Liwko 02.12.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 ..ale palenie dla "klimatu" jakoś zupełnie mnie nie przekonuje. W harcerstwie nie byłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.12.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Gdyż ponieważ bo? Kominek to mniej emituje? Ja rozumiem palić jak nie ma gazu czy prądu, ale palenie dla "klimatu" jakoś zupełnie mnie nie przekonuje. Co to za dom, w którym w długi, jesienny wieczór nie będzie można siąść z żoną i kieliszkiem wina w ręku przed kominkiem?? Tylko nie pisz o biokominkach bo to z kominkiem nie ma nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.12.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Co to za dom, w którym w długi, jesienny wieczór nie będzie można siąść z żoną i kieliszkiem wina w ręku przed kominkiem?? Normalny dom, nowoczesny można by rzec, na miarę obecnego wieku. Wiesz, ja rozumiem dom gdzieś w głuszy nad jeziorem, z otwartym kominkiem, gdzie jest zimno bo nie ma CO i to ciepło z rozpalonego kominka daje swego rodzaju poczucie bezpieczeństwa, ma faktycznie jakiś sens sam w sobie i robi nawet ciekawą atmosferę przy ew. spotkaniu dwóch osób i winie dla rozgrzewki... Tylko nie pisz o biokominkach bo to z kominkiem nie ma nic wspólnego. ...ale gdy w domu 20-21sC, jest czyste grzanie prądem/gazem, a ogień w kominku miota się gdzieś za okopconą szybą, to jak dla mnie niewielką to robi różnice w stosunku do np. biokominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.12.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 a ogień w kominku miota się gdzieś za okopconą szybą Okopcona szyba jest wtedy, gdy się nie umie palić, albo używa się mokrego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.12.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Gdzie można zobaczyć porównanie emisji i się zweryfikować? Znalazłem coś takiego. Trochę stare, bo z 2010 r, ale oddaje obraz sytuacji. http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2013/01/Por%C3%B3wnanie-emisji-zanieczyszcze%C5%84_fot_2.png http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2013/01/Por%C3%B3wnanie-emisji-zanieczyszcze%C5%84_fot_3.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.12.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Znalazłem coś takiego. Trochę stare, bo z 2010 r, ale oddaje obraz sytuacji. Nie bardzo, bo nie ma informacji o benzopirenach i pyłach. Okopcona szyba jest wtedy, gdy się nie umie palić, albo używa się mokrego drewna. Ale nadal jest za szybą, jak w biokominku, w którym szyba NIGDY nie jest okopcona (a nawet być jej nie musi). Dlatego też, nie uwzględniając reszty aspektów którą zresztą sam pominąłeś, nie pisz, że biokominek to nie jest alternatywa dla sporadycznego ognia w domu. Wbrew pozorom ten ogień z biokominka też grzeje i jest jednak ogniem a nie filmem w TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.12.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Pyły zawieszone http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2013/01/Por%C3%B3wnanie-emisji-zanieczyszcze%C5%84_fot_5.png Węglowodory aromatyczne - głównie benzopiren http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2013/01/Por%C3%B3wnanie-emisji-zanieczyszcze%C5%84_fot_5.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 ...a ogień w kominku miota się gdzieś za okopconą szybą, to jak dla mnie niewielką to robi różnice w stosunku do np. biokominka. eee, nie przesadzaj. Pod koniec palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 02.12.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) "Nawet gdybyśmy jutro wstrzymali całkowicie emisję dwutlenku węgla, i tak czeka nas globalne ocieplenie - twierdzą oceanolodzy z Uniwersytetu Colorado w Boulder (USA)." powtórzę za:Prof. dr hab. Zbigniew BrzózkaPolitechnika WarszawskaWydział Chemiczny p.s. warto przeczytać:http://www.ekoedu.uw.edu.pl/download/wyklady/ZBrzozka.doc Edytowane 2 Grudnia 2015 przez boluslolusj23 dopisek: p.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 "Nawet gdybyśmy jutro wstrzymali całkowicie emisję dwutlenku węgla, i tak czeka nas globalne ocieplenie - twierdzą oceanolodzy z Uniwersytetu Colorado w Boulder (USA)." powtórzę za: Prof. dr hab. Zbigniew Brzózka Politechnika Warszawska Wydział Chemiczny p.s. warto przeczytać: www.ekoedu.uw.edu.pl/download/wyklady/ZBrzozka.doc I co z tego? Zanim do tego dojdzie, setki tysięcy Polaków umrze w wyniku zanieczyszczenia powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.12.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 eee, nie przesadzaj. Pod koniec palenia OK, argument na siłę, ale mimo tego wiem jak wyglądają kominki w większości domów które odwiedzam. Ale czekaj, miał być ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.12.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) "Nawet gdybyśmy jutro wstrzymali całkowicie emisję dwutlenku węgla, i tak czeka nas globalne ocieplenie - twierdzą oceanolodzy z Uniwersytetu Colorado w Boulder (USA)." powtórzę za: Ja powtórzę, że tu nie chodzi o globalne ocieplenia, żaby w trawie, i dziki na polanie, tylko o ludzi i bilans kasy wydanej na oszczędzanie ich zdrowia w stosunku do leczenia. I chętnie nadal przyjmę wyniki badań w zależności od spalanego paliwa, bo te wykresy od Greengaz, choć mało dokładne, jakby nie potwierdzają Twojej tezy. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.12.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 "...tylko o ludzi i bilans kasy wydanej na oszczędzanie ich zdrowia w stosunku do leczenia." A kogo ci ludzie obchodzą?No, ale ten bilans!No i dobrze piszesz!O tym LECZENIU.Leczyć trzeba wszystkich, ciągle, nie tanio!Tylko WYleczyc nie należy, bo kasy w tym nie ma... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 ... Ale czekaj, miał być ogień. Był przez cztery godziny (bez dokładania) Ale i tak mi się nie chce palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.12.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Co to za dom, w którym w długi, jesienny wieczór nie będzie można siąść z żoną i kieliszkiem wina w ręku przed kominkiem?? Tylko nie pisz o biokominkach bo to z kominkiem nie ma nic wspólnego. Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.12.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Myjk, gdybym musiał 3x dziennie szuflować węgiel do kotła bez podajnika, czy raz w tygodniu przewalać 50kg węgla do podajnika i popiół z popielnika do śmieci, to pewnie nawet nie spojrzalbym na kominek.Ale ponieważ od w/w niedogodności jestem uwolniony, to lubię w piątkowy wieczór wrzucić cztery polana, nalać sobie Jacka, wziąć książkę i poczuć, że mam weekend. W domu w ktorym przez jakiś czas mieszkałem, był biokomink (zainstalowany przez właściciela) Zapaliłem raz.Słaby to erzac.... Edytowane 2 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 02.12.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Myjk, mam kominek od września, szyby jeszcze nie myłem - nie wiem co to okopcona szyba, a palę deskami z budowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.12.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Myjk, gdybym musiał 3x dziennie szuflować węgiel do kotła bez podajnika Raz na dobę w okresach przejściowych, i dwa razy (aczkolwiek też mogę raz a dobrze, ale wtedy bardziej syfi, więc nie praktykuję) na dobę jak mróz łapie. Tak dla jasności. czy raz w tygodniu przewalać 50kg węgla do podajnika i popiół z popielnika do śmieci, to pewnie nawet nie spojrzalbym na kominek. To nie jest wynik moich doświadczeń z kotłem, a trochę "głębszych" przemyśleń. Mnie od zawsze kominek kojarzył się z jakąś mniej lub bardziej zaawansowaną formą ogrzewania domu. Może kiedyś, gdy mieszkałem w bloku, to było pewne marzenie o "niezależności" (?). Ale od kiedy zacząłem analizować za i przeciw, wyszło mi, że to zbyteczny gadżet. Koszty inwestycyjne są ogromne i to MNIE głównie odstrasza -- bo wolę te pieniądze zainwestować w inne elementy. Ale ponieważ od w/w niedogodności jestem uwolniony, to lubię w piątkowy wieczór wrzucić cztery polana, nalać sobie Jacka, wziąć książkę i poczuć, że mam weekend. Toteż mnie wystarczy brak obecnych "problemów" i wygodny fotel np. z masażerem. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.12.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Ja kominek traktuje, jako dostarczyciela wrażeń estetycznych, choć parę m3 gazu przy okazji tez oszczędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.12.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 OK, argument na siłę, ale mimo tego wiem jak wyglądają kominki w większości domów które odwiedzam. Ale czekaj, miał być ogień. Ja się przyznam nie umie palić w kominku. Mimo że palę brykietem to i tak mam osyfioną szybko szybę i mało co później widać. Później mnóstwo czyszczenia i odechciewa się rozpalania ... Tym bardziej że zawsze mam z tych problem Ale faktycznie nie robiłem doktoratu z palenia w kominku a mój kominek jest z tych tańszych (francuska invicta z szybrem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts