Puławiak 03.12.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 hm wócić do poprzedniej wersji dołożyć regulacje i musi działac. w tej chwili masz skomplikowana instalacje która generuje straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.12.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 do ochrony elektronicznej ?? Zawór upustowy ??? - nie ma pewności czy to będzie pompa elektroniczna, - jak będzie elektroniczna i się "zużyje" i ktoś potem będzie chciał zainstalować tradycyjną (będzie przerabiał instalację?) - pompę elektroniczną da się ustawić na stałą prędkość obrotową (przypadkiem lub specjalnie), Więc nadal jestem za pozostawieniem ZU, bo jest potrzebny (min. w 3 przypadkach). Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.12.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 tradycyjne pompy są już wycofane - producenci mają zakaz sprzedaży. A sklepy i hurtownie do wyczerpania zapasów. A w instalacji są elektroniczne wiec chyba innej nie bedzie kupował a przy pompie elektronicznej zawór upustowo nadmiarowy przyniesie wiecej szkody niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.12.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) tradycyjne pompy są już wycofane - producenci mają zakaz sprzedaży. A sklepy i hurtownie do wyczerpania zapasów. A w instalacji są elektroniczne wiec chyba innej nie bedzie kupował a przy pompie elektronicznej zawór upustowo nadmiarowy przyniesie wiecej szkody niż pożytku. Jakiej szkody? Wybuchnie? Zapoznaj się z instrukcją pompy "Grundfoss Alpha 2 25-60" - strona 18. ZU ma być, bo przez pompę musi przepływać minimalna ilość czynnika Qmin. Przy zamkniętym zaworze 3D ten warunek nie będzie spełniony. Pozdrawiam GREGOR Edytowane 3 Grudnia 2013 przez xmsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.12.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 ha ciekawe. Faktycznie jest wymóg stosowania. Z grundfosów nie korzystam wiec dawno nie przegladałem instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik 2 03.12.2013 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 [ATTACH=CONFIG]228157[/ATTACH] Z tego co widzę to za wymiennikiem nie ma pompki - dodałem P (może być ta skreślona z obiegu podłogówki). Dla jej ochrony przy zamknięciu zaworu 3D trzeba dać zawór upustowy - dodałem ZU (może być ten z mieszacza). Aby mieszacz dobrze mieszał po poprawkach trzeba dodać zawór zwrotny - dodałem ZZ (może być ten skreślony). W zasadzie nic nie trzeba dokupować - trzeba tylko poprzerabiać. Mamy 2 obiegi hydrauliczne: - obieg za wymiennikiem - obieg mieszaczowy podłogówki Każdy musi mieć swoja pompkę i po zmianach ma. Pozdrawiam GREGOR Ale za wymiennikiem na zasilaniu jest już pompa - alpha 2 - jest za zaworem trójdrogowym a przed zaworem upustowym - tuż obok pompy skreślonej , tyle że jest na zasilaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.12.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Ale za wymiennikiem na zasilaniu jest już pompa - alpha 2 - jest za zaworem trójdrogowym a przed zaworem upustowym - tuż obok pompy skreślonej , tyle że jest na zasilaniu Zastanawiam się jak "laikowi" to obrazowo wytłumaczyć. Przyjmijmy, ze wymiennik płytowy, to kocioł. W kotle mamy pompkę - na schemacie to dodana (przeniesiona) pompka "P". Służy do przetłaczania czynnika przez wymiennik i przez obiegi hydrauliczne. Czyli wymiennik z pompka 'P" to nasz główny pierwszy obieg hydrauliczny. Drugim obiegiem jest układ mieszacza i podłogówki. W jego skład wchodzi zawór 3D, pompka obiegowa podłogówki i dodatki (zawór zwrotny, zawory regulacyjne i ew.zawór upustowy) Można przyjąć, że to jest zwykły grzejnik. Jakaś pompka ("P") musi do niego wpompować gorący czynnik i przy okazji odebrać zimny. Taki "grzejnik" nie wymusza obiegu w obwodzie głównym "kotła"/wymiennika. Teraz to jest jasne? Tak się zastanawiam, po co to wszystko jest. Glikol, sprzęgło, wymiennik ? Czy Ty jesteś podpięty do jakiejś ciepłowni czy do sasiada? Możesz opisać co jest Twoim źródłem ciepła? Bo chyba zabieramy się do tego od d... strony. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik 2 03.12.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 po co glikol ? - pomieszczenia ogrzewane są specyficzne - bardzo przeszkolony salon - w razie awarii wszystko by to zamarzło wymiennik - bo piec ma jeszcze dwie funkcje - jest piecem awaryjnym dla innego układu z wodą grzewczą w obiegu a ponadto w przyszłości ma zasilać jeszcze inny odbiornik z wodą użytkową i oba układy nie mogą mieć ze sobą styczności sprzęgło hudrauliczne - miało zabezpieczać przepływ w małym obiegu pomiędzy kotłem a wymiennikiem - w razie zamknięcia zaworu trójdrogowego piec sam by się grzał - tylko to są sytuacje ekstremalne ( jeszcze taka się nie zdarzyła ) a najwyżej piec by sam się wyłączał po osiągnięciu zadanej mu temperatury w zasadzie rozumień cel nowej pompy - stworzenie nowego obiegi "nibykotłowego", ale nowa pompa zasysa z wymiennika i tłocząc na zawór -wymuszając obieg - ale czy tej samej funkcji nie spełnia pompa umieszczona za zaworem trójdrogowym - też zasysa z wymiennika. Po dołożeniu pompy przed zaworem miałbym dwie pompy wpięte szeregowo - jedna przed zaworem, druga za zaworem . Teraz też w zasadzie ma dwie wpięte szeregowo - tyle że obie za zaworem , jedna na zasilaniu, druga na powrocie - tylko nie mogą się dogadać ze sobą co do szybkości przepływu. pompa za zaworem nie może pracować bez obiegu - sterownik albo wyłącza pompy w razie całkowitego zamknięcia zaworu albo na sterowniku trzeba ustawić minimalne otwarcie zaworu ( ja zostawiłem aż 10 % ) doktorat coraz bliżej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.12.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 pompa za zaworem nie może pracować bez obiegu - sterownik albo wyłącza pompy w razie całkowitego zamknięcia zaworu albo na sterowniku trzeba ustawić minimalne otwarcie zaworu ( ja zostawiłem aż 10 % ) Na podłogówce masz jakieś automatyczne zawory? Wydawało mi się, że jest cały czas otwarta. W wolnej chwili rozrysuj to sobie na kartce i podeślij na forum. Odnoszę wrażenie, ze nie wiemy wszystkiego. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek0 03.12.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 hej, tak w temacie pomp obiegowych - znalazłem artykuł o nowych dyrektywach unijnych. coś o tym wiecie, czy w tym momencie warto już szukać pomp spełniających normy, czy nie ma to znaczenia? http://budownictwopolskie.pl/artykul/ogrzewanie_z_pompa_ekonomicznie_i_ekologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.12.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 [ATTACH=CONFIG]228157[/ATTACH] Z tego co widzę to za wymiennikiem nie ma pompki - dodałem P (może być ta skreślona z obiegu podłogówki). Dla jej ochrony przy zamknięciu zaworu 3D trzeba dać zawór upustowy - dodałem ZU (może być ten z mieszacza). Aby mieszacz dobrze mieszał po poprawkach trzeba dodać zawór zwrotny - dodałem ZZ (może być ten skreślony). W zasadzie nic nie trzeba dokupować - trzeba tylko poprzerabiać. Mamy 2 obiegi hydrauliczne: - obieg za wymiennikiem - obieg mieszaczowy podłogówki Każdy musi mieć swoja pompkę i po zmianach ma. Pozdrawiam GREGOR no to faktycznie "uproszczona" instalacja koledzy, skoro ALPHA2 nie jest w stanie przepchnąć 0,72m3/h (przy przepływie 2ltr/min/pętlę) to jaki jest spadek ciśnienia na instalacji ? 60kPa? 70kPa? więcej? to znaczy że coś z instalacją nie tak, a nie z kotłownią. zdjęcia są w słabej jakości to i ciężko oblukać dokładnie, ten zawór zwrotny za pompą na powrocie (abstrahując, że niepotrzebny), to jaki jest? uniwersalny czy typu EUROPA-cięzki? skoro brak siłowników na OP to różnicowy po co? wiadomo że instrukcja nakazuje, ale instrukcja zakłada full wypas instalacji i możliwość zamknięcia wszystkich obwodów OP. budowanie wewnętrznego obiegu pompowego na wymienniku płytowym to chyba lekka przesada. Instalator też myślał że przy takim OP to 25-60 z palcem starczy, bo i powinno, ale widać nie daje rady, normalnie powinno sie wymienić pompę na mocniejszą, a nie komplikować na siłę Takie moje zdanie, ale mogę się mylić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.12.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 hej, tak w temacie pomp obiegowych - znalazłem artykuł o nowych dyrektywach unijnych. coś o tym wiecie, czy w tym momencie warto już szukać pomp spełniających normy, czy nie ma to znaczenia? http://budownictwopolskie.pl/artykul/ogrzewanie_z_pompa_ekonomicznie_i_ekologicznie Odpowiedź Puławiaka masz kilka postów wyżej, to o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.12.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 koledzy, skoro ALPHA2 nie jest w stanie przepchnąć 0,72m3/h (przy przepływie 2ltr/min/pętlę) to jaki jest spadek ciśnienia na instalacji ? 60kPa? 70kPa? więcej? Może największym problemem jest lepkość glikolu ? Zmniejsza o 15% wydajność pompy. Ciekawe o ile zwiększa opory instalacji. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.12.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Może największym problemem jest lepkość glikolu ? Zmniejsza o 15% wydajność pompy. Ciekawe o ile zwiększa opory instalacji. Pozdrawiam GREGOR To logiczne, wiadomo, tylko skoro aż do takich wartości (co mnie osobiście wydaje sie niewiarygodne), to najprostszą rzeczą wymienić pompę, a nie rzeźbić. Specjalnie nie piszę że najlepiej bo nie najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.12.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 a mi się tak coś zdaje że niestety cały impet tego układu idzie w gwizdek czyli w upustowo-nadmiarowy i do tego wymiennik płytowy dodatkowe opory, atk na mój gust to zbyt przekombinowana instalacja - do maxymalnego uproszczenia inaczej to można dawać wieksze pompy itd i nic to nie pomoże. Na początek może trzeba maxymalnie ograniczyć przepływ na upusto-nadmiarowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik 2 03.12.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 a mi się tak coś zdaje że niestety cały impet tego układu idzie w gwizdek czyli w upustowo-nadmiarowy i do tego wymiennik płytowy dodatkowe opory, atk na mój gust to zbyt przekombinowana instalacja - do maxymalnego uproszczenia inaczej to można dawać wieksze pompy itd i nic to nie pomoże. Na początek może trzeba maxymalnie ograniczyć przepływ na upusto-nadmiarowym. zawór upustowo nadmiarowy jest skręcony na max. - 500 mbar, wiecej się nie da - łącznik pomiędzy obiegami zasilającym i powrotnym w miarę chłodny ( przynajmniej jest wyraźnie mniej ciepły niz obieg zasilający) zatem tam glikol raczej nie szaleje Pozdrawiam a doktorat coraz bliżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik 2 03.12.2013 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 no to faktycznie "uproszczona" instalacja koledzy, skoro ALPHA2 nie jest w stanie przepchnąć 0,72m3/h (przy przepływie 2ltr/min/pętlę) to jaki jest spadek ciśnienia na instalacji ? 60kPa? 70kPa? więcej? to znaczy że coś z instalacją nie tak, a nie z kotłownią. zdjęcia są w słabej jakości to i ciężko oblukać dokładnie, ten zawór zwrotny za pompą na powrocie (abstrahując, że niepotrzebny), to jaki jest? uniwersalny czy typu EUROPA-cięzki? skoro brak siłowników na OP to różnicowy po co? wiadomo że instrukcja nakazuje, ale instrukcja zakłada full wypas instalacji i możliwość zamknięcia wszystkich obwodów OP. budowanie wewnętrznego obiegu pompowego na wymienniku płytowym to chyba lekka przesada. Instalator też myślał że przy takim OP to 25-60 z palcem starczy, bo i powinno, ale widać nie daje rady, normalnie powinno sie wymienić pompę na mocniejszą, a nie komplikować na siłę Takie moje zdanie, ale mogę się mylić... wpinać zatem drugą pompę na zasilaniu na zasilaniu ? Ale czemu pompa na powrocie niechce wspomagac przepływów - wlasciwie to wspomaga ale charkot z siebie wydaje jesli jest na tym samym biegu - musi mieć bieg dużo wyższy lub dużo nizszy a na elektronice nie chca sie do siebie dopasować - moze wynika to z różnic temepratur na zasilaniu i powrocie - ale czy te 10 st. powodowałoby aż taką różnicę w siłach pomp - niestety nie mam zielonego pojęcia o fizyce pozdrawiam a doktorat coraz bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.12.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 nie dokładać dodatkowych pomp ale postarać się maksymalnie uprościć instalację bo za chwile bedziesz miał bardzo rozbudowany układ który nie bedzie chciał działac wpakujesz w to mase kasy a później i tak bedziesz musiał to zrobić na nowo upraszczając układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik 2 04.12.2013 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 nie dokładać dodatkowych pomp ale postarać się maksymalnie uprościć instalację bo za chwile bedziesz miał bardzo rozbudowany układ który nie bedzie chciał działac wpakujesz w to mase kasy a później i tak bedziesz musiał to zrobić na nowo upraszczając układ. Dość ogólnie powiedziane - ale co uprościć ? wyrzucić zawór trójdrogowy ze sterownikiem ? pompy ? bo póki co dostrzegam tylko zbędność zaworu upustowego, ale on stosunkowo mało zakłóca instalacje przy ustawieniu upustu na 500 mbar. Wymiennik jest koniecznością. Tworzenie "sztucznego " obiegi za wymiennikiem a przed zaworem trójdrogowym też wydaje mi się dośc zbędne - co przez to uzyskam ? Mój głowny problem to brak wspołpracy obu pomp - na zasilaniu i powrocie - może wynika to z różnic temepratur czynnika a co za tym idzie i jego gęstości i "podatności" na przepływ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.12.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Mój głowny problem to brak wspołpracy obu pomp - na zasilaniu i powrocie - może wynika to z różnic temepratur czynnika a co za tym idzie i jego gęstości i "podatności" na przepływ Bo pompy nigdy nie będą tak dobrze współpracować, niech każda zajmie się swoim obiegiem hydraulicznym, albo zostaw tylko mocniejszą na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts