Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nikt Twoim znajomym nie każe budować domów 150-300m2,których nie stać później na nic innego jak tylko wpakować wungiel pod dach.

W domu 80-100m2 także można mieszkać z rodziną w komfortowych warunkach i nie zasyfiać powietrza spalinami z węgla.

Ja mam 20cm grafiu na ścianach,pompę ciepła i to wszystko w granicach 300tys.zł

Swym znajomym poleć przeczytanie wątku na forum jak budować tanio i dobrze:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok-200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page237

Tam nie ma dużo osób grzejących węglem np.stopka:

"Dziennik budowy.

http://forum.muratordom.pl/showthrea...dzieję-tanio-)

Komentarze

http://forum.muratordom.pl/showthrea...80#post5440480

Parter98m2+40m2garaż,ścianyYtong600.24cm,ociepl. ścian zew.20cm grafit 0.32,podoga 30cm EPS100 0.38,fund.zew10cm,wew.5cm 0.38,poddasze nieużyt,ociepl.stropu wełna40cm 0.35+7cm 0.38 ,okna 3szyby,6kom.ciep.ramki,ciep.montaż,zap.ciep.50,8k Wh/m2/rok"

Zakaz palenia węglem skłoni ludzi do myślenia,bo narazie wśród nowobudujących i chcących grzać węglem widzę totalną bezmyślność.

Akurat mówię o znajomych którzy maja wspólny dochód netto 3tys-max 3,5tys na 4 osoby.Budowa wygląda tak ze dom wystawiony jest kończony tak długo ze potrzeba go odnawiać a nie kończyć!! Z całym szacunkiem dla ciebie ale czasami wydajesz się oderwany od realiów życia codziennego!!! Piec na ekogroszek dla większości to luksus!! Piszesz o sadzy z węgla wydobywającej się z komina,zapraszam do mnie i zobaczysz czy leci sadza . Pale kiepskim miałem-brak dymu idącego z komina.Za syf idący z komina są odpowiedzialne piece węglowe o kiepskiej sprawności i akurat tych palaczy tu nie spotkasz. Jakoś nie maja chęci na edukacje odnośnie ogrzewania domów. Czasami mam wrażenie ze na tym forum sami bogacze tylko ja biedna miernota się jakoś na sile tu wepchnąłem.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Budowa wygląda tak ze dom wystawiony jest kończony tak długo ze potrzeba go odnawiać a nie kończyć!! Z całym szacunkiem dla ciebie ale czasami wydajesz się oderwany od realiów życia codziennego!!!

I to jest dla mnie głupota.

Mieszkanie dla 4 osób to ok.150tys.zł,dom dla 4 osób to min.300tys.zł+dzialka 100tys.zł

Renta rolnicza to 800 złotych.

Szkoda, że nie byłem rolnikiem. Po 25 latach pracy - choroba zawodowa - renta 750zł. Winni jesteśmy wszyscy, i wszyscy o tym wiemy. Poczucie winy pozwala nam (niektórym) na ubliżanie innym. Dom mam 110m użytkowych. Kilka lat ogrzewałem gazem, kilka trocinami. aktualnie węgiel i zrębki. Chciałem na forum podzielić się wiedzą na temat budowy podajnika, który pozwala palić na ruszcie grawitacyjnie i w małej warstwie (tylko tyle ile trzeba aktualnie) Niestety gdy pytałem o jakoś takiego palenia (w małej warstwie) nie otrzymałem odpowiedzi. A Zawijan w swoim blogu natychmiast usuną moje pytanie. Co rozumiem, nie mógł przedstawić alternatywy dla własnych opracowań. Lub mój pomysł i ponad dwudziestoletni sposób palenia nie jest OK. Chcąc poprawić swój los sąsiadom pomogłem zbudować podajniki do śmieciuchów, i mam mniej dymu. Lecz w swoich kotłach dalej mogą palić śmieci, lecz nie palą. Może zamiast narzekania i absurdalnych pomysłów (na wydawanie kasy) możemy jeszcze coś zrobić??

W S tez psla peletem...

Tez maja kominki... Ale smrodu i brudu jakos mniej...

W miastach kopcacych kominow nie widac... A przeciez butelki plastikowe msja taka sama zawartodc energii tam co tu.

Mozna zrozumiec biede itd.

Ale przeciez wiemy ze nawet tych co stac na alternatywy kopca...

Moze zacznijmy od tego konca...

Żory, rynek.

Nie widać drugiej strony.

Kopcą.

Oczywiście wszystko zależy od wiatru.

Osiedle i blokowiska. Pomiędzy domki. Smród i kopcenie.

W S tez psla peletem...

Tez maja kominki... Ale smrodu i brudu jakos mniej...

W miastach kopcacych kominow nie widac... A przeciez butelki plastikowe msja taka sama zawartodc energii tam co tu.

Mozna zrozumiec biede itd.

Ale przeciez wiemy ze nawet tych co stac na alternatywy kopca...

Moze zacznijmy od tego konca...

Temat jest o zakazie palenia węglem a że nasi włodarze nie potrafia sobie poradzić z problemem jak to rozgraniczyć i skontrolować to najlepiej zakazać wszystkiego bo wtedy bedzie łatwo sprawdzić po dymie z komina.

Gość Arturo72
Piec na ekogroszek dla większości to luksus!!

Nie wątpię...

Ostatnio w temacie "Ranking kotłów na ekogroszek" pojawił się inwestor budujący dom ok.350m2 z siłownią w piwnicy,pomieszczeniem na bilard z zapytaniem o dobór mocy kotła na węgiel...

Dla niego kocioł z podajnikiem to był zapewne luksus :)

Bo jak nie nazwać tego,że gość buduje dom za ok.1mln(350m2*3tys.zł=1,05mln.zł) zł i chce grzać węglem ? Głupotą ?

Nie wątpię...

Ostatnio w temacie "Ranking kotłów na ekogroszek" pojawił się inwestor budujący dom ok.350m2 z siłownią w piwnicy,pomieszczeniem na bilard z zapytaniem o dobór mocy kotła na węgiel...

Dla niego kocioł z podajnikiem to był zapewne luksus :)

Bo jak nie nazwać tego,że gość buduje dom za ok.1mln(350m2*3tys.zł=1,05mln.zł) zł i chce grzać węglem ? Głupotą ?

Nie głupotą a ekonomią.

Gość Arturo72
a gdzie Ty takie tanie mieszkania masz? bo mieszkamy dość blisko siebie i za takie gdzie 4 osobowa rodzina w normalnych warunkach się pomieści chcą ponad 300 - chyba, ze o takich do remontu piszesz ( ale z 150 i tak tam trzeba utopić).

Centrum Gliwic,52m2,trzy pokoje-180tys.zł,mieszkanie w bloku,wyremontowane,ogrzewanie miejskie.

Dla niezbyt bogatej rodziny chyba lepsze rozwiązanie niż bylejaki szałas 200m2 za 400tys.zł,którego nie będzie stać ogrzać cywilizowanym sposobem tylko syfiastym węglem ?

Bo jakoś nie widzę wśród grzejących węglem domów ok.100m2(spokojnie dla 4 osób) porządnie wybudowanych w cenie ok.300tys.zł.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
52 m? 2 pokoje - a dzieci jak są różnej płci to będą sobie skakać do oczu.

To wolę 200m za 400 tyś ogrzewane ekogroszkiem - a jak dzieciom nie będzie się podobało to sprzedadzą i będą mieli na 2 mieszkania w nowym budownictwie... prosta kalkulacja.

Prosta kalkulacja typowego posiadacza kotła na ekogroszek,nic dodać,nic ująć.

Po takiej wypowiedzi widzę coraz większy sens zakazu palenia ekogroszkiem.

52m2 trzy pokoje...

Arturo - lobby PGE ani Taurona nie sięga tak daleko żeby jakieś profity Ci wypłacać za propagowanie ogrzewania prądem - więc się dziwię, że po tylu komentarzach nie spuszczasz z tonu.

Nie mam zamiaru spuszczać z tonu jak widzę taką bezmyślość wśród inwestorów.

jaki to jest cywilizowany sposób?

rozumiem, że Ty energię pobierasz z elektrowni atomowej na terenie Niemiec ( albo sam w jakiś sposób produkujesz)? chociaż to też mało cywilizowany sposób.

Bez syfu w domu oraz poza domem.

Dla mnie w domu możesz mieć syf ale nie życzę sobie sadzy na moich parapetach i smrodu na moim placu.

Edytowane przez Arturo72