Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Historia pewnej budowy - Z287 energooszczędna stodoła na prąd.

Recommended Posts

Zaniedbałem dziennik ostatnio ale jakoś tak nie miałem czasu a przez paskudną pogodę nie za dużo się działo.

Obecnie wyceniam okna, płacę liczne faktury :( i walczę z kredytem ( stosy papierów itp itd)

Stan na wczoraj

http://images65.fotosik.pl/916/175812c0b651d0cfmed.jpg

http://images61.fotosik.pl/914/998c247269c7e783med.jpg

Jutro lejemy koleją warstwę na 225 cm a w wtorek / środa ostatnią

Dachówki już kupione 280 m2

Wienerberger Alegra 9v czarna anagoboa szlachetna

http://images61.fotosik.pl/914/b30434ff0513d922med.jpg

• Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

off top we własnym dzienniku :) ale nie mogę się powstrzymać

na działce oddalonej z 70 metrów w linii prostej ruszyła budowa i tak z czystej ciekawości zacząłem się przyglądać.

wykopane zostały wykopy pod fundamenty ale wcześniej nikt z terenu nie usunął humusu pomyślałem dziwne ale może będą go wydłubywać później :yes: - błąd nie wydłubali a nawet dowieźli więcej i dosypali w przestrzenie powstałe po wymurowaniu ścian fundamentowych a na to 10 cm żółtego piasku - coraz bardziej zaciekawiony podszedłem na szerzej zakrojone przeszpiegi.

Rury kanalizacyjne szare, ściany fundamentowe wymurowane z bloczków betonowych kładzione po szerokości nie ocieplone ze strony zewnętrznej za to pomazane czymś czarnym - ala dysperbit.

Może się nie znam ale "tak się domów nie buduję " :) ( i kto to mówi )

off top we własnym dzienniku :) ale nie mogę się powstrzymać

na działce oddalonej z 70 metrów w linii prostej ruszyła budowa i tak z czystej ciekawości zacząłem się przyglądać.

wykopane zostały wykopy pod fundamenty ale wcześniej nikt z terenu nie usunął humusu pomyślałem dziwne ale może będą go wydłubywać później :yes: - błąd nie wydłubali a nawet dowieźli więcej i dosypali w przestrzenie powstałe po wymurowaniu ścian fundamentowych a na to 10 cm żółtego piasku - coraz bardziej zaciekawiony podszedłem na szerzej zakrojone przeszpiegi.

Rury kanalizacyjne szare, ściany fundamentowe wymurowane z bloczków betonowych kładzione po szerokości nie ocieplone ze strony zewnętrznej za to pomazane czymś czarnym - ala dysperbit.

Może się nie znam ale "tak się domów nie buduję " :) ( i kto to mówi )

Tak wylewka jest zbrojona, nie wiem o jaki negatywny wpływ Ci choidzi, ale w dwóch małych pokojach wylewka siadła o jakieś 5mm patrzac na listwy przypodłogowe, przy malowaniu pokoi zostało to poprawione. Nie wiem co miało na to wpływ, ilośc wylewki, grubosc styropianu (mam 25cm eps 100) czy moze czas budowy (6 miesiecy).

HMM

ciekawe skad takie lub inne dolegliwosci ....

Siema Mic,

Pisales wczesniej ze te bloczki styro troche sie rozlazily przy zalewaniu. Tak widzialem ze lane byly z pompy wiec troche sie nie dziwie ze nie zawsze wytrzymywaly. Jednak jak pompa podaje beton to jest sila. Ale budowa super, bede obserwowac.

Nie nie, klocki "puściły" tylko w dwóch miejscach (jak do tej pory" z tym że w jednym ledwo co widać a w drugim też tragedia nie ma - ekipa ma wyciąć stro wyrównać i wkleić go z powrotem.

Z pompą był problem ale tylko na początku - operator nigdy wcześniej nie zalewał klocków i potrzebował treningu - po kilkunastu minutach współpraca na lini wykonawca - operator przebiegała poprawnie.

Teraz trochę się obawiam zalewania ostatniej warstwy - wykonawca wieniec chce zalewać ręcznie z betonu podanego na płytę - ponoć nie chce ryzykować uszkodzenia elementów wieńcowych.

Nie nie, klocki "puściły" tylko w dwóch miejscach (jak do tej pory" z tym że w jednym ledwo co widać a w drugim też tragedia nie ma - ekipa ma wyciąć stro wyrównać i wkleić go z powrotem.

Z pompą był problem ale tylko na początku - operator nigdy wcześniej nie zalewał klocków i potrzebował treningu - po kilkunastu minutach współpraca na lini wykonawca - operator przebiegała poprawnie.

Teraz trochę się obawiam zalewania ostatniej warstwy - wykonawca wieniec chce zalewać ręcznie z betonu podanego na płytę - ponoć nie chce ryzykować uszkodzenia elementów wieńcowych.

Mic, jak chca robic recznie to niech tak robia byle by towar przyjechal z betoniarnii a nie byl ukrecony w przydomowej swini. W sumie t ich sprawa jesli chca targac ten beton sami na gore

Mic, jak chca robic recznie to niech tak robia byle by towar przyjechal z betoniarnii a nie byl ukrecony w przydomowej swini. W sumie t ich sprawa jesli chca targac ten beton sami na gore

Beton przyjedzie po raz 3 z betoniarni (na pompy wydam majątek ) tylko kształtkę wieńcową będą zalewać ręcznie 325 cm w górę będą dźwigać - napewno się narobią - cóż mało im nie płacę :)

Beton przyjedzie po raz 3 z betoniarni (na pompy wydam majątek ) tylko kształtkę wieńcową będą zalewać ręcznie 325 cm w górę będą dźwigać - napewno się narobią - cóż mało im nie płacę :)

Mik a tak z ciekawosci to jak wychodzi m2 samych ksztaltek styro? I czy liczyles ile cue wyjdzie m2 takiej sciany wylanej?

Chcialem biuro zrobic z tych styro ale nie wiem jak to wychodzi monetarnie

Mik a tak z ciekawosci to jak wychodzi m2 samych ksztaltek styro? I czy liczyles ile cue wyjdzie m2 takiej sciany wylanej?

Chcialem biuro zrobic z tych styro ale nie wiem jak to wychodzi monetarnie

nie liczyłem bo się boje :)

kształtki 33500 pln i to z listopadową zniżka jak dobrze pamiętam 8% ( dostałem 4300 pln zwrotu ze skarbówki )

wykonanie 24 000 pln razem ze ścianami wewnętrznymi

pompa 660 pln x 3 ( zalewanie na trzy razy )

beton +/- 6500 pln

do tego silka 12 ( ściany wew ) z 5500 pln zaprawy cienko-spoinowe nadproża i inne duperele z 1500 pln

a i jeszcze stal do zbrojenia +/- 2500 pln

odpada ocieplanie ( robocizna + styropian)

nie liczyłem bo się boje :)

kształtki 33500 pln i to z listopadową zniżka jak dobrze pamiętam 8% ( dostałem 4300 pln zwrotu ze skarbówki )

wykonanie 24 000 pln razem ze ścianami wewnętrznymi

pompa 660 pln x 3 ( zalewanie na trzy razy )

beton +/- 6500 pln

do tego silka 12 ( ściany wew ) z 5500 pln zaprawy cienko-spoinowe nadproża i inne duperele z 1500 pln

a i jeszcze stal do zbrojenia +/- 2500 pln

odpada ocieplanie ( robocizna + styropian)

ooo fukin szit :wtf:, dzieki Mic, no wychodzi chyba nie najtaniej wiec moze wroce jednak do koncepcji biura wykonanego ze stali i krytego plyta warstwowa PUR. Bede w tym roku stawiac hale ale bede na maxa na budzecie wiec jednak musze zapomniec o lepszych technologiach.

A Strop jaki robisz? bedziesz lac plyte czy cos ala teriva?

cos... hale budujesz? mam nadzieje ze na plycie :D Dogadamy się, potrzebuje rowery za cala rodzine :D:D:D

Ale, aby nie zasmiecac watek i zostać w temacie: te systemy nie sa supertanio, wiadomo, ale pomysl w tym jest, ze się dużo oszczedza na robociznę, teoretycznie dodatkowy styropian na elewacje tez nie będzie, i oszczedza się kupa czasu.

Wtedy się to chyba jakos zbilansuje.

Na budowy hal raczej chyba jednak nie, te plyty wieluwarstwowe z PUR maja gotowa powierzchnie, wiec, nie ma co przekombinowac :)

Edytowane przez tmann*