Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@kobra64

Bo nikt się nie zastanawia ile go będzie kosztowało ogrzewanie, tylko już mu się oczy świecą jak widzi jak tanio można "wunglem", a do tego jeszcze śmieciami zapali i będzie git. Rozumu nawet nie skala myśl, że będzie truł wszystkich dookoła. A później moje dzieci i innych chorują co chwilę w związku z tym czym oddychają.

I od tego właśnie powinny być normy i wymagania dla budynków. Zakaz dla dziadowskiego budowania powinien być.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No w tym przypadku to dla tego delikwenta najsurowsza kara:mad: ale:

zauwaz ze straz Miejska tak jak stwierdza autor moze pobrac probke w uzasadnionych przypadkach , a z tym niestety moze byc problem bowiem spalanie w kotlach retortowych moze odbywac sie bezdymnie i wtedy Straz Miejska nie bedzie w stanie udowodnic czym pali ( chodzi konkretnie o zdjecia ,film ) .

I jeszcze jedno w takich przypadkach SM potrzebuje swiadkow w sadzie , a z tym moze byc problem jesli idzie o sasiadow.

Autor tam rowniez dobrze zaznaczyl ze sprawa trafila do Sadu i to Sad bedzie decydowal o wymiarze kary , a nie SM ,ktora niestety na dzien dzisiejszy nie moze bezposrednio wystawic mandatu za takie cos.

Dlatego tak kuleje wyegzekwowanie zakazu spalania smieci

Wydaje mi się, że powinni wprowadzić jakieś normy emisji, nawet dla tych najprostszych kotłów śmieciuchów.

Patrzyłem dziś w Obi na kocioł górnego spalania. Brak uszczelnienia pomiędzy częścią popielnika i rusztu.

Jak takie coś można dopuścić do handlu?

U mnie we viadrusie, kocioł górnego spalania tak widnieje w instrukcji. Ta sama instrukcja podaje, że mamy palić od dołu.

To są jakieś jaja. Kocioł nie jest dostosowany do palenia od góry. Trzeba parę rzeczy dołożyć.

No i mamy to co mamy. W sumie to po dołożeniu dodatków mamy w tej samej cenie dolniaka który jest o wiele mniej obsługowy.

Przecież widać po kominie czy palimy w górniaku od dołu.

Niech zmienią przepisy pod tym kątem.

Większość kotłów górnego spalania nie nadaje się do palenia od góry.

Takie proste sprawy.

Wystarczy uregulować to przepisami i nikt nie będzie kopcił. Jeśli zapali od dołu, widać, niech płaci mandat.

Edytowane przez klaudiusz_x

(...)

Takie proste sprawy.

Wystarczy uregulować to przepisami i nikt nie będzie kopcił. Jeśli zapali od dołu, widać, niech płaci mandat.

Popieram, sprawdzać kto co i jak pali, a nie zabraniać używania węgla, który można przecież dość czysto spalić.

Jak mogą zmusić wszystkich do ogrzewania prądem lub gazem, skoro nawet ci, którzy się na to zdecydowali, bo uważają że na to ich stać często po prostu d z i a d u j ą. Ci którzy mogą palą w kominkach (kotłownia w salonie), inni siedzą w zimnym w swetrach i udają że jest im komfortowo. Wystarczy poczytać tematy o zużyciu prądu i gazu na tym forum.

"Mój" viadrus robi sobie jaja ze mnie. Pomińmy to.

Przed kilkoma minutami byłem na zewnątrz.

Wiatr w kierunku podwórka.

Co czuję?

Nie ma smrodu, nic podobnego.

Czuć jakieś palone ziele, słodki zapach.

Pewnie jakieś paprotki z przed kilku milionów lat właśnie się ulatniają z zasypu.

Z komina nic nie widać (temperatura na zewnątrz 0*C).

Palone w śmieciuchu od góry węglem orzech 33 28MJ.

@kobra64

Bo nikt się nie zastanawia ile go będzie kosztowało ogrzewanie, tylko już mu się oczy świecą jak widzi jak tanio można "wunglem", a do tego jeszcze śmieciami zapali i będzie git. Rozumu nawet nie skala myśl, że będzie truł wszystkich dookoła. A później moje dzieci i innych chorują co chwilę w związku z tym czym oddychają.

I od tego właśnie powinny być normy i wymagania dla budynków. Zakaz dla dziadowskiego budowania powinien być.

Pokażcie jak bardzo wierzycie w to co piszecie. Sprzedajcie swoje chaty i przeprowadźcie się tuż poza granicę strefy ochronnej elektrowni Bełchatów. To będzie deklaracja - tak, wierzę że prąd jest czysty. Dokąd tak nie zrobisz - jesteś tylko mordercą skazującym na śmierć dzieci tam dorastające, żeby Twoje zdrowsze mogły być. A zamiast zakazu dla dziadowskiego budowania - gdy na żadne inne nie stać więcej niż połowy społeczeństwa - można odstrzał dziadów przeprowadzić. Albo konzentrationlager pobudować.

@kobra64

Bo nikt się nie zastanawia ile go będzie kosztowało ogrzewanie, tylko już mu się oczy świecą jak widzi jak tanio można "wunglem", a do tego jeszcze śmieciami zapali i będzie git. Rozumu nawet nie skala myśl, że będzie truł wszystkich dookoła. A później moje dzieci i innych chorują co chwilę w związku z tym czym oddychają.(...)

Pierdoleine o Szopenie z przeproszeniem. Ja się wychowałem i mieszkam w Kędzierzynie-Koźlu (to taki tzw trójkąt bermudzki: zakłady azotowe-chemiczne-koksownia) 40lat. Mój ojciec rocznik 48 też tu mieszka do dzisiaj. Przez te wszystkie lata spalało się o wiele więcej węgla niż teraz i wszyscy wychowali się zdrowo i nie chorowali co chwilę. Przyczyn tego że dzieci chorują i jest taki duży odsetek dzieci alergików szukaj gdzie indziej.

Gość Arturo72
A zamiast zakazu dla dziadowskiego budowania - gdy na żadne inne nie stać więcej niż połowy społeczeństwa - można odstrzał dziadów przeprowadzić. Albo konzentrationlager pobudować.

Komfortowe mieszkania,z ogrzewaniem miejskim są znacznie tańsze niż dziadowsko budowane domy.

Kto buduje nowy dom zamiast kupna mieszkania nie może być biednym inwestorem a pomimo to instaluje syfiasty węgiel do domu,także nie sądzę,że to z powodu braku funduszy ale z własnej głupoty lub totalnego braku wiedzy na temat budowania.

Z tego co obserwuje na forum,inwestorzy z nowymi domami,którzy występują w tematach węglowych i grzeją węglem nie schodzą z metrażem domu pon.150m2 pow.użytkowej,także nie są to "biedni" inwestorzy.

Edytowane przez Arturo72

. Przez te wszystkie lata spalało się o wiele więcej węgla niż teraz

Niestety u mnie 3-4 lata temu było o wiele lepiej.

Niestety buuum na nowe domy spowodował że zimą jest gorzej, a latem fatalnie. W okresie letnim nie ma czym oddychać od około 16-17 godziny. Wszyscy naokoło odpalają swoje śmieciuchy i smrodzą.

Kilka lat temu nie było tego. Teraz mam kilkadziesiąt nowych domów i taki zakaz byłby wskazany. Smród z plastiku , mokrego drewna, węgla palonego od dołu.

Albo kary za smrodzenie.

Jak nie stać na czyste grzanie, to nie buduj.

Takie jest moje zdanie.

PS.

Jakiś czas temu robiłem tu na forum wyliczenie.

Ile dopłaciłem do termoizolacji w porównaniu do mojego standardowego projektu.

Wynik to przeszło 15k zł.

Doliczmy jeszcze reku, koszty kanałów wm pomijam ze względu na brak jednego komina.

Przypuszczam że wykosztuję się na dodatkowe 20k złotych.

Czy warto?

Sami oceńcie.

Koszt grzania będę miał na połowę tego co wedle standardu.

Palenie tez nie szkodzi...

Widzialem raz 94 letniego kubanczyka, od 14 roku zycia palil papierosy i cygara... Okaz zdrowia...

Zgadzam się.

Jeśli rzuci palenie, do roku, najpóźniej dwóch, kopnie w kalendarz.

Niestety czasem nie warto kończyć ze smacznym nałogiem.

Szczególnie po 50-siatce (znajomi).

Być może zbieg okoliczności, ale jakoś tak spasowało to do tej teorii.

Gość Arturo72
A czarne elewacje domow to kiepskie farby.

Szczypanie w oczy , smog i zapach kominow mozna polubic...

Czegoś takiego nie miałem nawet w centrum miasta,teraz po przeprowadzce na wieś,w otoczenie węglowe codziennie na parapetach grupa warstwa sadzy i smród palonego węgla po wyjściu na zewnątrz.

Czegoś takiego nie miałem nawet w centrum miasta,teraz po przeprowadzce na wieś,w otoczenie węglowe codziennie na parapetach grupa warstwa sadzy i smród palonego węgla po wyjściu na zewnątrz.

W sumie, tak rozmyślam.

Może realne widmo zakazu palenia węglem zmusi użytkowników śmieciuchów do myślenia?

Z drugiej strony w to wątpię.

W tv musiałaby iść ostra reklama na zmianę nawyków + zmiana przepisów.

Inaczej każdy będzie psioczył i polecą k**rwy na przepisy.

Szeroka edukacja może coś poprawić łącznie ze zmianą przepisów co do kotłów i czystego spalania.

Napisałem pięć stron temu- ewolucja nie rewolucja.

Tak jak z ustawą śmieciową- po chałupach ludziska sortują- a w szkole dzieciaki ładują wszystko co się da do jednego pojemnika, firma odbiera niesortowane. Tak pedagogicznie...

Zakaz... łatwo napisać, papier jest cierpliwy... tylko jak wyegzekwować, jakie koszty finansowe i społeczne? Zresztą i wungiel można spalić bez trucia siebie i sąsiadów.

Żaden zakaz nie zmusi do myślenia... nie łudź się.

Jak czytam co poniektórych to widzę że na nich propaganda działa. Wystarczyłoby zakazać palenia w starych piecach, typowych śmieciuchach do których ludziska wrzucają dosłownie wszystko i z których po rozpaleniu siwy dym w okolicy. Obecne piece z podajnikami spalają węgiel w taki sposób że jedynie na czas osiągania temperatury z komina leci niewielki dymek, ledwo widoczny. Widzę jak palę u siebie, a jak sąsiad rozpali swojego starucha to na początku nic nie widać w okolicy. Za to powinni się zabrać. Zakaz palenia węglem w piecach nowego typu uważam za błąd. Nie każdego stać na gaz albo pompę ciepła. Znajomi palą gazem ale jak u nich jestem to wychodzę zmarznięty.

Co do obecnej nagonki na palenie węglem to taki zakaz tak naprawdę nic nie da, pic na wodę, trzeba by też zakazać posiadania aut na ON czy PB, jedynie poruszane czystą energią. Unia Europejska stara się narzucić Polsce swoją politykę, trąbią że nasza gospodarka oparta głównie na węglu zanieczyszcza, nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Gospodarka Niemiec na chwilę obecną spala dwa razy większą ilość węgla kamiennego i brunatnego niż nasza ale o Niemczech się nie mówi. USA, Chiny, Indie, Brazylia, Rosja, Ukraina odpowiedzialne za prawie 2/3 emisji zanieczyszczeń nie przejmują się żadnymi zakazami, nie parafowali porozumień co do ograniczania emisji CO2, a Unia czepia się Polski która produkuje promil tego co inne kraje. Unia najchętniej chciałaby aby w Polsce zamknięto większość kopalń tak aby firmy Niemieckie, Francuskie mogły zaoferować nam dostawy swojej energii, w tym i węgla, żeby zapewnić sobie rynek zbytu i uzależnić nas od siebie po co by nie mówić to węgiel daje nam niezależność energetyczną. Wystarczy poczytać niektórych polskich ekonomistów. Podsumowując, stare piece na węgiel nie, piece nowego typu tak.

P.S. Od razu dodaję że nie jestem górnikiem.

Prąd w USA pozyskiwany jest w prawie 50% z węgla.

U nas trzeba na początku zabrać się za producentów kotłów.

Oni są odpowiedzialni za niewłaściwe spalanie.

Jeśli producent wyprodukuje dobry kocioł, to jego właściciel powinien bez problemu spalać węgiel czysto.

W tym tkwi problem.

Końcowy użytkownik powinien przy zakupie kotła być inforomowany o zaletach i wadach kotłów i jeśli po swoim wyborze nie zastosuje się do wytycznych producenta (bat na producentów), dopiero wtedy za zbyt mocne dymienie powinien lecieć mandat.

Z 2-3 lata temu widzałem w wiadomościach rodzinę której dopiero doprowadzono prąd. Możecie mi wyjaśnić jaka jest alternatywa dla tysięcy polskich rencistów emerytów ze wsi żyjacych za rentę rolniczą w wysokości około 630 zł, żyjących w domach które pamiętają jeszcze II wojnę światową, gdzie gazu i za 100 lat nie będzie?

Zebrało sie grono radców z forum muratora nie wszystkim się tak powodzi, że 20k za rekuperację to jak splunąć ale nie jeden już był taki cwany, że srał piniędzmi a teraz zbiera butelki po śmietnikach, w dupach sie poprzewracało.

U nas ma być wszystko jak w UE tylko zarobki 5 razy mniejsze, ciekawe że w Krakowie poza okazyjnym paleniem w kominkach zabroniono wszystkie paliwa stałe zaś w niemczech pellety przeżywają bum dotacje z budżetu sprawiają, że kupują u nas zdrowe sosny i mielą całe drzewa na pellety i ci głupi niemcy zamiast siedzieć w kapciach i palić gazem oraz pradem targają worki z pelletem.

Gość Arturo72

Zebrało sie grono radców z forum muratora nie wszystkim się tak powodzi, że 20k za rekuperację to jak splunąć...

U mnie WM z rekuperatorem wyniosła 5,5tys.zł.

Ile kosztują kanały wentylacyjne i nawiewniki okienne ?

Czy po to kupuje się szczelne okna,żeby potem dziurawić je ?

A może najpierw trzeba pomyśleć i policzyć ?

Dom wewnątrz malowałem sam za 0zł,gdybym to zlecił zapłaciłbym ok.5-6tys.zł,nie jestem malarzem z zawodu,dom z zewnątrz i wewnątrz ocieplałem sam,gdybym to zlecił firmie zaplaciłbym kolejne 5-6tys.zł a nie jestem ociepleniowcem z zawodu ;)

Nie budowałem domu 150-200m2 jak Ci,którzy palą weglem,budowałem dom 118m2 z myślą,że nie będzie węgla u mnie tylko coś bezobsługowego czyli kolejna oszczednosć ok.5tys.zł na kominie z którego zrezygnowałem i wykreśliłem z projektu w czasie adaptacji.

Ile policzyłeś tych oszczędności ? Ok.15tys.zł a za 17tys.zł mam pompę ciepła...

Nie było mnie stać mnie na węgiel...

Edytowane przez Arturo72

Możecie mi wyjaśnić jaka jest alternatywa dla tysięcy polskich rencistów emerytów ze wsi żyjacych za rentę rolniczą w wysokości około 630 zł, żyjących w domach które pamiętają jeszcze II wojnę światową, gdzie gazu i za 100 lat nie będzie? .

Renta rolnicza to 800 złotych.

Ja mówię o nowych kotłach, nowych przepisach nie działających wstecz.

Gdyby wprowadzono to z 10 lat temu, bylibyśmy o tyle do przodu.

Dla nowych domów powinien być bezwzględny zakaz brudnego palenia.

Niestety rządzącym jest na ręke by szybciej schodziliśmy z tego świata.

Dysydenci z naszych składek się utrzymują.

Rząd się wyżywi ,tak mawiał Rakowski.

Rostkowski powiedział że czas od przejścia na emeryturę do zgonu powinien być jak najkrótszy.

W czym problem?