laik 2 04.12.2013 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Bo pompy nigdy nie będą tak dobrze współpracować, niech każda zajmie się swoim obiegiem hydraulicznym, albo zostaw tylko mocniejszą na powrocie. ale dlaczego twierdzisz ze pompy nigdy nie będą ze sobą współpracowac - a są elektroniczne - czy masz jakieś argumenty na poparcie swej tezy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.12.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 ale dlaczego twierdzisz ze pompy nigdy nie będą ze sobą współpracowac - a są elektroniczne - czy masz jakieś argumenty na poparcie swej tezy ? Powiedz mi po co sobie tak komplikować życie, skoro każdy odradza takie łączenie pomp, to po co? Niestety nie mam dokładnej wiedzy z tej dziedziny, być może mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik 2 04.12.2013 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Powiedz mi po co sobie tak komplikować życie, skoro każdy odradza takie łączenie pomp, to po co? Niestety nie mam dokładnej wiedzy z tej dziedziny, być może mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą. Bo wszyscy odradzają ale nikt nie pisze dlaczego odradza a brak ich dopasowania pewnie przeczy prawom fizyki ( ach... gdybym ją znał) - skoro pracują w tym samym ciśnieniu8 i na tych samych prędkościach , to powinny współpracować, zwłaszcza że są elektroniczne i powinny same dopasowywać się do siebie - może jednak chodzi o różnicę temperatur czynnika na zasilaniu i na powrocie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.12.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Bo wszyscy odradzają ale nikt nie pisze dlaczego odradza a brak ich dopasowania pewnie przeczy prawom fizyki Z artykułu http://www.mcnallyinstitute.com/18-html/18-1.htm Both pumps must have the same width impeller or the difference in capacities (GPM or Cubic meters/hour.) could cause a cavitation problem if the first pump cannot supply enough liquid to the second pump. Both pumps must run at the same speed (same reason). Czyli wystarczy mała różnica w wydajności (a nie wiem z jaką dokładnością są wykonywane pompy) i zaczną się problemy. Możliwe, że ta różnica temperatur też na to wpływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik 2 04.12.2013 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Z artykułu http://www.mcnallyinstitute.com/18-html/18-1.htm Czyli wystarczy mała różnica w wydajności (a nie wiem z jaką dokładnością są wykonywane pompy) i zaczną się problemy. Możliwe, że ta różnica temperatur też na to wpływa. Bardzo dziękuję za odpowiedź - to dla mnie to rzeczywiście cenny artykuł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts