stefan.malikowski 30.11.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 czy jest możliwa taka wilgotność posadzki po około 2 latach od zamontowania deski czy też mam jakiś wyciek o którym jeszcze nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.12.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Temat wilgotności w budynkach jest tak złożony, że nie sposób zaocznie udzielić rzetelnej i miarodajnej informacji. Jeśli jest problem to proponuję zlecić ekspertyzę rzeczoznawcy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.12.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) czy jest możliwa taka wilgotność posadzki po około 2 latach od zamontowania deski czy też mam jakiś wyciek o którym jeszcze nie wiem? Oczywiście! Co dzieje się z parkietem? W jakim jest stanie? Jaka gruba jest wylewka pod parkietem? Co jest pod pomieszczeniem z parkietem? Czym pokryty jest parkiet? Jaki gruby jest strop? Kiedy powstały problemy z parkietem? Te i kilkanaście innych pytań, oraz umiejętność praktycznego potwierdzenia odpowiedzi na te wszystkie pytania dadzą przyczynę takiego stanu. Do tego potrzebny jest wyjątkowo dobrze obznajomiony z tematyką wilgotności,oraz procesów schnięcia mineralnych materiałów budowlanych ekspert. Tutaj teoria i praktyka muszą być z jednej ręki. Wielu parkieciarzy poległo w wyniku zbyt powierzchownej wiedzy. Jednak sytuacje jak ta, wymagają już niestandardowego podejścia do problemu przez rzeczoznawców. Rozszerzona wiedza i umiejętność przeprowadzenia zasadniczych obliczeń, dotyczących ciśnień cząstkowych pary wodnej w materiałach mineralnych znajdujących się w konstrukcji podłogi i na zewnątrz tychże, zamyka dostęp do obiektywnej oceny przypadku, wielu tzw. rzeczoznawcom. Mistrz posadzkarstwa Mistrz parkieciarstwa Rzeczoznawca Edytowane 1 Grudnia 2013 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan.malikowski 02.12.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 parkiet miejscami się wyłódkował tzn, najbliższy pokój (tuż obok jest łazienka), strop nie wiem ile ma, wylewka z tego co pamiętam ma ok 7 cm, jest to 6 piętro, pomiar przed montażem wynosił 1.7%CM. dodam tylko,że znajomi sąsiedzi u których były montowane podłogi czy to na 4, 7czy też 6 piętrze mieli zbliżoną wartość %CM co u mnie. Parkiet pokryty jest fabrycznie lakierem, problem wyłódkowania został zauważony jakieś 4 miesiące temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.12.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 parkiet miejscami się wyłódkował tzn, najbliższy pokój (tuż obok jest łazienka), strop nie wiem ile ma, wylewka z tego co pamiętam ma ok 7 cm, jest to 6 piętro, pomiar przed montażem wynosił 1.7%CM. dodam tylko,że znajomi sąsiedzi u których były montowane podłogi czy to na 4, 7czy też 6 piętrze mieli zbliżoną wartość %CM co u mnie. Parkiet pokryty jest fabrycznie lakierem, problem wyłódkowania został zauważony jakieś 4 miesiące temu. Ponieważ po dwóch latach posadzka ma jak twierdzisz 1,8-2,3CM%, podejrzewa\m, że dokonano już co najmniej w dwóch miejscach usunięcia desek, czy tak? Jeżeli mierzono metodą CM to może być tak, że mierzono nie prawidłowo. Dodam, że nikt tak naprawdę nie wie, jak jest prawidłowo. Można tutaj popełnić całą masę, bo aż 15 błędów, które mają wpływ na wynik tak wtedy, przed dwoma laty, jak i teraz. Tam trzeba wykonać dokładne pomiary wszystkiego, włącznie z próbą ciśnieniową. Może być jakiś przeciek, to jest możliwe. Możliwe są jak na razie też inne przyczyny. Jak powiedziałem potrzebny jest ekspert znający dogłębnie podobne problemy. Wykonanie w tej chwili jakiejkolwiek pracy na podłodze, nie jest wskazane. Czy ta podłoga została reklamowana po dwóch latach? Jak długa została udzielona gwarancja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan.malikowski 03.12.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Tak, pokój jest już usunięty, zdecydowaliśmy się na zmiane podłogi w jednym pokoju. wilgoć na pewno miała miejsce stąd też te wyłódkowanie, aczkolwiek mam zarazem pytanie gdyby wylewka była wcześniej mokra to czy wyłódkowanie nie miało by miejsca wcześniej? gwarancja była na 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts