Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na pewno masz taryfę G11 gdzie cena 1kWh to ok.0,60zl

a pradowcy i pompowcy mają taryfy G12W gdzie przez większą część miesiąca prąd do ogrzewania mają za "pół darmo" czyli w tańszej 0,26-0,30zl/kWh a drozszej 0,59-0,65zl/kWh.

Zużycie na prąd bytowy u mnie czyli pranie,TV to ok.240-280kWh miesięcznie.

Tu napisał.

Edytowane przez lolson28

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
To naprawde ciekawe stwierdzenie. Z tego co napisałeś prąd w droższej masz w tej samej cenie co reszta w G11 . Nie rozumiem .

To zrozum ;-)

W Polsce jest sporo operatorow od ktorych mozna kupic można kupić prąd a cena kWh nie jest stala i jednolitą.

Tu napisał.

Napisał też, że w okresach (czyt. w przeciągach w sieci) gdy grzeje się prądem i pompą, prąd jest 2x tańszy. W szczycie jest droższy niż w G11, ale i tak zużycie prądu bytowego jest na tyle niskie, że jest to korzystne rozwiązanie. Ja nie grzeję prądem obecnie, a i tak 2T się opłaca.

Już pisałem, ale powtórzę (ogrzewanie elektryczne + bojler na CWU, wszystko na prąd):

Taryfa G12r w Enerdze (energia i przesył brutto): tania 0,28 zł/kWh, droga 0,73 zł/kWh + abonamenty. Tania jest przez 12h, droga też, więc pół na pół.

Z ostatnich 3 lat mam 82% zużycia w taniej, 18% w drogiej. Średnia na wszystko zatem to 36 gr/kWh, a po doliczeniu opłaty abonamentowej, daje to średnią na wszystko 39 gr/kWh.

Jeśli jednak rozpatrujesz TYLKO zużycie bytowe, to średnia na bytowe wynosi 52 gr/kWh, a po doliczeniu opłaty abonamentowej TYLKO na zużycie bytowe (mniejsza ilość kWh), wychodzi 57 gr/kWh. Nie wiem ile jest w G11, ale chyba powyżej 60 gr/kWh.

Tak jak u JTKirk'a, jedynie zmywarkę załączamy w taniej. Reszta idzie wg potrzeb.

Inaczej jest w G12, bo tam masz rozkład 10h w taniej, 14h w drogiej. To każdy musi sam przeliczyć wg swojego zużycia i swoich cen. U mnie jest taka struktura zużycia:

CO w taniej 47%

CWU w taniej 18%

bytowe w taniej 17%

bytowe w drogiej 18%

Gość Arturo72
Tu napisał.

Ja mam operatora Tauron Gliwice,Ty możesz mieć PGE czy jakąś inną Enee.

I Ty będziesz miał inne ceny kWh niż ja ale nic nie stoi na przeszkodzie,że możesz to zmienić.

Wystarczy trochę chęci,pomyslunku i umiejętności obsługi kalkulatora ;-)

bytowe w taniej 17%

bytowe w drogiej 18%

Uwaga czepiam się :cool:

A pozostałe 65% :)

Ps. Przeca pisałem - że się czepiam :lol2:

Ale liczę jak będzie liczył ten co nie ma PCi :bye:

Edytowane przez sSiwy12
Ps. dopisałem

Więc:

CO w taniej 47%

CWU w taniej 18%

bytowe w taniej 17%

bytowe w drogiej 18%

Zatem:

bytowe w całości prądu w taniej 17%, tj. 49% TYLKO BYTOWEGO

bytowe w całości prądu w drogiej 18%, tj. 51% TYLKO BYTOWEGO

co daje w G12r, jak pisałem wyżej, średnią tylko na bytowe 52 gr/kWh, a z opłatą abonamentową 57 gr/kWh, co u mnie jest taniej niż miałbym taryfę G11, a przecież rachunki te są tylko dla bytowego!

Uwaga czepiam się :cool:

A pozostałe 65% :)

Ps. Przeca pisałem - że się czepiam :rotfl:

Ale liczę jak będzie liczył ten co nie ma PCi :bye:

PGE +DUON G12W 0,25/0,8 z tanimi 2 godzinami w dzień

Dane za 20014r.

CO+CWU

I tar -273,30kWh - 7,21% - 205 zł

II tar - 3517,80kWh 92,79% - 944,89zł

Razem 3791,10kWh - 1149,89zł

średnia cena za kWh 0,29zł

DOM

I tar -1304,60kWh -44,46% - 1043,20zł

II tar -1629,90kWh - 55,54% -407,58zł

Razem - 2934,50kWh - 1450,78zł

średnia cena za kWh 0,49zł

Razem CO,CWU,DOM

I tar - 1577,90kWh - 23,46% - 1189,29zł

II tar - 5147,70kWh- 76,54% - 1357,00zł

razem - 6725,60kWh - 2546,30zł

średnia cena za kWh - 0,38zł

Cena G11 to ok 60 gr.

Gdybym nie miał PC to i tak średnia cena kWh wychodzi poniżej 50gr i przy zużyciu 3000kWh/rocznie daje ok 300zł oszczędności.

W domu tylko ja wiem kiedy są godziny taniej taryfy. Przeważnie jest tak że w 90% zmywarka włączana jest w taniej oraz pralka w ok 60-70% pozostałe czynności jak potrzeba.

edit

w cenach nie uwzględniłem opłat stałych ok 20 zł mies. przy G11 jest to ok 15 zł mies.

Edytowane przez mar1173

Na pewno masz taryfę G11 gdzie cena 1kWh to ok.0,60zl

a pradowcy i pompowcy mają taryfy G12W gdzie przez większą część miesiąca prąd do ogrzewania mają za "pół darmo" czyli w tańszej 0,26-0,30zl/kWh a drozszej 0,59-0,65zl/kWh.

Zużycie na prąd bytowy u mnie czyli pranie,TV to ok.240-280kWh miesięcznie.

Napisał też, że w okresach (czyt. w przeciągach w sieci) gdy grzeje się prądem i pompą, prąd jest 2x tańszy. W szczycie jest droższy niż w G11, ale i tak zużycie prądu bytowego jest na tyle niskie, że jest to korzystne rozwiązanie. Ja nie grzeję prądem obecnie, a i tak 2T się opłaca.

Chodzi mi o to że u Arturo72 prąd w dziennej nie jest droższy. Chyba że chodzi o te 5 groszy co napisał. I nawet gdyby zużywał bytowego 280 kWh tylko w dziennej to różnica pomiedzy G11 wyszłaby 14 zł . Ja rozumiem że każda kilowatogodzina użyta w nocnej daje duże oszczedności, ale jakby różnice były takie jak piszecie to nikt przy zdrowych zmysłach nie korzystałby z G11. Dlatego też prosiłem o policzenie kilka postów wyżej. Ale teraz już wiem że np Tauron Gliwice G12 ma dzienną podbną do G11 PGE Skarżysko.

Edytowane przez lolson28

Chodzi mi o to że u Arturo72 prąd w dziennej nie jest droższy. Chyba że chodzi o te 5 groszy co napisał. I nawet gdyby zużywał bytowego 280 kWh tylko w dziennej to różnica pomiedzy G11 wyszłaby 14 zł . Ja rozumiem że każda kilowatogodzina użyta w nocnej daje duże oszczedności, ale jakby różnice były takie jak piszecie to nikt przy zdrowych zmysłach nie korzystałby z G11. Dlatego też prosiłem o policzenie kilka postów wyżej.

Niewiele, ale jest droższy. I to droższy jest głównie po to, żeby ZMUSIĆ użytkownika aby jednak przyłożył się i korzystał zeń w przeciągach, kiedy to nadmiar mocy i STRAT w sieci jest największy. Dlaczego ludzie nie korzystają z G12W to nie wiem, bo jak już pisałem ja grzeję tylko CWU, pralki i zmywarki się też staramy w 2T uruchamiać i nie nastręcza to problemów (przy wszechobecnych programatorach) oraz w lato lata klimatyzator w 2T (w tym cały weekend), reszta to prąd bytowy w 1T -- i tak się opłaca taryfa weekendowa.

Ale teraz już wiem że np Tauron Gliwice G12 ma dzienną podbną do G11 PGE Skarżysko.

:hug:

Gość Arturo72
Chodzi mi o to że u Arturo72 prąd w dziennej nie jest droższy. Chyba że chodzi o te 5 groszy co napisał. I nawet gdyby zużywał bytowego 280 kWh tylko w dziennej to różnica pomiedzy G11 wyszłaby 14 zł . Ja rozumiem że każda kilowatogodzina użyta w nocnej daje duże oszczedności, ale jakby różnice były takie jak piszecie to nikt przy zdrowych zmysłach nie korzystałby z G11. Dlatego też prosiłem o policzenie kilka postów wyżej. Ale teraz już wiem że np Tauron Gliwice G12 ma dzienną podbną do G11 Zeorku Skarżysko.

No wiesz,z tym zdrowym zmyslem wśród chcacych lub mających węgiel zwany eko w nowych domach różnie bywa ;-)

W tej chwili nawet jak ktoś nie ma prądu w celach grzewczych to taryfa G12W jest zasadna bardziej niż G11

Weź kalkulator i policz bo nie wiem czy wiesz,czy zdajesz sobie sprawę,że w taryfie weekendowej od piątku od godz.22 do poniedziałku do 6.00 masz cenę prądu 0,30zl a do tego dochodzi 10h w tygodniu.

Podałem Ci proporcje zużycia prądu bytowego u mnie miesięcznie.170kWh w drogiej 120kWh w taniej.

Licz wg Twoich cen ;-)

plusfoto Ci już napisał i pytał,czy po 22 nie oglądasz TV nie palisz światła lodówkę wylaczasz a każdy weekend jesteś poza domem i nie gotujesz nie pieczesz nie pierzesz i nie palisz światła ?

A dokładnie tak to było:

I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W:

-zużycie prądu w całym domu-731kWh

z czego:

-w taniej taryfie 561kWh

-w drogiej taryfie 170kWh

z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka:

-prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh

-prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh

Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie.

I normalne życie to jest czyli pranie i gotowanie po pracy czyli po 17.

Edytowane przez Arturo72

Chodzi mi o to że u Arturo72 prąd w dziennej nie jest droższy. Chyba że chodzi o te 5 groszy co napisał. I nawet gdyby zużywał bytowego 280 kWh tylko w dziennej to różnica pomiedzy G11 wyszłaby 14 zł . Ja rozumiem że każda kilowatogodzina użyta w nocnej daje duże oszczedności, ale jakby różnice były takie jak piszecie to nikt przy zdrowych zmysłach nie korzystałby z G11. Dlatego też prosiłem o policzenie kilka postów wyżej. Ale teraz już wiem że np Tauron Gliwice G12 ma dzienną podbną do G11 PGE Skarżysko.

większość ludzi nie ma pojęcia, że są takie różnice w cenie i ze byłoby taniej korzystając z G12/G12w

ja przechodząc na G12 wychodziłem z założenia, że na bytowym bedę w plecy (w porównaniu do G11)ale za to z nawiązką odbiję to sobie na CO+CWU

jakież było moje zdziwienie, jak się okazało (kiedy to dokładnie policzyłem), że na bytowym też jestem do przodu.

I to nie ma nic wspólnego ze zdrowymi zmysłami, tylko zwykła niewiedza, niestety

weź jeszcze pod uwagę fakt, ze u Arturo cena w G11 jest tańsza niż on napisał.

I normalne życie to jest czyli pranie i gotowanie po pracy czyli po 17.

Dla kogo normalne ?

- dla emerytów ?

- dla niepracujących matek z 3 dzieci ?

- dla ludzi pracujących w systemie zmianowym ?

- dla rodzin lubiących jeść na co dzień tylko to co przygotują w domu (i nie chleb ze smalcem), gotująca; żona, babcia, dziadek, w domu ?

Gość Arturo72
Dla kogo normalne ?

- dla emerytów ?

- dla rodzin lubiących jeść na co dzień tylko to co przygotują w domu (i nie chleb ze smalcem), gotująca; żona, babcia, dziadek, w domu ?

Dla normalnej statystycznej rodziny w sile wieku,w której 2 osoby pracują a 1 czy 2 się uczą.

Nie opisuje skrajnych przypadków.

Dla kogo normalne ?

- dla emerytów ?

13. Pompa się załączyła. Pora wstawić jakiś obiad bo chleb ze smalcem już mi zbrzydł.

Myjk - możesz mi napisać o ile więcej zapłaciłbyś za energię gdybyś korzystał z G11. W skali roku, jaka to może być różnica ? Pytam Ciebie ponieważ nie ogrzewasz domu energią . Jak nie chcesz podawać kwot użyj % .

Nie wiem czy to będzie miało jakieś sensowne odniesienie. Ja nie grzeję prądem, ale za to pracuję w domu -- cały dzień i noc chodzi komputer, dwa niemałe monitory przez cały dzień i kawałek nocy -- dodatkowo w lato chodzi klima niezależnie od taryfy, bo pracownię mam na poddaszu. Zużycie wychodzi u mnie w zasadzie 50/50. Zysku z 2T jest więc ok. 22-25%.

Edytowane przez Myjk
Popawka % (było błędnie 12-15)

Rozumiem, ze pisałem o patologii :confused:

I tak się zastanawiam - wychodzi na to, że statystyczne rodziny, które nie grzeją prądem, a statystycznie to większość w statystycznej rachubie, są kompletnymi idiotami bo nie korzystają z dobrodziejstw 2 taryf.

Kurna ciekawe socjologiczne zjawisko.

Rozumiem, ze pisałem o patologii :confused:

I tak się zastanawiam - wychodzi na to, że statystyczne rodziny, które nie grzeją prądem, a statystycznie to większość w statystycznej rachubie, są kompletnymi idiotami bo nie korzystają z dobrodziejstw 2 taryf.

Kurna ciekawe socjologiczne zjawisko.

Zwykły strach. każdy powinien sam tego spróbować, a ewentualna "wtopa" będzie znikoma.