jerzystek 01.12.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Witam,proszę o pomoc, a mianowicie, ZE będzie na mojej działce wymieniał słup sN, w celu budowy przyłącza (grupa V), do budynków mieszkalnego i gospodarczego które będą budowane, oraz w bliskiej odległości będzie instalował przyłącze kablowe i złącze kablowo-pomiarowe. Przyłącze będzie o przekroju min 4x25mm2. Sieć zasilająca nN TN-C, a instalacja odbiorca ma być TN-C-S. Proszę o podpowiedź jaki kabel zastosować od złącza do budynków, które znajdują się w odległości ok. 100m? DziękujęJerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.12.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witaj,Pewnie nie będziesz zadowolony z odpowiedzi - ale to chyba najlepsze rozwiązanie: zastosuj kabel/ przewód zgodny z projektem przyłącza. Ktoś to musi odebrać i podpisać, więc pewnie będzie potrzebował projekt i powinien sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzystek 10.05.2014 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Koło słupa ZE postawi skrzynkę z licznikiem i zaciskami i to jest ich własność. Od słupa do budynków ok 100m trzeba pociągnąć kabel, to mój problem i moja własność. Mam projekt, złożyłem do starostwa na zgłoszenie, a starostwo chce wrzucić to na pozwolenie na budowę z wszelkimi tego konsekwencjami. Czy to jest zgodne z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 11.05.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Może dobrze byłoby pojechać do Wydziału Budownictwa i tam temat dokładnie omówić, to oni są stroną wymagającą zachowania pewnych procedur. http://www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/przylacza.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 16.05.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 , a starostwo chce wrzucić to na pozwolenie na budowę z wszelkimi tego konsekwencjami. Czy to jest zgodne z prawem? Nie chce Cie martwić ale chyba się coś zmieniło w przepisach albo pewne starostwa dotychczas nie interpretowały właściwie przepisów nie wymagając pozwolenia na budowę od przyłącza elektrycznego. U mnie stwierdzili teraz (rozmowa sprzed 2/3 tygodni) iż dotychczas błędnie robili nie wymagając pozwolenia na budowę. Niemniej nieoficjalnie zaproponowano mi abym wkopał kabel bez pozwolenia a oni i tak odbiorą dom:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts