asolt 10.11.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 5 lat temu pisałem o OZC i byłem za to ganiony przez sprzedawców kotłów. Nie byłes ganiony za OZC, a za twoj specyficzny przekaz i rzekomą nieomylnosc w zakresie całego procesu budowy. do tego dochodzi, ze tak powiem pewna kultura wypowiedzi, a raczej jej brak. Efekty znamy, n-ty klon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Nic wcześniej nie musieli liczyć tylko rzeczywistość wszystko zweryfikowała. I tu masz odpowiedź skąd wysokie rachunki. Możesz podać parametry tego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.11.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Nie byłes ganiony za OZC, a za twoj specyficzny przekaz i rzekomą nieomylnosc w zakresie całego procesu budowy. do tego dochodzi, ze tak powiem pewna kultura wypowiedzi, a raczej jej brak. Efekty znamy, n-ty klon. Nie bronię Artura,ale to nie czas na piękne słowa.Polsce przydałby się drugi Piłsudski-ten nienawidził polityków,a wiedział jakiej "ręki" potrzebuje Polska. Asolt,zapłaciłem ci za OZC. Musiałem je wykonać?Nie. Ja mam dosyć już,nowości z dolin kotlarskich-kotłów 26kW-co pięknie sobie radzą na 100m2,tak pięknie jak na 400m2. Z ceramiki i zawirowywaczy,zrobili sobie filtry zanieczyszczeń jak się patrzy.Badają,bo jest kasa z dotacji-trzeba liznąć. Kończąc,napisze tak.Zakaz montowania kotłów w nowych domach,jest konieczny. Wszelkie dotacje,do kotłów z normami ,czy bez nich-są zbędne i bezsensowne.Dotacje,powinny pojawić się na wszelakie termomodernizacje. Życzę wszystkim,wielu wietrznych dni tej zimy. Edytowane 10 Listopada 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.11.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Kończąc,napisze tak.Zakaz montowania kotłów w nowych domach,jest konieczny. Wszelkie dotacje,do kotłów z normami ,czy bez nich-są zbędne i bezsensowne.Dotacje,powinny pojawić się na wszelakie termomodernizacje. Życzę wszystkim,wielu wietrznych dni tej zimy. Zgoda ale jak taki zakaz wymusic na decydentach? Fora wiele nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.11.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 bo rachunki rzędu 5000zł za zimę ich wykańczały. Teraz palą drewnem i mówiła że w połowie tej ceny się mieści. Czyli płacą około 2.500zł za drewno. Czyli upraszczając: - zużywają około 5 ton (18m3) drewna (przy bardzo wysokiej cenie drewna), - to daje około 20.000kWh/rok Czyli nieocieplona stodoła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 10.11.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Czyli płacą około 2.500zł za drewno. Czyli upraszczając: - zużywają około 5 ton (18m3) drewna (przy bardzo wysokiej cenie drewna), - to daje około 20.000kWh/rok Czyli nieocieplona stodoła ? 18 metrów drewna nie waży 5 ton. Nawet nie napisał co to za drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.11.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Fakt - waży więcej (wagę liczyłem z 1mp) między 7 a 14 ton w zależności od drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Ale skoro płacił 5000zł, a kWh z gazu to około 0,24zł, to znaczy że dom zużywa około 20800kWh! No to faktycznie, jeżeli ktoś nie liczy i buduje taki durszlak lub pałac, to nie ma się później co dziwić że boli. Ale to wynika tylko i wyłącznie z głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.11.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 18 metrów drewna nie waży 5 ton. Nawet nie napisał co to za drewno. Z grubsza tyle waży - sSiwy12 dobrze to skalkulował, ale ja założyłbym jeszcze sprawnośc kozy na poziomie 30-45%, a reszta w komin. Przeszedłem podobny proces kilka lat temu. Znudziło mi się płacenie rachunków za gaz na poziomie kilku tysięcy miesięcznie i wiecznym pilnowaniu się ze wszystkim. Teraz gaz jedynie czuwa, a głównym źródłem był kominek z PW no i brak takiego oszczędzania jak przy gazie. Ja powiem, że moje koszty spadły do 30% przy "normalnym zakupie buka", a miewałem sezony darmowe, gdy udawało mi się pozyskac darmowe, lub bardzo tanie drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.11.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Z grubsza tyle waży - sSiwy12 dobrze to skalkulował, ale ja założyłbym jeszcze sprawnośc kozy na poziomie 30-45%, a reszta w komin. Przeszedłem podobny proces kilka lat temu. Znudziło mi się płacenie rachunków za gaz na poziomie kilku tysięcy miesięcznie i wiecznym pilnowaniu się ze wszystkim. Teraz gaz jedynie czuwa, a głównym źródłem był kominek z PW no i brak takiego oszczędzania jak przy gazie. Ja powiem, że moje koszty spadły do 30% przy "normalnym zakupie buka", a miewałem sezony darmowe, gdy udawało mi się pozyskac darmowe, lub bardzo tanie drewno. Mam takich znajomych,mają chałupę ponad 300m2,oboje dentyści-zdawało im się ,że dadzą spokojnie rade to "coś" ogrzać.Teraz,siedzą w polarkach w jednym pokoju,aby było cieplej-razem z psem. Nigdy nie potrafiłem pojąć,jak to jest z tymi "pałacami".ma być dużo metrów,wygodnie,komfortowo...A po pierwszym sezonie,bah-i kotłownia w salonie. Nici z wygodnego ,komfortowego mieszkania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Tu nie ma co się śmiać, tu trzeba płakać.Znajomy 400m2 i miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.11.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Znowu będziecie dywagować ile metrów powinien mieć dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.11.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Mam takich znajomych,mają chałupę ponad 300m2,oboje dentyści-zdawało im się ,że dadzą spokojnie rade to "coś" ogrzać.Teraz,siedzą w polarkach w jednym pokoju,aby było cieplej-razem z psem. Nigdy nie potrafiłem pojąć,jak to jest z tymi "pałacami".ma być dużo metrów,wygodnie,komfortowo...A po pierwszym sezonie,bah-i kotłownia w salonie. Nici z wygodnego ,komfortowego mieszkania.... Tanie ogrzewanie gazem jest mitem. To już prąd wychodzi taniej przy odpowiednim podejściu. Gdyby nie uciążliwośc drewana (nie w salonie tylko tak w ogóle), tzn jego krótkopalnośc, nie myślałbym o zmianie. Ale jak montowałem kocił gazowy (w latach 90) to rachunki były na bardzo przyzwoitym poziomie. I nagle z roku na rok rachunki wzrosły mi dwu, trzykrotnie, bez radykalnej podwyżki cen, ale nagle zużycie poszybowało ostro w górę i płomień jakiś taki żółty się zrobił. Wytrzymałme jeszcze kilka sezonów i dałem sobie spokój z gazem. Jak zresztą większośc moich sąsiadów. Teraz będzie coś przejściowo, a potem pewnikiem prónd i to najprawdopodobniej także w części własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.11.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Znowu będziecie dywagować ile metrów powinien mieć dom? Powinien mieć tyle by jego właściciel mógł go bezobsługowo i akceptowalnie finansowo ogrzać oraz ponieść inne koszty. Dla jednego będzie to 80 m2, dla innego 350 m2. Tak jak z autem - kupujesz takiego by stać Cię było na jego utrzymanie - paliwo, opony, ubezpieczenie, stratę wartości itd. Dla jednych Tico, dla innych Merc 600S. Tyle i aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.11.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Tak jak z autem - kupujesz takiego by stać Cię było na jego utrzymanie - paliwo, opony, ubezpieczenie, stratę wartości itd. Dla jednych Tico, dla innych Merc 600S. A jesteś w stanie przewidzieć, co będzie za X lat. Dzisiaj Cię stać, jutro może nie. Auto zawsze w takiej sytuacji sprzedasz, z domem będzie trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.11.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 A jesteś w stanie przewidzieć, co będzie za X lat. Dzisiaj Cię stać, jutro może nie. Auto zawsze w takiej sytuacji sprzedasz, z domem będzie trudniej. Trudniej nie znaczy nie da rady. W częsci domów wokół mnie właściciele zmieniają się co 5 lat . Tendencja budowania zmienia się dośc radykalnie. Generalnie domy maleją. Naście lat temu projekty były z większym rozmachem, teraz tak do 150-180m2. Wielu ludzi odchodzi od węgla na rzecz wygody, ale nadal są palacze z dziada pradziada, którzy nie dają się przekonac. I zasada jest też taka, że większe domy ludzie chcą opalac węglem, bo boją się rachunków za gaz czy prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 A jesteś w stanie przewidzieć, co będzie za X lat. Dzisiaj Cię stać, jutro może nie. Auto zawsze w takiej sytuacji sprzedasz, z domem będzie trudniej. Łatwiej zawsze sprzedasz dom mniejszy, który generuje mniejsze rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.11.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Generalnie domy maleją. Naście lat temu projekty były z większym rozmachem, teraz tak do 150-180m2. Wielu ludzi odchodzi od węgla na rzecz wygody, ale nadal są palacze z dziada pradziada, którzy nie dają się przekonac. I zasada jest też taka, że większe domy ludzie chcą opalac węglem, bo boją się rachunków za gaz czy prąd. Zapytam wprost.Gdybyś miał budować raz jeszcze,wybudowałbyś taki jak masz 340m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Zapytam wprost.Gdybyś miał budować raz jeszcze,wybudowałbyś taki jak masz 340m2? I czy 320-330m2 by nie wystarczył z czystym źródłem ogrzewania i niskimi rachunkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.11.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Łatwiej zawsze sprzedasz dom mniejszy, który generuje mniejsze rachunki. Fajnie się teraz czyta takie wątki,jak choćby- ogrzewanie garażu. Koleś pisze,że fajnie mieć taki ogrzewany garaż,można sobie "pogrzebać" przy aucie,naprawić co nie-co itd. Dla tego "co nie-co",zainwestował w ocieplenie fundamentów garażu,stropu nad garażem,ogrzewania podłogowego itd.Wszystko po to,aby uchylić kilka razy dziennie swoją 2,5 metrową bramę i wypuścić wszystko co nagrzewał przez ostatnie godziny... No,ale za to-można sobie "pogrzebać" w garażu i to jak Po pierwszym sezonie,koleś pyta: -Kurka,dlaczego ja tyle płacę za ogrzewanie? Edytowane 10 Listopada 2015 przez TwojPan add Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts