Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Jak czytam co niektórych posty to mam wrażenie że chyba nie oglądają telewizji,nie pieką,nie piarą,nie prasują i nie palą światła tylko siedzą przy świeczkach a pompowcy to już wogóle mają prad prawie za darmo.

Na pewno masz taryfę G11 gdzie cena 1kWh to ok.0,60zl

a pradowcy i pompowcy mają taryfy G12W gdzie przez większą część miesiąca prąd do ogrzewania mają za "pół darmo" czyli w tańszej 0,26-0,30zl/kWh a drozszej 0,59-0,65zl/kWh.

Zużycie na prąd bytowy u mnie czyli pranie,TV to ok.240-280kWh miesięcznie.

A tak to się przedstawialo w proporcjach:

I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W:

-zużycie prądu w całym domu-731kWh

z czego:

-w taniej taryfie 561kWh

-w drogiej taryfie 170kWh

z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka:

-prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh

-prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh

Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

te dotacje tak na prawde idą do kieszeni dewelopera czytaj synalka prezesa kopalni sprzedającego węgiel ze składów kopalni. Kopalnia ma węgiel po 200-300 za tone i to jest nieopłacalne. Ja kupuje po 700-800 a zgadnij gdzie jest 500

ty palisz w kominku, jeździsz kopcącym samochodem i to jest cacy, bo przecież tylko trochę kopcisz. Chcesz by sąsiedzi czysto ogrzewali swoje domy, załóż szaty pątnicze i idź ich uświadamiać. Mów im, że ja to trochę smrodze bo tylko jak pale w kominku i jade swoim starym samochodem i że tak wolno, ale już Wy to kopcicie uf....

A tak poza tym to kto ci kazał budować swój nowy dom w okolicy gdzie inni kopcą. Zrobiłeś błąd a teraz krucjate z klawiatury prowadzisz.

Nie jestem za tym by kopcić z komina, ale trzeba być realistą, będzie się opłacić to ludzie pozakładają PC

Sam liczysz każdy grosz, skaczesz po taryfach, byleby było taniej, nie żyjesz komfortowo-może inni tak nie chcą?

panie liwko, chcesz świecić przykładem wykonaj pierwszy ruch-zamuruj komin i kup hybryde (jak cie na to nie stać to znaczy, że obudziłeś się z ręką w nocniku)

a pradowcy i pompowcy mają taryfy G12W gdzie przez większą część miesiąca prąd do ogrzewania mają za "pół darmo" czyli w tańszej 0,26-0,30zl/kWh a drozszej 0,59-0,65zl/kWh.

To naprawde ciekawe stwierdzenie. Z tego co napisałeś prąd w droższej masz w tej samej cenie co reszta w G11 . Nie rozumiem .

Ja nie sprzedaję uniwersalnych, więc przykładam rękę do tego, ale niestety niektórych nie stać na podajnikowy i palenie ekogroszkiem - niestety ta sytuacja wynika głównie z biedy [choć czasem także z niewiedzy lub pazerności].

Do podajnikowego też da się wrzucić śmieci, folie itp. - naprawdę Polak potrafi.

Nie neguję tego, że ludzi może być nie stac na kocioł podajnikowy za 10k zł, ale po części to wynika z tego, że chcą ładować do domów jakieś krowy po 25-35kw zamiast małego kociołka 10-15KW co się przekłada na cenę samego kotła jak i zużycie opału. Daleko nie będę szukać, bo w mojej bliskiej rodzinie facet palił smieciuchem przez 40 lat (po 10 ton węgla na sezon) a teraz też kupił jakiś najtańszy kocioł oczywiście >30KW ze sterownikiem dwustanowym i kisi ten ekogroszek (kocioł mu stoi w podtrzymaniu po 2 godziny), aż dym sie przedziera do domu.

ale oczywiście jest zadowolony, bo kocioł stoi w podtrzymaniu więc oszczędza węgiel i w ubiegłym sezonie tylko 8 ton mu poszło.

Edukacja, edukacja (przede wszystkim instalatorów - ktoś mu ten kocioł doradził)

Stare śmieciuchy potrafią działać 30-40 lat więc na rozpadnięcie się ich bym nie liczył - raczej pomogłyby tu dotacje jak w Czechach, gdzie dopłacają nawet 90% do wymiany kotłów, ale na to jeszcze jesteśmy zbyt biednym krajem.

Zaczęto także testować "błękitny węgiel", czyli koks po nowemu - na razie dali go ludziom w jednej z gmin do testowania w Grudniu w zasypowcach i sprawdzą jak wpłynie to na jakość powietrza - jeśli się to sprawdzi to może zaczną sprzedaż - pewnie też dotowaną bo cena tony ma się kształtować na poziomie 1200 zł.

hmm.. koks. Mój tata pracował przez lata w odlewni i tam palono koksem. Gdy byłem dzieckiem (i mieliśmy kocioł uniwersalny) to tata przyniósł z pracy na próbę koksu w worku. To była masakra. Smród taki szedł kominem (taki kwaśny zaduch), żar ogromny taki, że ruszta żeliwne chyba rozpuszczało.

To naprawde ciekawe stwierdzenie. Z tego co napisałeś prąd w droższej masz w tej samej cenie co reszta w G11 . Nie rozumiem .

sprawdz sobie ceny dla G11, G12, G12w u swojego dostawcy

różnica w cenie między prądem w drogiej taryfie G12/G12w a prądem w taryfie całodobowej to kilka gr (od 4,5-8 w zależności od konkretnego dostawcy)

diabeł tkwi w szczegółach

różnica w cenie między prądem w drogiej taryfie G12/G12w a prądem w taryfie całodobowej to kilka gr (od 4,5-8 w zależności od konkretnego dostawcy)

Żadnych zakazów odnośnie palenia węglem a w szczególności na ekogroch nie będzie. Jest to obecnie najlepszy sposób ogrzewania (stosunek kosztów do uzyskanej energii). U mnie 1 tona starcza przy obecnej "zimie" na ponad 2 miesiące . Zero widocznego dymu z komina.

ty palisz w kominku, jeździsz kopcącym samochodem i to jest cacy, bo przecież tylko trochę kopcisz.

Nie jest cacy, ale póki co nie ma sensownej ALTERNATYWY. Sensowna Tesla (mogąca przejechać 500km na ładowaniu) z segmentu D kosztuje 400 tys. zł -- to jest poziom ogromnego auta segmentu E Premium / F z silnikiem spalinowym mogącym przejechać na tankowaniu 2x tyle i po "wyładowaniu" po 5 minutach mogącego jechać dalej. Ładowarek z wysokim prądem u nas nie doświadczy jeszcze pewnie długo, bo tu jest ciemnogród więc takie auto nie jest uniwersalne. W przypadku ogrzewania alternatywy SĄ. Szczególnie przy budowie nowego domu można z czystym ogrzewaniem się spokojnie zmieścić w zbliżonych kosztach inwestycyjnych. W przypadku starych domów i systemów można się postarać by nie kopcić jak parowóz (wiem, bo sam palę w śmieciuchu -- palę czyściej i oszczędniej niż "eko"węglowcy -- tylko muszę się namęczyć). Ale nie wszystkim się chce. I na takich ludzi co mają wszystko i wszystkich w tyle, potrzebne jest prawo.

Chcesz by sąsiedzi czysto ogrzewali swoje domy, załóż szaty pątnicze i idź ich uświadamiać.

Problem w tym, że rozmowa i uświadamianie ludzi rzadko kiedy działa. Muszą mieć bat "władzy" nad sobą. I o tym jest ta dyskusja.

Nie jestem za tym by kopcić z komina, ale trzeba być realistą, będzie się opłacić to ludzie pozakładają PC

Sam liczysz każdy grosz, skaczesz po taryfach, byleby było taniej, nie żyjesz komfortowo-może inni tak nie chcą?

Żyjemy w społeczeństwie czy się to komuś podoba czy nie. Zadowolenie jednego nie może się odbywać kosztem drugiego.

panie liwko, chcesz świecić przykładem wykonaj pierwszy ruch-zamuruj komin i kup hybryde (jak cie na to nie stać to znaczy, że obudziłeś się z ręką w nocniku)

Hybryda nie jest żadną sensowną alternatywą dla spalinowca, podobnie jak "eko"węgiel nie jest alternatywą dla śmieciucha prawidłowo palonego. Już o tym wspominałem wcześniej -- hybryda, może nie tak jak Tesla, ale i tak jest znacznie droższa od spalinowego odpowiednika. "eko"węgiel i hybrydowe auto to plaster na zakażoną ranę.

Ale skoro już jesteśmy przy porównaniach samochodów. Tesla P85D (przy swoich osiągach tj. np. <4s do setki) "spala" średnio 23kWh/100km (jeżdżąc po zimnej Norwegii), dla porównania auto spalające 6l/100km benzyny przy bardzo mizernych osiągach (bo mowa o silniku 1.2-1.4), wciąga 53kWh/100km.

Edytowane przez Myjk

energia elektryczna.jpg

Jaka będzie różnica w rozliczeniu rocznym między G11 a G12W (tylko wersja dzienna) przy zużyciu 2500kWh energii w instalacji trójfazowej ?

O mirek z audi się odezwał (widzę tylko cytaty u Myjka ponieważ mam go w ignorowanych)

Mirku z audi. Gdyby cena samochodu elektrycznego była na poziomie spalinowego (a tak jest między węglem i PC) a zasięg podobny, to ręczę ci, że przy cenie 22gr za kWh nawet bym się nie zastanawiał. Jeździłbym prawie za darmo a w samym samochodzie jest dużo mniej do zepsucia. Takie samochody są po prostu lepsze i prędzej czy później na nie przejdziemy, to tylko kwestia ceny.

A po za tym, jeżeli tylko mogę, wybieram rower.

Kominek mam i owszem. Przez sześć lat spaliłem w nim jakieś 3m3 buka. Proponuję zastosować podobną skalę z węglem a zamknę się na zawsze. Już nigdy złego słowa nie powiem na ogrzewających nowe czy stare domy węglem.

[ATTACH=CONFIG]340008[/ATTACH]

Jaka będzie różnica w rozliczeniu rocznym między G11 a G12W (tylko wersja dzienna) przy zużyciu 2500kWh energii w instalacji trójfazowej ?

pytanie tylko po co?

nie wiem co chcesz osiągnąć przez takie wyliczenia (pomijam już fakt, że wkleiłeś taryfę dystrybucyjna - brakuje jeszcze cen energii)

jak swego czasu robiłem symulacje porównawcze G12 vs G11 (nie było wtedy w ofercie taryfy weekendowej), to wystarczyło tylko 25-30% zużycia w taniej taryfie (reszta w drogiej), żeby średnia cena za 1kwh wychodziła tak samo jak cena w G11. Każdy dodatkowy % zuzycia w taniej taryfie ponad to, to dodatkowa oszczędność. Dla całego domu już dla taryfy weekendowej mam około 75-77% w taniej taryfie, bez żadnych wyrzeczeń - nie muszę chyba dodawać, że średnia cena 1kwh dla całego domu jest duuuużo niższa niż w G11

U różnych dostawców będzie to w detalach wyglądać, ale pewnie podobnie

nawet gdybym nie grzał prądem, to i tak G12w byłaby dla mnie najbardziej opłacalna

Gdyby cena samochodu elektrycznego była na poziomie spalinowego (a tak jest między węglem i PC) a zasięg podobny, to ręczę ci, że przy cenie 22gr za kWh nawet bym się nie zastanawiał.

Cena kWh to nie wszystko, bo doszedłby na 100% podatek drogowy (obecnie AFAIK nie jest to uregulowane) a niewykluczone, że także akcyza (obecnie także nie jest to uregulowane).

Ps. Ja mimo tej wysokiej ceny i tak ostrzę sobie zęby na Teslę -- ale póki co nie ma gdzie jej tankować. :(

Edytowane przez Myjk

Chciałbym zobaczyć czy wyjdzie tak jak pisze kolega Arturo . Czy wynik będzie podobny ? A teraz piszesz ze 25-30 % trzeba używać w nocnej.

A czy ty gasisz światło o 22 a włączasz dopiero o 6.00?. Między 13 a 15 też nic się nie dzieje?. W piątek o 22 wyjeżdżasz i wracasz w poniedziałek o 6 rano?

Chciałbym zobaczyć czy wyjdzie tak jak pisze kolega Arturo . Czy wynik będzie podobny ? A teraz piszesz ze 25-30 % trzeba używać w nocnej.

przeczytaj jeszcze raz co napisał Arturo:

faktem jest, że napisał że prąd mają w tańszej taryfie - a nie że go wykorzystują....wydawało się to oczywiste....

mało tego, są jeszcze tacy, co ceny w taniej taryfie mają jeszcze niższe...ale to już historia

Arturo napisał ze w G11 to ok 60 gr i u mnie tak jest bo mam G11. Napisał też ze w G12W dziennej też ma około 60 gr. To mnie zastanawia. Nie chodzi mi o to jak ogrzewa dom i kiedy gasi światło.

Czy brak różnicy w cenie spowodowane jest wyborem innego dostawcy ? Czy u każdego dostawcy tak jest ? Czytam bo może przejdę do G12W i w nocy nie bedę leciał do kotła podłożyć tylko farelkę sobie włącze :rolleyes:

Nie wiem gdzie to wyczytałeś:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7014662&viewfull=1#post7014662

Arturo napisał ze w G11 to ok 60 gr i u mnie tak jest bo mam G11. Napisał też ze w G12W dziennej też ma około 60 gr. To mnie zastanawia. Nie chodzi mi o to jak ogrzewa dom i kiedy gasi światło.

Czy brak różnicy w cenie spowodowane jest wyborem innego dostawcy ? Czy u każdego dostawcy tak jest ? Czytam bo może przejdę do G12W i w nocy nie bedę leciał do kotła podłożyć tylko farelkę sobie włącze :rolleyes:

Masz też PGE więc ceny podobne

G11 0,59 a G12W 0,69/0,34 brutto. W tygodniu 96h taniej i 72h droższej. Za wszystkie sprzęty które pracują 24h/doba już Ci wyjdzie taniej a nic nie stoi w obecnych czasach na przeszkodzie aby zarówno zmywarka jak i pralka też pracowały w taniej taryfie.

Licząc arturo w G11 by zapłacił za prąd bytowy 172 zł a w G12W płaci 159.

Niby nie dużo 13 zł różnicy ale * 12 to jeden miesiąc w roku ma prąd bytowy gratis.

Edytowane przez plusfoto