Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

popmpa obiegowa na zasilaniu i jednoczesnie na powrocie co

laik 2

Recommended Posts

Witam

Zgodnie z nickiem jestem absolutnym laikiem i proszę w wsparcie. Podłogówka - 6 pętli - ok. 400 mb łącznie. Źródłem ciepła jest wymiennik zatem wszelkie współzależności z piecem odpadają (mam nadzieję). Czynnik - glikol. Pompa obiegowa co została zainstalowana na zasilaniu. Ale rotametry pokazywały przepływ 1-1,5 l/min. W duże mrozy było chłodno. Zainstalowana została zatem pompa również na powrocie - niestety przed naczyniem wzbiorczym. ( obie pompy - grundfoss Alpha 2 25-60). Przepływ poprawił się , a przynajmniej mogłem go regulować, przechodząc z trybu auto na większe biegi pomp. Przepracowało to spokojnie zeszły sezon. Ale w tym sezonie pompy odmówiły współpracy ze sobą. Obie wydają z siebie charkot, jeśli pracują na takich samych biegach lub zbliżonych ( w tym na auto). Jeśli ustawić je na auto, to pompa na powrocie pracuje z większą mocą niż ta na zasilaniu. Charkot ustaje w dwóch sytuacjach:

a/ jeśli pompa na powrocie pracuje ze znacząco większą mocą niż pompa na zasilaniu

b/ jeśli pompa na zasilaniu pracuje ze znacząco większą mocą niż pompa na powrocie

i pewnie bym tak to zostawił, ale

ad a/ - z tego co wyczytałem taka praca pompy na powrocie może powodować podciśnienie w układzie i zasysanie powietrza - cały układ ma wiele odpowietrzników ( co chyba właśnie się stało bo gdy obie pracowały w trybie auto to pompa na powrocie samoczynnie ustawiła się na moc większą niż pompa na zasilaniu)

ad b/ mam obawy że wytworzę nie kontrolowane przez siebie nadciśnienie w układzie - czy może ono być groźne dla układu i prowadzić do rozszczelnień - czy będzie narastać wraz z upływem czasu - niestety charkot jest również wtedy gdy pompę na zasilaniu ustawię na moc maksymalną a pompę na powrocie na auto, choć w zasadzie ta druga powinna się dopasować do pierwszej, ale nie dopasowuje się .

Pomóżcie

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepływ 1-1,5l jest całkiem akceptowalny.

Pierwsze pytanie jaka temperatura idzie w podłogówkę?

Dwie pompy to chyba nie za dobry pomysł. Ja bym na twoim miejscu jak już podłączył 2 pompy ale na zasilaniu i to równolegle.

Dziękuję za odpowiedź

Temperatura jest sterowana regulatorem pogodowym - zatem zależy od temperatury zewnętrznej - przy obecnej temp. zewn. ok 3 st- na podłogówkę idzie ok 32 st.

Wiem że pompa na zasilaniu i na powrocie to złe rozwiązanie - wszyscy to piszą ale właściwie nikt nie pisze dlaczego - zastanawiałem się oczywiście, czy drugiej pompy nie przeinstalować równolegle na zasilaniu - ale próbuje w tym sezonie uniknąć przeróbek - każda z nich to żmudne odpowietrzanie, a mnie czekają teraz rozliczne wyjazdy i nie bardzo mogę się tym zająć, dlatego próbuję zminimalizować wysiłek i jakoś pogodzić ze sobą te dwie pompy, zwłaszcza że w zeszłym sezonie nie miały ze sobą problemów

Pozdrawiam

pomiędzy jedną pompą a drugą jest 400 mb rur 6 pętli rozłożonych na dwa rozdzielacze - nie ma możliwosci wstawienia pomp przy rozdzielaczach - nie ma miejsca

powroty z podłogówki nie są zimne - różnica ok 10 st. w stosunku do zasilania

Z wymiennika ciepła zasilana jest tylko podłogówka

Fotkę wstawię jutro

najbardziej mnie interesuje odpowiedź, czy jesli na zasilaniu ustawię pompę na najwyższym III biegu, a pompę zainstalowaną na powrocie np. na biegu I , to czy nie wytworzę nadciśnienia groźnego dla instalacji pomiędzy pompami ( własciwie tylko rozdzielacze z rotametrami i odpowietrznikami ) które nie bedzie kompensowane naczyniem wzbiorczym, bo naczynie jest umiejscowione na powrocie ale pomiędzy pompą a wymiennikiem , zatem pomiędzy pompami nie ma urządzenia do kompensacji cisnienia - zatem jeśli pompa otrzymuje z zewnatrz szybszy strumień niz sama generuje, to czy jest w stanie ten strumień prxzepuścic mimo swej nastawy na niższe szybkości przepływu . Boję się rozszczelnić instalację na własne życzenie ale zalezy mi na zwiększeniu temperatury pomieszczeń przez zwiększenie szybkości przepływu a nie podwyższanie temperatury zasilania - cały ten układ i tak żre nadprzecietną ilość gazu

układ musi bezstresowo wytrzymywać ciśnienie otwarcia zaworu bezpieczeństwa (ok3bar) - to po pierwsze. Układ powinien bezstresowo wytrzymywać ciśnienie narzucone przepisami wytrzymałości materiałów w instalacji (6-10bar zależy od instalacji) - to po drugie. Układ spokojnie wytrzyma ciśnienie kilkukrotnie wyższe niż cisnienie bezpieczeństwa (3bar) - na ogól bezstresowo znosi 12bar krótkotrwale. (kotły tego nie zniosą bezstresowo, wymienniki płytowe przy takiej różnicy cisnień między stronami też nie)

w instalacji w czasie działania masz na ogół 1,2-2bar

Edytowane przez gentoonx

układ musi bezstresowo wytrzymywać ciśnienie otwarcia zaworu bezpieczeństwa (ok3bar) - to po pierwsze. Układ powinien bezstresowo wytrzymywać ciśnienie narzucone przepisami wytrzymałości materiałów w instalacji (6-10bar zależy od instalacji) - to po drugie. Układ spokojnie wytrzyma ciśnienie kilkukrotnie wyższe niż cisnienie bezpieczeństwa (3bar) - na ogól bezstresowo znosi 12bar krótkotrwale. (kotły tego nie zniosą bezstresowo, wymienniki płytowe przy takiej różnicy cisnień między stronami też nie)

w instalacji w czasie działania masz na ogół 1,2-2bar

dziekuję, ja mam ciśnienie ustawione na 1,8 bar, instalacja standardowa i nie najgorsze materiały, zatem jak czytam nie mam się czym przejmować

Ale tak przy okazji - mam jeszcze inne pytanie

Tuż za wymiennikem , w kierunku zasilania mam odpowietrznik, jedna z pomp jest usytuowana na zasilaniu ok 1 metra od odpowietrznika. Pompa od strony ssącej wytwarza podciśnienie ( minimalne ale chyba wytwarza) - czy przy tak małej odległości i tak minimalnych różnicach ciśnień wynikających z pracy pompy jest jakiekolwiek ryzyko zasysania powietrza z odpowietrznika - bo mam wrażenie że cały układ się zapowietrzył a nie ma ku temu wyraźnej przyczyny - może źrodłem zapowietrzenia jest równoczesna praca pompy na powrocie - umieszczonej też ok. 1 metra od wymiennika po stronie powrotu (przed wymiennikiem zamontowany jest też odpowietrznik ) ale ta pompa powinna teoretycznie wytwarzać niewielkie nadciśnienie pomiędzy pompą a wymiennikem zatem powinna raczej sprzyjać odpowietrzaniu -

z drugiej strony skoro pompy powodują tak małe zmiany ciśnień to wszystko to nie powinno miec wpływu na pracę układu

20131202_225432 kompr.jpg

Możesz podesłać fotkę lub schemacik tego twojego układu podłogówki?

Masz tylko podłogówkę czy jeszcze inne obiegi, np. grzejnikowe?

Pozdrawiam

GREGOR

Załączam zdjęcia

jedno przedstawia obieg zasilania i powrotu z wymiennika wraz z obiema pompami. Drugie przedstawia zasilanie i powrót z wymiennika do kotła

btw - macie pomysł po co mi w tym ostatnim obiegu sprzęgło hydrauliczne - chyba sam wymiennik jest już takim sprzęgłem

20131202_225531 kompr.jpg

Możesz opisać co jest w zaznaczonych miejscach?

[ATTACH=CONFIG]228132[/ATTACH]

Pozdrawiam

GREGOR

Wyższe kółko - zawór mieszający trójdrogowy z siłownikiem , sterowany sterownikem TECH ( pogodówka + regulator pokojowy)

Niższe kółko - zawór nadmiarowo - upustowy Heimeier - Hydrolux sterowany ciśnieniem różnicowym - po co został zamontowany - nie wiem, bo pętle grzewcze podłogówki nie mogą się zamknąć - regulator pokojowy przez sterownik jedynie obniża temperaturę czynnika o 10 st w razie uzyskania zadanej temperatury - ale czy zawór skręcę na max czy rozkręcę na max, nie ma to wpływu na pracę obiegu - może zadziałałby tylko w razie awarii i braku przepływu w pętlach ?

noooo normalnie super do pomp elektronicznych zawór upustowo nadmiarowy ???? Raczej zbędny. Tak mi się coś wydaje że chyba lepiej bedzie zrobić tę kotłownię na nowo bo się na niej bedziesz jeszcze długie lata doktoryzował.

To już druga wersja tej kotłowni i drugi instalator. Pierwszy zrobił dla odmiany podłogówkę z obiegiem otwartym - pracowała całkiem sprawnie tylko nie miała jakiejkolwiek regulacji ( oprócz pompy) . Drugi instalator to wszystko poprzerabiał, zamknął układ ( miał być bardziej ekonomicznie wydajny ale nie jest ) , dołożył pompę na powrocie , sterownik i zawór trójdrogowy , sprzęgło hydrauliczne przed wymiennikem ( poprzednio był bufor stabilizujący temperaturę na wymienniku ale w ten sposób stabilizację utraciłem bezpowrotnie - to odrębny wątek - wymiennik ciepła bez bufora przy zmiennej temperaturze pieca gazowego) i ... instalator zanikł, zadowalając się zresztą tylko niewielką zaliczką - nie wiem co się z nim stało, miałem tylko jego telefon kontaktowy, ale ten zamilkł - pozostałem sam na placu boju i rzeczywiście doktorat niedaleko - dlatego proszę forumowiczów o wsparcie

instalacja_po_zmianie.jpg

Z tego co widzę to za wymiennikiem nie ma pompki - dodałem P (może być ta skreślona z obiegu podłogówki).

Dla jej ochrony przy zamknięciu zaworu 3D trzeba dać zawór upustowy - dodałem ZU (może być ten z mieszacza).

Aby mieszacz dobrze mieszał po poprawkach trzeba dodać zawór zwrotny - dodałem ZZ (może być ten skreślony).

W zasadzie nic nie trzeba dokupować - trzeba tylko poprzerabiać.

Mamy 2 obiegi hydrauliczne:

- obieg za wymiennikiem

- obieg mieszaczowy podłogówki

Każdy musi mieć swoja pompkę i po zmianach ma.

Pozdrawiam

GREGOR