Gość Arturo72 08.12.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Pytałem czy któryś z nich, też miał 2 taryfy bez ogrzewania elektrycznego - echo, echo. : Z drugiej strony muszę przyznać też rację Arturo72, bo choć nie mam żadnej pompy ciepła to mam taką właśnie taryfę G12 i właśnie tyle płace co napisał. I wielu innych użytkowników kotłów na węgiel zwany eko posiada taryfy G12,jak również z tego co kojarzę asolt,mający ogrzewanie gazowe... I cały czas pytam się negujących G12W o zużycie prądu w kWh a nie w PLN,jak ktoś boi się albo nie ma pojęcia to: Zatem weź kajet dla własnej ciekawości i spisuj liczniki zuzycia przy normalnym użytkowaniu w taryfie G11 ale dla przedziałów czasowych jak dla G12W,zapewniam Cię,że będziesz w szoku bo taryfa G12W będzie bardziej opłacalna dla Ciebie Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 08.12.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Marcus wszystko zależy ile upuszczenie czegoś z czegoś kosztuje.Czy jeśli tobie upuszczą np. 0,5 dm3 krwi to uznasz, że jesteś tańszy, czy tylko lżejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 A ten kłamie, tak jak ja ? Arturo72 - nie muszę brać kajetu - miałem taryfę g12w przez 5 lat. Z ulgą przeszedłem na g11. W moim przypadku się to sprawdza. 2 lata temu przy ostatnich moich rachunkach za g12 płaciłem 550zł za 2 miesiące. Obecnie w miesiącach wiosenno-letnich płacę 280, a w zimowych max zapłaciłem 440zł w taryfie g11. przy moim stylu życia nigdy nie wrócę do g12w. nie będę sobie układał zycia tak, że pralka ma mną rządzić. Jak potwierdza to co Ty wypisujesz to jet OK, jak ma inne zdanie (i doświadczenie) to tłumok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.12.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Uwaga - nie czepiam się. Wszyscy którzy piszą (oprócz Myjk), twierdzą że zawsze opłacalne jest przejście na dwie taryfy - grzeją prądem i podejrzewam, że mają wszystko na prąd - i na tej podstawie namawiają wszystkich do stosowania 2 taryf. Co ciekawe tylko oni maja rację - resztę tępią swoimi wyliczeniami. Pytałem czy któryś z nich, też miał 2 taryfy bez ogrzewania elektrycznego - echo, echo. Echo odpowiada, mam taryfę G12w (Tauron) i zuzycie w I taryfie 38% całosci zuzycia (próg opłacalnosci 34%) i nie grzeję, wyłacznie zuzycie bytowe, bez zadnych obostrzen w zuzyciu w dowolnym czasie. Mozesz mi udowodnic ze sie to nie opłaca, czekam na twoje wyliczenia, przypominam próg opłacalnosci to 34% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 To nie to echo . Jeszcze raz - mnie się nie opłacało i zrezygnowałem - nigdy, na tej/takiej podstawie, nie twierdziłem, że innym też się nie opłaca. Ps. Miałem Alfunię 156 i była dla mnie OK - wbrew obiegowej opinii o tym aucie, ale nigdy nie twierdziłem ani nie twierdzę, że było to najlepsze auto jakie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.12.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 To nie to echo . Jeszcze raz - mnie się nie opłacało i zrezygnowałem - nigdy, na tej/takiej podstawie, nie twierdziłem, że innym też się nie opłaca. Ps. Miałem Alfunię 156 i była dla mnie OK - wbrew obiegowej opinii o tym aucie, ale nigdy nie twierdziłem ani nie twierdzę, że było to najlepsze auto jakie miałem. Opłacalnosc alfy to rzecz czysto umowna, opłacalnosc konkretnej taryfy to czyste liczby, jest 34% i wiecej opłaca sie , jest 33% i mniej nie opłaca się. Niezaleznie co i kto by twierdził. Oczywiscie ten próg bedzie rózny dla dowolnego rejonu kraju ale zawsze go mozna dokładnie okreslic. Dla mnie jest to teren dawnego Enionu (obecnie czesc Tauronu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.12.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 @ Liwko - mieszkam tu i tu, większość w mieszkaniu w mieście - wyraźnie zaznaczałem, że w domu na wsi - jest zamieszkały przez moją rodzinę, a że im się nie przelewa, to od kilkunastu lat, opłacam rachunki - stąd moja troska o moje pieniądze. Ale skoro się tak upieracie, ze Wasze systemy grzewcze (w dwóch taryfach) są najjjjjj - przebijcie mój system grzewczy na wsi - za CO i CWU nic nie płacę. A ta rodzina ze wsi wyjeżdża też ciągle na weekendy? Bo jeżeli nie, to baaaaardzo dziwne, że jej się nie opłaca G12W. Możesz opisać dlaczego nie płacisz za CO i CWU? Masz darmowe drewno, skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.12.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 sSiwy12, pytałem o te Twoje 20% w taniej taryfie. Pokaż liczby, które potwierdzą te 20%. Inaczej nazwę Cię bajkopisarzem. Pamiętaj, że lepiej wiedzieć co się pisze niż pisać co się wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 08.12.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Marcus wszystko zależy ile upuszczenie czegoś z czegoś kosztuje. Czy jeśli tobie upuszczą np. 0,5 dm3 krwi to uznasz, że jesteś tańszy, czy tylko lżejszy? Tu na forum niejednemu upuscili krwi i co stał sie madrzejszy czy głupszy tanszy czy lzejszy wychodzi paradoks Ja tylko pomyslałem sobie ze tak nie powinno byc skoro juz kalorycznosc została w jakis sposób odebrana z wegla to ktos ja wykozystał do swoich celow no by chyba nie wypuscił w powietrze chociaz w tym kraju to mozliwe ,nie wiem zamienił na energie i sprzedał i jeszcze chce za to wiecej to juz lepiej dla mnie kupic ten wegiel w normalnej postaci i ja go sam zgazuje w kotłe z moim zyskiem. Wyglada to tak jakby kupic pomarancze ale z wycisnietym sokiem i jeszcze drozej zapłącic kto to kupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 09.12.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 O mirek z audi się odezwał (widzę tylko cytaty u Myjka ponieważ mam go w ignorowanych) Mirku z audi. Gdyby cena samochodu elektrycznego była na poziomie spalinowego (a tak jest między węglem i PC) a zasięg podobny, to ręczę ci, że przy cenie 22gr za kWh nawet bym się nie zastanawiał. Jeździłbym prawie za darmo a w samym samochodzie jest dużo mniej do zepsucia. Takie samochody są po prostu lepsze i prędzej czy później na nie przejdziemy, to tylko kwestia ceny. A po za tym, jeżeli tylko mogę, wybieram rower. Kominek mam i owszem. Przez sześć lat spaliłem w nim jakieś 3m3 buka. Proponuję zastosować podobną skalę z węglem a zamknę się na zawsze. Już nigdy złego słowa nie powiem na ogrzewających nowe czy stare domy węglem. no znafco, proszę bardzo, podaj mi cene PC do ogrzania NOWEGO domu o kubaturze 1100 m3 + budynek gospodarczy, kubatura 300 m3 ogrzewanego w jednej części do 15* a w drugiej jak potrzeba by można było coś podłubać. PIEC na eko kosztował 7 tys. z montażem. Tania PC to do małego domu i nie poszalejesz z wygodami, taka prawda. Ja nie wiem ile palisz w kominku, dane które podajesz mogą być wyssane z palca. Fakty są takie, że masz i palisz a innych za to samo chcesz karać. Ugryź się w jęzor i nie potępiaj innych, sam będąc nie w porządku. Jak zawsze sprawa rozbija się o kase, nie trzeba zakazywać palenia węglem, tylko trzeba dać możliwość wymiany systemu ogrzewania na ekologiczny. Zakazy czasami powodują skutek odwrotny, szczególnie u polaków. Chcesz karać, bogaci zapłacą i dalej będą kopcić, a biedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.12.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Tania PC to do małego domu i nie poszalejesz z wygodami, taka prawda. Kwestia priorytetów. Ja nadal uważam, że wygoda jednego nie może się odbywać kosztem drugiego. Jak zawsze sprawa rozbija się o kase, nie trzeba zakazywać palenia węglem, No właśnie, jak kogoś nie stać na ogrzanie domu 350+ to się takiego domu nie buduje. Proste. tylko trzeba dać możliwość wymiany systemu ogrzewania na ekologiczny. Co znaczy "ekologiczny"? "Eko"węgiel (zwany także "eko"groszkiem) to tylko z nazwy taki jest -- bo TRUJE ludzi tak samo jak każdy inny śmieciuch prawidłowo opalany węglem. Zakazy czasami powodują skutek odwrotny, szczególnie u polaków. Chcesz karać, bogaci zapłacą i dalej będą kopcić, a biedni? W większości przypadków powodują skutek właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 09.12.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Będe miał trochę czasu to zerknę na strone tauronu czym się róznią te taryfy, bo piszecie o taryfie G12w a ja mam taryfę G12e. Tańszej taryfy używam ok 40% w stosunku do całości. Ale z tego co pamiętam to mam ją w innych godzinach. OD 13 do 15 i od 21 do 7 rano. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.12.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 No właśnie, jak kogoś nie stać na ogrzanie domu 350+ to się takiego domu nie buduje. Proste. To raz. Ale jak nazwać takiego, który buduje 350m2 dla komfortu i pakuje do domu system, z którym musi się pieprzyć? Gdzie tu konsekwencja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.12.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Widzę, że dyskusja mocno odbiegła od tytułu wątku " Czy będzie zakaz palenia węglem?"Choć w obecnej sytuacji tytuł powinien brzmieć :"Czy będzie nakaz palenia węglem?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.12.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) ........., opłacalnosc konkretnej taryfy to czyste liczby, jest 34% i więcej opłaca sie , jest 33% i mniej nie opłaca się. .... No to wylicz, moją "opłacalność", mając na uwadze wieloletnie przyzwyczajenia mieszkańców. Dostawca Tauron Dystrybucja rejon Stare Bogaczowice woj. dolnoślaskie. Mają prosty cykl życia, aktywność reguluje słonce - wstają o świcie, o zmierzchu wypoczywają. Trochę pracy w obejściu (mają kilka kurek i królików) codziennie gotują, jedzą obiad około 15. Największym odbiorca prądu jest kuchenka elektryczna. Niedziela dla nich dzień święty do tego stopnia, że w sobotę gotują na niedzielę. Od 01.11.2014 do 010.11.2015 zużyli 2.080 kWh, za 1.144zł przy stawce za 1kWh 0,316 zł + opłaty przesyły,itp. 0,234zł. U mnie (na wsi): G12 to: I 0,389zł + opłaty, II 0,202zł + opłaty G12w: I 0,415zł + opłaty, II 0,202zł + opłaty - przy czym najprawdopodobniej w tamtym rejonie jest niedostępna. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.12.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Choć w obecnej sytuacji tytuł powinien brzmieć :"Czy będzie nakaz palenia węglem?" Fakt. Marionetka prezesa już chce kupić wszystkim Polakom po kilka ton. Skoro to za moje pieniądze, proszę mi to wszystko zrzucić na sejm. Innych też do tego namawiam. Kilka transportów i mamy spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.12.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 no znafco, proszę bardzo, podaj mi cene PC do ogrzania NOWEGO domu o kubaturze 1100 m3 + budynek gospodarczy, kubatura 300 m3 ogrzewanego w jednej części do 15* a w drugiej jak potrzeba by można było coś podłubać. PIEC na eko kosztował 7 tys. z montażem. Tania PC to do małego domu i nie poszalejesz z wygodami, taka prawda. Ja nie wiem ile palisz w kominku, dane które podajesz mogą być wyssane z palca. Fakty są takie, że masz i palisz a innych za to samo chcesz karać. Ugryź się w jęzor i nie potępiaj innych, sam będąc nie w porządku. Jak zawsze sprawa rozbija się o kase, nie trzeba zakazywać palenia węglem, tylko trzeba dać możliwość wymiany systemu ogrzewania na ekologiczny. Zakazy czasami powodują skutek odwrotny, szczególnie u polaków. Chcesz karać, bogaci zapłacą i dalej będą kopcić, a biedni? dobrze gadasz ale lemingi będą dalej swoje wywody i najprawdziwsze prawdy prawić bo zawsze mają rację i wszystko jest takie proste jak oni gadają -piszą ,zamknąć kopalnie zamknąć elektrownie ,pozamykać co się da resztę sprzedać , potem wszyscy kupimy pompy ciepła z odwiertami za 80 tys zł do domu wartego 100 tys i zapanuje idylla aż do momentu kiedy zabraknie prądu bo kopalni już nie ma a ceny węgla na światowych rynkach zwariują , NIE NIE BĘDZIE ZAKAZU bo to by udupiło połowę Polski i tyle a na to nikt przy zdrowych zmysłach sobie nie pozwoli , można palić zgazowanym węglem czyli koksem i już to poprawi coś a nie zakazywać nakazywać bo to bardzo proste ale kqrewsko prymitywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.12.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Prymitywne jest twierdzić, że grzanie węglem pod strzechami jest zdrowe i tanie. Prymitywne jest uważanie, że palenie węglem w domu to jedyny sposób na ogrzanie się. Prymitywne jest twierdzenie, że ktoś chce zabronić palenia węglem w elektrowniach. Prymitywne jest twierdzenie, że pompy ciepła kosztują 80 tys. zł. Prymitywne jest nazywanie, mających odmienne zdanie niż ty, lemingami. Prymitywny jest ten populistyczny bełkocik który zaserwowałeś powyżej, a który z Polaków robi dziadów borowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 09.12.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Tu na forum niejednemu upuscili krwi i co stał sie madrzejszy czy głupszy tanszy czy lzejszy wychodzi paradoks Ja tylko pomyslałem sobie ze tak nie powinno byc skoro juz kalorycznosc została w jakis sposób odebrana z wegla to ktos ja wykozystał do swoich celow no by chyba nie wypuscił w powietrze chociaz w tym kraju to mozliwe ,nie wiem zamienił na energie i sprzedał i jeszcze chce za to wiecej to juz lepiej dla mnie kupic ten wegiel w normalnej postaci i ja go sam zgazuje w kotłe z moim zyskiem. Wyglada to tak jakby kupic pomarancze ale z wycisnietym sokiem i jeszcze drozej zapłącic kto to kupi No to Szanowny Panie trzeba zacząć liczyć. Jeśli np. wsad ma masę 1 Mg, w tym wilgotność np. 10% i startową wartość opalową np. 25 MJ/kg, to po obróbce termicznej straci te 10% wilgoci, czyli pozostanie 0,9 Mg o wilgotności śladowej. Tym samym opałowa wyskoczy do góry. A jeśli dodatkowo upuścimy z tej zupy trochę gazowych, to znowu w przeliczeniu na Mg będzie opalowa całkiem, całkiem. Licz, bo mnie się nie chce. A cena? Policz: urządzenie i jego amortyzacja, zasilanie zewnętrzne, obsługa itd. No robi się to co się robi. Kilogram ziemniaka kosztuje kilkadziesiąt (tak mniemam) groszy w hurcie. A litr stężonego C2H5OH kilka złotych. W produkcji. A ile rozcieńczony o ponad połowę w detalu? Business is business! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.12.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 dobrze gadasz ale lemingi będą dalej swoje wywody i najprawdziwsze prawdy prawić bo zawsze mają rację i wszystko jest takie proste jak oni gadają -piszą ,zamknąć kopalnie zamknąć elektrownie ,pozamykać co się da resztę sprzedać , potem wszyscy kupimy pompy ciepła z odwiertami za 80 tys zł do domu wartego 100 tys i zapanuje idylla aż do momentu kiedy zabraknie prądu bo kopalni już nie ma a ceny węgla na światowych rynkach zwariują , NIE NIE BĘDZIE ZAKAZU bo to by udupiło połowę Polski i tyle a na to nikt przy zdrowych zmysłach sobie nie pozwoli , można palić zgazowanym węglem czyli koksem i już to poprawi coś a nie zakazywać nakazywać bo to bardzo proste ale kqrewsko prymitywne haha, dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts