elvie 30.11.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Witam, od jakiegoś czasu przyglądałam się i podczytywałam, dziś postanowiłam oficjalnie poprosić o poradę w nadaniu przytulności naszemu salonowi. Salon jest o wymiarach 5x6m i mamy w nim kącik jadalniany. Salon mimo tego, co mogą sugerować późno robione zdjęcia jest jasny, znajdują się w nim dwa duże okna z wyjściem na ogród. Z rzeczy, które na ten moment zostają: białe podłogi z szarymi fugami, czerwony narożnik i pufa, stół i krzesła, zasłony. Rezygnujemy z posiadania tv w salonie. Meble zostaną wymienione na kolonialne z serii enzo, takie: http://www.shantiart.pl/index.php?page=galeria&id=enzo Pierwsza koncepcja krążyła wokół salonu w bieli, ale przy dwójce małych dzieci szybko poszła precz, a podłoga została i dodaje raczej chłodu niż ciepła. Zależy mi na dodaniu przytulności - świec, obrazów, bibelotów oraz doborze koloru ścian. Aktualnie nasz salon wygląda tak jak w załącznikach (pod sufitem znajdują się proste sztukaterie, których tu na fotkach jeszcze nie widać). Z góry dziękuję za chęć pomocy i inspirację Pozdrawiam, Elwira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 30.11.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) cześć sama zmiana mebli dużo da, skoro będą drewniane, od razu zrobi się bardziej przytulnie. koloru ścian bym zbytnio nie zmieniała, szczególnie jeśli ma zostać czerwony narożnik - one w tej chwili są białe, prawda? Jeśli chcesz coś zmienić, to wg mnie coś w stylu bieli lekko złamanej w szarość/capuccino (taki kolor, który będzie wyglądał cieplej/zimniej w zależności od światła). bibeloty czy obrazy musisz sobie sama dobrać wg gustu na pierwszy rzut oka na pewno srebrne/chromowane masywne świeczniki powinny pasować i do narożnika, i do zasłon, i do nowych mebli. Na pewno przytulności dodałaby galeria zdjęć. Myślałabym o galerii np przy stole jadalnianym + tam moze też lustro w drewnianej ramie (odbijające ogród) + duży obraz nad kanapę. No i przytulność=tekstylia: pomyśl o dywanie - chyba jest miejsce na jakiś nieduży + troszkę więcej poduszek, może jeszcze dwie w podobnych ale jasnych poszewkach. powodzenia EDIT PS - co do dywanu, to najbezpieczniejszy byłby jakiś jednobarwny typu shaggy, np w czerwieni czy czerni/granacie/graficie (kolorze Twoich zasłon) - ale ciekawie mógłby wyglądać jakiś bardziej klasyczny, a'la perski. Znasz swoje zasłony i dokładny kolor narożnika oraz nowych mebli, więc najlepiej wypatrzysz pasujący wzór. Edytowane 30 Listopada 2013 przez wiwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elvie 30.11.2013 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) wiwik - dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Dywan odpada z uwagi na:- ogrzewanie podłogowe-psa (husky)- 2 małych dzieciMyślałam o tym, by ścianę za narożnikiem jakoś zaakcentować - cegła, beton dekoracyjny, tapeta..?I na szerokość stołu też coś dać - i tu się waham czy galerię zdjęć czy również tą samą tapetę.Z bieli na ścianach chcemy jednak zrezygnować, bo wydaje mi się zbyt chłodna i nijaka.Poduch będzie więcej i będą większe, te są tymczasowe - pozostałość ze starej mniejszej sofy. Edytowane 30 Listopada 2013 przez elvie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts