Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gospodarstwo po dziadkach. Co z nim zrobić?

polnywiatr

Recommended Posts

Witam

Mam 22 lata, studiuje, rodzice w wieku ok 50lat, babcia po 80.

Na wsi niedaleko mojego rodzinnego domu posiadamy gospodarstwo po dziadkach. Dom [w miarę wyremontowany - nie będziemy się tutaj nim póki co zajmować], stodoła, oraz dwa budynki gospodarcze.

Ojcowizny nie planujemy sprzedać, zastanawiamy się z rodzicami co dalej zrobić z gospodarstwem. Które budynki warto remontować, które pozostawić a który ewentualnie wyburzyć.

Na początek załączam zdjęcia budynku gospodarczego. Znajdowała się w nim stajnia dla koni, oraz swój domek miały w nim krowy. Poddasze wykorzystywane było do magazynowania słomy oraz siana dla zwierzątek.

Wstępnie, jedno pomieszczenie zostało przez nas zaadaptowane jednak jak widać z zewnątrz budynek wymaga dużego nakładu pracy oraz środków.

Zatem przechodząc do meritum zapytam, czy uważacie że warto?

Budynek ten miałby stanowić dom wczasowy, raczej nie do stałego zamieszkania. Wakacyjny wypoczynek, miejsce do przyjmowania gości, ewentualnie czasowo byłby zamieszkiwany raczej przeze mnie gdyż to mnie najbardziej się on podoba oraz to ja widzę w nim pewien potencjał.

Budynek wymagałby uregulowania statusu prawnego [proces został kilka lat temu zapoczątkowany], generalnego remontu, izolacji, instalacji, pokrycia dachowego itp itd.

Mam pewne wątpliwości, w budynku kilkanaście lat temu przez niedługi okres [kilka lat] mieszkały zwierzęta. W jakiś sposób związki organiczne musiały przeniknąć do podłoża, ścian, tynków. Czy miał ktoś podobną sytuację? Dodam, że połowa obory na 'parterze' została już częściowo zaadaptowana, położono nowe tynki, wylewkę zastąpiono nową z izolacją styropianem oraz czarną gruba folią.

Moją wizją jest aranżacja budynku na 'nowoczesną stodołę', z kominkiem, w miarę energooszczędną, z wykorzystaniem lokalnych surowców takich jak drewno, kamienie wapienne.

Wszelkie sugestie mile widziane.

IMAG0026.jpg

IMAG0027.jpg

Ciezko jest na podstawie 2 zdjęć powiedzieć coś bliżej- na pewno będzie problem z eternitem, ale to już raczej wiesz :) Ważne sa fundamenty- jeśli brak izolacji poziomej to duży problem, jeśli wieźba dachowa jest w złej kondycji to- duży-podwojny bo i rozbiorke starej i za nową- wydatek. Budynek jest duży co może być jego wadą- duże koszty. Ale szczegółowo to trzeba sobie rozpisać na kartce - jakie prace są konieczne, orientacyjny koszt i.....ile za rozbiórkę. Remont starego bywa droższy niż budowa od nowa, a pewnie nowy budynek nie miałby takich gabarytów (choć nie znam Waszych potrzeb- kto wie, może zajmujecie się rzeźbą wielkoformatowa ? ;) ). Znam 2 przypadki adaptacji budynków gospodarczych- pierwszy zakończył sie sukcesem, w drugim jest grzyb nie do wyplenienia- po remoncie nikt już burzyć i stawiać od nowa nie będzie....

Co do ogólnego pomysłu i zastosowanych materiałów- jestem jak najbardziej za :) Co do technologii- zróbcie odkrywkę fundamentów, podłubcie w wieżbie szpikulcem, popatrzcie czy nie ma grzyba, same ściany to tylko 20-30% kosztów budowy, sporo tam trzeba będzie włożyć. Jeśli jesteście mniej zaznajomieni z tematem zaproście -kilku najlepiej- fachowców, niech sie wypowiedzą.