Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tam po prostu może nie być już możliwości powrotu.

Etam ...

Zawsze jest możliwość powrotu , czasami kosztowana ale jest ...

Ale sprzedawanie naszych bogactw mineralnych poniżej kosztów wydobycia i degradacja środowiska oraz dopłacania do czegoś co sie nie opłaca to już głupota ...

Nawet w Australii "wygaszono" kopalnie , mimo że tamte kopalnie odkrywkowe mają duuuuużo niższe koszty wydobycia ...

Po prostu stwierdzono że się nie kalkuluje i nie ma sensu wydobywać ...

Tyle że tam wchodzi w rachubę rachunek ekonomiczny. Jak sie czegoś nie opłaca wydobywać i sprzedawać , to się zamyka/wygasza zakład i wznawia produkcję/sprzedaż jak będzie z tego zysk ...

A u nas ?

To co się dzieje , nic z ekonomią nie ma wspólnego ...

Każda wydobyta w PL tona węgla to strata kasy ....

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I co ?

I czy Ci ludzie są najszczęśliwsi w tych domach ? Wiodą najciekawsze życie ? Czy coś takiego to daje że ten dom jest cieplejszy od sąsiada ?

Czy poziom ocieplenia wpływa na komfort mieszkania i zadowolenia z życia w tym domu ?

Bo tutaj wynika że jak ktoś nie ma pompy lub gazu , to jego życie w domu to jedna wielka porażka i wielkie nieszczęście i trauma ....

Wielu ludzi traktuje dom jako mieszkanie , a nie obiekt kultu i możliwość się pochwalenia przed sąsiadem jaki to mamy super dom ...

Czy Ci ludzie mają skierowane wyziewy z kominów bezpośrednio do własnych domów czy truja siebie i sąsiadów ?

Kaszpir,z własnej nie przymuszonej woli narazasz członków swojej rodziny na raka czy z własnej głupoty ?

A co daje dobra izolacja domu przed stratami ciepła ?

Ano to że zamiast narażać członków rodziny na raka spalajac wegiel miałbyś czyste sumienie nie grzejac węglem mając takie same rachunki za ogrzewanie.

Oczywiście gdybyś myślał przed budową o budowie

budowlany_laik ogrzewa prądem,R&K tak samo i ma powierzchniowo taki dom jak ty a niższe rachunki.

Czemu ?

Bo myśleli w przeciwieństwie do Ciebie

Kaszpir,czujesz to,oni grzeją PRĄDEM !

Dlatego tylko zakaz stosowania paliw stałych w nowych domach wpłynie na myślenie inwestorów bo bezmyślność nie zna granic.

Edytowane przez zaś tam ktosik

Czy Ci ludzie mają skierowane wyziewy z kominów bezpośrednio do własnych domów czy truja siebie i sąsiadów ?

Kaszpir,z własnej nie przymuszonej woli narazasz członków swojej rodziny na raka czy z własnej głupoty ?

A co daje dobra izolacja domu przed stratami ciepła ?

Ano to że zamiast narażać członków rodziny na raka spalajac wegiel miałbyś czyste sumienie nie grzejac węglem mając takie same rachunki za ogrzewanie.

Oczywiście gdybyś myślał przed budową o budowie

budowlany_laik ogrzewa prądem,R&K tak samo i ma powierzchniowo taki dom jak ty a niższe rachunki.

Czemu ?

Bo myśleli w przeciwieństwie do Ciebie

Kaszpir,czujesz to,oni grzeją PRĄDEM !

Rozumiem że Ty masz jakieś specjalne pole siłowe i jak jedziesz do pracy , chodzisz po mieście to pole siłowe chroni Cię i twoją rodzinę przed zanieczyszczeniami , spalinami ...

Oczywiście też jeździsz tylko i wyłącznie samochodem elektrycznym aby innych nie truć , nie palisz oczywiście w kominku aby nie truć innych ...

Ja nikomu nie patrzę do portfela , ja jestem zadowolony ...

O moje zdrowie się nie martw.

Na osiedlu na jakim mieszkam mimo że jest wiele domów z kotłami na ekogroszek , to powietrze jest czystsze i lepsze niż te w mieście ...

Dobrze powiedziane. Ja bym jeszcze dodał że jak ktoś mało spali węgla, ciepło ma w chałupie to zauważyłem że wszyscy zwolennicy gazu nagle straszą że pewnie zaraz nam sie komin zawali, albo wyżrą go jakieś substancje ze źle wypalonego, kiszącego się węgla, piec pewnie zaraz się rozszczelni i wogóle to przeciez człowiek się ubrudzi czyszcząc piec, a jak powiesz że nie czyści tak często, to powiedzą że piec ma niską sprawność.

Normalnie - jakie to wszystko straszne...

Po raz kolejny wykazujesz błąd w rozumowaniu.

Co to znaczy,że ktoś "mało węgla spali" wg Ciebie bo wg mnie nic to nie znaczy i wg innych kumających bazę też nic nie będzie znaczyło.

Ile energii Twój dom zużywa na ogrzewanie ? Jak odpowiesz,wtedy będzie to coś znaczyło a swoją wypowiedzią pokazujesz,że standartowo nie masz pojęcia i nie wiesz i nie znasz relacji zużycia energii przez dom do rachunków za ogrzewanie i właśnie dlatego powinien być odgórny zakaz stosowania paliwa stałych w nowych domach żeby tacy jak Ty o tym się dowiedzieli a nie truli wyziewami z komina innych.

Bo na 100% wiem,że gdybyś znał taką relację to węgla w nowym domu byś nie zastosował bo byś stwierdził,że to bardzo drogie rozwiązanie.

Oczywiscie gdybyś był myślącym inwestorem umiejącym posługiwać się kalkulatorem.

"Ano to że zamiast narażać członków rodziny na raka spalajac wegiel miałbyś czyste sumienie nie grzejac węglem mając takie same rachunki za ogrzewanie."

A po co komu jakieś rachunki?

Sporo ludzi o pasywniakach myśli, aby rachunków nie było.

A ponieważ "tak krawiec kraje jak..." to ten problem rozwiązać nie jest łatwo.

Zawsze gdzieś będzie ktoś, dla kogo proponowane DOBRE rozwiązania nie są dobre...

Namawianie ludzi do bezpodstawnego (ekonomicznie) altruizmu są bezcelowe.

Trzeba zmienić mechanizmy rządzące "opłacalnością" takiego czy innego rozwiązania - to zadziała.

I - BEZ dotacji, bo dotacja to : "komuś zabrać, pensję SOBIE za to wypłacić, komuś dać!"

A to jest trudne!

Adam M.

Bo tutaj wynika że jak ktoś nie ma pompy lub gazu , to jego życie w domu to jedna wielka porażka i wielkie nieszczęście i trauma ....

nie zrozumiałeś.... :bash:(co mnie akurat nie dziwi)

trzeba myśleć przeda nie po

ale jak widać całkiem spore jest grono ludzi do których to nie dociera i pewnie nie dotrze nigdy :yes:

Takie funkcje jak w Zakopanem? Napchać ceprów, wyciągnąć jak największe zyski, nie przejmując się tak przyziemną sprawą jak czyste powietrze? W takich miejscowościach jak Karpacz, smrodzących powinno się wieszać w centralnym miejscu, ku przestrodze dla innych! Byłem zimą w Wiśle, wiem co się tam zimą dzieje.

http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,17331851,Powietrze_w_Karpaczu_jest_szkodliwe_dla_zdrowia__.html

kogo ty chcesz wieszać? Zastanów się co piszesz, bo następnym razem jak napalisz w kominku to przyjdą i ......

ponawiam pytania, miej odwage i odpowiedz

-masz w nowym domu komin i palisz drewnem?

-czy palisz papierosy?

-jakim samochodem jeździsz?

Artek prędzej wykończą Cię wyziewy z fajek które jarasz niż dym z mojego czy Kaszpira komina :)

Narażasz się na tego raka z własnej i nie przymuszonej woli czy z własnej głupoty ?

Ja to po prostu lubię palić :) o fajkach piszę :)

A kto ma przejąć?

W Rosji , w Czecha , w Australii i zapewne w jeszcze innych krajach można wydobywać węgiel odkrywkowo za pomocą koparki. Nie trzeba wydobywać z głębokości 1-2 km ...

Koszty wydobycia odkrywkowego są duuuuuuuuużo niższe i efektywność wydobycia dużo wyższa ...

W PL nie opłaca się wydobywać węgla.

Tak naprawdę wszystkie kopalnie powinny być zamknięte i powinny być wygaszone na ileś tam lat. Jak kiedyś ceny węgla wzrosną i będzie się opałacało wydobycie , to wtedy ponownie wydobywać ...

Obecnie taniej importować z Rosji czy nawet z Australii , tym bardziej że poza kosztami wydobycia są inne olbrzymie koszty (przywileje , wcześniejsza emertyutura i itd) , więc jak to się wszystko doda to okaże że się że w PL węgiel jest najdroższy na świecie ...

Z całego serca w Dniu Świątecznym gratuluję "wiedzy" o węglach i metodach ich wydobycia. Tylko przepraszam, że się stawiam, bo jeśli informacje szanownego pana pójdą w lud niekumaty tematycznie, to więcej szkody narobią, niźli pożytku.

1. Wegle jak i inne kopaliny można wydobywać dwoma metodami:

a) odkrywkową,

b) głębinową.

2. Węgle brunatne (młodsze od kamiennych) zawierające znacznie więcej siarki, wilgoci oraz popiołów zalegają na małych głębokościach i po usunięciu nadkładu (niekiedy 100 i nieco więcej metrów) można go urabiać - najczęściej kolosami typu koparki wielonaczyniowe lub jedno naczyniowymi.

3) W Europie węgle brunatne metodą odkrywkową wydobywają przede wszystkim w Czechach, Polsce i Niemczech. Bełchatów, mówi to Panom coś?

4. W kilku miejscach na świecie występują takie warunki geologiczne, że węgle kamienne występują równie płytko jak brunatne i da się je wówczas riezat odkrywkowo.

5. Węgle kamienne zalegające znacznie głębiej wydobywane są najczęściej metodami głębinowymi przy wykorzystaniu szybów pionowych lub sztolni.

To tyle w bardzo wielkim skrócie.

Proszę nie zapominać, że wydobycie głębinowe jest zawsze droższe, niż odkrywkowe i nikt ani nic tego nie zmieni. Chyba, że politycy nakładający na odkrywki niebotyczne obciążenia finansowe. To wówczas, gdyby tam nawet były pokłady litego złota, to by się nie opłaciło ich wydobywać.

Nie należy też zapominać, że każde państwo, ktore ma na swoim terenie surowce energetyczne w pewnym stopniu jest niezależne od innych.

Czy coś takiego to daje że ten dom jest cieplejszy od sąsiada ?

Czy poziom ocieplenia wpływa na komfort mieszkania i zadowolenia z życia w tym domu ?

- dom energooszczędny to możliwość używania droższej kWh oraz tańszego inwestycyjnie źródła ciepła (np. kocioł elektryczny, kable)

- taki dom to małe wahania temperatury w ciągu doby, a także nie przegrzewanie latem, czyli komfort

- pieniądze zainwestowane w izolację są do odzyskania w przypadku sprzedaży domu, natomiast kasa wyrzucona z kominem - nigdy

- ogrzewanie bezobsługowe to więcej czasu na inne rzeczy, mniej hałasu przy cięciu bali z lasu, mniej sy... - przepraszam - ekosyfu wewnątrz, mniejsze ryzyko obcięcia palców siekierą (rąbanie drewna do kominka)

- salon to nie kotłownia

- spaliny są trujące, rakotwórcze, mutogenne

- budując dom, kupując działkę, marzymy o spacerze wśród pachnących łąk, a nie zasmrodzonym wędzonką osiedlu

Każdy powyższy punkt jest do rozwinięcia. O samym przegrzewaniu latem mogę napisać parę stron - jak jest u mnie, a jak cierpią sąsiedzi.

