kemot_p 09.11.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Turbodiesel ma wysoki moment napędowy, więc inaczej się nim jeździ - znacznie wygodniej niż benzyniakiem o nawet wyższej mocy - sam to niedawno odczułem gdy dostałem auto zastępcze - nówkę z salonu, ale benzynową 1,6 - znacznie lepiej od niej jeździ podobny model z silnikiem diesel 1,4. Jazda na wyższych obrotach i "żyłowanie" skutkujące wysokim spalaniem to nie to ... No właśnie wygoda, ruszanie bez gazu itp. Niestety dieselem z DPF trzeba umiec jeździć, nie wolno go dusic 1,5 tys obrotow na trojce, jeździć na krotkich dystansach, bo to powoduje osadzanie sadzy na filtrze i konieczność jego wypalania. Takie słyszałem opinie od niejednej osoby. A że samochodem jeździ tez żona to będzie trudno. Nie wiem, bede kiedyś wymienial samochód to sie będę zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 09.11.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Całkowity zakaz instalacji opartego na paliwach stałych w nowych domach zmusi ludzi do myślenia i liczenia a nie kontynuacji zacofania i opierania się na tym,że sąsiad pali wunglem to ja tyż... Na razie jak ktoś wyżej napisał po wyborze nowego rządu możesz o tym zapomnieć. A gdzie ten wiatr wszystko rozwjal z Twojego komina ? Czy aby nie do Twojego domu przez otwory wentylacji grawitacyjnej ? Narazasz w ten sposób swoją rodzinę na raka ? Ja wiem co mam na filtrach z reku,z resztą masz tutaj zdjęcia od innych użytkowników filtrów.A ty To masz bezpośrednio w domu... Jakbyś wiedział jak działa sprawna wentylacja grawitacyjna to być głupot nie pisał. Prędzej bym się obawiał po tych wiatrach że u mnie się powietrze pogorszy, bo przypędzi mi trochę zanieczyszczone powietrza z miasta (widzę jak wygląda mój samochód po kilku dniach stania koło mojego domu, a jak postoi przez noc w mieście). Tak jak ktoś wyżej też pisał też jestem za lepszym powietrzem, przeprowadziłem się z starego domu z śmieciuchem do nowego z ekogroszkiem, a może za kilka lat jak pompki ciepła stanieją i będą bardziej wydajniejsze niż w rzeczywistości i nie będą się psuły to też sobie założę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.11.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Jakbyś wiedział jak działa sprawna wentylacja grawitacyjna to być głupot nie pisał. A widziałeś taką ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 09.11.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Na razie jak ktoś wyżej napisał po wyborze nowego rządu możesz o tym zapomnieć. Jakbyś wiedział jak działa sprawna wentylacja grawitacyjna to być głupot nie pisał. Prędzej bym się obawiał po tych wiatrach że u mnie się powietrze pogorszy, bo przypędzi mi trochę zanieczyszczone powietrza z miasta (widzę jak wygląda mój samochód po kilku dniach stania koło mojego domu, a jak postoi przez noc w mieście). Tak jak ktoś wyżej też pisał też jestem za lepszym powietrzem, przeprowadziłem się z starego domu z śmieciuchem do nowego z ekogroszkiem, a może za kilka lat jak pompki ciepła stanieją i będą bardziej wydajniejsze niż w rzeczywistości i nie będą się psuły to też sobie założę. Bardzo dobrze,mamy kopalnie i węgiel to trzeba wykorzystać ale w cywilizowany sposób zamieniając to na źródło ciepła nie zasyfiajace otoczenia. A polski węgiel jak weźmie się przywileje darmozjadom rylom czynnym i tym na emeryturze w wieku 45 lat będzie na pewno konkurencyjny bo już gaz ziemny od ruskich jest prawie w takiej samej cenie jak prąd. Masz filtry na wentylacji grawitacyjnej ? Dlatego mówię o zakazie w nowych domach paliw stałych zeby tacy jak ty zaczęli myśleć a nie ze smieciucha przesiadac się na kolejnego smieciucha Bo to co zrobiłeś jakbyś pomyślał to w żaden sposób nie jest ani ekonomiczne ani praktyczne i tylko twoją tajemnicą będzie czemu taką bezmyslna głupotę popełniłeś w nowym domu. Edytowane 9 Listopada 2015 przez zaś tam ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.11.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Jakbyś wiedział jak działa sprawna wentylacja grawitacyjna to być głupot nie pisał. . No jak.I napisz jeszcze kiedy. Cała ta dysputa nie ma sensu. Przypomina mi to ,swego czasu zakaz palenia w irlandzkich PUB-ach.Nie do pomyślenia,zbuntowane opinie itd. Zakaz jest,restrykcyjny -i każdy się do niego stosuje.Na starcie,kilka PUB- ów ,wraz z klientami zrobiło sobie strajki,ale tak szybko jak im się chciało-tak szybko przestało. U nas,musi być tak samo.Szybko i z dużymi karami.Nowe domy,nowe technologie.Dla starych domów,nowe rozwiązania,a dotacje-na termomodernizacje ,a nie na kotły.Jest jeszcze fotowoltaika w gospodarstwach domowych,a na większą skalę- pozyskiwanie energii z zapór wodnych-o tym w tym kraju,dawno zapomniano... Pchanie producentów archaicznych kotłów z porcją ceramiki w tyłku,dla uzyskania lepszych parametrów na wyjściu,są dobre tylko dla idiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.11.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 No właśnie wygoda, ruszanie bez gazu itp. dobrze ze napisales, bo o tym nie wiedzialem i benzyna ruszam bez gazu a przeciez sie nie da a jak dynamicznie ruszam to sekunde wczesniej musze nadusic gaz...cos strasznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.11.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 dobrze ze napisales, bo o tym nie wiedzialem i benzyna ruszam bez gazu a przeciez sie nie da a jak dynamicznie ruszam to sekunde wczesniej musze nadusic gaz...cos strasznego Ale o co Ci chodzi? Nie moge napisac wlasnego odczucia dlaczego wole jezdzic dieselem niż benzyniakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.11.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Ale o co Ci chodzi? Nie moge napisac wlasnego odczucia dlaczego wole jezdzic dieselem niż benzyniakiem? możesz ale ktorys raz cytam glupoty ze nie da sie ruszac bez gazu benzyna, co innego odczucia a co innego wprowadzanie w blad ps w korku jedynki i dwojki uzywam bez gazu, takie cuda Edytowane 9 Listopada 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.11.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Może to dla Szanownego Pana bez różnicy, czy np. kW, czy kWh albo zgodnie z zasadą: coll dwa cole nie gro role (jak mawiają na terenach opanowanych przez pana Bernarda), ale tutaj prowadzone są swoiste dysputy dotyczące zdarzeń technicznych (co by pod tym pojęciem zdarzenia nie rozumiał,o). przeto warto by być nieco bardziej ścisłym (nie tylko w pośladkach). Przestań pitolić.Masz z tego kramu sporą kasę.Mnie osobiście to zwisa.Prężysz się na forum,gdzie popadnie i zachwalasz palenie węglem,jedynie słuszne dla certyfikowanych kotłów. Ja uważam tak.Nie ma kasy (vel dotacje) na duporele typu-nauka palenia w kotłach na paliwo stałe.Nie ma kasy ,na nowe ewolucje,ze starymi kotłami.A wreszcie stanowcze nie,dla dotacji na kotły,z badaniami ,czy bez nich.Nowy dom,nowe technologie.Amen. A ministerstwa dziwnych badań,do kasacji-od teraz.Czy,pracuje tam Józef z rodziną ,czy dwóch.Jak nie mają co ,ze sobą zrobić-niech zasmakują tego,co wielu z tego forum-pracy za miedzą.Zabrałbym im jeszcze emerytury,renty itd-tak jak górnikom deputaty. Edytowane 9 Listopada 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.11.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Wygląda to tak: W części laboratorium spalania zajmującego się badaniem kotłów o mocy do 150 kW (większe im na stanowisko akredytowane z biedą wchodzą) pracuje: 1 technik + z-ca kierownika laboratorium obrabiającego wyniki. Do tego jakaś tam cząsteczka z laboratorium badającego paliwa i na chwilkę osoby podpisujące papiery. Zatem - zanim Pan walniesz kolejnego "klocka" może by tak warto jakiś stoperan abo cóś? Z dotacjami na kolejnego pracownika (w małej firmie)wygląda to tak. Mnóstwo dokumentów,Potem rok zatrudnienia z dotacjami,śmiesznymi.Czy .pracownik jest ok,czy nie-praktycznie-nie do zwolnienia.Potem,prawie dwa lata pobytu delikwenta w firmie.Na koszt firmy,rzecz jasna. Teraz wasze kotły.Konstrukcja,do dotacyjnej normy,sprzedaż i ..wszystko w dupie.Potem najchętniej,za dotacje -niech kupujących ktoś nauczy palenia. A zapierdzielać od domu,do domu i uczyć-a nie za kasę podatników. Ja mam odruchy wymiotne,na takich jak ty i zawijan.Stare ,zespsute do cna postacie,którym wiecznie mało kasy.Kurna mać,jedno,drugie forum-i tylko jatka.Niech was ktoś wreszcie uciszy..Mało wam jeszcze? Edytowane 9 Listopada 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 09.11.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 No jak.I napisz jeszcze kiedy. Cała ta dysputa nie ma sensu. Przypomina mi to ,swego czasu zakaz palenia w irlandzkich PUB-ach.Nie do pomyślenia,zbuntowane opinie itd. Zakaz jest,restrykcyjny -i każdy się do niego stosuje.Na starcie,kilka PUB- ów ,wraz z klientami zrobiło sobie strajki,ale tak szybko jak im się chciało-tak szybko przestało. U nas,musi być tak samo.Szybko i z dużymi karami.Nowe domy,nowe technologie.Dla starych domów,nowe rozwiązania,a dotacje-na termomodernizacje ,a nie na kotły.Jest jeszcze fotowoltaika w gospodarstwach domowych,a na większą skalę- pozyskiwanie energii z zapór wodnych-o tym w tym kraju,dawno zapomniano... Pchanie producentów archaicznych kotłów z porcją ceramiki w tyłku,dla uzyskania lepszych parametrów na wyjściu,są dobre tylko dla idiotów. Dostałem pozwolenie na budowę domu z ekogroszkiem to teraz tylko finansowe skutki mogą mnie przekonać to zmiany ogrzewania, i to nie nakazy bo w okolicy nie ma nikogo z pompą ciepła i ogrzewających gazem można policzyć na palcach jednej ręki. Nawet teraz gazowni nikt nie zmusi do podciągnięcia do mnie gazociągu, a jak pisałem wcześniej mają około kilometra. Ciekawe jak wyobrażasz sobie takie zakazy jak 90% województwa pali węglem, prędzej ktoś pożegna się ze stanowiskiem w rządzie nić coś takiego uchwali, dla mnie nie ma problemu aby zmienić ogrzewanie, ale większości z tych 90% na to nie stać i jak zmarzną to ruszą na Warszawę, a górnicy też nie potrzebują pretekstu aby do nich dołączyć, zresztą widziałeś jak zakończyły się rozmowy w Brzeszczach i jak poleciały głowy w spółkach energetycznych jak nie chcieli przejąć kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.11.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Dostałem pozwolenie na budowę domu z ekogroszkiem Masz pozwolenie na rozum?Pewnie nie,ale go użytkujesz,prawda? Chcesz zbudować nowy dom,a oglądasz się na innych?Zakaz powinien dotyczyć każdego nowego domu.Tak jak w tej chwili OZC jest obowiązkowe-łatwo sprawdzić ,jak i co trzeba w nim zainstalować.Maher,ja też lubię wypić piwko przy kotle.Ale,koledzy z forum maja rację.Zobacz,co się wyrabia z opałem,produkcja kotłów-mnie sąsiedzi zmusili do zakupu urządzenia za 2,5k pln ,abym mógł normalnie oddychać w domu z dzieckiem i rodziną.jak tego nikt nie ukróci,to się podusimy w tym kraju. Dlaczego w każdych info na TV,po wypadkach na skutek wiatru,jest sarkastyczne info-ale ma to tez dobre strony (wiatr)-oddychamy lepszym powietrzem. Zastanów się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 09.11.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Masz pozwolenie na rozum?Pewnie nie,ale go użytkujesz,prawda? Chcesz zbudować nowy dom,a oglądasz się na innych?Zakaz powinien dotyczyć każdego nowego domu.Tak jak w tej chwili OZC jest obowiązkowe-łatwo sprawdzić ,jak i co trzeba w nim zainstalować.Maher,ja też lubię wypić piwko przy kotle.Ale,koledzy z forum maja rację.Zobacz,co się wyrabia z opałem,produkcja kotłów-mnie sąsiedzi zmusili do zakupu urządzenia za 2,5k pln ,abym mógł normalnie oddychać w domu z dzieckiem i rodziną.jak tego nikt nie ukróci,to się podusimy w tym kraju. Dlaczego w każdych info na TV,po wypadkach na skutek wiatru,jest sarkastyczne info-ale ma to tez dobre strony (wiatr)-oddychamy lepszym powietrzem. Zastanów się. Ja przynajmniej idę w dobrym kierunku (przeprowadziłem się z domu z śmieciuchem do domu z ekogroszkiem), czyli kilkakrotnie zredukowałem swoje zanieczyszczenie nie mówiąc że przeprowadziłem się do czystszej okolicy. Niech przynajmniej każdy coś takiego zrobi i będzie czyściejsze powietrze. Jak nie stać go na zmianę ogrzewania to przynajmniej może zmienić diesla na benzyniaka lub założy LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.11.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ja przynajmniej idę w dobrym kierunku (przeprowadziłem się z domu z śmieciuchem do domu z ekogroszkiem), czyli kilkakrotnie zredukowałem swoje zanieczyszczenie nie mówiąc że przeprowadziłem się do czystszej okolicy. Niech przynajmniej każdy coś takiego zrobi i będzie czyściejsze powietrze. Jak nie stać go na zmianę ogrzewania to przynajmniej może zmienić diesla na benzyniaka lub założy LPG. To takie polskie.Idę w dobrym kierunku.... To nic ,że ja się staram i zapłacę,za grzanie prądem.Ktoś obok,idąc w dobrym kierunku,wybuduje dom i zacznie palić butelkami PET-bo w poprzednim palił oponami samochodowymi.powiadomi mnie o tym,i powie: Idę w dobrym kierunku,już tak nie smrodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 09.11.2015 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 To takie polskie.Idę w dobrym kierunku.... To nic ,że ja się staram i zapłacę,za grzanie prądem.Ktoś obok,idąc w dobrym kierunku,wybuduje dom i zacznie palić butelkami PET-bo w poprzednim palił oponami samochodowymi.powiadomi mnie o tym,i powie: Idę w dobrym kierunku,już tak nie smrodzę O ile dobrze pamiętam to masz taki sam piec jak ja. Tak jak pisali ci wyżej jak jesteś taki ekologiczny to już dzisiaj go wyłącz i grzej farelkami, bo może się okazać że zanim się do nowego wprowadzisz to może u mnie będzie już pracować PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.11.2015 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) O ile dobrze pamiętam to masz taki sam piec jak ja. Tak jak pisali ci wyżej jak jesteś taki ekologiczny to już dzisiaj go wyłącz i grzej farelkami, bo może się okazać że zanim się do nowego wprowadzisz to może u mnie będzie już pracować PC. Dyskusja się toczy,o źródła ogrzewania w nowych domach.Stare należy termomodernizować,ale nie nowymi -starymi kotłami na eko.Tutaj trzeba rozdawać dotacje.W 2016 rusza nowy program związany z ogniwami fotowoltaicznymi.Jeśli będzie ciut lepszy od prosumenta,to na dachu mojego firmowego "klocka" wyląduje taka bateria.Posiłkowana dotacjami. A wtedy,na dachu mojego nowego domu,taka bateria wyląduje także.Nawet ,nie będę tracił czasu na ponowne formalności związane (jak znam życie) z otrzymaniem dotacji. I wiesz co.Zapłacę,czystą gotówką. Będzie mnie na to wtedy stać,bez dotacji-zarobię sobie sam ,w firmie -w której za prąd już nie będę płacił ponad 7k rocznie Edytowane 9 Listopada 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 09.11.2015 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Dyskusja się toczy,o źródła ogrzewania w nowych domach.Stare należy termomodernizować,ale nie nowymi -starymi kotłami na eko.Tutaj trzeba rozdawać dotacje.W 2016 rusza nowy program związany z ogniwami fotowoltaicznymi.Jeśli będzie ciut lepszy od prosumenta,to na dachu mojego firmowego "klocka" wyląduje taka bateria.Posiłkowana dotacjami. A wtedy,na dachu mojego nowego domu,taka bateria wyląduje także.Nawet ,nie będę tracił czasu na ponowne formalności związane (jak znam życie) z otrzymaniem dotacji. I wiesz co.Zapłacę,czystą gotówką. Będzie mnie na to wtedy stać,bez dotacji-zarobię sobie sam ,w firmie -w której za prąd już nie będę płacił ponad 7k rocznie Obyś się nie spóźnił na te ogniwa, bo ja przypadkiem jak ktoś pisał na forum zacząłem grzebać w mojej gminie i okazało się że już dawno listy puszczone zostały i podpisane i zatwierdzone przez znajomych wójta i listy są zamknięte na ogniwa na 2016 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 09.11.2015 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Dostałem pozwolenie na budowę domu z ekogroszkiem Dlatego cały czas potwierdzasz i nie tylko Ty,że jedynie zakaz stosowania paliw stałych w nowych domach wplynie na bezmyślnosć inwestorów podobnych do Ciebie i zmusi ich do myślenia i liczenia. Bo sami z tego co pokazujesz nie zaczną myslec... Masz pozwolenie na rozum?Pewnie nie,ale go użytkujesz,prawda? O własnie O to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.11.2015 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 "Ja przynajmniej idę w dobrym kierunku (przeprowadziłem się z domu z śmieciuchem do domu z ekogroszkiem)" Stary dom , oczywiście, poszedł pod spych aby ktoś inny w nim w śmieciuchu nie napalił...Pochwalam! "Masz pozwolenie na rozum?Pewnie nie,ale go użytkujesz,prawda?Chcesz zbudować nowy dom,a oglądasz się na innych?Zakaz powinien dotyczyć każdego nowego domu." A to jeszcze wolny kraj?CZEMU tak jest, ze OPŁACA SIĘ to, czego chcesz zakazać?Nas? BOHATERÓW?! PRĄDEM?!!! "Tutaj trzeba rozdawać dotacje."Ok. Przyjmę.Chwilowo - mam śmieciucha, "bo tak wyszło"To ile mi dotujesz? Podać konto? Uruchomicie rozum?Tylko bat i gwizdek znacie?A kij i marchewka - to już nie działa? Cała ta dyskusja jest w kółko do du.. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 10.11.2015 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) CZEMU tak jest, ze OPŁACA SIĘ to, czego chcesz zakazać? Naprawdę się opłaca ? Jesteś tego pewien adam_mk,że w nowobudowanym domu "opłaca się" paliwo stałe ? Jestem odmiennego zdania a jak uwazasz inaczej to mozemy na kwotach PLN zobrazować to. Od momentu wyboru projektu,ok ? I jestem tego pewien co mówię,bo u mnie kilka lat temu przed wbiciem pierwszej łopaty ekogroszek był drozszy niż gaz ziemny i prad a kopalń w promieniu 10km jest 5. Edytowane 10 Listopada 2015 przez zaś tam ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts