną kieszeń, nie myśląc o zdrowiu swoim i swoich dzieci [...] Kraków już zapowiedział wprowadzenie zakazu palenia węglem, a jestem absolutnie pewien, że w ślad pójdą inne samorządy. Fakt, że dzień po podpisaniu ustawy to za wcześnie, by rozpoznać trendy, ale już co nieco widać. Radio Kraków zapytało władze małopolskich gmin co zamierzają robić w związku z ustawą antysmogową. Najczęstsza odpowiedź? NIC. Oczywiście przeważnie ładnie to owinęli, że będą dalej wymieniać kotły (lub dopiero zaczną), że się zastanowią, że przegłosują, ale widać, że poza Krakowem nie ma pędu do korzystania choćby z częściowych regulacji co do paliw i kotłów. Czy to powinno dziwić? Na pewno nie tych, co śledzili dotychczasowe antysmogowe awantury w różnych mieścinach. Zazwyczaj temat idzie na siłę, pod warunkiem, że ma go kto popychać. Mentalność ludzi każdy widzi jaka jest, a władze te i tamte to przecież tacy sami ludzie, którzy czymś chałupy grzeją i "nie mogą krzywdzić najbiedniejszych" (cytat z Nowego Sącza) jeśli chcą pociągnąć następną kadencję. Jakby komu było mało, to jest jeszcze "afera VW", która ładnie pokazuje, którym z kolei światem jesteśmy. W pierwszym świecie jakieś tam oburzenie się przetacza, w USA posypią się milionowe odszkodowania. U nas? Na granicy pierwsze co to licznik do tyłu o 200kkm i DPF wycięty. Fakt, że ta afera nas nie bardzo dotyczy, bo za Odrę ściągane są dopiero auta może z Euro II (tak, wiem, że ponoć koło 140 tys. nowych aut u nas "oszukali"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.10.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Z jednej strony się cieszę że prezydent podpisał ustawę , ale z drugiej strony ta ustawa nie załatwia problemu ....Dopóki będą dostępne w sprzedaży tzn śmieciuchy , bez żadnych badań , certyfikatów , kotły z rusztem wodnym NIC się nie zmieni.Takie właśnie "wynalazki" powodują że z kominów wydobywa się smród i dym ...W takich kotłach nie ma szansy na prawidłowe spalanie a na pewno 99% ludzi nie poradzi sobie z czystym spalaniem . .. Powinie być ZAKAZ sprzedaży kotłów które nie mają certyfikatu ekologicznego MINIMUM B. I za sprzedaż takich kotłów bardzo wysoka kara. Po co wprowadzać zakaz jak ciagle w sprzedaży są kopciuchy ???? Dodatkowo uważam że także w nowym domu jakby miał być węgiel to wymagany kocioł klasy A i certyfikat energetyczny aby nie władować tam kotła 30KW ... Sam mam kocioł na ekogroszek i widzę i czuję gdzie są zamontowane nowoczesne kotły a gdzie pali się śmieciuchami ... Tam gdzie są nowoczene kotły z podajnikiem i nowoczesne sterowniki tam nie widać dymu z komina i nie czuć zapachu palonego węgla ...Tam gdzie śmieciuch tam widać żółty lub czarny dym i czuć smród ... Na szczęście na moim osiedlu są same nowoczesne kotły i problem z smrodem , dymem , zadymieniem i smogiem nie istnieje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.10.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Na szczęście na moim osiedlu są same nowoczesne kotły i problem z smrodem , dymem , zadymieniem i smogiem nie istnieje ... Mieszkam na nowym osiedlu. I problem ze smrodem, dymem, zadymieniem i smogiem ISTNIEJE - patrz fota. Nikt tego nie zmieni jeśli nie wejdą odgórne zarządzenia zastępujące "myślących inaczej". Cały ten syf mam w domu, gdyż mam wentylację mechaniczną. Jeśli są chętni, proszę poczytać o "zdrowotnych właściwościach" spalin z drewna: LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.10.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Mieszkam na nowym osiedlu. I problem ze smrodem, dymem, zadymieniem i smogiem ISTNIEJE - patrz fota. Nikt tego nie zmieni jeśli nie wejdą odgórne zarządzenia zastępujące "myślących inaczej". Cały ten syf mam w domu, gdyż mam wentylację mechaniczną. Jeśli są chętni, proszę poczytać o "zdrowotnych właściwościach" spalin z drewna: LINK Kaszpir napisał o nowoczesnych kotłach a nie o tz."kominkach dla klimatu". Śledzę troszkę dyskusję na stronach ekonomicznych GW w tym tygodniu i tam nawet ludzie a Alertusmogowego deklarują że nie chodzi o eliminacje węgla jako paliw, a celem jest eliminacja urządzeń, które spalają go nieefektywnie. Jako pozytywy przykład zmiany wskazywano wymianę śmieciucha na nowoczesny kocioł (klasa min 3) na ekogroszek. Wnioskują oni żeby wymiana starego kotła na klasę 5 objęta była dotacjami. Sama ustawa to dopiero początek bo ważne jest jej zastosowane (przykład uchwały krakowskie, która upadła w NSA) a potem egzekucja. Z ustawy wypadła również kwestia zanieczyszczeń generowanych przez transport. Dla dużych miast takich jak np. Warszawa, ruch kołowy generuje w centrach takich miast większe zanieczyszczenia niż przydomowe kotłownie. Tak więc moim zdaniem ustawa jest takim półśrodkiem, brakuje w niej rozwiązań systemowych o których napisał Kaszpir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.10.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Kaszpir napisał o nowoczesnych kotłach a nie o tz."kominkach dla klimatu". A ja napisałem gdzieś, że jest to "kominek dla klimatu"? Kolego, sporadyczny kominek odpalany od czasu do czasu nie jest problemem. A na fotce jest kominek jako regularna, codzienna kotłownia! Oczywiście w tym domu nowoczesny kocioł na ekogroszek też jest, ale jest nieużywany - bo przecież drewno tańsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.10.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Ponieważ zacytowałeś Kaszpira miałem wątpliwości czy przypadkiem tak nie wygląda nowoczesny kocioł. Ekologiczny kominek dla regularnego codziennego klimatu z desek po budowie Ustawa go nie ruszy bo jest "ekologiczny" - węgla nie spala, a w miejscu kotłowni ma pralnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.10.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Cały ten syf mam w domu, gdyż mam wentylację mechaniczną. A ci co mają wentylację grawitacyjną, to mają świeże powietrze w domu niby skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts