JTKirk 28.11.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Co do termoizolacji domów ... Z jednej strony się z tobą zgadzam , ale ... Mojej żony znajoma ma jakiś tam do dom na wsi. Mąż rolnik , źle się nie powodzi. Zużywają chyba 7 ton opału na sezon. Jak się dowiedzieli że ja zużywam około 2 ton to był to dla nich szok. 7 ton opału to jest naprawdę niezła sumka rocznie , i spokojnie mogła by starczyć na spłatę raty rocznej kredytu ... A tak dużo ludzi narzeka że to tak dużo i ich nie stać , ale przecież nie muszą tej gotówki z kieszeni wyciągać i sądzę że kredyty na termoizolację są preferencyjne i po prostu im się to opłaci , bo co roku będą płacić mniej za ogrzewanie , będą mieli sporo mniej roboty (mniej opału do wrzucenia , mniej popiołu) a w samym domu będzie bardziej komfortowo ... Dodatkowo wymieniło by się kocioł na ekogroszek z podajniikiem i jeszcze by mniej było by roboty ... myślę że każdy z nas zna takie przypadki.... najgorsze, ze to są często majętni ludzie - i to nie tylko dlatego że tyle przepuszczają przez komin na moją sugestię, że termomodernizacja itd - dostałem odpowiedź że nie chce się, że to kupa kasy itd. Odkłada temat na wieczne nigdy - nikt tego nie liczy, ile konkretnie trzeba wydać, ile się zaoszczędzi, tylko jest argument, że to kupa kasy i nigdy to się nie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 28.11.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Ty chcesz jeszcze więcej kotłów na ekogroch wprowadzić, co znowu podniesie cenę. To samo z pelletem, pellet jest względnie tani teraz, ale jak się pojawi więcej kotłów, to cenę tego paliwa spotka taki sam los jak "groszek". Ilość kotłów na ekogroszek czy pellety nie ma większego wpływu na cenę opału. Jesteśmy globalną wioską. Cena węgla i pelletów jest zależna od ceny na giełdzie (nie tej w Piasecznie) tylko tej światowej. Dlaczego cena węgla spadła ze 100 $ na 50$? Bo m.in. w Chinach kryzys. Dlaczego pellet ma taką cenę, bo producenci sprzedają go po takiej cenie w europie zachodniej i nie muszą go sprzedawać taniej w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.11.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Pellet raczej będzie taniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 28.11.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 pellet jest względnie tani teraz, ale jak się pojawi więcej kotłów, to cenę tego paliwa spotka taki sam los jak "groszek". Pellet raczej będzie taniał. Znacy się podrozeje cy stanieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.11.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Znacy się podrozeje cy stanieje? Uważam że stanieje, ponieważ jest coraz więcej producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 28.11.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Skoro producentów peletu robi się więcej, to zgadzam się że cena będzie spadać -- póki nie pójdzie za tym ilość kotłów na rynku (a jakiegoś szału zakupowego na ten system nie widzę). Czyli działa popyt i podaż. Ale jeśli poszłaby fala na modernizację, to wg mnie paliwo szybko poszłoby w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.11.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 to czemu w zeszłym roku w moim rejonie tona pelletu kosztowała 900zł a w tym kosztuje 960zł???gdzie on niby tanieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 29.11.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Liwko, nie bądź naiwny.... nie doczytałeś co na to burmistrz odpowiedział? http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19243026,wisla-nie-ma-prawa-pobierac-oplaty-klimatycznej-pierwszy-taki.html#MTstream A on wie co mówi? http://wiadomosci.onet.pl/krakow/zakopane-czeka-proces-o-bezprawne-pobierane-oplaty-klimatycznej/zx6x5n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 29.11.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) to czemu w zeszłym roku w moim rejonie tona pelletu kosztowała 900zł a w tym kosztuje 960zł??? gdzie on niby tanieje? Dokładnie, pewnie będzie jak z ekogroszkiem, im bardziej popularny to droższy. I później wytłumaczenie, że jeśli dobry to drogi. Pozatym jak zrobi się jeszcze bardziej popularny to zawsze można wymyśleć jakiś dodatkowy podatek. A użytkownik nie będzie miał alternatywy, bo zakupił drogi kocioł, czy to na ekogroszek czy na pellet i musi i tak kupić. Edytowane 29 Listopada 2015 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 29.11.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Skoro producentów peletu robi się więcej, to zgadzam się że cena będzie spadać -- póki nie pójdzie za tym ilość kotłów na rynku (a jakiegoś szału zakupowego na ten system nie widzę). Czyli działa popyt i podaż. Ale jeśli poszłaby fala na modernizację, to wg mnie paliwo szybko poszłoby w górę. Wbrew pozorom cena produktu spada jeśli jest duży ruch w interesie. Jeśli producent pelletu ma duży i stały zbyt, to i koszty produkcji będzie miał mniejsze. to czemu w zeszłym roku w moim rejonie tona pelletu kosztowała 900zł a w tym kosztuje 960zł??? gdzie on niby tanieje? Ja ostatnio kupiłem za 640 zł, mimo iż zazwyczaj płaciłem w okolicach 750 zł/tona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.11.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Dokładnie, pewnie będzie jak z ekogroszkiem, im bardziej popularny to droższy. I później wytłumaczenie, że jeśli dobry to drogi. Pozatym jak zrobi się jeszcze bardziej popularny to zawsze można wymyśleć jakiś dodatkowy podatek. A użytkownik nie będzie miał alternatywy, bo zakupił drogi kocioł, czy to na ekogroszek czy na pellet i musi i tak kupić. No właśnie klient który kupi kocioł na ekogroszek ma wpływ na to czym pali .. Ma do wyboru miały , ekogroszki o różnej kaloryczności i różnego pochodzenia ... Ma dostęp do opału od 200zł do nawet 1000zł. Ten co ma kocioł na pellet nie ma żadnego wyboru ... Sądzę że producenci pelletu wiedzą że klient nie ma żadnego wyboru i że i tak kupi pellet , więc nie ma parcia na obniżki cen , tym bardziej że dużo pelletu idzie na eksport ... Tym bardziej że już przy zakupie kocioł na pelllet jest sporo droższy od kotła węglowego , więc ten co kupuje ma jakąś kasę ,więc można go skubać ... Dla mnie "cena pelletu to jakiś żart. Niedaleko mnie tartak sprzedaje brykiet w cenie poniżej 500zł za tonę , a jak się orientowałem to "dobry pellet" to około 900-1000zł za tonę ... Płacić za to samo 2x więcej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jak zwykle. Wpadasz, nie odnosisz się do odpowiedzi na twoje pierdoły i sypiesz nowymi. Cały kaszpir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.11.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Wbrew pozorom cena produktu spada jeśli jest duży ruch w interesie. Jeśli producent pelletu ma duży i stały zbyt, to i koszty produkcji będzie miał mniejsze. Nie jest to takie oczywiste. Stwierdzenie jest prawdziwe gdy produktu na rynku jest więcej niż chętnych do kupowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Nie jest to takie oczywiste. Stwierdzenie jest prawdziwe gdy produktu na rynku jest więcej niż chętnych do kupowania. A co wtedy się dzieje? Wtedy ludzie wietrzą interes i powstaję kolejne wytwórnie. O kasę z "Unii" na to łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.11.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 po wczorajszym spacerze, zapachu ubrań i nocnym kaszlu córki uważam, że powinno się wprowadzić dwie proste reguły:- zakaz stosowania paliw stałych w nowych domach (plany zagospodarowania)- metodę z USA dla starych domów - dymić można tylko kilkanaście minut na dobę (rozpalanie) - poza tym to przestępstwo, za które grozi surowa kara finansowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 29.11.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Może i powstają ale po ty żeby właśnie doić kolejnego klienta co zapłaci 800zł za tonę. Pozatym jeszcze pozostaje mentalność klientów że tańsze może być gorsze jakościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 29.11.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 po wczorajszym spacerze, zapachu ubrań i nocnym kaszlu córki uważam, że powinno się wprowadzić dwie proste reguły: - zakaz stosowania paliw stałych w nowych domach Czyli olejem opałowym będzie można ogrzewać, a pelletami (energia odnawialna) NIE? Trochę za bardzo upraszczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.11.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 ....... Ja ostatnio kupiłem za 640 zł, mimo iż zazwyczaj płaciłem w okolicach 750 zł/tona. a jaki to pellet ? z jakich drzew? jaka kaloryczność? jak Ci się spala? czy zużycie się różni w porównaniu z innymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.11.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Czyli olejem opałowym będzie można ogrzewać, a pelletami (energia odnawialna) NIE? Trochę za bardzo upraszczasz. a co ma do smogu czy energia jest odnawialna czy nie? upraszczam, bo proponowany system jest łatwy w weryfikacji. w przeciwnym razie prawo swoje, a budujący dalej będą instalować kotły "na wszystko", bo kto i za czyje pieniądze ma zaglądać do kotłowni i weryfikować co tam dymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariog 29.11.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 a jaki to pellet ? z jakich drzew? jaka kaloryczność? jak Ci się spala? czy zużycie się różni w porównaniu z innymi? Dobry pellet kosztuje w naszyn kraju około 1000zł.Paliłem takim za przeproszeniem gównem za 650zł i napewno nie jest on z żadnych drzew tylko słomy lub siana kaloryczność słabiutka,zużycie dwa razy tyle co groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts