Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przyznasz jednak, że łatwiej bez gazu rusza się dieslem niż benzyniakiem przy założeniu, że oba auta są tej samej marki, modelu i mocy.

W korku to i trójki można użyć bez gazu w benzyniaku, a nawet można przez 2 dni jeździć terenówką po mieście a potem dojechać kilkaset km do domu bez używania sprzęgła [bo się wysprzęglik hydrauliczny zepsuł], tyle, że to wygodne nie jest ;-)

Tak czy inaczej co to za ruszanie bez gazu ;p jedynie w korku, fakt ze klekot jest mniej wrazliwy na słabe wciskanie gazu ale to nie jest kryterium zeby samochod kupowac. a jazda terenowką po dziurach to masakra.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty Arturo to naprawdę niezły ... jesteś ...

Palenie w kominku Ci nie przeszkadza , choć innych w tym momencie zadymiasz , bo żadnej kontroli nad procesem spalania nie masz ..

Samochodem jeździsz , tego co za tobą jedzie trujesz , też ci nie przeszkadza ...

Ale jak ktoś pali ekogroszkiem , to już wielki zbrodniarz ...

Typowa mentalność Kalego ...

Jak chciałeś aby nikt CI nie smrodził kominkiem lub węglem , to trzeba było przed zakupem działki zobaczyć czym palą sąsiedzi , albo kupić sobie kilka hektarów ziemi i wtedy nie miałbyś żadnego sąsiada ...

Albo nie budować domu , tylko zamieszkać w bloku w mieście. Wtedy problemy z dymem z kominów niezależnie czy to od komina czy węgla by znikło ..

Ja przed zakupem domu zobaczyłem jakie mam sąsiedztwo i sprawdziłem jakie jest powietrze (w sezonie grzewczym) i mimo że minęły już 4 lat jak mieszkam nic się nie zmieniło i jest takie same powietrze i mogę spokojnie otwierać okna , parapety czyste , elewacja domu czysta , mogę spokojnie wyjść na spacer czy przebywać na zewnątrz ...

Edytowane przez finlandia
Proszę o zachowanie kultury dyskusji

Albo nie budować domu , tylko zamieszkać w bloku w mieście.

Z bloku kolego to ja się po 40 latach przeprowadziłem na wieś nie znając stanowiska "palacza" i dlatego przed budową myślałem i nie truje siebie ani innych ale mnie podtruwają czego w bloku nie doświadczyłem.

A do tego parapety usyfione sadzą.

Masz skierowany komin do wnętrza domu ?

Dlatego też należałoby zakazać paliw stałych w nowych domach,żeby ludzie Twojego pokroju zaczęli myśleć przed a nie po.

Edytowane przez zaś tam ktosik

Z bloku kolego to ja się po 40 latach przeprowadziłem na wieś nie znając stanowiska "palacza" i dlatego przed budową myślałem i nie truje siebie ani innych ale mnie podtruwają czego w bloku nie doświadczyłem.

A do tego parapety usyfione sadzą.

Masz skierowany komin do wnętrza domu ?

Dlatego też należałoby zakazać paliw stałych w nowych domach,żeby ludzie Twojego pokroju zaczęli myśleć przed a nie po.

..

Już ci wielu tłumaczyło , ale widać nie dociera do ciebie , że nie każdy kocioł to śmieciuch który kopci jak stary parowóz i wywala sadzę przez komin ...

Są też nowoczene kotły , gdzie proces spalania przeprowadza sterownik i opał jest bardzo precyzyjnie dawkowany ...

Obecnie idzie mi około 3kg opału na dobę , czyli na godzinę spalam 125 gram opału.

Mimo że na osiedlu mam kilkadziesiąt domów blisko siebie i w każdym kocioł na ekogroszek , to parapety mam czyste , elewację czystą , dodatkowo na zewnatrz domu posiadam suszarkę ogrodową i suszę tam pranie .

Widać że w ogóle nie sprawdziłeś okolicy przed zakupem i tyle ...

Wdepnąłeś w minę na własne życzenie ...

Pamiętam jak poprzednio mieszkałem w bloku. Jakieś 2km dalej była kurza ferma. Działek przez lata tam nikt nie kupował , bo śmierdziało. Ale oczywiście znaleźli się chętni , bo cena okazyjna i później w gazecie były wypowiedzi "nowych mieszkańców" że śmierdzi i im przeszkadza i że właściciel farmy ma zamknąć interes , który działa ponad 20lat , bo "miastowym" śmierdzi ...

Jakoś nie śmierdziało im jak kupowali działki , bo ceny były tych działek niższe ...

No cóż współczuję tobie , współczuję sąsiedztwa ...

Też bym nie chciał mieszkać tam gdzie ludzie używają kopciuchów ....

Ja przed zakupem domu nawet się dowiedziałem jakie kotły mają sąsiedzi ....

Proszę o zachowanie kultury dyskusji

Nawstawiały insztalatory sąsiadom pewnie tłoki po 25kW

To było by jeszcze nie najgorsze rozwiazanie ale pewnie tam ładuja chercówami do smieciucha prosto na zar to faktycznie trzeba z tym walczyc, Na chwile obecna dla dymiuchów pozostaje nauka palenia w kotle , ewentualnie modernizacja kotła , lub wymiana smieciucha przynajmniej minimum na dolnego spalania .Zakaz sprzedazy smiciuchow wszystkie na zlom albo przebudowac na padajnikowe .Czyli pozostana , dolniaki, podajnikowe i zgazowujace drewno :D

Ty Arturo to naprawdę niezły oszołom jesteś ...

Palenie w kominku Ci nie przeszkadza , choć innych w tym momencie zadymiasz , bo żadnej kontroli nad procesem spalania nie masz ..

Samochodem jeździsz , tego co za tobą jedzie trujesz , też ci nie przeszkadza ...

Ale jak ktoś pali ekogroszkiem , to już wielki zbrodniarz ...

Typowa mentalność Kalego ...

Jak chciałeś aby nikt CI nie smrodził kominkiem lub węglem , to trzeba było przed zakupem działki zobaczyć czym palą sąsiedzi , albo kupić sobie kilka hektarów ziemi i wtedy nie miałbyś żadnego sąsiada ...

Albo nie budować domu , tylko zamieszkać w bloku w mieście. Wtedy problemy z dymem z kominów niezależnie czy to od komina czy węgla by znikło ..

Ja przed zakupem domu zobaczyłem jakie mam sąsiedztwo i sprawdziłem jakie jest powietrze (w sezonie grzewczym) i mimo że minęły już 4 lat jak mieszkam nic się nie zmieniło i jest takie same powietrze i mogę spokojnie otwierać okna , parapety czyste , elewacja domu czysta , mogę spokojnie wyjść na spacer czy przebywać na zewnątrz ...

I ty liwko też naprawdę niezły .. jesteś ... a może ty sprzedawca PC jesteś?

Proszę o zachowanie kultury w dyskusji

A jeśli ktoś ma nowoczesny kocioł na pelety? Energia odnawialna pochodząca z energii słonecznej, czyli bardziej ekologiczna niż pompy ciepła czy grzanie prądem. Też zabronić?

Jeśli z komina tegoż nowoczesnego kotła na pellet będzie wychodziła para wodna to oczywiście że nie :)

W nowoczesnych kotłach na pellet taka para wodna wychodzi czy zatruwajace powietrze wyziewy ?

A jeśli ktoś ma nowoczesny kocioł na pelety? Energia odnawialna pochodząca z energii słonecznej, czyli bardziej ekologiczna niż pompy ciepła czy grzanie prądem. Też zabronić?

Pellet w przeważającej większości jest zrobiony z drewna. Również emituje niczym niefiltrowane związki NOx i sadzę, oczywiście w wartościach 3x niższych niż węglosyf. Z zalet, benzopirenu i SOx nie emituje. Natomiast kotły na pellet są drogie, paliwo też drogie i jakoś wcale nie chce tanieć, dlatego mnie zastanawia co ludzi ciągnie w tym kierunku gdy montują to w nowych domach. Ale, lepsze to niż węglosyf.

Jeśli z komina tegoż nowoczesnego kotła na pellet będzie wychodziła para wodna to oczywiście że nie :)

W nowoczesnych kotłach na pellet taka para wodna wychodzi czy zatruwajace powietrze wyziewy ?

Z komina wychodzi dwutlenek węgla który jest asymilowany przez rośliny, które to są przerabiane na pellety. I koło się zamyka. Nazywa się to odnawialne źródło energii, takie jak energia słoneczna czy wiatr. Wasze ekologiczne pompy ciepła pracują na prąd, który jest produkowany w 90% ze spalania węgla.

Czy będzie zakaz palenia węglem???

Dlaczego twierdzisz że należy zakazać używania kotłów na ekologiczne pellety??

Natomiast kotły na pellet są drogie, paliwo też drogie i jakoś wcale nie chce tanieć, dlatego mnie zastanawia co ludzi ciągnie w tym kierunku gdy montują to w nowych domach.

1 - 5 lat temu za jeden z lepszych kotłów na pellety zapłaciłem 10 tys - ja wiem czy tak drogo?

2 - Ostatnio kupiłem pellety za 640 zł za tonę z dostawą - ja wiem czy tak drogo?

3 - W kotłowni masz prasowane trociny w workach (zamiast wszechobecnego pyłu węglowego). Odrobinę popiołu wysypujesz z kotła co dwa tygodnie do kompostownika (zamiast wiader żużlu do metalowego kubła na śmieci). Z komina mikro dymek o zapachu ogniska. Co prawda raz na miesiąc/półtora trzeba przeczyścić płomieniówki i wtedy trochę się napyli, ale w porównaniu z kotłem na węgiel bułka z masłem.

Z komina wychodzi dwutlenek węgla który jest asymilowany przez rośliny, które to są przerabiane na pellety. I koło się zamyka. Nazywa się to odnawialne źródło energii, takie jak energia słoneczna czy wiatr. Wasze ekologiczne pompy ciepła pracują na prąd, który jest produkowany w 90% ze spalania węgla.

Czy będzie zakaz palenia węglem???

Dlaczego twierdzisz że należy zakazać używania kotłów na ekologiczne pellety??

To jest mniej istotny w tym momencie aspekt "ekologiczny", czyli ogólnie "środowisko". Warto się tutaj jednak skupić na ekologii człowieka oraz podawać pełne fakty. Oprócz CO2 które potem asymilują rośliny, wydzielają przy spalaniu także NOx -- prawie tyle samo co przy spalaniu gazu. Niestety, w przeciwieństwie do gazu wydzielają jednak sadzę, co przy NOx stanowi spore zagrożenie dla ludzi mieszkających w okolicy. Jednak nadal jest to tylko 1/3 tego co z węgla a praktycznie brak benzopirenów i SOx, więc ogromny plus w stosunku do węgla.

I ponownie, PC/prąd jest z węgla, ale emisja tych szkodliwych substancji w elektrowniach jest znacznie niższa niż w domach dzięki zastosowaniu reduktorów i filtrów. Nawet uwzględniając straty na przesyle, bilans jest znacznie korzystniejszy a wpływ na człowieka znacznie mniejszy.

1 - 5 lat temu za jeden z lepszych kotłów na pellety zapłaciłem 10 tys - ja wiem czy tak drogo?

Plus koszt komina.

2 - Ostatnio kupiłem pellety za 640 zł za tonę z dostawą - ja wiem czy tak drogo?

Zależy ile schodzi.

Z komina mikro dymek o zapachu ogniska.

Co w tym "dymku" jest, napisałem powyżej.

Można wiele,oczywiście ale z reguły jest tak,że budując nowy dom (!) wydaje się na niego kilkaset tys.zł

Moi dwaj szwagrowie budujący systemem gospodarczym głównie własnymi rękoma by cię wyśmiali jakbyś im to powiedział.

Wyziewy z komina masz wpuszczone bezpośrednio do własnego domu czy trujesz innych ?

Mam je puszczone tam, gdzie Ty z kominka, tyle, że parapety mam czyste.

Moi dwaj szwagrowie budujący systemem gospodarczym głównie własnymi rękoma by cię wyśmiali jakbyś im to powiedział.

Ja wiem,że u Was jest wszystko możliwe,nawet to,że nowe domy budujecie nie za kilkaset tys.zł tylko za kilkadziesiąt tys.zł :D

Może mówisz o domkach letniskowych,to tak,masz rację ;)

Niestety dla Was,ja też budowałem systemem gospodarczym i dla niektórych posiadaczy węgla w domu był to jedynie "kurnik" a nie dom także wiem co ile kosztuje ;)

Edytowane przez zaś tam ktosik

Ja wiem,że u Was jest wszystko możliwe,nawet to,że nowe domy budujecie nie za kilkaset tys.zł tylko za kilkadziesiąt tys.zł :D

Może mówisz o domkach letniskowych,to tak,masz rację ;)

Niestety dla Was,ja też budowałem systemem gospodarczym i dla niektórych posiadaczy węgla w domu był to jedynie "kurnik" a nie dom także wiem co ile kosztuje ;)

Pomiędzy kilkaset a kilkadziesiąt jest np. 195 itp. , więcej nie na temat pisał nie będę bo szkoda słów dla niektórych bo i tak nie pojmą, że ktoś może inaczej niż oni ...

Prawdziwy katolik, w nowych domach, nie instaluje kotła na węgiel
Kotły na węgiel instalują protestanci, prawosławni kotły na drewno a jehowi olejowe.

Nie wiem tylko jakiego wyznania jest mój sąsiad?... bo on pali starymi oponami. :mad:

Edytowane przez panfotograf