Gość Arturo72 07.12.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Jak czytam co niektórych posty to mam wrażenie że chyba nie oglądają telewizji,nie pieką,nie piarą,nie prasują i nie palą światła tylko siedzą przy świeczkach a pompowcy to już wogóle mają prad prawie za darmo. Na pewno masz taryfę G11 gdzie cena 1kWh to ok.0,60zl a pradowcy i pompowcy mają taryfy G12W gdzie przez większą część miesiąca prąd do ogrzewania mają za "pół darmo" czyli w tańszej 0,26-0,30zl/kWh a drozszej 0,59-0,65zl/kWh. Zużycie na prąd bytowy u mnie czyli pranie,TV to ok.240-280kWh miesięcznie. A tak to się przedstawialo w proporcjach: I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W: -zużycie prądu w całym domu-731kWh z czego: -w taniej taryfie 561kWh -w drogiej taryfie 170kWh z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka: -prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh -prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 07.12.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Na pewno nie na miesiąc tylko na dwa Zgadza sie płace co 2 miesiace tylko ponad 600zł tak sie zastanawiam czy nie mam jakiejs pompy gdzies lewej podłaczonej stąd inni maja mniej do płacenia W sumie to nie ma sie co dziwic wszystko zasilane na prad a gratow sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 08.12.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 http://csr.forbes.pl/ile-naprawde-kosztuje-polski-wegiel-,artykuly,175873,1,1.html te dotacje tak na prawde idą do kieszeni dewelopera czytaj synalka prezesa kopalni sprzedającego węgiel ze składów kopalni. Kopalnia ma węgiel po 200-300 za tone i to jest nieopłacalne. Ja kupuje po 700-800 a zgadnij gdzie jest 500 ty palisz w kominku, jeździsz kopcącym samochodem i to jest cacy, bo przecież tylko trochę kopcisz. Chcesz by sąsiedzi czysto ogrzewali swoje domy, załóż szaty pątnicze i idź ich uświadamiać. Mów im, że ja to trochę smrodze bo tylko jak pale w kominku i jade swoim starym samochodem i że tak wolno, ale już Wy to kopcicie uf.... A tak poza tym to kto ci kazał budować swój nowy dom w okolicy gdzie inni kopcą. Zrobiłeś błąd a teraz krucjate z klawiatury prowadzisz. Nie jestem za tym by kopcić z komina, ale trzeba być realistą, będzie się opłacić to ludzie pozakładają PC Sam liczysz każdy grosz, skaczesz po taryfach, byleby było taniej, nie żyjesz komfortowo-może inni tak nie chcą? panie liwko, chcesz świecić przykładem wykonaj pierwszy ruch-zamuruj komin i kup hybryde (jak cie na to nie stać to znaczy, że obudziłeś się z ręką w nocniku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.12.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Na pewno masz taryfę G11 gdzie cena 1kWh to ok.0,60zl a pradowcy i pompowcy mają taryfy G12W gdzie przez większą część miesiąca prąd do ogrzewania mają za "pół darmo" czyli w tańszej 0,26-0,30zl/kWh a drozszej 0,59-0,65zl/kWh. Zużycie na prąd bytowy u mnie czyli pranie,TV to ok.240-280kWh miesięcznie. To naprawde ciekawe stwierdzenie. Z tego co napisałeś prąd w droższej masz w tej samej cenie co reszta w G11 . Nie rozumiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 08.12.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Ja nie sprzedaję uniwersalnych, więc przykładam rękę do tego, ale niestety niektórych nie stać na podajnikowy i palenie ekogroszkiem - niestety ta sytuacja wynika głównie z biedy [choć czasem także z niewiedzy lub pazerności]. Do podajnikowego też da się wrzucić śmieci, folie itp. - naprawdę Polak potrafi. Nie neguję tego, że ludzi może być nie stac na kocioł podajnikowy za 10k zł, ale po części to wynika z tego, że chcą ładować do domów jakieś krowy po 25-35kw zamiast małego kociołka 10-15KW co się przekłada na cenę samego kotła jak i zużycie opału. Daleko nie będę szukać, bo w mojej bliskiej rodzinie facet palił smieciuchem przez 40 lat (po 10 ton węgla na sezon) a teraz też kupił jakiś najtańszy kocioł oczywiście >30KW ze sterownikiem dwustanowym i kisi ten ekogroszek (kocioł mu stoi w podtrzymaniu po 2 godziny), aż dym sie przedziera do domu. ale oczywiście jest zadowolony, bo kocioł stoi w podtrzymaniu więc oszczędza węgiel i w ubiegłym sezonie tylko 8 ton mu poszło. Edukacja, edukacja (przede wszystkim instalatorów - ktoś mu ten kocioł doradził) Stare śmieciuchy potrafią działać 30-40 lat więc na rozpadnięcie się ich bym nie liczył - raczej pomogłyby tu dotacje jak w Czechach, gdzie dopłacają nawet 90% do wymiany kotłów, ale na to jeszcze jesteśmy zbyt biednym krajem. Zaczęto także testować "błękitny węgiel", czyli koks po nowemu - na razie dali go ludziom w jednej z gmin do testowania w Grudniu w zasypowcach i sprawdzą jak wpłynie to na jakość powietrza - jeśli się to sprawdzi to może zaczną sprzedaż - pewnie też dotowaną bo cena tony ma się kształtować na poziomie 1200 zł. hmm.. koks. Mój tata pracował przez lata w odlewni i tam palono koksem. Gdy byłem dzieckiem (i mieliśmy kocioł uniwersalny) to tata przyniósł z pracy na próbę koksu w worku. To była masakra. Smród taki szedł kominem (taki kwaśny zaduch), żar ogromny taki, że ruszta żeliwne chyba rozpuszczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.12.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 To naprawde ciekawe stwierdzenie. Z tego co napisałeś prąd w droższej masz w tej samej cenie co reszta w G11 . Nie rozumiem . sprawdz sobie ceny dla G11, G12, G12w u swojego dostawcy różnica w cenie między prądem w drogiej taryfie G12/G12w a prądem w taryfie całodobowej to kilka gr (od 4,5-8 w zależności od konkretnego dostawcy) diabeł tkwi w szczegółach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 08.12.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 @Marekaudi trafił w sedno. 100% poparcia dla Ciebie. Z drugiej strony muszę przyznać też rację Arturo72, bo choć nie mam żadnej pompy ciepła to mam taką właśnie taryfę G12 i właśnie tyle płace co napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danekspol 08.12.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 sprawdz sobie ceny dla G11, G12, G12w u swojego dostawcy różnica w cenie między prądem w drogiej taryfie G12/G12w a prądem w taryfie całodobowej to kilka gr (od 4,5-8 w zależności od konkretnego dostawcy) diabeł tkwi w szczegółach Żadnych zakazów odnośnie palenia węglem a w szczególności na ekogroch nie będzie. Jest to obecnie najlepszy sposób ogrzewania (stosunek kosztów do uzyskanej energii). U mnie 1 tona starcza przy obecnej "zimie" na ponad 2 miesiące . Zero widocznego dymu z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.12.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) ty palisz w kominku, jeździsz kopcącym samochodem i to jest cacy, bo przecież tylko trochę kopcisz. Nie jest cacy, ale póki co nie ma sensownej ALTERNATYWY. Sensowna Tesla (mogąca przejechać 500km na ładowaniu) z segmentu D kosztuje 400 tys. zł -- to jest poziom ogromnego auta segmentu E Premium / F z silnikiem spalinowym mogącym przejechać na tankowaniu 2x tyle i po "wyładowaniu" po 5 minutach mogącego jechać dalej. Ładowarek z wysokim prądem u nas nie doświadczy jeszcze pewnie długo, bo tu jest ciemnogród więc takie auto nie jest uniwersalne. W przypadku ogrzewania alternatywy SĄ. Szczególnie przy budowie nowego domu można z czystym ogrzewaniem się spokojnie zmieścić w zbliżonych kosztach inwestycyjnych. W przypadku starych domów i systemów można się postarać by nie kopcić jak parowóz (wiem, bo sam palę w śmieciuchu -- palę czyściej i oszczędniej niż "eko"węglowcy -- tylko muszę się namęczyć). Ale nie wszystkim się chce. I na takich ludzi co mają wszystko i wszystkich w tyle, potrzebne jest prawo. Chcesz by sąsiedzi czysto ogrzewali swoje domy, załóż szaty pątnicze i idź ich uświadamiać. Problem w tym, że rozmowa i uświadamianie ludzi rzadko kiedy działa. Muszą mieć bat "władzy" nad sobą. I o tym jest ta dyskusja. Nie jestem za tym by kopcić z komina, ale trzeba być realistą, będzie się opłacić to ludzie pozakładają PC Sam liczysz każdy grosz, skaczesz po taryfach, byleby było taniej, nie żyjesz komfortowo-może inni tak nie chcą? Żyjemy w społeczeństwie czy się to komuś podoba czy nie. Zadowolenie jednego nie może się odbywać kosztem drugiego. panie liwko, chcesz świecić przykładem wykonaj pierwszy ruch-zamuruj komin i kup hybryde (jak cie na to nie stać to znaczy, że obudziłeś się z ręką w nocniku) Hybryda nie jest żadną sensowną alternatywą dla spalinowca, podobnie jak "eko"węgiel nie jest alternatywą dla śmieciucha prawidłowo palonego. Już o tym wspominałem wcześniej -- hybryda, może nie tak jak Tesla, ale i tak jest znacznie droższa od spalinowego odpowiednika. "eko"węgiel i hybrydowe auto to plaster na zakażoną ranę. Ale skoro już jesteśmy przy porównaniach samochodów. Tesla P85D (przy swoich osiągach tj. np. <4s do setki) "spala" średnio 23kWh/100km (jeżdżąc po zimnej Norwegii), dla porównania auto spalające 6l/100km benzyny przy bardzo mizernych osiągach (bo mowa o silniku 1.2-1.4), wciąga 53kWh/100km. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.12.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 sprawdz sobie ceny dla G11, G12, G12w u swojego dostawcy różnica w cenie między prądem w drogiej taryfie G12/G12w a prądem w taryfie całodobowej to kilka gr (od 4,5-8 w zależności od konkretnego dostawcy) diabeł tkwi w szczegółach Jaka będzie różnica w rozliczeniu rocznym między G11 a G12W (tylko wersja dzienna) przy zużyciu 2500kWh energii w instalacji trójfazowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.12.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 O mirek z audi się odezwał (widzę tylko cytaty u Myjka ponieważ mam go w ignorowanych)Mirku z audi. Gdyby cena samochodu elektrycznego była na poziomie spalinowego (a tak jest między węglem i PC) a zasięg podobny, to ręczę ci, że przy cenie 22gr za kWh nawet bym się nie zastanawiał. Jeździłbym prawie za darmo a w samym samochodzie jest dużo mniej do zepsucia. Takie samochody są po prostu lepsze i prędzej czy później na nie przejdziemy, to tylko kwestia ceny. A po za tym, jeżeli tylko mogę, wybieram rower.Kominek mam i owszem. Przez sześć lat spaliłem w nim jakieś 3m3 buka. Proponuję zastosować podobną skalę z węglem a zamknę się na zawsze. Już nigdy złego słowa nie powiem na ogrzewających nowe czy stare domy węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.12.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 [ATTACH=CONFIG]340008[/ATTACH] Jaka będzie różnica w rozliczeniu rocznym między G11 a G12W (tylko wersja dzienna) przy zużyciu 2500kWh energii w instalacji trójfazowej ? pytanie tylko po co? nie wiem co chcesz osiągnąć przez takie wyliczenia (pomijam już fakt, że wkleiłeś taryfę dystrybucyjna - brakuje jeszcze cen energii) jak swego czasu robiłem symulacje porównawcze G12 vs G11 (nie było wtedy w ofercie taryfy weekendowej), to wystarczyło tylko 25-30% zużycia w taniej taryfie (reszta w drogiej), żeby średnia cena za 1kwh wychodziła tak samo jak cena w G11. Każdy dodatkowy % zuzycia w taniej taryfie ponad to, to dodatkowa oszczędność. Dla całego domu już dla taryfy weekendowej mam około 75-77% w taniej taryfie, bez żadnych wyrzeczeń - nie muszę chyba dodawać, że średnia cena 1kwh dla całego domu jest duuuużo niższa niż w G11 U różnych dostawców będzie to w detalach wyglądać, ale pewnie podobnie nawet gdybym nie grzał prądem, to i tak G12w byłaby dla mnie najbardziej opłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.12.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 [ATTACH=CONFIG]340008[/ATTACH] Jaka będzie różnica w rozliczeniu rocznym między G11 a G12W (tylko wersja dzienna) przy zużyciu 2500kWh energii w instalacji trójfazowej ? Na razie to podałeś połowę cennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.12.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Chciałbym zobaczyć czy wyjdzie tak jak pisze kolega Arturo . Czy wynik będzie podobny ? A teraz piszesz ze 25-30 % trzeba używać w nocnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.12.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Gdyby cena samochodu elektrycznego była na poziomie spalinowego (a tak jest między węglem i PC) a zasięg podobny, to ręczę ci, że przy cenie 22gr za kWh nawet bym się nie zastanawiał. Cena kWh to nie wszystko, bo doszedłby na 100% podatek drogowy (obecnie AFAIK nie jest to uregulowane) a niewykluczone, że także akcyza (obecnie także nie jest to uregulowane). Ps. Ja mimo tej wysokiej ceny i tak ostrzę sobie zęby na Teslę -- ale póki co nie ma gdzie jej tankować. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.12.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Chciałbym zobaczyć czy wyjdzie tak jak pisze kolega Arturo . Czy wynik będzie podobny ? A teraz piszesz ze 25-30 % trzeba używać w nocnej. A czy ty gasisz światło o 22 a włączasz dopiero o 6.00?. Między 13 a 15 też nic się nie dzieje?. W piątek o 22 wyjeżdżasz i wracasz w poniedziałek o 6 rano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.12.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Chciałbym zobaczyć czy wyjdzie tak jak pisze kolega Arturo . Czy wynik będzie podobny ? A teraz piszesz ze 25-30 % trzeba używać w nocnej. przeczytaj jeszcze raz co napisał Arturo: Na pewno masz taryfę G11 gdzie cena 1kWh to ok.0,60zl a pradowcy i pompowcy mają taryfy G12W gdzie przez większą część miesiąca prąd do ogrzewania mają za "pół darmo" czyli w tańszej 0,26-0,30zl/kWh a drozszej 0,59-0,65zl/kWh. Zużycie na prąd bytowy u mnie czyli pranie,TV to ok.240-280kWh miesięcznie. faktem jest, że napisał że prąd mają w tańszej taryfie - a nie że go wykorzystują....wydawało się to oczywiste.... mało tego, są jeszcze tacy, co ceny w taniej taryfie mają jeszcze niższe...ale to już historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.12.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Arturo napisał ze w G11 to ok 60 gr i u mnie tak jest bo mam G11. Napisał też ze w G12W dziennej też ma około 60 gr. To mnie zastanawia. Nie chodzi mi o to jak ogrzewa dom i kiedy gasi światło. Czy brak różnicy w cenie spowodowane jest wyborem innego dostawcy ? Czy u każdego dostawcy tak jest ? Czytam bo może przejdę do G12W i w nocy nie bedę leciał do kotła podłożyć tylko farelkę sobie włącze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.12.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Nie wiem gdzie to wyczytałeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7014662&viewfull=1#post7014662 Na pewno masz taryfę G11 gdzie cena 1kWh to ok.0,60zl a pradowcy i pompowcy mają taryfy G12W gdzie przez większą część miesiąca prąd do ogrzewania mają za "pół darmo" czyli w tańszej 0,26-0,30zl/kWh a drozszej 0,59-0,65zl/kWh. Zużycie na prąd bytowy u mnie czyli pranie,TV to ok.240-280kWh miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.12.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Arturo napisał ze w G11 to ok 60 gr i u mnie tak jest bo mam G11. Napisał też ze w G12W dziennej też ma około 60 gr. To mnie zastanawia. Nie chodzi mi o to jak ogrzewa dom i kiedy gasi światło. Czy brak różnicy w cenie spowodowane jest wyborem innego dostawcy ? Czy u każdego dostawcy tak jest ? Czytam bo może przejdę do G12W i w nocy nie bedę leciał do kotła podłożyć tylko farelkę sobie włącze Masz też PGE więc ceny podobne G11 0,59 a G12W 0,69/0,34 brutto. W tygodniu 96h taniej i 72h droższej. Za wszystkie sprzęty które pracują 24h/doba już Ci wyjdzie taniej a nic nie stoi w obecnych czasach na przeszkodzie aby zarówno zmywarka jak i pralka też pracowały w taniej taryfie. Licząc arturo w G11 by zapłacił za prąd bytowy 172 zł a w G12W płaci 159. Niby nie dużo 13 zł różnicy ale * 12 to jeden miesiąc w roku ma prąd bytowy gratis. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts