Liwko 10.11.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 I taka jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.11.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 No i właśnie po raz kolejny to pokazuje,że powinien być odgorny zakaz instalacji paliw stałych w nowych domach czyli nie wydawanie PnB. To i dla nowych i nie świadomych inwestorów będzie wybawienie i pomoc skoro sami nie potrafią sobie policzyć i myśleć. Trudno się nie zgodzić - jeśli ludzie nie potrafią myśleć, nie chcą czytać i liczyć, to tylko to może być receptą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.11.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 ...... czyli nie wydawanie PnB.. Raczej na odwrót wymaganie PnB (a nie zgłoszenie), bo budynek zasilany kotłem węglowym znacząco oddziaływuje na działkę/działki sąsiednią/sąsiednie. Wystarczy jedna maleńka poprawka w ustawie .............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.11.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Trzeba napisać petycję do nowego ministra sprawiedliwości, żeby pozamykał wszystkich węglarzy. On lubi to robić, więc powinien się zgodzić...A tak na serio. Czytam to forum już prawie 2 lata - jest Was, prowadzących krucjatę przeciwko węglarzom, przynajmniej kilku, może kilkunastu. Weźcie się zorganizujcie, zbierzcie podpisy, zorganizujcie referendum i niejako zmusicie ustawodawcę do wprowadzenia zakazu. Bo na razie, mimo że może i macie szczytny cel, to oprócz górnolotnych "stopek" i nabijania licznika postów niewiele z Waszego zaangażowania wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.11.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Nie każdy ma czas i/lub chęci siedzieć na forum, czy kupować muratora i się "uczyć" tak jak użytkownicy tego, czy podobnych for. Zdecydowana większość inwestorów polega na wiedzy projektantów, wykonawców, instalatorów, czy "pana Miecia". Takie są fakty... nie pomyślałeś nigdy, że najbardziej energooszczędne domy tutaj na FM maja ci którzy ten czas jednak znaleźli i poswięcili go na edukację? nie lepiej ten czas znaleźć i się edukować niz zdawać się na "fachowców" i potem zakładać w trakcie lub już po zamieszkaniu wątki z prośba o pomoc?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 10.11.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Tych zamordystów lubiących narzucać wszystkim normy posłałabym do CHRLD albo nawet do US, gdzie mają normy w głębokim poważaniu Tam coś zwojować to byłoby ambitne zadanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.11.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 nie pomyślałeś nigdy, że najbardziej energooszczędne domy tutaj na FM maja ci którzy ten czas jednak znaleźli i poswięcili go na edukację? Pomyślałem dlatego tu jestem Ale nie widzę powodu/możliwości żeby w wolnym kraju przymuszać do tego tych, którzy nie chcą się edukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 10.11.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 No jak.I napisz jeszcze kiedy. Cała ta dysputa nie ma sensu. Przypomina mi to ,swego czasu zakaz palenia w irlandzkich PUB-ach.Nie do pomyślenia,zbuntowane opinie itd. Zakaz jest,restrykcyjny -i każdy się do niego stosuje.Na starcie,kilka PUB- ów ,wraz z klientami zrobiło sobie strajki,ale tak szybko jak im się chciało-tak szybko przestało. U nas,musi być tak samo.Szybko i z dużymi karami.Nowe domy,nowe technologie.Dla starych domów,nowe rozwiązania,a dotacje-na termomodernizacje ,a nie na kotły.Jest jeszcze fotowoltaika w gospodarstwach domowych,a na większą skalę- pozyskiwanie energii z zapór wodnych-o tym w tym kraju,dawno zapomniano... Pchanie producentów archaicznych kotłów z porcją ceramiki w tyłku,dla uzyskania lepszych parametrów na wyjściu,są dobre tylko dla idiotów. Wielce Szanowny Panie, Pańska wypowiedź, a zwłaszcza ostatnie z niej zdanie, to wręcz miod na serce moje. Bo napisał Pan tak: "... Pchanie producentów archaicznych kotłów z porcją ceramiki w tyłku,dla uzyskania lepszych parametrów na wyjściu,są dobre tylko dla idiotów". Czy to nie aby Pan jeszcze niedawno dałby sobie medaliony uchlastać za taki z ceramiką w komorze? Zielony (z tajnymi papierami), czy jakoś tak? Czy mógłby Pan zdradzić tajemnicę, co spowodowało Pański zwrot o 180 stopni (kątowych)??? Znudziło się "bycie w klubie" ostatniego wyrazu z cytatu? Jeśli tak to z całego serca gratuluję z powodu szybkiego ozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.11.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 W sumie wystarczy, w obecnym stanie prawnym (PB), uświadomić sąsiada, że może wstrzymać budowę, na podstawie "uciążliwości".Trzeba tylko uświadamiać inwestora i "sąsiadów" o takiej możliwości - bardzo, ale to bardzo dotkliwej dla inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 10.11.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Przestań pitolić.Masz z tego kramu sporą kasę.Mnie osobiście to zwisa.Prężysz się na forum,gdzie popadnie i zachwalasz palenie węglem,jedynie słuszne dla certyfikowanych kotłów. Ja uważam tak.Nie ma kasy (vel dotacje) na duporele typu-nauka palenia w kotłach na paliwo stałe.Nie ma kasy ,na nowe ewolucje,ze starymi kotłami.A wreszcie stanowcze nie,dla dotacji na kotły,z badaniami ,czy bez nich.Nowy dom,nowe technologie.Amen. A ministerstwa dziwnych badań,do kasacji-od teraz.Czy,pracuje tam Józef z rodziną ,czy dwóch.Jak nie mają co ,ze sobą zrobić-niech zasmakują tego,co wielu z tego forum-pracy za miedzą.Zabrałbym im jeszcze emerytury,renty itd-tak jak górnikom deputaty. No to Szanowny Panie, skoro nie ewolucja typu porządne kotły z badaniami i nauka palenia, to może REWOLUCJA? Rozpirzyć wszystkie stare chałupy z kotłami węglowymi na koszt rozwalanych. Z tych środków sfinansować dopłaty dla tych w nowych domkach, a jeśli coś zostanie, to tym rozwalonym zafundować szałasy. No w końcu już podatki zapłacili, to na cha nam oni teraz? Wie Pan, dawnymi czasy w ChRL był też taki przywódca. Większy niż Twój Pan. Uznał, że komunistyczne Chiny mają być potęgą w produkcji stali. To partia nalazała wzrost produkcji. Postawili w każdej wsi dymarki, przetopili nawet maszyny rolnicze i ... o mało z głodu wszyscy nie pomarli. Ale sukces rewolucyjny był. Szczerze? Ja się po prostu w nowych realiach politycznych tego kraju zaczynam pana bać. No bo niech jeden czy drugi przy korytku choćby przez pomyłkę przeczyta pana wpisy i zrobią pana Koordynatorem Wykończenia Wszystkiego Na Szybko. I mniemam, że jesteś pan to w stanie uczynić. Na szczęście jeszcze granice otwarte, paliwo w zbiorniku jest, to się jakoś przez "Zaleszczyki" z okrążenia zdążę wyrwać. Mam też dętkę napompowaną, to śmignę obok Westerplatte na Bornholm albo na czterech przez Beskidy do Czech. Dużo zdrówka życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 10.11.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Trzeba napisać petycję do nowego ministra sprawiedliwości, żeby pozamykał wszystkich węglarzy. On lubi to robić, więc powinien się zgodzić... A tak na serio. Czytam to forum już prawie 2 lata - jest Was, prowadzących krucjatę przeciwko węglarzom, przynajmniej kilku, może kilkunastu. Weźcie się zorganizujcie, zbierzcie podpisy, zorganizujcie referendum i niejako zmusicie ustawodawcę do wprowadzenia zakazu. Bo na razie, mimo że może i macie szczytny cel, to oprócz górnolotnych "stopek" i nabijania licznika postów niewiele z Waszego zaangażowania wynika. Nie zapominaj, że w demokracji liczy się głos większości - a nie głos "kilkunastu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.11.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Pomyślałem dlatego tu jestem Właśnie o to w tym pisaniu chodzi by dać przykład nowym inwestorom! Nie chodzi o pisanie samo w sobie i narzekanie. Jeśli czytasz teraz forum, a pamiętam, że chcesz budować dopiero za jakiś czas, to chwała Ci za to, bo zakładam, że wyciągniesz właściwe wnioski i zbudujesz mądrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 10.11.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Tych zamordystów lubiących narzucać wszystkim normy posłałabym do CHRLD albo nawet do US, gdzie mają normy w głębokim poważaniu Tam coś zwojować to byłoby ambitne zadanie! Z Twojego pisania wynika, że pewnie najdalej to byłeś na wycieczce w Pradze czeskiej lub w Berlinie. Nie masz bowiem (przepraszam za to, że mówię to wprost) pojęcia o przepisach amerykańskich. W każdej dziedzinie życia. Chcesz? Możemy podyskutować. Wybieraj dziedzinę życia. Twój ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.11.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Jeśli czytasz teraz forum, a pamiętam, że chcesz budować dopiero za jakiś czas, to chwała Ci za to, bo zakładam, że wyciągniesz właściwe wnioski i zbudujesz mądrze. Tak, start planowany na 2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Trzeba napisać petycję do nowego ministra sprawiedliwości, żeby pozamykał wszystkich węglarzy. On lubi to robić, więc powinien się zgodzić... A tak na serio. Czytam to forum już prawie 2 lata - jest Was, prowadzących krucjatę przeciwko węglarzom, przynajmniej kilku, może kilkunastu. Weźcie się zorganizujcie, zbierzcie podpisy, zorganizujcie referendum i niejako zmusicie ustawodawcę do wprowadzenia zakazu. Bo na razie, mimo że może i macie szczytny cel, to oprócz górnolotnych "stopek" i nabijania licznika postów niewiele z Waszego zaangażowania wynika. Uważam że się mylisz. Nawet jeżeli piszemy o tym problemie tylko tutaj, to zauważ że jest nas coraz więcej i tego trendu już nie zmienisz. Jeżeli tych postów wskazujących, że jest problem przybywa niemal na każdym forum (nie tylko budowlanym), to oczywistym jest że ten głos dociera i do przyszłych inwestorów, do budowlańców, instalatorów, a nawet do projektantów i do rządzących. Do tego jak dodamy bat z Unii, to droga do czystszego powietrza powoli się zaczyna prostować. Potwierdza to choćby ostatni podpis Dudy w tej prawie. Najpierw tą drogą przejdzie Kraków, a później jestem pewien że poleci to lawinowo. Innej drogi już niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 10.11.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Właśnie wróciłem od znajomej z nowego domu i co zastałem, wkuli się do komina i na środku salonu postawili koze. Wcześniej było ogrzewanie gazowe i po kilku latach fascynacji nowym domem i płacenia za gaz zrobili sobie kotłownie w salonie bo rachunki rzędu 5000zł za zimę ich wykańczały. Teraz palą drewnem i mówiła że w połowie tej ceny się mieści. Nic wcześniej nie musieli liczyć tylko rzeczywistość wszystko zweryfikowała, ja przynajmniej mam piec na ekogroszek i kotłownie w osobnym pomieszczeniu i nie muszę jej organizować w salonie jak widać po znajomej, pewnie jakbym liczył jak Arturo to bym takiego pomieszczenia nie miał i zostałby tylko salon co nie życzę wszystkim liczącym jak Arturo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.11.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Uważam że się mylisz. Nawet jeżeli piszemy o tym problemie tylko tutaj, to zauważ że jest nas coraz więcej i tego trendu już nie zmienisz. Ale ja nie chcę tego trendu zmieniać. Tylko w taki sposób, ewolucyjnie, droga do czystego powietrza jest na tyle daleka, że cześć inwestorów może nie dożyć tego zakazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 10.11.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Uważam że się mylisz. Nawet jeżeli piszemy o tym problemie tylko tutaj, to zauważ że jest nas coraz więcej i tego trendu już nie zmienisz. Jeżeli tych postów wskazujących, że jest problem przybywa niemal na każdym forum (nie tylko budowlanym), to oczywistym jest że ten głos dociera i do przyszłych inwestorów, do budowlańców, instalatorów, a nawet do projektantów i do rządzących. Do tego jak dodamy bat z Unii, to droga do czystszego powietrza powoli się zaczyna prostować. Potwierdza to choćby ostatni podpis Dudy w tej prawie. Najpierw tą drogą przejdzie Kraków, a później jestem pewien że poleci to lawinowo. Innej drogi już niema. Jakbyś był na bieżąca to krakowska ustawa jest w koszu i startują z nią od początku, chociaż nie wiadomo po zmianie rządu czy coś nowego ustalą. Prędzej Unia się rozwali lub my z niej wystąpimy niż zakażą w Polsce palić paliwem stałym we wszystkich domach, a na dopłaty dla wszystkich nie ma pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.11.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Uważam że się mylisz. Nawet jeżeli piszemy o tym problemie tylko tutaj, to zauważ że jest nas coraz więcej i tego trendu już nie zmienisz. Jeżeli tych postów wskazujących, że jest problem przybywa niemal na każdym forum . W wielu sprawach ,się z Tobą nie zgadzam,ale w tej -tak. Rozpisałem kiedyś temat,o kotłach w nowych domach-trochę dla draki,trochę aby usłyszeć za i przeciw.W międzyczasie,w moim najbliższym sąsiedztwie,domu ,firmie-sąsiedzi urządzili sobie jawne,bezkarne spalanie śmieci.Nie pomogła ustawa śmieciowa.Płacą,a i tak palą śmieci.Mówią o tym,bez ogródek i wprost. Na moim terenie,białaczka zbiera większe żniwo,niż jakimkolwiek w tej części Polski.Kolega,ma chore dziecko na białaczkę-lekarze dawno zauważyli wzrost zachorowalności na tym terenie.Upatrują winy w zanieczyszczonym powietrzu.Miasteczko,położone jest w dolinie Widawy,bez wiatru-takiego jak ostatnio-można się tu udusić. Owszem,mam dwa kotły-i choć dymu z moich kominów nie widać-mam już dosyć smrodu,węgla-i wszystkiego z nim związanego. Mieszkam w małej 6 rodzinnej wspólnocie.Gdyby, był zakaz montowania kotłów na paliwo stałe-mielibyśmy pewnie kocioł na gaz-i jedno ogrzewanie dla wszystkich.Ale do tego,potrzebni byli lokatorzy-ale nie urodzeni w Polsce.Wtedy dogadaliby się na 100%.A tak,nie ma zakazu -palą wszyscy i wszystko co się da.... A mogłoby być inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 10.11.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Właśnie wróciłem od znajomej z nowego domu i co zastałem, wkuli się do komina i na środku salonu postawili koze. Wcześniej było ogrzewanie gazowe i po kilku latach fascynacji nowym domem i płacenia za gaz zrobili sobie kotłownie w salonie bo rachunki rzędu 5000zł za zimę ich wykańczały. Teraz palą drewnem i mówiła że w połowie tej ceny się mieści. Nic wcześniej nie musieli liczyć tylko rzeczywistość wszystko zweryfikowała, ja przynajmniej mam piec na ekogroszek i kotłownie w osobnym pomieszczeniu i nie muszę jej organizować w salonie jak widać po znajomej, pewnie jakbym liczył jak Arturo to bym takiego pomieszczenia nie miał i zostałby tylko salon co nie życzę wszystkim liczącym jak Arturo. Dlatego mówię o myśleniu i liczeniu ale Ty dalej nie rozumiesz. 5 lat temu pisałem o OZC i byłem za to ganiony przez sprzedawców kotłów. budowlany_laik budował dawno,grzeje prądem i sobie chwali. Czemu ? Bo myślał o budowie przed budowa w przeciwienstwie do Ciebie i innych mających w nowych domach ekogroszek czy domy szalasy bez izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts