Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł na przytulny salon

Recommended Posts

Witam,

od jakiegoś czasu przyglądałam się i podczytywałam, dziś postanowiłam oficjalnie poprosić o poradę w nadaniu przytulności naszemu salonowi.

Salon jest o wymiarach 5x6m i mamy w nim kącik jadalniany.

Salon mimo tego, co mogą sugerować późno robione zdjęcia jest jasny, znajdują się w nim dwa duże okna z wyjściem na ogród.

Z rzeczy, które na ten moment zostają: białe podłogi z szarymi fugami, czerwony narożnik i pufa, stół i krzesła, zasłony.

Rezygnujemy z posiadania tv w salonie.

Meble zostaną wymienione na kolonialne z serii enzo, takie:

http://www.shantiart.pl/index.php?page=galeria&id=enzo

Pierwsza koncepcja krążyła wokół salonu w bieli, ale przy dwójce małych dzieci szybko poszła precz, a podłoga została i dodaje raczej chłodu niż ciepła.

Zależy mi na dodaniu przytulności - świec, obrazów, bibelotów oraz doborze koloru ścian.

Aktualnie nasz salon wygląda tak jak w załącznikach (pod sufitem znajdują się proste sztukaterie, których tu na fotkach jeszcze nie widać).

Z góry dziękuję za chęć pomocy i inspirację:)

Pozdrawiam,

Elwirasalon2.jpgsalon3.jpgsalon4.jpgsalon5.jpgsalon6.jpg

cześć :)

sama zmiana mebli dużo da, skoro będą drewniane, od razu zrobi się bardziej przytulnie.

koloru ścian bym zbytnio nie zmieniała, szczególnie jeśli ma zostać czerwony narożnik - one w tej chwili są białe, prawda? Jeśli chcesz coś zmienić, to wg mnie coś w stylu bieli lekko złamanej w szarość/capuccino (taki kolor, który będzie wyglądał cieplej/zimniej w zależności od światła).

bibeloty czy obrazy musisz sobie sama dobrać wg gustu :) na pierwszy rzut oka na pewno srebrne/chromowane masywne świeczniki powinny pasować i do narożnika, i do zasłon, i do nowych mebli. Na pewno przytulności dodałaby galeria zdjęć. Myślałabym o galerii np przy stole jadalnianym + tam moze też lustro w drewnianej ramie (odbijające ogród) + duży obraz nad kanapę.

No i przytulność=tekstylia: pomyśl o dywanie - chyba jest miejsce na jakiś nieduży + troszkę więcej poduszek, może jeszcze dwie w podobnych ale jasnych poszewkach.

powodzenia :)

EDIT

PS - co do dywanu, to najbezpieczniejszy byłby jakiś jednobarwny typu shaggy, np w czerwieni czy czerni/granacie/graficie (kolorze Twoich zasłon) - ale ciekawie mógłby wyglądać jakiś bardziej klasyczny, a'la perski. Znasz swoje zasłony i dokładny kolor narożnika oraz nowych mebli, więc najlepiej wypatrzysz pasujący wzór.

Edytowane przez wiwik

wiwik - dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Dywan odpada z uwagi na:

- ogrzewanie podłogowe

-psa (husky)

- 2 małych dzieci

Myślałam o tym, by ścianę za narożnikiem jakoś zaakcentować - cegła, beton dekoracyjny, tapeta..?

I na szerokość stołu też coś dać - i tu się waham czy galerię zdjęć czy również tą samą tapetę.

Z bieli na ścianach chcemy jednak zrezygnować, bo wydaje mi się zbyt chłodna i nijaka.

Poduch będzie więcej i będą większe, te są tymczasowe - pozostałość ze starej mniejszej sofy.

Edytowane przez elvie