Futrzasty 30.11.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Witam, chciałbym wystąpić o warunki zabudowy. Jednak w urzędzie dowiedziałem się, że muszę przedstawic obliczenia dot. odprowadzania wód opadowych z utwardzonych nawierzchni na teren biologicznie czynny. Szukając jakiś wzorów dotarłem do:Q=F*I*Ψ dm3/s, gdzieF- powierzchnia przeznaczona do odwodnieniaI – natężenie deszczu miarodajnego dm3/s*ha (Do obliczeń należy przyjąć: I = 150 l/s/ha)Ψ - współczynnik spływu powierzchniowego w zależności od rodzaju powierzchni odwadnianej należy przyjąć:Dla dachów o nachyleniu powyżej 15° Ψ=1,0Chodniki niepokryte płytami, podwórza i aleje Ψ=0,5 Czy obliczenia na podstawie takie wzoru i przy takich założeniach są wystarczające? Oczywiście nie mam na działce kanalizacji deszczowej Edytowane 30 Listopada 2013 przez Futrzasty Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/185178-warunki-zabudowy-wody-opadowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts