Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Historia pewnej budowy - Z287 energooszczędna stodoła na prąd.

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od niemal tygodnia mieszkam już w domu i dzisiaj przed wyjściem do pracy coś mnie tknęło więc wpakowałem termometr do nawiewu a wynik 10,5 stopnia :confused: Na dworze koło minus 1 Nie ukrywam że spodziewałem się że za pomocą gruntowego wymiennika i konkretnego reku wyciągnę więcej.

Krótka rozmowa z "obsługą klienta" po powrocie do domu i zmianie ustawień w szafce teraz nawiew daję 18,5 stopnia :D wynik spowodował zagoszczenie banana na twarzy

Edytowane przez mic81

:) ustawienia robocze był takie że załączył się bypas wychodzi ze przed reku jest 10,5 stopnia. Obsługa klienta na żądanie zawsze zdalnie pomoże i wytłumaczy = jasiek71 wykonawca i projektant całej tej machinerii . Wnioski - fajnie jest mega cicho nic nie burczy nic nie brzęczy (ale tylko jak dzieciaki już śpią) Polecam.

Maciej,

odnosnie podlogowki

Plus definiowanie temp na obwód tego mi brakuje- ale to mozna przez odpowiedni rozdzielacz podlogowki zrealizowac. tak ze kazdy obwod ma elektrozawor i definiowana temp pomieszczenia.

Minus zamykasz sobie całkowicie inne źródła ciepłą- to fakt istotny jednak to tylko raz sie robi.

Ty to ciekawie wykombinowales ze mozesz miec to i to.

dzisiaj pomierzyłem dzisiaj przed wyjściem z domu ( na sterowniku 20,8 C)

http://i.imgur.com/7vQhZEV.jpg

to z łazienki - out na wyciągu in na podłodze

http://i.imgur.com/QdKjxA3.jpg

to z kuchni

http://i.imgur.com/L71sBi3.jpg

wiatrołap

W kuchni i wiatrołapie wczoraj troszkę przykręciłem pętle (nie wiem czy te właściwe) - łazienka nie ruszana - sterownik ustawiony na temp 21 C podłoga zasilanie max 40 C

Jasiek prześlij mi te podpisy na pętlach.

• 2 weeks później...
dzisiaj pomierzyłem dzisiaj przed wyjściem z domu ( na sterowniku 20,8 C)

masz temp sporo większą niż na sterownikach, czy dobrze rozumiem, że było ładowanie większe ze słońca i teraz płyta oddaje?

opisz proszę trochę więcej. ładujesz tylko tę wylewkę nad styropianem? jakiej grubości? czy jest nad nią gdzieś styropian? jaką max temp udało się uzyskać w płycie? ile uzysku dają panele w taki zimowy dzień, masz to jakoś opomiarowane?

b.ciekawy układ opisz proszę coś więcej jak to się sprawuje, steruje itp

hej zibuch

na płycie jest 27 cm styropianu a na tym wylewka +/- 11 cm

co do pomiarów i tego co było na sterownikach to drogą dedukcji i konsultacji z jaśkiem doszliśmy do wniosków, że odczyty temp na sterownikach są zaniżone około 1,8 stopnia

po regulacji już jest ok

co do temp wylewki to max jaki był ustawiony to 40 stopni teraz ograniczenie jest ustawione na 33 stopnie

użytkuję system nie pełny miesiąc i ciągle się uczę początkowe zużycie było +/- 50 kWh na dobę przy temp w nocy -5 a za dnia około 3 stopnie teraz dom ładuję się praktycznie co drugi dzień +/- 27 kWh na pewno pomaga słoneczna pogoda i wyże temp na dworze

paneli jeszcze nie posiadam opomiarowanie do nich przygotowane ale kiedy się pojawią nie wiem - jasiek ??

co do temp wylewki to max jaki był ustawiony to 40 stopni teraz ograniczenie jest ustawione na 33 stopnie

to jest maksymalna temperatura zasilania a nie wylewki ...:yes:

paneli jeszcze nie posiadam opomiarowanie do nich przygotowane ale kiedy się pojawią nie wiem - jasiek ??

jak coś się nie sp... to powinienem być tydzień po świętach, muszę mieć wszystko przygotowane i dopięte na ostatni guzik co by nie było jakiejś partyzantki i potem nie okazało się że muszę jeszcze raz przyjechać a to "boli"...( co by nie było 700 km w jedną stronę...:bash:)

to jest maksymalna temperatura zasilania a nie wylewki ...:yes:

jak coś się nie sp... to powinienem być tydzień po świętach, muszę mieć wszystko przygotowane i dopięte na ostatni guzik co by nie było jakiejś partyzantki i potem nie okazało się że muszę jeszcze raz przyjechać a to "boli"...( co by nie było 700 km w jedną stronę...:bash:)

okay okay tamp zasilania :) nie ukrywam aż tak mocny w tym nie jestem ;D

z przyjazdem nie naciskam - poskładasz, będziesz gotowy zapraszam