Reasumując: taniej, mniej pracy, czyściej, bez hałasu, ekologicznie, bezinwazyjnie, inwestycyjnie korzystniej, bardziej komfortowo, z poszanowaniem dla środowiska i sąsiadów.

A do mnie argument, że trujące rakotwórcze i inne bzdety nie docierają, bo to samo życie jest szkodliwe, a umrzeć na coś wypada, bo to tak głupio zdrowym być i umierać.

Ale smród z tych palonych syfów utrudnia mi życie. Okna w domu (na wsi) mam po to, aby jak mi się chce to otwieram - a nie mogę bo z dwóch stron mam "śmieciuchów" (i to całorocznych) i cały ten syf z kominów leci w moje okna.

Przeto - mam prawo oddychać powietrzem bez obcych woni - to będę o to walczył.

I uprzedzając - smród z kotła mi przeszkadza, bo logicznie ujmując zagadnienie, nie powinno go być. Edukować, a jak nie pomoże karać bez litości "śmieciuchów".

Howgh.

A do mnie argument, że trujące rakotwórcze i inne bzdety nie docierają, bo to samo życie jest szkodliwe, a umrzeć na coś wypada, bo to tak głupio zdrowym być i umierać.

Ale smród z tych palonych syfów utrudnia mi życie. Okna w domu (na wsi) mam po to, aby jak mi się chce to otwieram - a nie mogę bo z dwóch stron mam "śmieciuchów" (i to całorocznych) i cały ten syf z kominów leci w moje okna.

Przeto - mam prawo oddychać powietrzem bez obcych woni - to będę o to walczył.

I uprzedzając - smród z kotła mi przeszkadza, bo logicznie ujmując zagadnienie, nie powinno go być. Edukować, a jak nie pomoże karać bez litości "śmieciuchów".

Howgh.

"A do mnie argument, że trujące rakotwórcze i inne bzdety nie docierają, bo to samo życie jest szkodliwe, a umrzeć na coś wypada, bo to tak głupio zdrowym być i umierać."...

Człowieku, czy ty sobie zdajesz sprawę z tego co piszesz?

Bo tak na moje kaprawe oko, to wynika, że żałujesz, iż cię jako malca do kloaki nie wrzucili, albo do muszli i wody nie spuścili.

Spieszysz się na drugą stronę? To po co długo cierpieć? Po co ci trodony, morfiny i nne przeciwbólówki. Taniej ci wyjdzie granat między nogi sobie wetknąć, zawleczkę wyciągnąć i do 8 policzyć. Tyle, że to bardzo smrodliwy koniec będzie. Bo gdyby do czerepa, to tylko echo z pustości by się rozległo.

p.s. Proś Boga o to, abyś nie musiał cierpieć, gdy koniec będzie bliski. Z całego serca życzę Ci

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek: p.s.

Trochę piję (szkodliwe), spalam dośc dużo papierosów (bardzo szkodliwe), czasem jem śmieciowe jedzenie (szkodliwe), jem czerwone mięso (zabójcze), lubię frytki i pieczyste z grilla (szkodliwo-zabójcze), ..................................... po prostu żyję.

Wniosek - tamto mi nie śmierdzi, a "śmieciuchy" i owszem.

Ps. Ale pomijając już to - wiesz co to kontekst wypowiedzi ?:rolleyes:

Wyrwałeś cytat z kontekstu.

Wiesz bo to jest tak jak z kalorią - widział ja ktoś ? Ale gdyby śmierdziała ....... - nie byłoby otyłych.:bye:

Trochę piję (szkodliwe), spalam dośc dużo papierosów (bardzo szkodliwe), czasem jem śmieciowe jedzenie (szkodliwe), jem czerwone mięso (zabójcze), lubię frytki i pieczyste z grilla (szkodliwo-zabójcze), ..................................... po prostu żyję.

Wniosek - tamto mi nie śmierdzi, a "śmieciuchy" i owszem.

Ps. Ale pomijając już to - wiesz co to kontekst wypowiedzi ?:rolleyes:

Wyrwałeś cytat z kontekstu.

Wiesz bo to jest tak jak z kalorią - widział ja ktoś ? Ale gdyby śmierdziała ....... - nie byłoby otyłych.:bye:

Nie wyrwałem z kontekstu, bo zacytowałem caluśki akapit. Pierwszy, główny, który myśl piszącego wyraża.

A co do reszty?

Nie pij, nie pal, umrzesz zdrowszy.

100 lat.

możesz ale ktorys raz cytam glupoty ze nie da sie ruszac bez gazu benzyna, co innego odczucia a co innego wprowadzanie w blad

ps w korku jedynki i dwojki uzywam bez gazu, takie cuda

Przyznasz jednak, że łatwiej bez gazu rusza się dieslem niż benzyniakiem przy założeniu, że oba auta są tej samej marki, modelu i mocy.

W korku to i trójki można użyć bez gazu w benzyniaku, a nawet można przez 2 dni jeździć terenówką po mieście a potem dojechać kilkaset km do domu bez używania sprzęgła [bo się wysprzęglik hydrauliczny zepsuł], tyle, że to wygodne nie jest ;-)

Można jak się chce i się myśli Panie SUSPENSER sprzedawco kotłów na ekogroszek i Panie kobra64 sprzedawco węgla ?? :

Całkowity zakaz instalacji opartego na paliwach stałych w nowych domach zmusi ludzi do myślenia i liczenia a nie kontynuacji zacofania i opierania się na tym,że sąsiad pali wunglem to ja tyż...

Można wiele gdy kogoś stać były ? wiceprezesie, sprzedawco pomp ciepła mający komunistyczne zapędy do nakazywania i zakazywania tego i owego.

Tak jak ktoś wyżej też pisał też jestem za lepszym powietrzem, przeprowadziłem się z starego domu z śmieciuchem do nowego z ekogroszkiem, a może za kilka lat jak pompki ciepła stanieją i będą bardziej wydajniejsze niż w rzeczywistości i nie będą się psuły to też sobie założę.

Zgadza się - gdy za kilka lat pompki stanieją niczym niegdyś klimatyzatory wtedy nie będzie trzeba nikogo przekonywać ani przymuszać o czym marzy Artoro72 vel ktoś tam coś tam.

Można wiele gdy kogoś stać były ? wiceprezesie, sprzedawco pomp ciepła mający komunistyczne zapędy do nakazywania i zakazywania tego i owego.

Można wiele,oczywiście ale z reguły jest tak,że budując nowy dom (!) wydaje się na niego kilkaset tys.zł zatem Wasze opowieści,że kogoś kto buduje nowy dom(!) nie stać na cywilizowane źródła ciepła,bez dymu z komina jest wierutną bzdurą.

Odpowiedź jest tylko jedna,że taki ktoś kompletnie nie myślał nad swoją budową pakując do niego węgiel a nie,że nie było go stać na dom bez syfu z komina.

Dlatego dla ćwiczenia mózgu i palców na kalkulatorze powinien być zakaz stosowania paliw stałych w nowych domach.

A Ty SUSPENSER pochwalisz się swoim domem ? Wszak niedawno budowałeś ?

Wyziewy z komina masz wpuszczone bezpośrednio do własnego domu czy trujesz innych ?

Edytowane przez zaś tam ktosik

Zgadza się - gdy za kilka lat pompki stanieją niczym niegdyś klimatyzatory wtedy nie będzie trzeba nikogo przekonywać ani przymuszać o czym marzy Artoro72 vel ktoś tam coś tam.

Tutaj chodzi o nowe domy i zakaz dla nich.Powtarzam Ci,że budowlany_laik,R&K i wielu innych grzeją dom PRĄDEM,czaisz ?

PRĄDEM a nie pompami ciepła i płacą za ogrzewanie tyle co Wy trując wszystkich.

Wypada powtórzyć jedynie:

nie zrozumiałeś.... :bash:(co mnie akurat nie dziwi)

trzeba myśleć przeda nie po

ale jak widać całkiem spore jest grono ludzi do których to nie dociera i pewnie nie dotrze nigdy :yes: