krisg 30.11.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Sąsiad właśnie zrobił badanie gruntu - analiza dla punktu najbliższego mojej działki jest w pliku. Zakładając, że podobne warunki są u mnie, ile gruntu (na jaką głębokość) muszę wymienić aby posadzić płytę fundamentową? Czy będzie to 1,1m czy 1,5m? Zaczyna się duża cena robić z piachu, który trzeba nawieźć... Edytowane 30 Listopada 2013 przez krisg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.11.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Nie żebym był jakiś złośliwyale na rysuneczku nie ma za bardzo warstwy nadającej się na posadowienie budynku w stylu tradycyjnym... Co tam napisali na wyroku panowie geotechnicy - powinni napisać jak wyobrażają sobie posadowienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 30.11.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 nooo ja tam się nie znam , ale u mnie pod płytę fundamentową powierzchni 150 m2 weszło 500 ton piachu plus koparka i takie tam , też gdzieś na 1,5 m była wymiana gruntu w najgorszym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisg 30.11.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Co tam napisali na wyroku panowie geotechnicy - powinni napisać jak wyobrażają sobie posadowienie... "W przypadku planowanego domu jednorodzinnego zaleca się posadowienie fundamentów budynku na płycie fundamentowej po przeprowadzeniu wymiany gruntów w podłożu. Grunty nienośne należy zastąpić piaskiem, odpowiednio zagęszczonym. Piasek należy układać warstwami o miąższości nie przekraczającej 30 cm – każda warstwa musi zostać zagęszczona oddzielnie. Podłoże należy wymienić aż do głębokości zalegania warstw gruntów spoistych bez domieszki materiału organicznego. Wykop fundamentowy należy zabezpieczyć przed zalaniem, aby nie doprowadzić do dodatkowego uplastycznienia gruntów spoistych zalegających na jego dnie. Warstwy gruntów, występujące w podłożu są jednorodne pod względem genetycznym i litologicznym, ułożone równolegle do powierzchni terenu. W badanym podłożu stwierdzono proste warunki gruntowe. Z uwagi na zawilgocenie podłoża i znaczną odkształcalność gruntów, budujących podłoże (iłów) zaleca się posadowienie budynku na płycie fundamentowej." Edytowane 30 Listopada 2013 przez krisg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisg 30.11.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 nooo ja tam się nie znam , ale u mnie pod płytę fundamentową powierzchni 150 m2 weszło 500 ton piachu plus koparka i takie tam , też gdzieś na 1,5 m była wymiana gruntu w najgorszym miejscu Pamiętasz może ile dałeś za sam piach? 500 ton... toż to masakryczna ilość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.11.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) "W przypadku planowanego domu jednorodzinnego zaleca się posadowienie fundamentów budynku na płycie fundamentowej po przeprowadzeniu wymiany gruntów w podłożu. Grunty nienośne należy zastąpić piaskiem, odpowiednio zagęszczonym. Piasek należy układać warstwami o miąższości nie przekraczającej 30 cm – każda warstwa musi zostać zagęszczona oddzielnie. Podłoże należy wymienić aż do głębokości zalegania warstw gruntów spoistych bez domieszki materiału organicznego. Wykop fundamentowy należy zabezpieczyć przed zalaniem, aby nie doprowadzić do dodatkowego uplastycznienia gruntów spoistych zalegających na jego dnie. Warstwy gruntów, występujące w podłożu są jednorodne pod względem genetycznym i litologicznym, ułożone równolegle do powierzchni terenu. W badanym podłożu stwierdzono proste warunki gruntowe. Z uwagi na zawilgocenie podłoża i znaczną odkształcalność gruntów, budujących podłoże (iłów) zaleca się posadowienie budynku na płycie fundamentowej." Nu czyli do 1,5 metra Czyli taki dom 10x10 - tak dokładnie nie da się zrobić wykopu 10x10 (tym bardziej w jeziorze) czyli będzie trochę większy np około 200 metrów sześciennych piachu co przeliczając na śmieszne dla mnie tony da te 400 ton czy 500 ? Przy poziomie wód gruntowych 0,5 metra będą problemy z tym punktem... Zresztą w ogóle będą problemy z wyryciem wykopu w jeziorze, zasypaniem i zagęszczeniem, bardzo poważne problemy... Zdjęcie pokazujące podobne warunki wodne: Edytowane 30 Listopada 2013 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisg 30.11.2013 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Nu czyli do 1,5 metra Czyli taki dom 10x10 - tak dokładnie nie da się zrobić wykopu 10x10 (tym bardziej w jeziorze) czyli będzie trochę większy np około 200 metrów sześciennych piachu co przeliczając na śmieszne dla mnie tony da te 400 ton czy 500 ? Przy poziomie wód gruntowych 0,5 metra będą problemy z tym punktem... Zresztą w ogóle będą problemy z wyryciem wykopu w jeziorze, zasypaniem i zagęszczeniem, bardzo poważne problemy... Zdjęcie pokazujące podobne warunki wodne: [ATTACH=CONFIG]227653[/ATTACH] Tak, brzmi okropnie. Pocieszam się tym tylko, że ten otwór jest uposadowiony wyżej niż 2 pozostałe wiercenia (ok 0.5 m), a tam zwierciadło wody było ponad metr niżej - zakładam, że to miejscowa anomalia. Poza tym sąsiad wiercił podczas roztopów wiosennych, kiedy faktycznie było mokro. Mam nadzieję zagęścić w lecie kiedy będzie bardziej sucho. Pytam się o posadowienie płyty, gdyż kolega w podobnych warunkach geologicznych (działka 2-3 km dalej) płytę robił na "głębokości" 60 cm. Korzystał z innego geologa, który nie pisał zaleceń (przy podobnych warunkach w odwiertach - jedynie woda niżej), a konstruktor ustalił właśnie te 60 cm. Innymi słowy - zastanawiam się czy geolog faktycznie ma taką wiedzę nt technologii budowania, że jest to opinia wiążąca!? W końcu studiował geologię a nie budownictwo... Edytowane 30 Listopada 2013 przez krisg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kri100fer 30.11.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Czy możecie napisać ile kosztują takie badania geologiczne i ile odwiertów dokonuje się przy takim badaniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisg 30.11.2013 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Czy możecie napisać ile kosztują takie badania geologiczne i ile odwiertów dokonuje się przy takim badaniu?? Kolega dał 600 zł za 3 odwierty. Inny kolega dał 1000 zł za 4. Daje to 200-250 zł za odwiert w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 01.12.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Pamiętasz może ile dałeś za sam piach? 500 ton... toż to masakryczna ilość... oj za sam piach to nie wiem , ale razem ze sprzętem 16 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 01.12.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Pamiętaj o tym ze minimum to 1-2m poza obrys płyty należy wymienić grunt. Plusem jest to ze możesz w łatwy sposób zrobić opaskę co w przypadku takiej działki będzie przydatne. Ja potrzebowałem na na moją płytę o powierzchni 170 mkw około 16 ciężarówek czteroosiowych (niby każda miała 15 kubików załadunku) 4 ciężarówki tłucznia reszta piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisg 01.12.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Przy poziomie wód gruntowych 0,5 metra będą problemy z tym punktem... Zresztą w ogóle będą problemy z wyryciem wykopu w jeziorze, zasypaniem i zagęszczeniem, bardzo poważne problemy... Zdjęcie pokazujące podobne warunki wodne: [ATTACH=CONFIG]227653[/ATTACH] Właśnie do rąk wpadła mi opinia geotechniczna sąsiada oddalonego ode mnie o 30 m. Brzmi troszkę pocieszająco - tam tak geolog określił to istnienie wody 0,5m p.p.t: "Sączenie związane z wodami powierzchniowymi. (...) Głębokość występowania tego typu wód zależy głównie od warunków atmosferycznych i wody te będą się pojawiać często w przestrzeni gruntowej. Głębokość i intensywność sączeń mogą ulegać znacznym wahaniom." Co opinia to inna jakość danych - czasem jest coś wytłumaczone, czasem nie. Jeden zaznaczył na wykresach skąd wziął próbki do badań. Drugi nie zaznaczył ale podał więcej parametrów niż ten pierwszy. Stąd wniosek - na co patrzy konstruktor ? Te badania nie dają takich samych danych... Czyżby ograniczał się tylko do profilu litologicznego!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisg 01.12.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Pamiętaj o tym ze minimum to 1-2m poza obrys płyty należy wymienić grunt. Ooo, a dlaczego się tak robi? Aby stworzyć coś na wzór "krawężnika", który utrzymuje płytę aby się nie podmyło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.12.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 na co patrzy konstruktor ? Konstruktor napewno nie patrzy na wyniki badań na działkach sąsiednich. Badania wykonuje się pod konkretny obiekt w pobliżu nroży budynku. Jeżeli warunki gruntowe są jednolite może byc 3 odwierty jeżeli w każdym otworze przekrój jest inny trzba siatke zagęścić. Patrzenie na działki 2-3km dalej nie ma żadnego sensu. Niby 30 m może mieć sens ale może też wprowadzić w błąd. Zrób swoje badania. Jak się wykona wymiane gruntu warto zlecić badania zagęszczenie tej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupi80 04.12.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Radzę wycieczkę na działkę z łopata i zakopanie jakiejś rury tak z 1,5 metra głębokości. Coś mi się zdaje, że lekceważysz największego przeciwnika na tym terenie- wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts