Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepiej nie popadać ze skrajności w skrajność.

Ja to odczytuje tak, że ta nagonka na węgiel jest po to żeby zagraniczne korporacje przejęły za przysłowiową złotówkę nasze kopalnie które stanowią stanowią około 90 % całych zasobów węgla i źródeł geotermalnych w UE. Obecna wartość tych zasobów to mniej więcej 10 bilionów złotych.

Każdy Polak powinien wiedzieć, dlaczego pomimo zmniejszenia przez Polskę emisji CO2 od roku 1988 (Protokół z Kioto) o około 30% będzie zmuszony do nowych wielkich poświęceń i zadłużenia swojego kraju o około tysiąc miliardów złotych (bilion), by ograniczyć światową emisję CO2 jedynie o 0,5% podczas, gdy główni truciciele wciąż jeszcze nie wywiązali się z postanowień roku 1988!

....Tak jak w tej chwili OZC jest obowiązkowe-łatwo sprawdzić ,jak i co trzeba w nim zainstalować.....

Nie jest niestety, a charakterystyka energetyczna bo chyba o to chodzi jest tylko swistkiem dla urzedu, tak samo jak analiza porównawcza alternatywnych zródeł energii, która to analiza pokazuje dokaldnie opłacalnosc poszczegolnych nosników i sposobów ogrzewania. Niestety przez architektów te dwa opracowania są traktowane jak piąte koło u wozu, głownie z powodu braku wiedzy.

Jak realnie wyobrażacie sobie 100% zakaz palenia węglem? W Polsce mamy chyba z 80% starego budownictwa, starych wielkich kamienic (często z zabytkowymi fasadami jak w Łodzi czy Wrocławiu), masa z nich ogrzewanych przez lokatorów indywidualnie piecami kaflowymi, "kozami". Nawet w domach indywidualnych przeważają śmieciuchy, kotły na ekogroszek to luksus. Dodatkowo instalacje grzewcze to grzejniki, podłogówka wodna dopiero od kilku lat w modzie. Automatyka kotłowni, nowoczesne sterowniki sterowniki, zawory 4d to też nowinka w co 20 domu. A pompy ciepła i inne cuda to tylko w nowych budynkach, na nowych osiedlach i obrzeżach miast.

Jak sobie wyobrażacie wprowadzenie takiej ustawy i zmuszenie zdecydowanej większości społeczeństwa do zmiany ogrzewania na elektryczne? Samo dofinansowanie nowego urzadzenia grzewczego nie wystarczy. 45% zwrotu z *kredytu* na termomodernizacje też nie.

Zacząć jednak nalezy nie od wymiany pieców, a od jakiegoś sensownego programu modernizacji (ocieplania, izolacji, rekuperacji) starych budynków, kamienic domów w centrach miast. Jak w domach będzie ciepło to ludzie sami wyrzucą w kosmos śmieciuchy. nikt z własnej woli nie chce przecież spędzać życia w kotłowni paląc oponami.

Palą bo jest tanio. Jak będzie tanio i ciepło z prądu to będą grzac prądem.

.........., głownie z powodu braku wiedzy.

OZC jest traktowane jako niepotrzebny kwitek.

Instalacje są robione na oko, a dobór kotła, do powierzchni budynku - zwłaszcza dotyczy to kotłów na paliwa stałe.

Nie bez przyczyny - wystarczy policzyć.

W zasadzie trudno jest wybudować budynek, którego EU będzie większe niż 70kWh/m2/rok - oczywiście stosując tylko obowiązujące zasady co do izolacyjności przegród.

A w przypadku EU 70kWh, to 12kg węgla/m2/rok.

Tak wiem OZC jest z błędami - tyle, że jakoś w przypadku wyliczeń dla czystej energii elektrycznej i PCi jakoś się (w większości przypadków) sprawdza, a często OZC nawet zawyżały realny (uzyskany) wynik.

Edytowane przez sSiwy12
cytata dodałem

chcecie zakazywac i nakazywać to mam do tych najbardziej zatwardziałych ofertę, zreszta jesli mnie pamiec nie myli to już niektorym proponowałem

zacznijcie od naszego forum

wystosujcie pismo do redakcji z żądaniem natychmiastowego usunięcia wszystkich projektów domów z ogrzewaniem kotłem na paliwo stałe

poniżej jedynie przykład domku ktory da się ogrzac kiepskim seksem a oferowane są z ogrzewaniem paliwami stałymi

powodzenia i sukcesu w realizacji przedsięwzięcia życzę

napiszcie potem jak wam się udało i odtrąbcie sukces a kolejna wasza inicjatywę sam pierwszy poprę

tylko nie zapomnijcie kto kase za reklamę buli MURATOROWI

http://projekty.muratordom.pl/projekt_kropla-nadziei-wariant-ii,3123,0%2C0.htm?c=53&knd_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&web_1=&knd_0=&wo_0=&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=120&a=&c=53&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&v=1&sd=#materialy

kocioł na paliwo stałe, po dostosowaniu na etapie adaptacji, możliwy także kocioł na gaz

Edytowane przez timon120777

chcecie zakazywac i nakazywać to mam do tych najbardziej zatwardziałych ofertę, zreszta jesli mnie pamiec nie myli to już niektorym proponowałem

zacznijcie od naszego forum

wystosujcie pismo do redakcji z żądaniem natychmiastowego usunięcia wszystkich projektów domów z ogrzewaniem kotłem na paliwo stałe

poniżej jedynie przykład domku ktory da się ogrzac kiepskim seksem a oferowane są z ogrzewaniem paliwami stałymi

powodzenia i sukcesu w realizacji przedsięwzięcia życzę

napiszcie potem jak wam się udało i odtrąbcie sukces a kolejna wasza inicjatywę sam pierwszy poprę

tylko nie zapomnijcie kto kase za reklamę buli MURATOROWI

http://projekty.muratordom.pl/projekt_kropla-nadziei-wariant-ii,3123,0%2C0.htm?c=53&knd_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&web_1=&knd_0=&wo_0=&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=120&a=&c=53&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&v=1&sd=#materialy

kocioł na paliwo stałe, po dostosowaniu na etapie adaptacji, możliwy także kocioł na gaz

Podobnie jak Maher pokazujesz i udowadniasz że jedynie zakaz stosowania paliw stałych w nowych domach zmusi inwestorów do myślenia i liczenia.

Nie raz było pokazywane na cyferkach że paliwo stałe w żaden sposób nie kalkuluje się w nowym domu jeśli ktoś pomyśli o budowie przed budową a ludzie w dalszym ciągu bezmyślnie jak owieczki za baranem przewodnikiem stada idą nawet w przepaść.

O czym to świadczy ?

Że trzeba zrobić zagrode i może zaczną te owieczki myslec gdzie jest wyjście a nie rzucą się bezmyślnie w otchłań bo tak ich ktoś prowadzi.

no ja raczej chcę pokazać co wasze gadanie o zakazach jest warte w świetle tego co dzieje się w realnym świecie i jakie jest podejście Państwa

oraz prywatnych firm które raczej nie powstają w celach charytatywnych a zarobkowych.

jesli nie zmienimy myślenia na górze to tu na forum możemy sobie co najwyżej licznik postów podbić a za oknem nic się nie zmieni.

no ja raczej chcę pokazać co wasze gadanie o zakazach jest warte w świetle tego co dzieje się w realnym świecie i jakie jest podejście Państwa

oraz prywatnych firm które raczej nie powstają w celach charytatywnych a zarobkowych.

jesli nie zmienimy myślenia na górze to tu na forum możemy sobie co najwyżej licznik postów podbić a za oknem nic się nie zmieni.

Pisanie na forum dużo zmieni bo piszę o tym tutaj już od 5 lat będąc gonionym przez sprzedawców kotłów i węgla ale pomału widać efekty również na forum.

Mniej jest zapytań już na forum jaki kocioł na ekogroszek wybrać.

Sąsiad będzie koło mnie bedzie zaczynał się budowac i był u mnie na zwiadach i między innymi pytał się czym grzeje to mu zadalem pytanie czym on zamierza.

Powiedział że ekogroszek odrzucił od razu i myślał nad gazem ale z własnej butli czyli jednak ludzie zaczynają myśleć.

Tegoroczne poziomy zasilania obrazują w jakim stanie jest nasza infrastruktura przesyłu energii. Nie sądzę by to wytrzymało przejście odbiorców indywidualnych na ogrzewanie elektryczne.

W większości domów to oznacza wymianę całej instalacji elektrycznej lub przynajmniej położenie nowej dedykowanej pod ogrzewanie.

Prawo budowy domu i jego posiadania ma każdy bez względu na opinie "geniuszy". Inwestor bez względu na wykształcenie ma prawo wierzyć, że kupuje projekt - wypełniający jego luki wiedzy. Podpisy projektanta i urzędnika zezwalający na realizacje są gwarancją (powinny być) poprawności inwestycji.

Istnieją i mają prawo istnieć osoby, które nie interesuje poprawianie fachowców, sprawdzanie certyfikatów.

Gdyby tylko zakazy regulowały nasze życie - współczuje.

Istnieje mechanizm regulujący zachowanie większości, gdzie nawet nie trzeba kontroli - to ekonomia. Jestem eko bo mi się to opłaca, tu teraz i bezpośrednio.

.... Inwestor bez względu na wykształcenie ma prawo wierzyć, że kupuje projekt - wypełniający jego luki wiedzy. Podpisy projektanta i urzędnika zezwalający na realizacje są gwarancją (powinny być) poprawności inwestycji.

.

Niestety nie są, choc powinny byc, rozbieznosci szczegolnie duze są w obliczeniach parametrów energetycznych budynku a co za tym idzie błedny pod wzgledem ekonomiki wybór systemu grzewczego.

Zadna pieczątka projektanta nie zagwarantuje ze ten wybór bedzie optymalny. Co by duzo nie pisac to archtekci skoncentrowani są na parametrach mechanicznych budynku skutkiem czego są duze ilosci zbrojenia i betonu oraz wygladem budynku l jego funkcjonalnoscią. To czym bedzie grzany budynek i ile zuzyje energii jest dla nich sprawą nizszej (najnizszej) wagi. Taka jest prawda bez wzgledu na opinie tych którzy chcą i mają prawo wierzyć.

Edytowane przez asolt

A ja jeszcze raz napiszę.

Istnieją w Polsce gminy w których jest zakaz instalacji kotłów na paliwa stałe w nowobudowanych i modernizowanych budynkach, ba nawet w mojej gminie jest zakaz palenia ognisk (od wielu lat). Te zakazy są bardzo rygorystycznie przestrzegane.

I co ? I nico - ludzie żyją, funkcjonują - i nie narzekają - bez dopłat.

Dobrym przykładem jest woj. małopolskie:

- Program ochrony powietrza dla województwa małopolskiego przyjęty 30 września 2013 r. uchwałą Nr XLII/662/13 Sejmiku Województwa Małopolskiego.

Program wskazuje działania naprawcze, których celem jest wyeliminowanie przekroczeń

poziomów dopuszczalnych oraz docelowych takich zanieczyszczeń jak: pył PM10,

pył PM2,5, benzo(a)piren, dwutlenek azotu i dwutlenek siarki występujących w strefach

województwa małopolskiego. Treść Programu dostępna jest na stronie internetowej:

http://www.malopolskie.pl/srodowisko/powietrze .

Inwestor bez względu na wykształcenie ma prawo wierzyć, że kupuje projekt - wypełniający jego luki wiedzy. Podpisy projektanta i urzędnika zezwalający na realizacje są gwarancją (powinny być) poprawności inwestycji.

Istnieją i mają prawo istnieć osoby, które nie interesuje poprawianie fachowców, sprawdzanie certyfikatów.

Wierzysz w to, co napisałeś?

Właśnie ze względu na takie opinie, a nie zgłębianie swej wiedzy na przykładzie innych inwestorów, mamy jak mamy - czyli ekosyf na nowych osiedlach.

Wierzysz w to, co napisałeś?

Właśnie ze względu na takie opinie, a nie zgłębianie swej wiedzy na przykładzie innych inwestorów, mamy jak mamy - czyli ekosyf na nowych osiedlach.

Nie każdy ma czas i/lub chęci siedzieć na forum, czy kupować muratora i się "uczyć" tak jak użytkownicy tego, czy podobnych for. Zdecydowana większość inwestorów polega na wiedzy projektantów, wykonawców, instalatorów, czy "pana Miecia". Takie są fakty...

Nie każdy ma czas i/lub chęci siedzieć na forum, czy kupować muratora i się "uczyć" tak jak użytkownicy tego, czy podobnych for. Zdecydowana większość inwestorów polega na wiedzy projektantów, wykonawców, instalatorów, czy "pana Miecia". Takie są fakty...

No i właśnie po raz kolejny to pokazuje,że powinien być odgorny zakaz instalacji paliw stałych w nowych domach czyli nie wydawanie PnB.

To i dla nowych i nie świadomych inwestorów będzie wybawienie i pomoc skoro sami nie potrafią sobie policzyć i myśleć.