Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy krzywa ściana!

makwo

Recommended Posts

Witam

Zacznę od tego, że nie mam pojęcia o remontowaniu. Kupiłam mieszkanie w czteropiętrowym budynku i postanowiłam sama podjąć się małego remontu, bo wszystko wyglądało "w miarę dobrze". Niestety z każdym dniem jest gorzej. Po ściągnięciu tapet okazało się, że na niektórych ścianach jest coś jakby gips i na to siatka. Jest to zrobione byle jak - strasznie krzywo, są miejsca wypukłe i wklęsłe.

I tutaj moje pytanie co zrobić w takiej sytuacji?

czy "ściągnąć" do ściany pod spodem (która prawdopodobnie jest popękana) czy jest jakiś sposób żeby to wyrównać?

proszę o pomoc! :)

Witaj Makwo. Ta siatka kojarzy mi się ze starym budownictwem. Na pewno jest to stare budownictwo. Pytanie, czy pod tym gipsem jest cegła, czy są to tylko jakieś działowe ścianki? Jeśli jest cegła, można zerwać siatkę, skuć cement aż do cegły i cementować na nowo. Gruba sprawa. Ewentualnie można jeszcze na to co jest, zrobić stelaż i osadzić płyty karton gips. Wtedy otrzymasz równe, gładziutkie ściany. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Chętnie posłucham ;)

Tak czy siak, ciężko jest walczyć z krzywymi ścianami. Dlatego też stosuje się tapety strukturalne :) Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

jolkar - próbowałem wyrazić że płytę G-K jest w stanie przykleić do ściany - KAŻDY kto ma potrzebę i chęci.

( należy wymierzyć ścianę i nabyć (drogą kupna lub inną) odpowiednią ilość m² płyty G-K, do tego klej gipsowy/akrylowy i "zębatą" szpachelkę + nóż do tapet i liniał przy którym przycina się (prosto) płyty do wym. ściany. i dobranoc.